Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Karol Wojtyla: A megsebzett fa története
  2021-02-08 21:50:52, hétfő
 
  A Fa így szólt:
ne félj, ha meghalok - ne félj meghalni velem,
ne félj a haláltól - nézd, újjáéledek: a halál
csak a kérget hántotta le.
Ne félj meghalni és újjáéledni velem! A jelet fátyol takarja.
Benne újjáéled minden - és elveszi súlyát a gyümölcs.
A Fa átnyújtotta a gyümölcsöt Annak, aki beoltotta -
Belőlem fogtok élni, Belőlem, a Megsebzett Fából.
,,Belőlem", mondta a Fa - nem éreztem Őt idegennek,
eltűnt az ellentét érzése közöttünk
(talán először egyetlen pillanatra?)
Én elmentem, a FA megállt, átölelve a múltat és jövőt.
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
A szenvedés és ima útján
  2021-02-08 21:49:00, hétfő
 
  Bendivel Boldog Batthyány László és Ödön nyomában
Az ember szeret nyugalomban, biztonságban élni. Ilyenkor általában nem tesz fel feleslegesnek tűnő kérdéseket, hanem megállapítja, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van. Amikor azonban megérinti a fájdalom, a baj, a gyász - azonnal felkiált: Miért van a kereszt? Miért kell szenvednünk? Az ember szeretné megfejteni a szenvedés titkát, választ akar kapni kérdéseire.
Az emberek többsége nem látja értelmét a szenvedésnek. Ha nem tud választ adni a Miért kell szenvednünk? kérdésre, inkább megpróbálja kikerülni azt. Próbál csak a mának élni, a ,,Carpe diem! (Ragadd meg a napot!)" jelszavával. Ha pedig valaki a szenvedésről kezdene neki beszélni, inkább elmenekül, másfele fordítja a tekintetét.
Péter apostol is megbotránkozik, amiért Jézus szenvedéséről, haláláról, feltámadásáról kezd el neki beszélni. Péter csak a dicsőséges Messiást látja Jézusban, s ezzel nem fér össze a szenvedésről szóló beszéd. A kereszt botránya az, ami tiltakozásra készteti az apostolt.
,,Zsidóknak botrány, a görögöknek esztelenség" - írja Szent Pál apostol a korintusiaknak a keresztről, mert az elfogadhatatlan volt mindenki számára.
A keresztények is csak fokozatosan értik meg a kereszt jelentőségét - a feltámadás után a kereszt a dicsőségbe való felemelkedés jelévé válik. Isten Fia elmerül a szenvedés legmélyebb bugyrában s ezáltal megszenteli a szenvedést. A szenvedésnek, a megaláztatásnak tehát megvan a helye Isten tervében - a kereszt az Isten dicsőségébe való fölemelkedés jelévé válik. A szenvedés ezek szerint az Istennel való találkozás helyévé lehet, mert az ég és a föld, Isten és az ember éppen a kereszt által kapcsolódnak össze. Jézus szenvedése és halála értünk vállalt engesztelő áldozat volt tehát. Ebből az áldozatból valamennyien részesülünk, és különböző módon bele is kapcsolódunk.
Ezek a gondolatok ötlöttek eszembe, amikor a minap váratlanul érkezett hír: Bendi (Bendegúz), fiatal barátunk az Örökkévalóságba költözött...
Sokat és sokan imádkoztunk Bendiért, a pannonhalmi diákért, aki tüdőtranszplantációra várva nehéz hónapokat élt át szenvedésben, de a reményt és a hitet megőrizte s felkészülten indult haza az Atyai Házba.
Szekér Ádám, fiatal focista barátom, az NB2-es Ajka kitűnő játékosa ajánlotta figyelmembe barátját s kérte érte az imákat, amit továbbítottam felhívásomban: Imádkozzunk Bendegúzért, a pannonhalmi diákért s támogassuk lehetőségeink szerint! Sokan imádkoztak az imacsoportokban s ajánlották fel segítségüket. Egy másik focista, a DAC egyik legjobbja, Schäfer Andriska is azonnal jelentkezett és örömmel jelentette be, hogy a magyar válogatott tagjai is támogatni fogják Bendi kezelését. Sok jó ember egyesült az imában és a segítségnyújtásban, s mindannyian reménykedtünk, hogy a Rossz Jóra fordul. Mégis, épp Boldog Batthyány-Strattmann László ünnepén, mialatt a körmendi online szentmisén imádkoztunk érte, Bendi az örök életet választotta. Ami emberi szemmel nézve a legnagyobb Rossz, a halál, annak kapuján át kellett lépnie. A Rossz, ha hittel akarunk felülkerekedni rajta, mégis Jóra fordulhat. Ahhoz, hogy Bendit megismerhessem, egy rossz dolognak kellett megtörténnie: Ádámot, Bendi említett focista barátját megütötték egy focimeccsen. Ártatlanul kapta azt az ütést, láttam a televízióban, pedig azt a meccset nem is terveztem megnézni... De Valakinek más terve