Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
otthagyta őket, hajóba szállt, és átkelt a Galileai-tó túlsó
  2021-02-15 11:50:11, hétfő
 
  ........


otthagyta őket, hajóba szállt, és átkelt a Galileai-tó túlsó partjára."
Mk 8,11-13
Tanuljunk meg Mesterünktől felállni és átmenni a túlsó partra! Jézust meddő vitával sarokba akarják szorítani, - a mai evangéliumban - de Ő a párbeszédet befejezi és a farizeusokat egyszerűen otthagyja! Mesterünk véget nem érő meddő vitával vagy isteni erővel nem akarja legyőzni, megtörni az emberi makacsságot! Igen, a Megváltónk képes felállni, hátat fordítani és elmenni, hogy a szabad akarattal rendelkező embert magára hagyja döntésével!
Jézus világosan beszél: "Ha pedig valaki nem fogad be titeket, meg sem hallgatja szavaitokat: menjetek ki abból a házból vagy városból, még a port is verjétek le lábatokról." Mt 10,14
Sokszor naivságból, szánalomból, vagy egyenesen bűnös beképzeltségből - hogy majd mi megmutatjuk, hogy azért is nekünk lesz igazunk - nem állunk fel és nem megyünk át a túlsó partra! Nekem személy szerint sok gondom, bajom származott abból, hogy nem tudtam, nem akartam egy - egy vitát, problémás embert elengedni, otthagyni! Tanuljunk Mesterünktől, Ő nagypénteken a bűnbánó jobb latort azonnal befogadja országába, de a balján lévő ember döntését is szó nélkül elfogadja! Sorsáért mindenki maga felelős!
Szeretettel, Csaba t. 02.15
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Óvd, Uram! - ismeretlen szerző
  2021-02-15 11:39:06, hétfő
 
  Az embert,
A megkísértett embert,
A megrendült embert,
A vívódó embert,
Az önmagát kereső embert,
A küzdő embert,
Az elcsüggedt embert,
A megfáradt embert,
A lemondó embert,
A magára maradt embert,
A megroppant embert,
A reménytelen embert,
A kétségbeesett embert,
Az örülni nem tudó embert,
A rólad megemlékező embert,
A hozzád visszavágyó embert,
A téged kereső embert,
A benned megnyugvó embert.
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Szentmise Budapesten az elhunyt hajléktalanokért 02.14
  2021-02-15 10:44:12, hétfő
 
  ,,Közünk van egymáshoz, a testvéred vagyok"
...... ........


A Sant'Egidio közösség február 14-én a józsefvárosi Szent József-templomban emlékezett az elmúlt évben meghalt hajléktalan barátaira. A szentmisét Cserháti Ferenc Esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be. ,,Modesta miséje" után meleg ebédet vittek az utcákra hajléktalan barátaiknak, és az irgalmasság ikonjának képét annak jeléül, hogy nem feledkeznek meg róluk életükben és haláluk után sem. A szentmisén házigazdaként Michels Antal plébános koncelebrált, aki mindig szívesen látja vendégül az emlékező szentmisét, és amíg nem volt járvány, az azt követő, hajléktalan embereknek kínált ebédnek is helyet adott a templomban. A szertartáson jelen volt Pikó András, Józsefváros polgármestere és felesége, valamint Szili-Darók Ildikó, a kerület szociális ügyekért felelős alpolgármestere.
[lb] 1983-ban Rómában a Termini pályaudvaron vesztette életét Modesta Valenti, 71 éves hajléktalan asszony. Nem vitte el a mentő, mert piszkosnak találták. A Sant'Egidio közösség évről évre Európa-szerte mindenütt megemlékezik róla és azokról a hajléktalan barátairól, akik hozzá hasonlóan nagy szegénységben éltek és haltak meg.
A tragédiát a közöny okozta, ami az erőszak előszobája mondta köszöntőjében Szőke Péter, a Sant'Egidio budapesti vezetője.- A közösség sok európai városban ismer és szeret hajléktalanokat. Budapesten is járnak hozzájuk étellel, itallal, és főleg baráti szóval. Olyan emberekhez, akik úgy élnek és halnak meg, mint Modesta. Lukács evangéliumában a gazdag névtelen marad, a szegény Lázár nevét viszont feljegyzi az evangélista. Isten szívében fel van írva a szegények neve.
Szőke Péter hangsúlyozta, hogy a közösség a hajléktalanokra nem társadalmi csoportként, statisztikai adatként, problémaként gondol, hanem olyan emberekként, akikhez odaléptek, akiket megismertek és megszerettek.
Cserháti Ferenc püspök már a szentmise elején a következő kérdésekkel buzdított lelkiismeret-vizsgálatra: ,,Vajon milyen a viszonyunk a kirekesztett és megvetett emberekhez; egyáltalán észrevesszük-e a hajléktalanokat, nyomorgókat? Képesek vagyunk-e segítségükre sietni?
...... ........


