Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Kohut Katalin: Az emberi értékrendek
  2021-02-11 04:37:18, csütörtök
 
 

Az emberi értékrendek eredője természetesen az emberség. Ha valakiben ez nem található meg, nem tud fontossági sorrendet sem felállítani azok között a lényeges elvárások, tulajdonságok, vagy erények, fogalmak között, melyek a valódi értékeket jelentik, vagy esetleg nem is ismeri őket. Lehet beszélni hazáról, hitről, szeretetről, szerelemről, de az csak a saját véleménye marad egy olyan állapotban, amikor valaki nem tudja, mit is jelent embernek lenni minden viszontagság, meghurcolás, gyalázat közepette is.

1. Legfontosabb ismérve a békességnek az emberség. Emberként élni, embernek lenni a legmagasabbrendűbb létforma, ami Földön elképzelhető. Az emberi szív elleni merénylet életellenes bűncselekménynek számít.
2. A család, mely az embereket körülveszi, a második legfontosabb, mely nélkül élni lehetetlen. A biztonságérzetet a családban kapja minden gyermek, a felnőttek életvitelének hátterét jelenti.
3. Biztonság, mely azt jelenti, hogy teljes mértékben megbízom a másikban, az életemet rábizhatom, mert soha semmiben nem okoz csalódást létfontosságú érzés, mely a mindannapokhoz, teljesítőképességhez szükséges.
4. Szeretet nélkül, mely elsősorban törődésben, figyelemben, gondoskodásban nyilvánul meg elképzelhetetlen lenne az élet.
5. Barátság, mely azonos érdeklődésű, felfogású, érzésű emberek között jön létre a legnagyobb emberi nagyságok tükröződése.
6. Igazság, mely lehetne az első helyen is az egyik legfontosabb emberi tulajdonság, mert az ember szívtörvényének engedelmeskedve él és ennek megfelelően cselekszik.
7. Szabadság, mely nem állít akadályokat az érvényesülés, a teljes kibontakozás, egészség, tisztesség korlátozásával, szintén az egyik legfontosabb elvárás egy tisztességes országban. A szabadság maga a boldogság, egyfajta szárnyalása a szellemnek, a művészeteknek.
8. Tisztelet az élet képviselői, a más teremtett világból származó, senkinek sem ártó lények felé szintén a legfontosabbak egyikét jelenti.
9. Becsület, mely makulátlan hírnév mellett a szabad életet, tiszta erények megőrzését garantálja elengedhetetlen része az ember működésének.
10. Az egészség az ember természetes velejárója, a hozzá való jogot és elvárást mindenkinek tiszteletben kell tartania, vigyázni rá, mivel tudjuk, hogy az ember soha önmagától nem cselekszik vakmerően, hogy akár még véletlen baleset áldozata is legyen.
11. A zene, az ének a tiszta szívű emberek muzsikája, tehát ezáltal egyetemes összekötő közvetítő a törvényes emberiség szívében.
12. A nyelv, mely tökéletességével csodákra képes, mellette lehetővé teszi a nyelvi játékokat, versek, fogalmazások írását az egyik legfontosabb kifejező eszköze és kommunikációs csodája az embernek.
13. Az irodalom, mely példamutatásokkal, eszmények idealizálásával segíti a gyermeknevelést, a kibontakozását a felnőttséggé érésnek elengedhetetlen része az ismeretanyagoknak.
14. A harmónia minden ember ismérve, mely a színek összhangjában, megjelenésben is megmutatkozik. Az ember jól felismerhető egyszerű, de klasszikus öltözködéséről.
15. A méltóságban ott rejlik a tisztesség, becsület szabadsága, az a tulajdonság, hogy soha semmilyen helyzetben sem kerül megalázó helyzetbe, hivatalos, bírósági, vagy bármilyen törvénnyel kapcsolatos ügyben sem, sem olyan szegénységbe, nyomorba, mely az emberi méltóságot megnyomorítja, vagy ellehetetlenítve megszünteti. Nagy bűn egyetlen ember szándékos nyomorba döntése, életellenes bűncselekménynek számít.
16. Az otthon az a hely, ahol az ember jól érzi magát, ahol egyedül lehet saját szobájában olyan körülmények között, mely az emberi feltételeknek megfelel.
17. A szabad tanulás lehetősége az ember tehetsége szerint elengedhetetlen feltétele egy ország működésének, az emberiség és világ értékeinek megbecsülésével.
18. A munka, mely nemesíti a jellemet, az ember tehetségének megfelelően és szorgalmasan végezve megfizethetetlen, ezért a fizetséget úgy kell meghatározni, hogy a létfenntartás egészséges élelmiszerekkel, otthon költségei mellett az ismeretanyagok gyűjtésére is biztosítva legyen.
19. A törvénynek biztosítani kell minden hatalommal az ember érintetlenségét, szabadságát és emberi erényeit.
20. A haza olyan hely, ahol az ember gondtalanul él és legjobb tudása szerint részt vesz az igazságosság, jogosság megtartásában.

Miskolc, 2021. február 11.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 76 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 983
  • e Hét: 2132
  • e Hónap: 8373
  • e Év: 60639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.