Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Mi kerüljön az asztalra nagyböjtben
  2021-02-23 11:46:31, kedd
 
  Receptgyűjtemény 40 +1 ötlettel
A gyűjteményben 40 +1 kipróbált recept olvasható, tisztelendő asszonyok ajánlásával.

Link Link

...... ........

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
II. szent János Pál imája
  2021-02-23 11:07:50, kedd
 
  ...... ..........



Nagyobb kép Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Házi áldás családi körben
  2021-02-23 11:01:26, kedd
 
  ...... .........


Jóságos Istenem hallgass meg kérlek,
Gyere és látogasd meg a házat ahol én élek!
Otthonom minden részét áraszd el fényeddel,
Hogy megtisztuljon minden rossztól és megteljen élettel!

Áldásod e hajlékban ragyogjon át minden helyiséget,
Hogy nyugalomban tölthessük a nappalokat és estéket.
Angyalaid jelenléte legyen mától nálunk,
Őrizzék minden értékünk, és óvják minden álmunk.

A pincétől a cserépig legyen minden áldott és tiszta,
Távozzon a gonosz és soha ne térjen vissza!
Szálljon el családomtól minden viszály és bánat,
Ne térjen be hozzánk semmi, ami minket bánthat.

Vesszen e házból minden sötét befolyás és hatalom,
Hogy az életünket a családommal éljük boldogan és szabadon!
Kívülről a falakat védelmeddel vedd kérlek körbe,
Hogy a küszöböt ne léphesse át a farkas báránybőrbe!

Add hogy e hajlék lakóinak élete mától legyen áldott,
Legyenek egészségesek és érjenek el minden álmot.
Segíts hogy legyen mindig munkánk és szeressük,
A hűtőbe kérlek tegyél sok jót, miből az ebédünket megesszük.

Add Istenem hogy bárki is lépjen e házba,
Az boldogságoddal szeretetteddel fel legyen rázva.
Érezze mindenki aki ide mától be tér, hogy
Te Istenem,az életünk része lettél! Így legyen.
ÁMEN!
 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Felföldi László püspök első nagyböjti katekézise
  2021-02-23 10:55:00, kedd
 
  Jézus vérrel verejtékezett, ez megmutatja nekünk a döntés nehézségét! Életünkben sokszor újra és újra le kell porolni régi elhatározásainkat, és esetleg másikat hozni helyettük, hogy még inkább odaadjuk életünket a közösség szolgálatára.
A pécsi megyéspüspök megerősítő gondolatokkal segít a nagyböjti időszakban, amelyek által méltósággal készülhetünk húsvétra. A böjtben minden pénteken online katekézisre várja a híveket.
A főpásztor a hét részből álló online katekézis első alkalmával Márk evangéliumának tizennegyedik fejezetéhez kapcsolódva osztotta meg gondolatait. Hangsúlyozta, hogy életünk minden gyümölcse lemondásból születik, ezért most erre irányítsuk figyelmünket. ,,Vizsgáljuk meg a szenvedéstörténet legfontosabb pontját: Jézus döntését és imáját a Getszemánikertben! Itt olvashatunk a döntés órájáról (vö. Mk 14,32-42), amely a sötétség órája, és amely mindenki szívében eljön egyszer" - mondta püspök, majd hozzátette, ebben a bibliai szakaszban láthatjuk, hogy Jézus szívében is ott volt a félelem, a férfilélek mérhetetlen félelme, amelyen felül kellett emelkednie.
,,Jézus imádságának a lényege, hogy legyen meg az Atya akarata. [...] Ezért fontos, hogy mi is képesek legyünk Isten akarata mellett dönteni, mert akkor szebb, valóságosabb, teljesebb életet élhetünk! Tudjuk ezt jól megélni és hordozni! Ez az első nehéz lépés a feltámadás felé, amelyet nem lehet megspórolni, ennek a felelőssége ott van mindenki életében!"
Jézus vérrel verejtékezett, ez megmutatja nekünk a döntés nehézségét! Életünkben sokszor újra és újra le kell porolni régi elhatározásainkat, és esetleg másikat hozni helyettük, hogy még inkább odaadjuk életünket a közösség szolgálatára" biztatott a főpásztor, aki végül arra hívta az online katekézis résztvevőit, hogy adjanak hálát jó döntéseikért és erősödjenek meg azon az úton, amely a húsvéthoz, a feltámadáshoz vezet.

