Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Koncz Zsuzsa - Békét és reménységet
  2021-01-04 21:40:11, hétfő
 
  Videó Link

Dal szövege:
Nézem a tó vizét
hallom a halk zenét
és látom az égbolt hulló csillagát

Mint közönyös idegent
úgy érzem a végtelent
Valahol egy gyermek sír
és semmi se jó, ami hír

Oly sok a szenvedés
a jóindulat kevés
az ostobasággal szemben védtelen

Világra jövünk valahol
és az élet néha pokol
Ha valahol létezel
mondd, miért tűröd el

Békét adj, Uram, kérlek
a háborgó szívemnek
Békét és reménységet
a megszületendő gyereknek

Békét adj, Uram, kérlek
a háborgó szívemnek
Békét és reménységet
a megszületendő gyereknek

Hallom a híreket
nézem a képeket
mért kell, hogy így legyen, óh Istenem

Annyi a szenvedés
és a segítség kevés
Ha valahol létezel
mondd, miért tűröd el

Békét adj, Uram, kérlek
A háborgó szíveknek
Békét és reménységet
minden ártatlan gyereknek

Békét adj, Uram, kérlek
a háborgó szívemnek
Békét és reménységet
a megszületendő gyereknek

Békét és reménységet
békét a világnak
Békét és reménységet
az ember ennyit csak kívánhat

Békét adj, Uram, kérlek
A háborgó szíveknek
Békét és reménységet
minden ártatlan gyereknek

Békét és reménységet
békét a világnak
Békét és reménységet
az ember ennyit csak kívánhat

Adj békét, adj békét
Békét és reménységet
Békét a világnak
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Védőszent az új évre -- Néri Szent Fülöp
  2021-01-04 21:32:42, hétfő
 
  Képen: Néri Szent Fülöp
...... ...........


Néri Szent Fülöp, tanítsd meg nekem, amit tudsz.
*
- Jennifer Fulwiler író, rádiós műsorvezető az ötletgazdája és fenntartója az évek óta népszerű ,,szentgenerátornak", amellyel mennyei közbenjárót választhatunk az új évre - noha a tapasztalat azt mutatja, el sem tudjuk többé engedni az illető szent kezét, az adott naptári év után sem.
Ha elfogadunk egy védőszentet az egész évre, vagy akár csak egy hónapra, esetleg csupán egy bizonyos ügyben, az esélyt jelent számunkra, hogy megkérhessük őt: ,,Taníts meg arra, amit te tudsz!"
Az angol nyelvterületen élő katolikusok valószínűleg már többször belefutottak a ,,szentgenerátorba", melyet Jennifer Fulwiler író, rádiós műsorvezető, stand-upos álmodott meg néhány évvel ezelőtt, és amely a ,,szenthúzás" egyes közösségekben népszerű újévi szokását helyettesítheti.
Az internet előtti időkben az egy évre választott védőszent egy kedves barát vagy közösségi tag révén érkezett meg általában az életünkbe, aki kis papírokra felírta szentek neveit, és a szilveszteri mulatságon vagy valamikor az új év elején találomra húzhattunk egy nevet a kalapból.
Az interneten hozzáférhető ,,szentgenerátor" angol nyelvű; használata azonban minimális nyelvtudással is egyszerű.
Szentgenerátor linkje Link
1. Az első felületen rá kell kattintani a Find a Saint for Me! (Keress egy szentet nekem!) utasításra (gombra).
2. A következő felület pedig már ki is adja a szentünket! Az új felületen kimaradt az imára buzdító közbülső lépés, bíznak benne, hogy ezt minden felszólítás nélkül amúgy is megtesszük ,,szentkérés" előtt.
Megjelenik a szent neve, ünnepnapja, illetve hogy hagyományosan minek, kiknek a védőszentje. Alatta két lehetőség: ,,Choose a new saint" - azaz választhatunk új szentet; illetve: ,,Choose a word for the year" - amellyel egy inspiráló szót ad nekünk találomra a rendszer.
Mi értelme van egy ilyesféle ,,szenthúzásnak"? Az előttünk álló év során megismerhetjük a szent életét, lelkiségét; amit tudunk, beépíthetünk ebből a saját lelki életünkbe; valamint kérhetjük a szent közbenjárását szándékainkért. Növekedhet az imába vetett bizalmunk, és gyarapodhat mennyei barátaink száma.
Természetesen mint mindig, ebben a helyzetben is igaz, hogy annyit kapunk a kapcsolattól, amennyit beleteszünk. A szentek ,,jól neveltek": ha mi nem keressük velük a kapcsolatot, ők nem fognak zargatni bennünket - úgyhogy nem árt, ha mostantól naponta szólunk hozzájuk.
Az Aleteia nemzetközi katolikus portál szerzője, Elizabeth Scalia egyszer elmesélte, hogy ő maga évekig rosszul kezelte ezt a kérdést, amíg egy domonkos nővér rá nem ébresztette:
A szent választ ki téged, nem fordítva...
,,Ami azt is jelentette, hogy ha egy szentnek vagyok annyira fontos, hogy bekopogjon az ajtómon, bolond lennék nem ajtót nyitni. 2010-ben, már ennek a tudásnak a birtokában eldöntöttem, hogy naponta fogom üdvözölni a védő szentemre

