Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Babits Mihály: Tavasz előtt
  2021-02-27 22:14:45, szombat
 
  A fák az égre nyújtják mezítlen karjukat,
,,Ruházzatok fel minket!" kérik a mennyeket.
,,Adjatok bő ruhának lobogó lombokat,
húzzatok ujjainkra zöld selyem kesztyűket."

A domb görbítve hátát sütkérez a napon
és szól: ,,Tavaszi tarka ruhámat megkapom,
zöld bársony lesz a vállam, tollas a kalapom
virágos fák tollával tollas a kalapom."

A fázós öreg föld is új ruhájára vár
s fázón röpül az űrben, mint egy vedlett madár,
szeretne nap anyjához közelebb szállni már
s meleg ölébe bújni, mint egy vedlett madár.

- A Paysages intimes ciklus második versét olvassuk. Az időjárás már megelőlegezte a tavaszt az elmúlt napokban, s lassan a naptár is követi, márciusra fordul, örömünkre. Ma esti versünk csupa zene, csupa szépség, csupa ujjongás, ahogy a föld csupa várakozás és megújulni vágyás.
 
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Nagyböjt a megtérés ideje!!
  2021-02-27 22:11:01, szombat
 
  Jézus szeret bennünket, nem kér nehéz, komplikált dolgokat az Ő gyermekeitől ! Megtérni azt jelenti, hogy bizalommal visszatérünk a tízparancsolathoz, a boldogságra vezető élet ősi útmutatásához! Végtelenül egyszerű! A tíz parancs igazából Istennek az Ő gyermekei számára írt: mondhatni: "az emberi élet használati útmutatója"! Ahhoz, hogy valóban boldog legyél itt és az örök életben, e tömör tíz pontból álló útmutatást komolyan kell venned! Boldog akarsz lenni? Akkor Uradat, Istenedet imádd....
Tiz Boldogság?! Igen, így szépen sorban, ha mindeniket betartod, akkor Teremtőddel is, de az Ő teremtményeivel is, békében, örömben élheted az életedet! Csaba t.
-------------------
Isten tízparancsolata
A Sínai-hegyen Istentől adott parancsok a valláserkölcsi élet örök érvényű alaptörvényei (Kiv 20). Az embernek Isten és embertársai iránti kötelességeit összegzi. érvényessége minden időben megmarad, mivel Jézus azt mondta: "Nem megszüntetni jöttem a Törvényt, hanem beteljesíteni" (Mt 5,17).
I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
Istent felismerve első kötelességünk a benne való hit, a neki kijáró imádás; hódolat és dicsőítés, uralma kizárólagosságának elismerése.
II. Isten nevét hiába ne vedd!
Minthogy az ember gondolkodása és kimondott szava között szoros kapcsolat van, e hódolathoz hozzá tartozik Isten nevének (és általában az isteni dolgoknak) tisztelete.
III. Az Úr napját szenteld meg!
Istentől való függőségünket fejezzük ki azzal, hogy megtartjuk az Úr napját, ezt az időt (egész életünkkel együtt) Neki szenteljük, ugyanakkor a földi munkálkodás múlandóságát jelezve és a végső nyugalmat előlegezve munkaszünetet tartunk!
Az első három parancs Isten uralmának elismeréséhez vezetett minket. Csak ez biztosítja az ember tökéletes szabadságát. A Tízparancsolat második része (táblája) az embertársak iránti kötelességeket tartalmazza, összhangban a természeti törvényekkel:
IV. Atyádat és anyádat tiszteld!
Kapcsolataink közül első az, mely szüleinkhez fűz, hiszen életünket és felnövekedésünket nekik köszönhetjük. A szülői felelősség és a gyermeki tisztelet egymástól elválaszthatatlan.
V. Ne ölj!
Minden ember élete szent. Az egészség is Isten ajándéka. így kell őriznünk magunk és mások életét.
VI. Ne paráználkodj!
Az új élet nemzése éppúgy tiszteletet és védelmet kíván, mint az ember teste, s a szerelemben a másik felé megnyíló legbensőbb rejtett valósága.
VII. Ne lopj!
Az embernek a munkával szerzett tulajdonhoz, az életét biztosító anyagi javakhoz való jogát szavatolja ez a parancs.
VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!
Az emberek közti kapcsolatok legfőbb munkálója az emberi beszéd. E nagy adománnyal nem élhetünk vissza, nem használhatjuk mások kárára. A parancs a nyelvvel elkövethető legnagyobb bűnt is jelzi, s általánosságban is elénk állítja az igaz beszédet, mint Istentől szabott kötelességet.
IX. Felebarátod házastársát ne kívánd!
X. Mások tulajdonát ne kívánd!
Az igaz cselekedetek mellett az igaz érzések, gondolatok, vágyak is az isteni akarat teljesítéséhez tartoznak.
*
- "légy békülékeny," Mt 5,20
Jézus Krisztus a mai evangéliumban arra kér, hogy legyen meg bennünk a kiengesztelődésre való készség, tudjunk bocsánatot kérni, akarjak a nekem fájdalmat, szomorúságot okozónak megbocsátani! Az élet egy szakadatlan újrakezdés, talpraállás, és ez azt is jelenti, hogy felülvizsgáljuk, újratervezzük, konszolidáljuk a kapcsolatrendszerünket is! A nagyböjti szent idő igen alkalmas a társaimmal való viszonyom felülvizsgálatára!
Ahogy otthonunkban a mindennapi portörlés, takarítás, rendrakás nélkül észrevétlenül leépül a környezetünk, ugyanúgy a családtagjainkkal, a barátainkkal való kapcsolatunkat is ápolni, gondozni kell, mert ha nem, az apró figyelmetlenségek, érzéketlen durvaságok elsodornak bennünket egymástól! Békülékeny szeretettel forduljunk egymás felé!
Böjte Csaba testvér tanítása 02.25, 26
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Erdő Péter üzenete és intézkedése Snell György püspök halála
  2021-02-27 22:07:13, szombat
 