*
ézus meggyógyította a leprást, hallottuk az evangéliumban (Mk 1,42), és ennek kapcsán homíliájában a püspök elmondta, hogy a szigorú mózesi tilalmak következtében a Jézus korabeli társadalom kirekesztette a leprásokat. Afrikában még az elmúlt évtizedekben is előfordult, hogy a leprásokat kiűzték a sivatagba, az őserdőbe, mert tisztátalannak, a gonosz lélek martalékának tekintették őket. Az intézkedéseknek komoly erkölcsi, lelki, vallási összefüggései is voltak, hiszen a leprát az emberiség átkának tekintették, a leprást meg Istentől megbüntetett embernek, akinek nyomorúsága mögött erkölcsi és vallási okokat feltételeztek.
Márk evangélista éppen ebből a háttérből ragadja meg a leprás meggyógyításának történetét. Itt a várva-várt messiás, az üdvözítő, aki képes legyőzni még az emberiség legfélelmetesebb csapását is. Jézus meggyógyítja a leprát, amelyet Keleten egyszerűen a ,,halál elsőszülött fiának" neveztek. Képes megfékezni ennek a szörnyű betegségnek embert és közösséget romboló erejét, mert benne Isten üdvözítő ereje és irgalmas jósága van jelen.
*
Napjainkban, a Covid-19-világjárvány idején kézenfekvő lenne azt kérdezni, hogyan tette, milyen vakcinával, de a bibliai üzenet nem ebben rejlik, hanem a lepra átvitt értelmet is kap: azokra vonatkozik, akiket nem szeretünk, lenézünk, kirekesztünk magunk közül; leprás alatt a kisemmizett embereket értjük, a modern kori rabszolgákat, a megzavarodott embereket, a nyomorultakat, a ,,söpredéket", akikkel szóba se szeretnénk állni.
A mai evangéliumban róluk van szó. Mindazokról, akiket Isten meghívott az országába: a szegényekről, a hajléktalanokról, a vámosokról, az utcanőkről, az undok emberekről, akiket Jézus üdvözíteni akart és üdvözített. Isten országában nincs helye semmiféle hátrányos megkülönböztetésnek. Isten országában semmi helye sincs a szívtelen emberi intézkedéseknek, sem az Isten és ember nevében felállított embertelen szokásoknak, konvencióknak.
Az isteni szeretet túltette magát az emberi tekinteteken. Az Emberfia a leprások mellé állt, és kijelentette: közünk van egymáshoz, barátod, testvéred és felebarátod vagyok. A testvérek soha sem rekeszthetik ki egymást.
Jézus azt tanította, és példájával is megerősítette, hogy a kiközösített leprás Isten üdvösségre hívott gyermeke, aki éppúgy részese szeretetének és irgalmának, mint az igazaknak tekintett egészségesek! Közel engedi magához, sőt megérinti, közösségébe fogadja őt, ezzel Isten szándékát valósítja meg, és ezt követőitől is elvárja.
,,Vigyázz, ne szólj erről senkinek egy szót sem, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak" - mondja a gyógyult embernek. Annak idején még Jézus hallgatói között is sokan akadtak, akik királyt, politikai megváltót, csodadoktort akartak csinálni belőle. Ő nem ezért jött, hanem értünk, emberekért, a mi üdvösségünkért. Ezért kérte a meggyógyított embertől, hogy ne kiabáljon, hanem engedje, hogy Isten Lelke működjön benne és általa. Jézus csendre, lelki elmélyülésre, imára inti övéit. Üzeni, hogy akár csak egykor, ma sem elég csupán hangzatos szavakat kiabálni és erőszakoskodni: bármennyire is az elnyomottak, a kisebbségek, a társadalmi károsultak, a börtönviselt emberek oldalán állunk, hangzatos szólamokkal, látványos mutatványokkal, utcai erőszakoskodásokkal még soha sem sikerült üdvözíteni sem az embert, sem a világot. A teljes gyógyuláshoz, felépüléshez, megújuláshoz Krisztusban szükség van a belső megtérésre, az imára, a szeretetre.

Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Útravaló – 2021. február 15.
  2021-02-15 10:32:55, hétfő
 
  Az első testvérgyilkosság leírása megdöbbent minket. Istennek is joga van, hogy így vagy úgy döntsön. Hogyan reagálunk, ha olyan történik, ami nekünk nem tetszik? Káin lehajtja fejét, és nem tekint Istenre, nem tőle vár választ, kézbe veszi a dolgokat. Teret enged a bűnnek, a gonoszságnak: az fog uralkodni rajta. Büntetése kemény, de még így is védelem alatt áll, jelet kap. Az ember élete mindig drága Istennek, akármilyen is. Mi is sokszor szeretnénk jelet, ami bizonyítja, Isten él, velünk van. Isten nem mutatványos. De elég csak az évente szentté avatottak ügyei mellé tett csodákat nézni, és hálát adni; elég csak arra gondolni, hogy ma is felébredtünk.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
6. évközi hét hétfő 02.15
  2021-02-15 10:30:40, hétfő
 
  OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Isten Ábel áldozatát fogadta szívesen; Káin ezért megharagudott, és megölte testvérét.
Ádámnak és Évának fia született: Káin. Éva azt mondta: ,,Fiúgyermeket kaptam Isten kegyelméből." Majd Káinnak öccse is született: Ábel. Ábel pásztor volt, Káin pedig földműves.
Hosszabb idő elmúltával történt, hogy Káin a föld gyümölcséből áldozatot mutatott be az Úrnak. Ábel is áldozott nyájának legjavából és azok hájából. Az Úr szívesen tekintett Ábelre és áldozatára, de Káinra és áldozatára nem. Erre Káin nagy haragra lobbant; még az arca is elváltozott.
Ám az Úr figyelmeztette: ,,Miért lobbantál haragra? És miért változott el az arcod? Nemde ha jót cselekedtél, emeld fel tekinteted; de ha rosszat tettél, az ajtóban leselkedik a bűn. Állj ellen a bűnös kívánságnak és uralkodjál rajta!"
Káin akkor azt mondta öccsének, Ábelnak: ,,Menjünk ki a mezőre!" És amikor kinn voltak, Káin rátámadt öccsére, és megölte.
Az Úr felelősségre vonta Káint: ,,Hol van testvéred, Ábel?" Azt felelte: ,,Nem tudom. Vajon őrzője vagyok én testvéremnek?"
Erre azt mondta neki az Úr: ,,Mit műveltél? Testvéred vére felkiált hozzám a földről. Nos tehát átkozott leszel, kitaszítva a földről, mely megnyitotta száját, és fölitta testvéred kiontott vérét. Ha megműveled is, nem ad neked termést. Kóbor bujdosó leszel a földön."
Káin erre azt válaszolta az Úrnak: ,,Túl nagy az én büntetésem ahhoz, hogy el tudjam viselni. Most elűzöl erről a vidékről, rejtőznöm kell színed elől, és kóbor bujdosó lesz belőlem a földön. Bárki megölhet, aki rám talál."
Erre az Úr azt mondta neki: ,,Semmi esetre nem lesz úgy! Bárki, aki megöli Káint, hétszeresen bűnhődik." Jelet is tett az Úr Káinra, hogy ne ölje meg senki, aki rátalál.
Ezek után Ádámnak és Évának újra fia született. Éva Szetnek nevezte és ezt mondta: ,,Másik magzatot adott nékem az Isten Ábel helyett, akit Káin megölt."
Ez az Isten igéje. Ter 4,1-15.25