Forrás: Aleteia.org
Magyar Kurír 2021.01.02
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
A pápát is cenzúrázzák, ha az abortuszról beszél?
  2021-01-04 21:23:42, hétfő
 
  ,,Elég, ha a Pápa csak megemlíti az abortuszt, már nem lesz jó a sajtója. Sőt, a sajtó szisztematikusan mellőzi a Pápa szavait" - írja a Vatikán-szakértő újságíró, Sandro Magister a L'Espresso c. hetilapban vezetett blogjában.
Elég, ha a Pápa csak megemlíti az abortuszt, már nem lesz jó a sajtója. Sőt, a sajtó szisztematikusan mellőzi a Pápa szavait" - írja a Vatikán-szakértő újságíró, Sandro Magister a L'Espresso c. hetilapban vezetett blogjában, majd így folytatja: ,,El kellene gondolkodnunk azon, hogy a médiában a pápát vagy az egekbe emelik, vagy cenzúrázzák, attól függően, hogy mit mond. A Pápának az egyik argentin női életvédő csoportnak kézzel írt leveléről például még az Osservatore Romano sem akart tudni. Ebben a levélben Ferenc a vezetőjük elkötelezettségét csodálatáról biztosította, majd feltette a kérdést: vajon helyénvaló-e, ha egy problémát egy emberi élet kioltása árán oldunk meg? Mennyire fogadható el, ha egy probléma megoldását egy bérgyilkosra bízzuk?" A Pápa ezzel közvetlenül avatkozott bele abba a vitába, amely mostanában folyik Argentínában az abortusz legalizálásának kiterjesztéséről. (2020. december 30-án megszületett a döntés: Argentína legalizálta a művi terhességmegszakítást. A szerk.)
Az újságíró emlékeztet arra, hogy az ilyen szavak semmiképp sem tekinthetők úgy, hogy a Pápa száján csak véletlenül csúsztak ki. Újonnan megjelent, Álmodjunk együtt c. könyvében maga Ferenc jelenti ki, hogy nem hagyhatja szó nélkül, hogy a WHO jelentése szerint abortusszal világszerte minden évben 30-40 millió meg nem született gyermek életét dobják el. Ugyanígy fájdalmát fejezi ki amiatt, hogy a világ számos fejlettnek számító régiójában támogatják az abortuszt, ha a baba valamilyen fogyatékosságban szenved, vagy éppen nem tervezték, pedig az emberi élet soha nem jelent terhet, az emberi életet felemelnünk kellene ahelyett, hogy eldobjuk.
A Pápa szerint az abortusz súlyos igazságtalanság, ilyen formában pedig a cselekvésre és az önrendelkezésre való jogunknak legitim módon soha nem volna szabad megnyilvánulnia. Mint írja, ,,Ha az önrendelkezésünk más emberek halála révén valósulhat csak meg, akkor az nem más, mint rabság. Két kérdésen szoktam tűnődni: helyes-e az, ha egy emberi életet egy probléma megoldása érdekében kioltunk? Helyes-e, ha egy probléma megoldását egy fizetett gyilkosra bízzuk?"
A blogban arról is olvashatunk, hogy azok az argentin püspökök, akiket Bergoglio Buenos Aires-i érsek, azaz a későbbi Ferenc pápa maga képzett ki, sokkal erőteljesebben állnak ki az abortusztörvény ellen, mint korábban. Ez abban is megnyilvánult, ahogy a püspökök az élet védelmére szervezett nagy hatású demonstráción való részvételre buzdítottak, amelyet november 28-án a kongresszus épülete előtt tartottak. És mindez éppen akkor, amikor itt Európában az egyre kevésbé katolikus Lengyelországban templomokat foglalnak el, és amikor a lengyel Legfelsőbb Bíróság határozata ellen tiltakozó tömegrendezvényeken püspökök lesznek gúny tárgyává, mert üdvözölték, hogy a taláros testület az abortusztörvényt nyilvánvalóan az Európai Parlament határozatára adott válaszként megszigorította.
*
E két kérdést a Pápa szó szerint is leírta a korábbi argentínai tanítványainak szóló kézzel írt levelében. 2020.12.01.
Kedves Barátaim!
Köszönöm a leveleteket. Nagyon megörültem neki, amikor megkaptam, és örömmel töltött el, hogy ennyire aggódtok a haza sorsa miatt. A hazaszeretet az az alapvető érték, amely a nagy elődeink, a hagyományaink és a nemzettársaink iránti szeretetet mutatja meg. Különösen Európa egyes országaira gondolva néha azt hiszem, hogy a hazaszeretetnél csak a ,,cég" iránti szeretet nyilvánul meg jobban, amely aztán az országot is irányítja... és ha ezt így látjátok, akkor ez nekem Jorge Dragone költeményét juttatja eszembe: ,,Meghalt a hazánk".