  Erdő Péter üzenete és intézkedése Snell György püspök halála kapcsán
FONTOS: Ideiglenesen szünetel a Szent István-bazilikában az istentiszteleti élet.
Február 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg. Erdő Péter szerkesztőségünkhöz eljuttatott videoüzenetét adjuk közre írásban és képben.

Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Szomorú hírt kell közölnöm a kedves paptestvérekkel és az egyházmegye minden hívőjével. Ma hajnalban elhunyt Snell György segédpüspök atya, a budapesti Szent István-bazilikának, az egyházmegye társszékesegyházának a plébánosa. Hősiesen helytállt a szolgálatban. Szerdán még, természetesen nem személyes jelenléttel, hanem már Zoomon keresztül, de részt vett a papi szenátus ülésén is.
Annál inkább tragikus hirtelenséggel jött a hír, hogy ma reggel elhunyt. Megállapították, hogy súlyos Covid-fertőzése volt. Megvizsgálták a plébánián szolgáló káplán atyákat is, kiderült, hogy nekik is pozitív a teszteredményük. Éppen ezért meg kell vizsgáltatni az összes kontakt személyt, vagyis a Szent István-bazilikában dolgozó világiakat is. Ez pedig azt vonja maga után, hogy most egy darabig, ameddig a karantén ideje tart, a Szent István-bazilikában szüneteltetni kell az istentiszteleti életet. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy kellő fertőtlenítés után, megfelelő idő elteltével, de még a nagyhét előtt újraindulhasson a liturgikus élet Budapest főtemplomában.
Ma reggel szentmisét ajánlottam föl György püspöktestvérünkért. Kérem mindannyiukat, hogy imádkozzanak érte és imádkozzanak egész egyházmegyénk közösségéért.

