Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Esti szentmise Pécsi Egyházmegye 02.02
  2021-02-02 19:50:20, kedd
 
  Megszentelt élet napja
Az Egyház Február 2-án ünnepli Urunk bemutatását a templomban. 1997-ben Szent II. János Pál pápa Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepet a megszentelt élet napjává nyilvánította. A mai napon ünnepi szentmisét közvetítünk a kozármislenyi Flüe-i Szent Miklós templomból.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenye
  2021-02-02 19:45:44, kedd
 
  Február 2-án a bécsi klasszika gyöngyszemeivel várjuk kedves közönségünket a képernyők elé. A Szegedi Nemzeti Színházból jelentkezünk a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, Szabó László és Kecskés György kürtművészekkel, valamint Pál Tamás karmesterrel. A műsor igazi csemege a klasszikus zene szerelmeseinek, ugyanis hallhatjuk Mozart D-dúr ("Haffner") szimfóniáját és A színigazgató - nyitányát, valamint Haydn/Rosetti Esz-dúr versenymű két kürtre és zenekarra című művet.

Helyszín: Szegedi Nemzeti Színház videó Link
 
 
0 komment , kategória:  kedvenc videóm  
Esti szentmise Tihanyból 02.02
  2021-02-02 19:14:05, kedd
 
  Videó Link

Nagyobb kép Link

...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Tihanyi Bencés apátság  
Esti szentmise Pannonhalma 02.02
  2021-02-02 18:54:12, kedd
 
  Főcelebráns Hortobágyi T. Cirill főapát úr

Pannonhalmi Főapátság videó Link

Nagyobb kép Link
...... ...........



...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Esti szentmise Balatonkeneséről 02.02
  2021-02-02 18:20:38, kedd
 
  Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén Balatonkeneséről a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomból jelentkezünk, ahol Erzsébet és Teréz nővér ünnepélyesen megújítják fogadalmukat főpásztoruknak, Udvardy György érseknek.

Videó Link /Sajnos a videó minősége hibás/

...... ........... .........



...... .........



- Jelenlétük a jel - Udvardy György előtt újították meg fogadalmukat a kenesei segítőnővérek.
Udvardy György mutatott be szentmisét február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, a megszentelt élet napján Balatonkenesén Medveczky Miklós plébános koncelebrálásával. Teréz és Erzsébet nővér, az Assisi Szent Ferenc Segítő Nővérei Közössége tagjai megújították hármas fogadalmukat. Mindketten húszéves jubileumot ünnepeltek.
Mikor Teréz nővér Balatonkenesére érkezett hosszú belső utat bejárva, hogy jelentkezzen a kenesei segítőnővérek közösségébe, Erzsébet nővér az örök fogadalmát tette. Azóta itt élnek, az egyházi szolgálatra elköteleződve, a Magyarok Nagyasszonya-templom mögötti házban. A kenesei plébánia területén és a filiákban is jól ismerik őket, hittant oktatnak iskolákban, óvodában, lelkigyakorlatokat tartanak, lelki vezetéssel segítik a híveket, fiatalokat, családokat és időseket, ellátják a templom körüli szolgálatokat. Nagy örömük, amikor már az egykori tanítvány hozza a gyermekét elsőáldozásra. Fontos számukra a közösségépítés: az elmúlt húsz évben szervezett programok közel hozták a családokat a plébániához és egymáshoz. A segítőnővérek célja, hogy Krisztus szeretetét, örömét átadják az embereknek. Mottójuk, mely Szent Ferenctől származik, erről tanúskodik:
...... ............



...... ...........


Mi Isten komédiásai vagyunk, és azért küld minket a világba, hogy megtanítsuk az embereket az igazi örömre."
Közösségük alapítója és elöljárója a veszprémi érsek. Különös örömmel töltötte el Terézt és Erzsébetet, hogy jubileumi ünnepükön megtisztelte őket Udvardy György azzal, hogy az ő jelenlétében újíthatták meg a szegénység, tisztaság, engedelmesség hármas fogadalmát. Erre az alkalomra Medveczky Miklós plébános által vezetett lelkigyakorlattal készültek az ünnepet megelőző hétvégén.
Udvardy György a gyertyaszentelés szertartásának elején hangsúlyozta Urunk templomban való bemutatásának jelentőségét. Rámutatott: Isten fia találkozik az ő templomával, és ez a találkozás megszenteli az embert, irányt mutat, bátorít és megerősít. Az érsek megáldotta a gyertyákat, hogy azok az öröm, a fájdalom, az imádság és a könyörgés perceiben otthon is Krisztus világosságát sugározzák.
...... .........