Be kell vallanom, hogy az ott történtek minden részletét nem ismerem. Az államtitkárságtól hetente egyszer kapok tájékoztatást a világ eseményeiről. Ez a tájékoztatás jó, a hírek gondosan vannak összeválogatva. Ezekből értesülök az argentínai eseményekről, melyek között nem kevés akad, amelyek - bevallom - nyugtalanítanak. Politikusokkal nem folytatok levelezést. Tőlük csak ritkán kapok levelet, nagyon ritkán, a válaszom pedig nem a napi politikai küzdelmekre vonatkozik, hanem lelkipásztori és tanító. Egyik legutóbbi levélváltásomban felmerült az abortusz problémája, amire azt a választ adtam, amit mindig is, és amit a ma megjelenő Álmodjunk együtt c. könyvemben is leírtam: az abortusz elsősorban nem vallási, hanem emberi kérdés, az emberi erkölcs kérdése, amely bármilyen hitvallás felett áll. Javaslom, hogy a következő két kérdést tegyük fel: 1. Helyénvaló-e, ha egy problémát egy emberi élet kioltása árán oldunk meg? 2. Mennyire fogadható el, ha egy probléma megoldására bérgyilkost fogadunk? Mindig mulattat, ha valaki azt kérdezi tőlem, hogy ,,a pápa miért nem mondja el Argentínának az abortuszról alkotott véleményét?" Hiszen most, hogy pápa vagyok, nem is teszek mást, mint hogy az egész világnak, így Argentínának is erről beszélek.
Ez az egész egy teljesen más problémát vet fel. Általában nem azt ismerik az emberek, amit mondok, hanem azt, amit mások adnak a számba. Ez a sajtó műve, amely, mint tudjuk, csak egyes csoportok érdekeit, különleges érdekeket vagy pártérdekeket szolgál. Én pedig azt gondolom, hogy a közösségekben a püspöktől kezdve az egyszerű hívőig bezárólag minden katolikusnak joga van azt tudni, hogy valójában mit is mond a pápa, nem pedig azt, amit a sajtó a pápa szájába ad. E ponton nagy jelentőséggel bír az a jelenség, ahogy a történeteket az emberek továbbadják, ahogy valaki elmeséli nekem, hogy valaki más mit mondott, és így tovább, hiszen így terjednek a pletykák is. Az efféle kommunikáció miatt, amikor mindenki hozzátesz vagy elvesz valamit az eredeti történetből, keletkeznek az olyan hihetetlen mesék, mint amikor például Piroska a nagymamával egy asztalnál ül, és farkassültet falatozik. Ez történik minden történet továbbadásakor is.
Leveletekben kétszer is szóba hozzátok a de Kirchner[1] asszonyhoz fűződő közeli, baráti viszonyomat. Vele is, csak úgy, mint az elnöki hivatalban őt követő Mauricio Macri úrral is még hivatali idejükben volt utoljára kapcsolatom, azóta pedig nem. Kétségtelen, hogy a ,,jó barátja vagyok..." és a ,,rendszeres kapcsolatot tartok fenn..." kifejezések értelmezése erősen függ attól, ahogyan Buenos Airesben a politikai kártyákat éppen keverik. Ez pedig már nem az első alkalom, hogy sajnos ezt kell mondanom nektek. Tréfásan azt mondhatnám, hogy soha nem volt még annyi ,,barátom", mint mostanában.
A magántulajdonra vonatkozóan csak az Egyház társadalmi tanítását ismételhetem. Valóban igaz, hogy néhány kifejezésemet a sajtóban felkapták, hogy azokat a saját szemszögüknek megfelelően átformálják és aszerint értelmezzék. Szent VI. Pál és Szent II. János Pál pápa azonban még sokkal erősebb kifejezéseket is használtak a magántulajdonnal kapcsolatban. Azt hiszem, hogy a plébániákon és a katolikus iskolákban nem magyarázzák el elég alaposan az Egyház társadalmi tanítását, különösen az abban XIII. Leo pápa óta bekövetkezett változásokat. Az egyik boldog püspök, akinek a szentté avatási pere éppen most zajlik, kijelentette: ,,Ha a szegényeket óvom, azt mondják, szent vagyok. Ha pedig a szegénység okait keresem, akkor kommunistának neveznek."
Dr. Grabois évek óta tagja az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatára létrehozott dikasztériumnak. Az állítólagos kijelentéseit illetően, hogy ő a barátom, illetve, hogy szoros kapcsolatban állunk, kérnék tőletek egy szívességet. A dolog nagyon fontos nekem. Szeretném, ha az ilyen kijelentések másolatát elküldenétek nekem. Nagy segítségemre lenne, ha megkapnám ezeket.
Nos, ez a levél hosszúra nyúlt. A ti leveletek olvasásakor az aláírásoknál többször is megálltam, és mindegyikőtökre külön-külön is visszaemlékeztem. Van köztetek olyan, aki azóta már dédnagyapa lett? Visszagondoltam '64-65-re, és szeretettel idéztem fel azokat a képeket, amik a szívemet olyannyira megérintették, s közben akaratlanul is Gerardo Diego pohárköszöntője jutott az eszembe. Mindezek számomra is a forráshoz való visszatérést jelentik.
Köszönöm, hogy írtatok nekem. Imádkozom értetek és családjaitokért. Én pedig arra kérlek titeket, hogy ti is imádkozzatok értem.
Jézus áldását kérem rátok, és a Szűzanya óvjon titeket.