Dicsértessék a Jézus Krisztus.

Fotó: Merényi Zita
...... .........


Magyar Kurír 2021.02.26

Videó Link
Február 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg. Erdő Péter videoüzenetét adjuk közre.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Járványügyi intézkedések megerősítése
  2021-02-27 22:00:32, szombat
 
  az Esztergom-Budapesti Főegyház megyében
Erdő Péter: A nagyböjti önmegtagadást most egészen különös módon tudjuk megélni. Ajánljuk fel ezeket a lemondásokat egész hívő közösségünkért.
Az alábbiakban közreadjuk Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főpásztora február 26-án kiadott járványügyi intézkedését (Prot. N. 821-2/2021).
Aggodalommal látjuk a járvány fokozott terjedését. Ha az állami rendelkezések szigorodnak, vissza kell térnünk a tavaszi szigorúbb egyházi szabályokhoz is. A paptestvérek és a hívők iránti felelősségtől vezetve vegyük figyelembe a következőket:

1. Vegyük komolyan az eddigi egészségügyi határozatokat, például közvetlenül az áldoztatás előtt fertőtlenítsék az áldoztatók a kezüket.

2. Szigorúan tartsuk meg egymástól a távolságot és viseljünk maszkot.

3. A plébánosok megítélése szerint ahol indokoltnak látszik, adható általános feloldozás a már jól ismert feltételekkel.

4. Ajánljuk, hogy akik önmagukat vagy környezetüket veszélyeztetve érzik, online vagy a tömegtájékoztatási eszközökön kövessék a szentmiséket, nagyböjti ájtatosságokat.

5. Családlátogatásoktól, magánjellegű összejövetelektől lehetőség szerint tartózkodjunk.

6. Ügyeljünk arra, hogy sokszor a kórusban való éneklés is különös kockázatot jelent.

7. A nagyböjti önmegtagadást most egészen különös módon tudjuk megélni. Ajánljuk fel ezeket a lemondásokat egész hívő közösségünkért.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Magyar Kurír 02.26
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
A Szűzanya 2021. február 25-i üzenete
  2021-02-27 21:35:57, szombat
 
  Drága gyermekek! Isten megengedte nekem, hogy ma is veletek legyek, hogy imádságra és böjtre hívjalak titeket. Éljétek ezt a kegyelmi időt és legyetek a remény tanúi, mert megismétlem nektek, kicsi gyermekeim, hogy imádsággal és böjttel háborúkat is meg lehet állítani. Kicsi gyermekeim, higgyetek, és éljétek hitben és hittel ezt a kegyelmi időt, és Szeplőtelen Szívem senkit sem hagy közületek békétlenségben, aki hozzám menekül. Közbenjárok értetek a Magasság beliének és imádkozom szívetek békéjéért és a jövőbe vetett reményetekért. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.  
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
A Via Dolorosán – a Szent Sír fényéig 2019. április 19
  2021-02-27 21:33:27, szombat
 