Krisztus részt vállalt az emberrel, minden tekintetben hasonlóvá vált az emberhez, hogy a halálból felszabadítsa azokat, akiket a haláltól való félelem rabszolgává tett - hangzott el a zsidókhoz írt levélből. - Mivel maga is kísértést szenvedett, tud segíteni azokon, akik kísértésekkel küzdenek.
A mai ünnep a találkozás ünnepe - kezdte prédikációját a veszprémi érsek. - Isten világa találkozik az emberi világgal, a világ világossága a világosságra vágyó emberrel. Szűz Mária egy teljesen megszokott, hétköznapi cselekedettel tett eleget a törvénynek, amikor negyvennapos újszülöttjét a templomban bemutatta. Ez az esemény mégsem az lett, mint amit abban a korban minden édesanya megtett, hiszen a negyvennapos újszülött messiásként, megváltóként jelent meg: az isteni szeretet és az emberi vágyakozás találkozott. Isten fia belépett abba a templomba, ahol az áldozatokat mutatták be, ami csak előkészíteni tudta a népet Isten befogadására; és megszentelte jelenlétével azt, világosságot hozott. A választott nép imádsága, zarándoklása, szövetsége új értelmet nyert. Azzal, hogy Isten fia belépett az ember életébe, minden új fénybe került, még a küzdelem, a halál is, mert megérkezett a Megváltó, kapcsolatba lépett övéivel.
Mennyire fontos nekünk, embereknek, hogy világosságban tudjunk élni! Hosszú téli délutánokon mennyire tudunk vágyakozni arra, hogy a fény új erőt adjon, betöltse az életünket! - fogalmazott az érsek, majd felidézte egy svédországi élményét: mikor ott járt, látta, hogy tavasszal az ablakokba kívülről lámpákat helyeztek el, melyek befelé világítottak, annyira ki voltak éhezve az ott lakók a fényre.
Hosszú tél után érezzük mi is, mennyire fontos, hogy világosságban éljünk, mert a fény új erővel tölt el, és új értelmet ad mindennek, ami körülvesz bennünket. A sötétben ismeretlennek tűnnek a minket körülvevő dolgok, a fény által kiviláglik a bennük lévő rend.
A családtagok, ha a gyertya fényénél összegyűlnek és hálát adnak, nemcsak egymás arcvonásait látják, hanem a máshogyan ragyogó tekintetben egymás jóságát és együvé tartozásukat is: a gyertyafény közösséget is teremt.
Amikor sötétségben vagyunk, utat tévesztünk, már egy halvány fénypont is biztonságot ad, mutatja az utat, a célt, és akkor már nem a sötétséggel foglalkozunk, hanem az egyetlen kicsi fényponttal - folytatta prédikációját a főpásztor. - Ilyen számunkra egy ünnepnek a fénye is: megmutatja az élet értelmét, a küzdelem és az áldozat célját. Krisztus ezzel a világossággal lépett be az életünkbe.
Ugyanakkor az is fontos, hogy egymásban felfedezzük ezt az isteni lángot, hogy olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akik Krisztus módjára élnek - fogalmazott az érsek.
A megszentelt életet élők hármas ígéretükkel magukra öltik Krisztust. Jelzik számunkra, hogy nincs más cél, mint az, amit Isten akar az emberrel, nincs más eszköz, mint Jézus szegénysége, és nincs más táplálék, mint Isten akaratának teljesítése az engedelmességben."
Épp ezért hálásak vagyunk nővéreinkért - folytatta Udvardy György -, hiszen jelenvalóvá teszik Isten Fiát az emberek számára fogadalmukkal, életükkel, jelenlétükkel. Az Istennek szentelt élet ragyogó pont, amely elirányít a sötétben.
A nővérek fogadalma a szívben lévő fényesség erejével hangzik el, de nem azért, mert Istennek szüksége lenne ismétlődésre vagy valamiféle pótlásra. Az újra kimondott szó ereje, dinamikája kifejezi, hogy amit Istennek adunk, az nem statikus, hanem élő, eleven. A szív mélyén kimondott ígéret, bár a legbensőbb, legszentebb, legintimebb cselekedet, mégis közösségi cselekedet is, melyben az újjáteremtés és a szolgálat megerősítése megvalósul. Az ,,akarom" kimondása teremtő szó, a világosság szava - zárta beszédét Udvardy György.
A prédikáció után Teréz és Erzsébet nővér ünnepélyesen, gyertyával a kezében megújította hármas fogadalmát törvényes elöljárója előtt a közösség szabályzata szerint, és könyörgésében kérte a hűség és feladatai teljesítésének kegyelmét.
Nagyobb kép Link
...... .........