Forrás: kath.net
Fordította: Frick József
Magyar kurír 2021.01.03
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Békesség e háznak és minden lakójának! - Vízkereszt
  2021-01-04 21:14:24, hétfő
 
  Ilyenkor különösen is fogékonyak vagyunk arra, hogy kicsit ,,otthonosabban" gondoljunk Istenre: az ő hajléka akár a miénk is lehet...
A házszentelés hagyományáról
Fehérváry Jákó bencés szerzetes, teológus írása a házszentelés hagyományáról.
,,Békesség e háznak és minden lakójának!" - szól a köszöntés vízkereszt táján, amikor keresztény családoknál lakásszentelést tartanak. Mire való ez a szokás, miért jó házszentelést tartani? A házszentelés az úgynevezett szentelmények körébe tartozik: olyan szent jelek és hozzájuk kötődő imák ezek, amelyek jelzik Isten cselekvését, és előkészítik lelkünket annak befogadására különböző élethelyzetekben.
A vízkereszt a karácsonyi ünnepkör egyik fontos mozzanata. ,,Az Ige testté lett, és közöttünk vett hajlékot" (vö. Jn 1,14) - ezt ünnepeljük ebben a néhány hétben, és ilyenkor különösen is fogékonyak vagyunk arra, hogy kicsit ,,otthonosabban" gondoljunk Istenre: az ő hajléka akár a miénk is lehet.
Jó alkalom lehet a házszentelés a család és a plébánia (valamelyik) papjának baráti találkozására. A pap ilyenkor más emberként, ,,emberként" is megmutatkozhat, és ő is közelről találkozhat egy keresztény család valóságával. [A jelen pandémiás helyzetben szükséges és indokolt az előírt járványügyi előírásokat betartani (kézfertőtlenítés, arcot és szájat teljesen eltakaró maszk viselése, mind az áldást végző pap és segítői, mind a lakásban tartózkodók részéről, a lakásban csak a szertartás erejéig tartózkodni, megfelelő szellőzést biztosítani) A lelkipásztor számára fontos érintkezési felület ez a családokkal, melyek az Egyház legalapvetőbb sejtjei, Isten szolgája pedig annak megerősítését hozza a családok számára, hogy fontos szerepe van a nagyobb közösség egészében, és az Úr szeretettel törődik az otthonnal. A családegyház kapcsolata erősödik a plébániaegyház nagyobb közösségével.
A közös ima, amelyben az erényes családi életért és a gonosz cselvetéseinek távol tartásáért is könyörgünk, már megteremti azt a légkört, hogy Isten lakást vesz, és működik közöttünk.
Azután a vízkereszti liturgiában megszentelt vizet hinti a pap vagy a családfő a ház vagy lakás minden egyes helyiségébe. Mindenki megilletődve követi a szenteltvizet hintő személyt, aki ha engedik, a ház legeldugottabb zugaiba is eljuthat ilyenkor: a hálószobába vagy a gyerekszobába, az éléskamrába és a mosdóba is - jó, ha semmi nem marad ki a kis körmenetből, amit közös éneklés kísérhet. A gyermekek ilyenkor kisállataikat vagy éppen karácsonyra kapott játékaikat is áldásra nyújthatják. Énekelhetjük Mária hálaénekét, a Magnificatot vagy például a 136. zsoltárt, az állandóan visszatérő refrénnel: ,,...mert irgalma örökkévaló!"
Mi ennek az értelme? Miért nem elég csak mondjuk a nappaliban hinteni a szenteltvizet? Egyfelől persze hogy elég lenne. Ám azzal, hogy ilyenkor