  Itt, a jeruzsálemi óváros forgatagában, az árusok és vendéglősök, a járókelők és a szaladgáló gyerekek között haladunk stációról stációra, és imádkozzuk: ,,Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!
Jeruzsálem, Jeruzsálem, te megölöd a prófétákat és megkövezed azokat, akiket hozzád küldtek! Hányszor akartam egybegyűjteni fiaidat, mint ahogyan a tyúk a szárnyai alatt összegyűjti a csibéit, de ti nem akartátok! (...) Mert mondom nektek: Nem láttok engem mostantól, amíg azt nem mondjátok: Áldott, aki az Úr nevében jön!«" (Mt 23,37.39)
Az Istenben hívő zarándokok fővárosa Jeruzsálem. Ide jönnek a zsidók háromezer év óta, évente háromszor az egyetlen Isten egyetlen templomába, de legtöbben pészahra, az egyiptomi fogságból való kiszabadulás ünnepére. A rómaiak által Kr. u. 70-ben romba döntött templom után már csak a (nyugati) templomhegy úgynevezett siratófalához jönnek imádkozni. Eljönnek az iszlám hívei is a hetedik század óta a nagy aranykupolás Sziklamecsetbe, ahol prófétájuk, Mohamed mennybemenetelére emlékeznek. Mi, keresztények, Krisztus-hívők kétezer éve követjük Mesterünk földi életútjának utolsó állomásait, a szenvedés és a feltámadás helyszíneit. Ővele szeretnénk ,,találkozni" a Szent Város kövei között, aki azért járt itt, hogy keresztáldozatával kiszabadítson minket a bűn és a halál fogságából; feltámadásával és mennybemenetelével pedig kitárja nekünk az Örök Világosság, a menny kapuját.
Máté evangéliumának jézusi szavai válnak itt valóra, amikor az Olajfák hegyéről, a ,,Dominus Flevit", azaz ,,Az Úr sírt" könnycsepp alakú templomából kitekintünk az óvárosra. Ez a templom épült annak emlékére, amikor Jézus Jeruzsálembe bevonulva meglátta a várost, és megsiratta, mert nem fogadta be a Messiást. A látvánnyal nem lehet betelni, hiszen a Szentírásból Isten Szava élő valóságként tárul elénk.
Elindulunk a ,,virágvasárnap útján" (vö. Mt 21,1-11), ahol a gyerekek kiáltották: ,,Áldott, aki az Úr nevében jön!", és a Kidron völgyén át máris beérkezünk az óvárosba, ahol a Via Dolorosa elején találjuk magunkat. Itt a Sioni Miasszonyunk nővérek zárdájának altemplomában az Antonia-várnak arra a köves udvarára érkezünk (Mt 27,1-26), ahol Pilátus kihallgatta Jézust. Letérdelve és megérintve a köveket szinte halljuk a helytartó kérdését: ,,Te vagy-e a zsidók királya?" és Jézus válaszát: ,,Te mondod!", majd a nép hangját: ,,Keresztre vele!". A katonák kigúnyolták Jézust az úgynevezett ,,királyjátékkal" (Mt 27,27-31), ennek a kegyetlen kockajátéknak a tábláját az udvar kövébe vésve meg is találjuk. Hihetetlen és leírhatatlan ott állni, ahol mindez megtörtént, de mégis így van, hiszen ebben a történészek, régészek is megegyeznek, ezeken a köveken valóban Jézus lába nyomában járunk.
Innen indul a Fájdalmak Útja, a Via Dolorosa. Össze nem hasonlítható azokkal a keresztutakkal, melyeket nagyböjt péntekjein vagy éppen nagypénteken templomainkban járunk. Itt, a jeruzsálemi óváros forgatagában, az árusok és vendéglősök, a járókelők és a szaladgáló gyerekek között haladunk stációról stációra, és imádkozzuk: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot! Ugyanígy, hétköznapi portékáikat kínálva egymást túlkiabáló árusok és az utca népe között haladt akkor is a kivégzésre tartó elítéltek menete, itt kapták ki a járókelők közül Cirenei Simont, hogy vigye Jézus keresztjét (Mt 27,32), itt