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézustól égi jelet vártak kortársai, pedig ő maga volt az égi jel.
Egy alkalommal farizeusok mentek Jézushoz, és vitatkozni kezdtek vele. Égi jelet kértek tőle, mert próbára akarták tenni.
Ő lelke mélyéből felsóhajtott, és így szólt: ,,Miért akar jelet ez a nemzedék? Bizony mondom nektek: ez a nemzedék nem kap semmiféle jelet."
Ezzel otthagyta őket. Ismét hajóba szállt, és átkelt a Galileai-tó túlsó partjára.
Ezek az evangélium igéi. Mk 8,11-13
...... ............Elmélkedés
A mai evangéliumi részlet a farizeusok Jézussal szembeni ellenállását mutatja be, amelyet most a csodálatos kenyérszaporítás váltott ki. A csodáról értesülve azért jönnek hozzá, hogy vitába szálljanak vele és jelet követeljenek tőle. Ha figyelembe vesszük, hogy Jézus korábban már számos olyan jelet mutatott a nép körében, nagy nyilvánosság előtt, amelyek isteni hatalmát tanúsították, akkor világos számunkra, hogy a farizeusok kérése csak az ő hitetlenségüket és ellenséges érzületüket tárja fel. Egyértelmű, hogy nem olyan jelet szeretnének látni, amely hitet ébreszthetne bennük, hanem égi jelet, mennyből jövő jelet kérnek, amit később majd felhasználhatnának Jézussal szemben. A farizeusok esetében a hitetlenség azt jelenti, hogy nem akarták felismerni és elismerni, hogy Jézus az Isten Fia.
Személyének ez a farizeusok részéről megmutatkozó tudatos elutasítása mélyen érinti és bántja Jézust, erre utal a ,,lelke mélyéből felsóhajtott" kifejezés.
Sokszor mondjuk, hogy nincs reménytelen helyzet és soha nem mondhatunk le arról, hogy valakit letérítsünk a bűn, a bűnös élet útjáról, de a jelenet alapján mégis úgy tűnik, hogy bizony előfordulhat ilyen. Még Jézus is reménytelennek látja a farizeusokkal való párbeszédet és inkább lemondóan távozik.
A Jézuséhoz hasonló keserű tapasztalatok azért ne vegyék el teljesen kedvünket attól, hogy az emberek megtéréséért és Isten országáért tevékenykedjünk.
C Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! A te megbízásod alapján az Egyház az emberhalászat csodálatos feladatát végzi évszázadok óta és ezt fogja tenni a világ végezetéig. Az apostolok mai utódai azzal a meggyőződéssel végzik feladatukat, hogy te hívtad meg őket erre és a te munkatársaidként végzik szolgálatukat. Segíts minket, hogy elfogadjuk ezt a szolgálatot, mert az irgalmas Atya meg akar minket menteni a kárhozattól és az örök boldogságot adja nekünk. Segíts minket, hogy keresztény életünk jel legyen mindazoknak, akik keresik az irgalmas és üdvözítő Istent. Adj erőt nekünk, akiket szintén meghívsz követésedre, hogy mi is készséggel fogadjuk hívásodat, és bátran vállaljuk az emberhalászatot, amivel megbízol minket!

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 257 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4559
  • e Hét: 16927
  • e Hónap: 44324
  • e Év: 338886
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.