Videó Link

Forrás, fotó, videó: Pécsi Egyházmegye
Magyar Kurír 2021.02.22
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
ti, kinek tartotok engem?” - Böjte Csaba gondolata
  2021-02-23 10:32:53, kedd
 
  Úgy gondolom, hogy ma már mi keresztények Jézus Krisztust, Megváltó Istenünknek tartjuk! De, vajon Ő kinek tart bennünket!? Szent Péterhez, ki megvallotta élő hitét Jézus így szólt: "Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta." Jézus sziklának nevezi a benne hívő embert, akin a pokol kapui nem vesznek erőt. Ez a Jézusi bizalom, - bármennyire gyengének, törékenynek is érezzük magunkat - adjon erőt, kitartást, az élet hozta nehézségek, viharok közepette. Megváltónk bízik bennünk, erősnek, szépnek, jónak tart bennünket, mi is bízzunk magunkban, abban, hogy képesek vagyunk a gondjainkat megoldani, a nehézségeket legyőzni, a ránk bízott feladatokat jó végre vinni!!
Szeretettel hívunk terített lelki asztalunk mellé, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Ferenc pápa vasárnap délben: 02.21
  2021-02-23 10:26:59, kedd
 
  Az ördöggel sosem szabad leállni beszélni!
A Szentatya február 21-én a déli Angelus elimádkozásakor a vasárnapi evangéliumhoz kapcsolódóan arra biztatta a hívőket, hogy keressenek maguknak pusztát: ahol és amikor elcsöndesednek, magukba szállnak, többet imádkoznak.
Videó Link

Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.
Kedves testvérek, jó napot kívánok!
Most szerdán a hamvazkodás bűnbánati szertartásával megkezdtük nagyböjti utunkat. Ma, e liturgikus időszak első vasárnapján Isten igéje megmutatja nekünk, hogyan lehet gyümölcsözően megélni a húsvét évenként visszatérő megünnepléséhez vezető negyven napot. Ez a Jézus által végigjárt út, amelyet az evangélium a Márkra jellemző stílusban úgy foglal össze, hogy prédikálásának megkezdése előtt Jézus negyven napra visszavonult a pusztába, ahol a sátán megkísértette (vö. Mk 1,12-15). Az evangélista hangsúlyozza, hogy ,,a Lélek - a Szentlélek - vitte ki Jézust a sivatagba" (Mk 1,12).
A Szentlélek, aki közvetlenül azután, hogy Jézus megkeresztelkedett Jánosnál a Jordán folyóban, leszállt rá, ugyanaz a Lélek most arra készteti, hogy a sivatagba menjen, hogy szembenézzen a kísértővel, hogy harcoljon az ördöggel.
Jézus egész léte Isten Lelkének jegyét viseli magán, aki indítja, inspirálja, irányítja.
Gondoljunk csak a pusztára, a sivatagra. Álljunk meg egy pillanatra ennél a természetes, ugyanakkor jelképes környezetnél, mely annyira fontos a Bibliában. A puszta az a hely, ahol Isten az ember szívéhez szól, és ahol feltör az ima válasza. A magány sivatagáról van szó, amikor a szív elszakad minden mástól, és csak ebben a magányban nyílik meg Isten igéje előtt. A puszta azonban a próba és a kísértés helye is, ahol a kísértő az emberi gyöngeséget és szükségleteket kihasználva hamis hangját Isten hangjának alternatívájaként állítja be, alternatív hangot képvisel, mely más utat, egy megtévesztő utat mutat. A kísértő megtéveszt.
A Jézus pusztában töltött negyven napja alatt ugyanis megkezdődik a Jézus és az ördög közötti ,,párbaj", mely Jézus kínszenvedésével és keresztjével zárul. Krisztus egész szolgálata küzdelem a Gonosz ellen, s ez a küzdelem sokféle módon megmutatkozott: betegek gyógyítása, ördögűzés megszállott embereken, bűnök megbocsátása. Küzdelem. Az első szakasz után, melyben Jézus bizonyítja, hogy Isten erejével beszél és cselekszik, úgy tűnik, hogy amikor Isten Fiát elutasítják, elhagyják, s végül elfogják és halálra ítélik, az ördög kerekedik felül.
Úgy tűnik, az ördög nyert. Úgy tűnik, ő a győztes. A valóságban a halál volt az utolsó ,,sivatag", melyen Jézusnak át kellett kelnie, hogy végleg legyőzze a sátánt és mindannyiunkat megszabadítson a hatalmától. Így nyert Jézus a halál sivatagában, hogy győzedelmeskedjen a feltámadásban.
Minden évben a nagyböjt kezdetén ez az evangélium Jézus megkísértéséről a pusztában emlékeztet bennünket arra, hogy a keresztény ember élete az Úr nyomdokait követve küzdelem a gonoszság szelleme ellen. Megmutatja, hogy Jézus önként szembenézett a kísértővel, és legyőzte; egyben emlékeztet arra, hogy az ördögnek lehetősége van megkísérteni minket. Tudatában kell lennünk e ravasz ellenség jelenlétének, akinek az az érdeke, hogy örökre elkárhozzunk, kudarcot szenvedjünk, és fel kell készülnünk arra, hogy megvédjük magunkat és megküzdjünk vele. Isten kegyelme biztosít bennünket, hogy hittel, imádsággal és bűnbánattal győzelmet aratunk az ellenség felett. Szeretnék egy dolgot kiemelni: a kísértések során Jézus sosem beszél az ördöggel, soha.
Élete folyamán Jézus sosem folytatott párbeszédet az ördöggel, soha. Vagy kiűzi a megszállottakból, vagy elítéli, vagy rámutat rosszindulatára, de sosem folytat vele párbeszédet.
Úgy tűnik, hogy a pusztában párbeszéd folyik, mert az ördög három javaslatot tesz, Jézus pedig válaszol. De Jézus nem saját szavaival válaszol. Isten igéjével, a Szentírás három szövegével válaszol. És ezt mindannyiunkért teszi. Amikor a csábító közeledik, elkezd csábítani bennünket: ,,Gondold ezt, tedd ezt...", a kísértés az, hogy beszélgetésbe elegyedjünk, ahogyan Éva tette. Éva azt mondta: ,,Nem szabad, mert mi...", tehát belemegy a beszélgetésbe. És ha belemegyünk a beszélgetésbe az ördöggel, akkor vereséget szenvedünk. Véssétek ezt elmétekbe és szívetekbe: az ördöggel sosem szabad leállni beszélni! Nem lehetséges a párbeszéd! Csak Isten igéje!
A nagyböjt idején a Szentlélek minket is arra késztet, hogy Jézushoz hasonlóan kimenjünk a pusztába. Láttuk, nem fizikai helyről, hanem egzisztenciális dimenzióról van szó, melyben csendet kell teremtenünk, hallgatnunk kell Isten szavát, ,,hogy valódi megtérés menjen végbe bennünk" (Könyörgés nagyböjt I. vasárnapján B évben [az olasz misekönyvben]).
Ne féljünk a pusztától, szánjunk időt arra, hogy többet imádkozzunk, csendet tartsunk és magunkba szálljunk!
Ne féljünk tőle! Arra kaptunk meghívást, hogy Isten útjain járjunk, megújítva keresztségi ígéreteinket: ellentmondunk a sátánnak, minden művének és minden csábításának. Az ellenség ott ólálkodik, vigyázzatok! És sose beszéljetek vele!
Bízzuk magunkat Szűz Mária anyai közbenjárására!

A Szentatya szavai az Angelus elimádkozása után:
Kedves testvérek!
Szeretettel köszöntelek mindnyájatokat, rómaiak és zarándokok! Külön is köszöntöm a lengyel híveket! Ma a lengyelországi Płock kegyhelyre gondolok, ahol kilencven évvel ezelőtt az Úr Jézus megjelent Szent Faustina Kowalskának, és az Isteni Irgalmasság különleges üzenetét bízta rá. Szent II. János Pál révén ez az üzenet az egész világra eljutott, és ez nem más, mint a meghalt és feltámadt Jézus Krisztus evangéliuma, aki az Atya irgalmát közvetíti felénk.
Tárjuk ki előtte szívünket, és mondjuk hittel: ,,Jézusom, bízom benned!"
Köszöntöm a római San Giovanni dei Fiorentini-plébánia Talità Kum csoportjának fiataljait és felnőttjeit. Köszönöm, hogy itt vagytok! Örömmel haladjatok tovább nemes terveitek megvalósításában!
Áldott vasárnapot kívánok mindenkinek: süt a nap, szép és jó vasárnapot! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez!
Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
2021. február 17-én megkezdődött a nagyböjt
  2021-02-23 10:18:02, kedd
 