találkozott a siránkozó asszonyokkal az akkori városkapunál (Lk 23,27-29), és szavai nekünk is szólnak: ,,...ne miattam sírjatok! Magatokat és gyermekeiteket sirassátok!". Az egyik zarándoktárs, aki éppen vitte a keresztet, megbotlik, és elkapom. Megkérdezem: ,,Jól vagy? Minden rendben?" Könnyeivel küzdve, belém kapaszkodva csak ennyit mondott: ,,Ez nekem szólt, az én gyerekem is elhagyta az Istent, mert félelemből elmulasztottam átadni a hitemet." Csak ennyit válaszoltam: ,,Akkor most te érte és helyette vidd a keresztet, Krisztus a te fiadért is szenvedett ezen az úton."
A Szent Sír-bazilika két szent helyet is magába foglal. A Golgota hegyét és Jézus sírját. A két évezred alatt többször átépített és hozzáépített épületrészek miatt első látásra inkább egy sötét, zegzugos útvesztőre hasonlít, mint egy templomra. Amikor azonban belépünk a 11. századi kapun, és megérezzük az édeskés tömjén illatát, a sötétségben meglátjuk az itt-ott pislákoló gyertyafényt, meghalljuk a keleti rítusok innen-onnan felhangzó énekeit, akkor a misztikum jár át bennünket: szent ez a hely! Egy szűk és magas lépcsősor vezet a Golgota hegyére, a sziklához, melyen - akkor még a városon kívül - a kereszt állott. Itt-ott, üveg alatt láthatjuk a Koponyák hegye szikláját, majd az oltár alatti csillag közepén meg is érinthetjük. De nemcsak tapintani lehet, megérinti az ember szívét is, hogy itt történt az egész emberiség megváltásának szent pillanata. Itt hangzott el: ,,Istenem, Istenem, miért hagytál el engem!" - amikor Jézus a 22. zsoltárt imádkozta. Átérezzük ezen a helyen a magunkra hagyatottságot, amikor valóban egyedül az Isten az, aki megért minket, aki velünk marad, akinek fontosak vagyunk, és aki ránk figyel. ,,Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet" - Jézusnak ezek az utolsó szavai itt hangzottak el a 31. zsoltárból, mert az emberi élet sem lehet jobb helyen, mint ahol az Isten Fiáé, az Atya kezében.
Mindez az isteni megérintettség átvillan a zarándok szívén, és máris ismét lent találja magát a nyüzsgő templomban, ahol beállunk a sorba. Ahol nap mint nap, óráról órára százak és ezrek várakoznak azért, hogy Péter és János apostol (Jn 20,1-10), valamint Mária Magdolna (Jn 20,11-18) nyomán belépjenek a sírba, ahol Jézus teste feküdt, és ami most is üres. A 2016-ban végzett feltárások során a kápolnába foglalt és márvánnyal, ezüsttel borított kőlap alatt a kutatók megtalálták a Szent Sír eredeti sziklarétegét. Mégsem a régészeti vizsgálat a fontos, hanem az, hogy úgy lépünk be a sírba, ahogyan János lépett be ide, ,,látta, és hitt" (Jn 20,8). Bár csupán a gyertyák fénye pislákol, és értelmünk is elhomályosul, hogyan támadhat fel valaki a halálból, de hitünkben egészen biztosan megerősödünk, hiszen Jézus feltámadásának, Isten legnagyobb szeretetének a fénye ragyogja be itt a szívünket! Innen egészen más emberként tér haza a zarándok.
Életében, még ha a szenvedések útját kell járnia annak is, aki eljutott Jeruzsálembe, ott lesz ez a fény: Isten szeretetének fényével mutatja az utat és az úton járás értelmét, mely nem más, mint Jézus Krisztus, aki szenvedésével, kereszthalálával és feltámadásával gyűjt össze minket, benne hívőket az Örök Világosság országába! A mennyei Jeruzsálem előképét láthatja az, aki eljut a Szent Városba. Kívánom, hogy minél többen átélhessék mindezt már itt, a földi Jeruzsálemben!