volt s onnantól az érvényesült... Kapcsolatba léptem az ártatlanul megütött focistával s biztattam, ne adja fel a Jóért való küzdelmet, imádkoztam érte s később a hit dolgairól is beszélgettünk. Ő vezetett el lélekben Bendihez, akit soha nem láttam személyesen, de a világhálón kapcsolatba léptünk s imádkoztunk Érte. Schäfer Andris, a válogatott kiválósága is épp akkor olvasta el a sok-sok neki küldött üzenetből az enyémet, amikor Bendinek szüksége volt rá s azonnal cselekedett. Nem volt mindez hiábavaló! Bendi, sajnos, nem gyógyult meg, de hittel és reménnyel léphetett az Úr elé s utat mutat számunkra, miként küzdjünk meg hittel a földi megpróbáltatásokkal.
Bendi barátunk Boldog Batthyány László nyomában járt születésétől földi élete végéig: Körmenden született, Boldog László tevékenységének egyik legfontosabb helyszínén s élete utolsó szentmiséjét is Körmendről hallgatta január 22-én, Boldog László ünnepén, majd azt követően tért meg az Égi Hazába.
Köszönjük az érte mondott imákat, Ő már az Örökkévalóságból imádkozik értünk, az Úr akarata szerint, amit megnyugvással fogadott. Boldog Batthyány László is elveszítette kedves fiát, Ödönt, aki csak mintegy 20 éves volt -hasonló korú mint Bendi-, s a Herceg-Doktor azt mondta akkor: Azért adunk hálát most, hogy Ödön eddig velünk volt és szerethettük! Adjunk hálát mi is Bendiért, ismerve vagy ismeretlenül, mert mindig a Jóra törekedett és hősiesen viselve a keresztjét, elnyerte a Legnagyobb Jót jutalmául! S adjunk hálát a két fiatal focistáért, Ádámért és Andrisért is, akik felimerték a Jót és meg is valósították azt tetteikkel, példát adva a fiataloknak!
Az imának van ereje, ha hittel végezzük. Boldog Batthyány László sokat és buzgón imádkozott, épültek valamennyien összeszedettségén. Semmiféle zavaró körülmény nem zökkenthette ki összeszedettségéből. Ő mesélte a következőt: Egyszer Szombathelyre ment családjával. Az autónak valami baja esett, a közelben nem volt senki. Imádkozott, kérte Ödön fia közbenjárását.
Erre megjelent egy ismeretlen fiatalember, párat csavart az autón és az autó rendben volt. A fiatalember pedig, amilyen váratlanul jött, éppoly váratlanul tűnt el. Azt mondotta, azt hiszi, ez a fiatalember Ödön fia volt...
Az ifjú Batthyány Ödön ezt a verset írta néhány héttel halála előtt, kifejezve reményét az örök életben:
,,Hová sietsz te lengő szellő
Messze tova, puszták felett?
Fáradt vagyok, magas sziklákon
Jó lesz nekem, ott megpihenek. Hová repülsz te dalos madár?
Erdők lombjának rejtekébe:
Fáradt vagyok, a ringó ágak
Úgy csalogatnak pihenésre!
És te én lelkem hová, hová?
Magasan szálló felhők fölé:
Oda visz engem, mert fáradt vagyok
Az Örök Szeretet övéi közé!"
Ödön és Bendi, két Jóra törekvő fiatal Testvérünk, az Égből segítsetek bennünket földi zarándokutunkon! Küldjetek nekünk segítségül a Jó megvalósításához és a Szeretet Országának építéséhez sok Ádámot és Andrist, hogy egykor mi is elérhessünk hozzátok, az Örök Szeretet Honába! Boldog Batthyány-Strattmann László, hitben és szeretetben példaképünk, könyörögj érettünk!
/Karaffa János/
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Orfeo Zenekar és Purcell Kórus hangversenye 02.08
  2021-02-08 21:40:18, hétfő
 
  Az oratóriumirodalom egyik kiemelkedő alkotását hozza el virtuális koncerttermünk színpadára február 8-án az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, kiváló szólistákkal, Vashegyi György vezényletében. Haydn A Teremtés című művének szövegét a Biblia legelső lapjairól kölcsönözte. Szerzeménye a földi lét nagyszerűségét, beláthatatlan gazdagságát hirdeti, egy-egy részlete képeskönyvszerűen, élénk színekkel, sok-sok kedvességgel, bájjal és humorral tárja a hallgató elé e csoda részleteit. A Teremtés többrétegű remekmű. Az Isten-természet-ember háromszögének jegyében keletkezett oratórium a zenei ábrázolás mesterműve.
Műsor Haydn: A Teremtés

Helyszín: Kodály Központ, Pécs videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bakhita Szent Jozefina Szűz 02.08
  2021-02-08 21:31:20, hétfő
 
  Az emberkereskedők áldozatainak védőszentje
- TVN blogomba 2020 évben Link

- TVN blogomba 2018 évben Link

...... ........... ..............