  2021. február 17-én megkezdődött a nagyböjt. A Székesegyházban dr. Székely János megyés püspök mutatott be szentmisét.
Krisztus 40 napon át készült nyilvános működésére böjttel és imádsággal. Azt akarta, hogy egész lelkét átjárja az Atyával való egység. Készült, hogy átadja az örömhírt és később odaadja életét, mondta szentbeszédében Székely János. Utalt rá: a választott nép 40 éven át vándorolt a pusztában. Az Úristen meg tisztította őket, hogy egy új nép vonuljon be az Ígéret Földjére. Illést 40 napon át vezette Isten a Hóreb-hegyére, hogy találkozhasson vele s tanítsa őt a szelídség útjára. Így hív minket is ez a 40 nap és hív Krisztu is, hogy egészen betölthesse szívünket, vezessen minket a szelídség útján, hogy megújítson és megtisztítson minket. Nagyböjt hív, hogy vedd elő a Bibliát. Engedd, hogy Isten igéje vezessen, megvilágosítson. Hív minket nagyböjt az imádságra. Hív nagyböjt a bűnbánatra. Hív a nagyböjt arra, hogy adjunk másoknak. Ha az emberiség megtanulna adni, több lenne a Földünkön az öröm, jóság, mondta Székely János megyéspüspök.
A szentmise folytatásában hamuval szórták meg a hívek fejét
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Ferenc pápa meglátogatta Edith Bruck
  2021-02-23 10:11:20, kedd
 
  Ferenc pápa meglátogatta Edith Bruck magyar származású írónőt, a holokauszt túlélőjét
...... ......


A 88 éves Edith Bruck Tiszakarádon született zsidó családban, az egész családját elhurcolták a zsidóüldözés idején. Hosszú ideje él Olaszországban. Januárban a L'Osservatore Romano vatikáni napilap interjút közölt vele a holokauszt nemzetközi emléknapján. Ferenc pápát megrendítette tanúságtétele, február 20-án felkereste az írónőt római házában.
Az interjúban Edith Bruck elbeszélte azt a sok fájdalmat, amit ő és családja átélt a náci uralom alatt. Szavai olyan mélyen hatottak Ferenc pápára, hogy megkérte, hadd látogassa meg otthonában. Szombat délelőtt került sor a látogatásra, a pápa elhagyta a Vatikánt és magánlátogatást tett Edith Bruck lakásában, Róma központjában.
A Szentatya ezekkel a szavakkal fordult hozzá: ,,Azért jöttem el ide Önhöz, hogy megköszönjem tanúságtételét, kifejezzem tiszteletemet a nemzetiszocialista őrület miatt vértanúvá lett nép iránt, és őszintén megismételjem szívből jövő szavaimat, melyeket a Jad Vasemben mondtam el, és melyeket elmondok minden olyan embernek, aki Önhöz hasonlóan sokat szenvedett: »Bocsáss meg, Uram, az egész emberiség nevében kérem!«"
A szentszéki sajtószolgálat közölte, hogy beszélgettek a láger poklának tapasztalatairól, valamint korunk félelmeiről és reményeiről, hangsúlyozva az emlékezés fontosságát és azt, milyen fontos szerepe van az időseknek abban, hogy megőrizzék és továbbadják a fiataloknak a történelmi emlékezetet. Körülbelül egy órát beszélgettek, ezt követően a pápa visszatért a Vatikánba.
Edith Burck annak szentelte életét, hogy tanúskodjon arról, amit átélt. Két, számára ismeretlen ember kérte ezt tőle, akiknek meghallgatta utolsó szavait Bergen-Belsenben: ,,Meséld el, nem fognak hinni neked, de ha túléled, mondd el, értünk is!" És ő betartotta ígéretét. Az interjút olvasva meglepő, hogy mekkora reménnyel tekint az életre, mekkora reményt sugároz. Még amikor a legsötétebb pillanatokat, a kislányként átélt borzalmas mélységeket mondja el, amelyben családja nagy részét elveszítette, akkor sem mulasztja el észrevenni azt, ami szép és jó, egy kis emberségnek a jele, ami lehetővé tette, hogy tovább élhessen és remélhessen.
Amikor azt írja le, milyen volt az élet a gettóban, miután szüleivel és testvéreivel együtt elhurcolták a faluból, ahol élt, beszél egy nem zsidó emberről, aki egy szekérnyi élelmet ajándékozott az üldözötteknek. Amikor arról beszél, hogy Dachauban lövészárkokat kellett ásnia, eszébe jut egy német katona, aki odadobott neki egy csajkát, hogy mossa el - ,,de az alján hagyott nekem egy kis lekvárt" - teszi hozzá. És amikor arra emlékszik vissza, hogy a tisztikonyhában dolgozott, feleleveníti a szakács alakját, aki megkérdezte, hogy hívják, és miután remegő hangon elmondta a nevét, ezt válaszolta: ,,Nekem is van egy ilyen korú lányom." Majd ,,előhúzott a zsebéből egy kis fésűt, ránézett az éppen csak újra kinövő hajamra és nekem ajándékozta. Olyan érzés volt, mintha hosszú idő után végre egy emberi lénnyel állnék szemben. Meghatott ez a gesztus, maga volt az élet, a remény." Néhány kis gesztus is elég ahhoz, hogy megmentsük a világot - mondja Edith Bruck az interjúban.