Horváth Zoltán terézvárosi plébános
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Virtuálisan is végigjárhatjuk a jeruzsálemi Via Dolorosát
  2021-02-27 21:28:36, szombat
 
  Virtuálisan is végigjárhatjuk a jeruzsálemi Via Dolorosát a nagyböjtben
A szentföldi Kusztos, Francesco Patton OFM olyan, az online térben megvalósuló projektről számolt be a Vatikáni Rádiónak, amely a világ minden tájáról Jeruzsálembe vezetheti a hívőket a nagyböjt idején.
...... ...........


Az idei nagyböjtöt is a járvány miatti utazási korlátozások jellemzik; a Via Dolorosát, vagyis a fájdalmak útját, Jézus keresztútját mégis végigjárhatják a hívek, méghozzá a saját otthonukban, virtuálisan. A különleges lehetőséget a Szentföldi Ferences Kusztódia teremtette meg, hogy a zarándokok lépésről lépésre követhessék az utat, amelyet Jézus kétezer évvel ezelőtt végigjárt, vállán a kereszttel, onnan, ahol megostorozták, egészen a keresztre feszítésének helyéig.
Mivel a zarándokok nem tudnak fizikailag eljönni a Szentföldre és végigjárni a Via Dolorosát, amely cselekedet különösen nagyböjt idején az áhítat kifejezésének népszerű ​​formája, arra gondoltunk, hogy segítségükre sietünk, tudván, hogy sokan Jeruzsálem felé fordulnak tekintetükkel és szívükkel az egész világról - nyilatkozta Francesco Patton OFM, szentföldi kusztos a Vatikáni Rádiónak.
Ez egy olyan út, amelyet a via crucis, a keresztút hagyományos állomásairól elmélkedve járnak végig a zarándokok. Az elmélkedések segíthetik őket abban, éljenek bár a világ bármely pontján, hogy megtalálják életük mélyebb értelmét. Egyben a remény üzenetét is hordozza a keresztút, a húsvét felől olvasva, ebben a nehéz, szenvedéssel teli időszakban - fogalmazott a szentföldi kusztos.
Minden állomáshoz kapcsolódik egy-egy rövid videó, amely jeruzsálemi helyszíneket mutat be, ahol az evangéliumokban elbeszélt események zajlottak. Tizenhárom kisfilm tartozik a tizenhárom stációhoz: ,,Pontosan kapcsolódnak azokhoz a helyekhez, ahol Jézus megélte saját fájdalmas útját. A Keresztény Médiaközponttal kialakított együttműködésnek köszönhetően a képeket olyan részletek gazdagítják, amelyek segítenek, hogy megértsük ezeket a helyeket, szellemiségüket és a via crucis misztériumának aktualitását."
Az elmélkedéseket a Szentföldi Ferences Kusztódia szerzetesei készítik, akik saját anyanyelvükön szólalnak meg a Szentföld különböző kegyhelyein.
Francesco Patton reményei szerint az idei húsvétot már derűsebb körülmények között élhetik meg a Szentföldön. Izrael lassan kilábal a járványból, a lakosság nagy részét már beoltották. Azonban még mindig zárva van az ország, következésképpen a zarándokok is hiányoznak, és ez súlyos anyagi veszteséget jelent a kis keresztény közösségnek, amelynek kézművesboltjai Betlehemben és Jeruzsálemben hónapok óta zárva vannak.
A zarándokok érdekében megpróbáljuk majd közvetíteni az egyes kegyhelyekhez kapcsolódó különféle szertartásokat - hangsúlyozta a szentföldi kusztos.


Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Minden hívő története 02.27
  2021-02-27 21:21:03, szombat
 