A szentmise végén az érsek áldást kért a nővérekre, és buzdította a híveket, hogy a megszentelt gyertyák otthonaikban az imádságra, Krisztus titkaiban való elmélyülésre hívjanak. ,,Megújult erővel alakítsuk ki vallásos hagyományainkat, vagy éljünk azokkal, amelyeket megőriztünk. A mindennapjainkat átszövő tárgyak, eszközök, szokások segítenek minket Krisztusra, a világ világosságára figyelni."

Fotó: Merényi Zita
Nagyobb kép Link
...... ........


Vámossy Erzsébet/Magyar Kurír 2021.02.02
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Est szentmise Budai Szent Imre Templomból 02.02
  2021-02-02 18:12:17, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Esti szentmise Csaba testvérrel 02.02
  2021-02-02 18:04:48, kedd
 
  Videó Link

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén merjünk gyengeségeinkkel, gyarlóságainkkal Isten elé állni! Imádságos szeretettel vigyük szeretteinket is Urunk elé, és áldozatként gyújtsunk meg egymásért egy gyertyát!

Nagyobb kép Link
...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Yves testvér, aki életét adta Kamerunban az utcagyerekekért
  2021-02-02 17:59:49, kedd
 
  Yves testvér volt az első, aki Kamerunban észrevette, milyen sok gyermek él az utcán, és a szolgálatukra szegődött. 2002. július 29-én éppen az egyikük ölte meg barbár módon. Erőszakos, igazságtalan halála, ami inkább vereségre hasonlít, bizonyos értelemben élete beteljesedése volt...
Yves Lescanne, a Jézus Kistestvérei szerzetesközösség francia misszionáriusa volt az első, aki Kamerun fővárosában, Yauondéban elkezdett az utcagyerekekkel foglalkozni. És éppen az egyikük gyilkolta meg. Pietro Parolin bíboros kameruni útja során az Yves testvér által alapított Foyer de l'Espérance-ba is ellátogatott.
Parolin bíboros látogatása annak a jele, hogy Ferenc pápa közel áll Kamerunhoz, egész Afrikához, különös most, a gazdasági és társadalmi válságot is okozó világjárvány idején. A vezetőkkel való találkozáson, a székesegyházban bemutatott szentmisén kívül a bíboros egy látszólag periférikus helyre is ellátogatott Yaoundéban: a Foyer de l'Espérance-ba, hogy tiszteletét tegye a Jézus Kistestvérei rendhez tartozó francia misszionárius, Yves Lescanne előtt.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Chubby Checker - Lets Twist Again - dance mix
  2021-02-02 17:55:03, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  blog partik  
Szabó T Anna: hóvirág
  2021-02-02 17:49:51, kedd
 
  Hallod, hogy pendül az ég? Jön a szél!
Zsendül a földben a nedv, fut a vér,
bizsereg a magban a lomb meg a fény -
túl vagyunk lassan a tél nehezén.

Olvad a hó, fenn fordul a nap,
kiböködi a hideg csillagokat,
döccen a vén föld rossz kerekén -
túl vagyunk mégis a tél nehezén.

Jaj, milyen évszak! Hosszú, sötét.
Óvtuk az otthon csöpp melegét.
Biccen az új ág, zsenge remény:
túl vagyunk, úgy-e, a tél nehezén?

Jön, jön a szél, friss föld szaga száll,
létre gyötörte magát a halál,
nincs lehetetlen, van te meg én -
túl vagyunk, látod, a tél nehezén.

...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 257 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 826
  • e Hét: 1905
  • e Hónap: 15343
  • e Év: 218256
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.