végigjárjuk a házat, átélhetjük, hogy Isten szerető figyelme az otthon minden szegletére kiterjed, nem marad rejtve előtte semmi az életünkből, és a legelemibb szükségleteink is fontosak a számára.
Ő betölti a családi hajlékot. Betölti közös életünket. Semmi sem idegen számára belőle. Hiszen emberré lett, egy lett közülünk!
Otthonainkba kérhetünk a vízkeresztkor megszentelt vízből is: a keresztségünkre, istengyermekségünkre és megtisztulásunkra emlékeztető szenteltvíz része lehet napi imáinknak, szokásainknak is. Sok régi családi hajlékban van szenteltvíztartó a falon.
Végül, a szentelés befejező gesztusaként a bejárati ajtó szemöldökfájára felírják az évszámot, valamint a C + M + B betűket, amelyek a latin mondatot rövidítik: ,,Christus Mansionem Benedicat", vagyis Krisztus áldja meg e hajlékot!
Ez a néhány betű egész évben, nehéz és szép pillanatokban, örömben és gyászban emlékeztethet arra, hogy Krisztus áldó keze minden körülmények között otthonunk felett van. Ez talán abban is segíthet, hogy döntéseinkben, otthoni viselkedésünkben, bűneinkből való felállásunkban tudjunk kihez igazodni. Hiszen Ő nem hagy el bennünket.


Magyar Kurír 2021.01.04
 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Ne rakjon fészket a szívünkbe a rossz!
  2021-01-04 21:02:39, hétfő
 
  Áldott, boldog évet kívánok a csatolt elmélkedéssel, melyet Budapesten a Szent István Bazilika kápolnájában tartottam január harmadikán! Szeretettel, Csaba t.

Csaba testvér elmélkedése a Szent István bazilikában 2021.01.03
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Esti szentmise Csaba testvérrel 01.04
  2021-01-04 20:49:04, hétfő
 
  Kőrisbányán - Videó Link

...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Budapest születése. 1873. Pest, Buda és Óbuda egyesítése
  2021-01-04 20:46:11, hétfő
 
  A kiegyezés kora: Ebből a leckéből megtudhatjátok, hogy kinek az ötlete nyomán egyesítették a három városrészt. Képet kaphattok arról, hogy a kiegyezést követő két évtized alatt, fővárossá váló Budapest, milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
A Magyarok Eredete és Elvándorlás az Őshazából
  2021-01-04 20:39:58, hétfő
 
  Az őshazától a Kárpátokig: A videó a magyarok vándorlásaival foglalkozik a letelepedésig. A több részes sorozat első epizódja. Kövessétek figyelemmel ezt a csatornát, nemsokára jövünk több videóval is ebben a témában. Ez a videó bemutatja azt a területet ahonnan őseink indultak. Megtudhatjátok, hogy őseink abban az időben mivel foglalkoztak, és milyen szervezeti formában éltek. Látni fogjátok őseink vándorlási útvonalát, és ezzel párhuzamosan életmódjuk fejlődését. Ezzel az anyaggal a tanulásban akadályozottak általános iskola ötödik osztályos történelem óráján találkozhattok.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Magyarok eredete részletezve
  2021-01-04 20:36:45, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Magyarok eredete
  2021-01-04 20:35:45, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 392 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 826
  • e Hét: 1905
  • e Hónap: 15343
  • e Év: 218256
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.