Edith Bruck 1932-ben született Tiszakarádon, egy kis tiszaháti faluban. Gyermekkorában a nyomort tapasztalta meg, ő volt szülei hatodik gyermeke. Az egész családot deportálták, szüleit és három testvérét elvesztette. Ő maga megjárta Aushwitzot, Dachaut, Bergen-Belsent.
,,Az én könyveim egytől egyig fájdalomban fogantak" - vallja magáról. Első könyve, a Chi ti ama così (Ki téged így szeret) vallomás a gyermekkoráról, a háborúról, a lágerről, a menekülésről. Az ,,életben maradt Anna Frank naplójának" is nevezik ezt az írását. Húsz év elteltével érzett annyi erőt magában, hogy ismét haza tudjon látogatni szülőfalujába. Ezt a látogatást örökíti meg egy elbeszélésben (amelyből film is készült), amelyet két másik elbeszéléssel együtt a Due stanze vuote (Két üres szoba) című kötetben jelentetett meg. Számos regényt és elbeszélést írt, több magyar szerző, köztük József Attila, Radnóti Miklós és Illyés Gyula műveit fordította olaszra.
A lágert követően kereste a helyét, és a megoldásnak Izrael látszott, ahol sok túlélő otthonra lelt azokban az években. 1948-ban, tizenhat évesen, már férjes asszonyként ezt az országot választotta hazájának, itt élt 1954-ig. Ekkor Olaszországba költözött és itt vált íróvá.
Rómában férjhez ment Nelo Risi filmrendezőhöz, aki az olasz kulturális élet kiemelkedő személyisége volt. Edith Bruck újságíróként is dolgozott, volt rádiós és televíziós munkatárs, színdarabokat rendezett, filmeket készített. Az egyik filmje egy televíziós sorozat része volt, amelyben női írók mutatták be Olaszország tájait, de készített portréfilmet is, több közülük a társadalom számkivetettjeiről, vakokról, törpékről szólt.
,,Az emlékezés tart életben minket, az élet pedig fenntartja az emlékezést" - mondta egy díjátadó alkalmából. Mindig fontosnak tartotta, hogy tanúként beszéljen minden üldözött nevében, szívesen szól fiatalokhoz és felnőttekhez is, és ilyenkor nemcsak a zsidóüldözésről, hanem a mai előítéletekről, a mai számkivetettekről is beszél. Az Auschwitzot szintén túlélő Primo Levi olasz író mondta róla: ,,Azok között van, akik mint Jób hírvivői, azért maradtak életben, hogy beszélni tudjanak."


Fordította: Thullner Zsuzsanna
Forrás és fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2021.02.21
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Lefekvés előtti ima
  2021-02-23 10:05:26, kedd
 
  Ó, édes Istenem! Hálát rebeg lelkem,
Hogy egész napon át úgy szerettél engem.

Bánom sok vétkemet, szent Fiadnak vére
Mossa meg kegyesen szívemet fehérre!

Virrasszon felettem gondviselő szemed,
Kérlek, óvd ez éjjel testemet, lelkemet!

Szűz Anyám s őrangyal, legyetek énvelem,
Ha ti rám vigyáztok, nyugodt lesz éjjelem.
Amen.
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 257 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 1604
  • e Hónap: 15042
  • e Év: 217955
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.