- Ige naptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
A szűz arra gondol, ami az Úré.
Testvéreim!
Ami a szüzeket illeti, nincs külön parancsom az Úrtól. Tanácsot azonban adok, mivel az Úr irgalma folytán hitelt érdemlek.
Az a véleményem, hogy a ránk váró megpróbáltatások miatt ez az állapot ajánlható: jó, ha így marad az ember. Feleséghez vagy kötve? Ne gondolj válásra! Feleség nélkül vagy? Ne keress házastársat! De ha megnősülsz, nem vétkezel, és ha a leány férjhez megy, nem vétkezik. Az ilyeneknek azonban testi gyötrelmeik lesznek. Én pedig meg akarlak kímélni ettől titeket. Azt mondom tehát, testvérek: Az idő rövid!
Ezért, akinek van felesége, éljen úgy, mintha nem volna, aki sír, mintha nem sírna, aki örül, mintha nem örülne, aki vásárol, mintha meg sem tartaná, s aki felhasználja a világ dolgait, mintha nem élne velük, mert ez a világ elmúlik.
Azt szeretném, ha mentesek volnátok a gondoktól. A nőtlennek arra van gondja, ami az Úré: hogyan járjon az Úr kedvében. A nős azonban világi dolgokkal törődik: hogyan keresse felesége kedvét, ezért meg van osztva. A nem házas asszony és a szűz arra gondol, ami az Úré, hogy testben és lélekben szent legyen, míg a férjes nőt világi gondok kötik le: hogyan járjon férje kedvében.
Ezt javatokra mondom, nem azért, hogy tőrbe csaljalak, hanem hogy feddhetetlen életre és az Úrhoz való osztatlan ragaszkodásra segítselek titeket.
Ez az Isten igéje. 1Kor 7,25-35

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Íme, jön a Vőlegény! Menjetek eléje!
Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak.
Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: ,,Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!"
Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: ,,Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!" Az okosak ezt válaszolták: ,,Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!" Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is.
Így szóltak: ,,Uram, Uram! Nyiss ajtót nekünk!" De ő így válaszolt: ,,Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!"
Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!
Ezek az evangélium igéi. Mt 25,1-13
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Emiliáni Szent Jeromos 02.08
  2021-02-08 21:25:39, hétfő
 
  - TVN blogomba Link

- Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Tóbiás könyvéből
Jó dolog a böjttel kapcsolatos ima, meg az alamizsna.
Azokban a napokban így szólt Rafael angyal Tóbithoz és annak fiához Tóbiáshoz: ,,Dicsőítsétek Istent, és minden élőlény előtt adjatok neki hálát mindazért a jóért, amit tett: Áldjátok és dicsőítsétek nevét. Hirdessétek Isten tetteit, és ne szűnjetek meg magasztalni őt. A király titkát jó dolog elrejteni, Isten tetteit azonban dicséretes felfedni és megvallani. Tegyétek a jót, és akkor a gonosz nem árthat nektek.
Jobb az imádság böjttel, az alamizsna pedig igazságossággal társulva. Többet ér a kevés, ha igazságosság társul hozzá, mint a sok, ha igazságtalanság tapad hozzá. Jobb alamizsnát adni, mint aranykincset gyűjteni. Az alamizsna megment a haláltól és megtisztít minden bűntől. Akik jótékonykodnak, életet nyernek, de akik bűnt és igazságtalanságot cselekszenek, ellenségei saját maguknak.
Feltárom a teljes igazságot, és semmit sem titkolok el előttetek. Mondtam már nektek: A király titkát jó dolog elrejteni, Isten tetteit azonban dicséretes fölfedni. Nos tehát, amikor imádkoztál, te és Sára, imádságotokat Isten fölséges színe elé vittem, hasonlóképpen azt is, hogy eltemetted a halottakat. Mivel nem késlekedtél fölkelni és otthagyni ebédedet, és elmentél, hogy eltemesd a halottat, megbízást kaptam, hogy próbára tegyelek.
Ez az Isten igéje. Tób 12,6-13