  Nagyböjt 2. vasárnapja - Gondolatok az olvasmányokhoz (Ter 22,1-2.9a.10-13.15-18; Róm 8,31b-34; Mk 9,2-10)
Gyerekkorom óta megrendítő számomra Ábrahám és Izsák története. Ábrahám, aki az ígéret és a magára oly sokáig várató beteljesülés feszültségében élt, a rendeződni látszó helyzet után ismét próbatétel elé kerül. Az értelmetlennek látszó isteni felszólításnak tesz eleget, amikor elindul fiával Morija földjére, hogy ott feláldozza. Hatalmas hitéről tesz ezzel tanúságot. Mindent Istenére bíz, a számára legfontosabbat, a fiát sem kímélve engedelmeskedik neki. Milyen kemény harc dúlhatott a lelkében! De csak ment arra a helyre, amelyet Isten kijelölt számára.
Isten nem értelmetlen áldozatot kívánt Ábrahámtól, hitének próbatétele volt ez csupán. Az esemény nem önmagáért történt. Nemcsak Ábrahám és Izsák története ez, hanem minden hívő történetévé terebélyesedett. A sokszor lehetetlennek és értelmetlennek látszó élethelyzetek ősmintájává, amikor mi magunk elégünk szeretetáldozatunk tüzében, az értelmetlennek és haszontalannak tűnő odaadottság, a szolgálat pillanataiban. Mert Izsák feláldozása az apát is felemésztette volna.
Az értelmetlennek látszó áldozatok, szenvedések és küzdelmek közepette mindig kérdezzük meg: ,,Hol van Isten ebben a helyzetben?"
Egy fiatalember a városi forgatagban a kerékpárjával egy autónak ütközött. Súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel került kórházba. Édesanyja, akivel mély lelki kapcsolatban volt, bement hozzá, hogy meglátogassa. Az első kérdése ez volt: ,,Fiam, amikor ott feküdtél az autó előtt összetörve, gondoltál-e Istenre?" Nem az érdekelte, hogy gondolt-e rá, az anyjára, és arra, hogy mennyi fájdalmat okoz neki, hiszen hányszor megmondta már, hogy ne azon a forgalmas útszakaszon közlekedjen. Nem, ő csak azt szerette volna tudni, hogy gondolt-e Istenre. Mert ez a legfontosabb.
Gondolsz-e Istenre, amikor a házastársad mellett élsz, amikor a gyermekeid vagy éppen idős szüleid szemét látod? Gondolsz-e Istenre, amikor a munkahelyeden rossz a légkör a munkatársaid vagy éppen a főnököd miatt? Mindannyian felemésztődünk, legfőképpen akkor, ha nem találjuk meg az életünk és élethelyzeteink értelmét. Gondolsz-e Istenre, arra, hogy vajon mi a terve veled? Tudod-e, hogy nem az a fontos, mit vársz az élettől, hanem az, hogy az élet mit vár tőled? Mert ha a miértek helyett azt a kérdést teszed fel, hogy ,,mit kell most tennem?", akkor az ígéret, hogy Isten teljes életet akar adni neked, szép fokozatosan kiteljesedik az életed folyamán.
A mai szentmise kezdőéneke így szól: ,,Szívem rólad mondta: Keressétek az ő arcát! A te arcodat keresem, Uram. Ne rejtsd el előlem arcodat!" (Zsolt 26,8-9)
Keresem az arcát ott, ahol nem is gondolnám, hogy jelen van. Kilépek a komfortzónámból, a magam által egyetlen megoldásnak tűnő ,,mindenhatóságomból".
Egy kereszténynek egyáltalán nem mondható filozófus, Arthur Schopenhauer gondolata álljon itt legvégül: ,,Ritkán gondolunk arra, amink van, és túl gyakran arra, amink nincs. Ez a magatartás több nyomorúságot okozott már az emberiségnek, mint az összes háború és járvány együttvéve."

Bátor Botond OSPPE
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Útravaló – 2021. február 27
  2021-02-27 21:18:55, szombat
 
  Mennyire más Krisztus gondolkodása, mint a világé, mint a világtól elrontott emberé! Mennyire kell igyekeznünk, hogy emberi természetünket meg tudjuk zabolázni és Krisztus parancsai szerint tudjuk alakítani! Bár manapság talán nem is annyira a gyűlölet, ami a legveszélyesebb az ember lelki és társas életében, inkább a közöny. Nem is érdekel már a másik, és leszoktatnak minket róla, hogy mással is foglalkozzunk, mint a saját dolgunk; könnyen megüthetjük a bokánkat, célkeresztbe kerülhetünk. Mégis vállalnunk kell Krisztusért, hogy képviseljük őt és tanítását, és a legékesebb tanúság az lesz majd, ha ebben a felfordult világban tudunk jót tenni és imádkozni mindenkiért.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
1. nagyböjti hét szombat 02.27
  2021-02-27 21:13:21, szombat
 
  OLVASMÁNY Mózes ötödik könyvéből
Isten szent népének mindenki tagja lehet, ha teljes szívvel vállalja az isteni parancsok megtartását.
Mózes felolvasta az Úr törvényeit, és így oktatta a választott nép fiait: Ma azt parancsolja neked Urad és Istened, hogy mind e szavát s rendeletét teljesítsd. Teljes szívedből és lelkedből tartsd meg tehát azokat! Te itt ma Istenednek ismerted el az Urat. Megígérted, hogy megtartod szent parancsait, rendeleteit és ősi szertartásait, és mindig engedelmeskedsz neki.
Az Úr pedig ma téged választott, hogy népe légy. Ígérte, hogy ha híven megtartod parancsait, minden nemzetnél - amelyeket saját dicsőségére és hírnevére alkotott - dicsőbbé tesz téged, hogy szent népe légy: az Úrnak, a te Istenednek ígérete szerint.
Ez az Isten igéje. MTörv 26,16-19

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus tanítása szerint ellenségeinket is szeretnünk kell.
A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Hallottátok a (régi) parancsot: »Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet!« Én pedig ezt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket! Imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszakra, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek.
Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 5,43-48
...... .......


Elmélkedés
A szeretet parancsa minden emberre vonatkozik. Az ellenségszeretet parancsa is, de sokan megfeledkeznek róla, mások pedig lehetetlennek tartják a megvalósítását. Jézus valóban nagyon magasra teszi a mércét ezzel a paranccsal: ,,Szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket!" De mégsem lehetetlen így élni. És erre az ő élete a legjobb példa. Amikor a szamaritánusok nem adtak szállást Jézusnak és tanítványainak, akkor Jakab és János égi büntetésért akarnak fohászkodni, de Mesterük megfeddi őket, mert azokat is szeretni kell, akik ellenségesek (vö. Lk 9,51-56). Jézus az utolsó vacsorán Júdás lábát is megmosta, pedig ekkor már tudta, hogy hamarosan ő lesz az árulója. Néhány órával később, amikor elfogják az Olajfák hegyén a Getszemáni-kertben, meggyógyítja Malkuszt, a főpap szolgáját, akinek Péter levágta a fülét (vö. Jn 18,10), majd pedig békességre intette az apostolt. A mi Urunk nem tanúsított ellenállást azokkal szemben, akik neki a szenvedést okozták, hanem a kereszten is tudott értük imádkozni: ,,Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják mit tesznek" (Lk 23,34).
Csak azt tudjuk a jó útra téríteni, akinek megbocsátunk és akit szeretünk. Ezt tette Jézus és ezt kéri tőlünk is. Az ellenségszeretet kérdésében valóban megmutatkozik, hogy komolyan gondoljuk-e az ő követését.
C. Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus! A mindennapi kenyér a te ajándékod, hogy testünket tápláljuk. Az élő kenyér, az Oltáriszentség szintén a te ajándékod lelkünk táplálására. Saját testedet, önmagadat adod nekünk, hogy bennünk élj. Ajándékod vételére minden embert meghívsz. Segíts, hogy soha ne utasítsuk el meghívásodat, ne utasítsunk el téged! Tégy bennünket élő közösséggé a szentáldozás, az egy kenyérből való részesedés által! Tégy minket hozzád hasonlóvá a szentáldozás által!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 257 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1306
  • e Hét: 4896
  • e Hónap: 25579
  • e Év: 228492
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.