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Az önkéntes szegénység a Krisztus-követés akadálytalan útja.
Abban az időben amikor Jézus útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: ,,Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" Jézus megkérdezte: ,,Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak az Isten. Ismered a parancsokat: Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tanúskodj hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!" Ekkor az így válaszolt: ,,Mester, ezeket mind megtartottam kora ifjúságomtól fogva."
Jézus ránézett és megkedvelte. Ezt mondta neki: ,,Valami hiányzik még belőled. Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben. Aztán gyere és kövess engem!" Ennek hallatára ő elszomorodott, és leverten távozott, mert nagy vagyona volt.
Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: ,,Milyen nehezen jut be a gazdag az Isten országába!" A tanítványok megdöbbentek szavain. Jézus azonban megismételte: ,,Fiaim, milyen nehéz bejutni a gazdagoknak az Isten országába! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába." Azok még jobban csodálkoztak, és kérdezgették egymást: ,,Hát akkor ki üdvözülhet?" Jézus rájuk nézett és folytatta: ,,Embernek lehetetlen ez, de Istennek nem. Mert Istennek minden lehetséges." *
(28-30) Ekkor Péter megszólalt: ,,Nézd, mi mindent elhagytunk, és követtünk téged."
Jézus így válaszolt: ,,Bizony, mondom nektek, mindenki, aki értem és az evangéliumért elhagyja otthonát, testvéreit, anyját, apját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, most ezen a világon: otthont, testvért, anyát, gyermeket és földet - bár üldözések közepette -, az eljövendő világban pedig az örök életet."
Ezek az evangélium igéi. Mk 10,17-30 v. röv.: Mk 10,17-27

- Magyar kurír oldalon Link
Február 8-án Emiliáni Jeromost, az ,,árvák atyját" ünnepli az egyház. XIV. Benedek pápa 1747-ben avatta boldoggá, XIII. Kelemen húsz évvel később iktatta a szentek sorába. XI. Pius 1928-ban az árvák és a szülői szeretetet nélkülöző gyermekek védőszentjévé emelte. Ünnepét 1769-ben vették föl a római naptárba.
...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Miki Szent Pál és társai japán vértanúk 02.06
  2021-02-08 21:13:30, hétfő
 
  - Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
A kivégzésre február 5-én került sor Nagaszakiban, a Tatejama-dombon. Az áldozatok a Te Deumot énekelve készültek a halálra, és a keresztről buzdították a hívőket. A vértanúk között lévő gyermekek a Laudate pueri Dominum (Dicsérjétek, gyermekek, az Urat) kezdetű zsoltárt énekelték. A keresztre feszítés után lándzsaszúrással ölték meg a vértanúkat.

- Wikipédia oldalon Link
Miki Pál (Kiotó, 1566. - Nagaszaki, 1596. február 5.) japán jezsuita szerzetes, vértanú, aki társaival a Távol-Kelet első kanonizált szentje lett.

- Jeles napok oldalon Link

- Katolikus oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Siklósi Örstől búcsúzunk
  2021-02-08 21:04:56, hétfő
 
  AWS - Pósfa Zenekar - Kristóf Réka a Virtuózok műsorban.
2021.február 5-én elhunyt Siklósi Örs, az AWS zenekar 29 éves énekese.
Ezzel a felvétellel búcsúzunk tőle, melyet a a Dal 2018-as győztesei a Virtuózok 4. évadának fináléjában, a Virtuózok korábbi fődíjasának a közreműködésével, és a Fölszállott a Páva nyerteseivel közösen adtak elő.
Nyugodj békében, Örs!

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  A dal 2013/14/15/17/18/19  
Pilinszky 100 – Elég egy jelenlét
  2021-02-08 12:35:46, hétfő
 
  Száz év - tíz vers. Pilinszky János születésének centenáriumára készülünk. Tíz vershez közelítve keressük az életmű sarokköveit. Az első vers, melyhez közelebb lépünk, az Elég című, a Szálkák kötet egyik utolsó darabja. Kulcsszava, mely alapfogalma a Pilinszky-életműnek: a jelenlét.
Az Elég című vers mindössze tizenöt sorában mindent elmond a ,,lét grammatikájáról", legalapvetőbb, mindent meghatározó ,,szerkezeti elemeiről": a szeretetben fakadó jelenlét és hiány erejéről. ,,Mert a világ rideg ok-okozati zónáját reálisan egyedül a szeretet haladja meg. [...] egyedül a szeretet számára indokolt maga a lét, egy konkrét ember léte.

"A teremtés bármilyen széles,
ólnál is szűkösebb.
Innét odáig. Kő, fa, ház.
Teszek, veszek. Korán jövök, megkésem.

És mégis olykor belép valaki
és ami van, hirtelenűl kitárúl.
Elég egy arc látványa, egy jelenlét,
s a tapéták vérezni kezdenek.

Elég, igen, egy kéz elég amint
megkeveri a kávét, vagy ahogy
,,visszavonúl a bemutatkozásból",
elég, hogy elfeledjük a helyet,

a levegőtlen ablaksort, igen,
hogy visszatérve éjszaka szobánkba
elfogadjuk az elfogadhatatlant."

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Útravaló – 2021. február 8.
  2021-02-08 12:31:34, hétfő
 
  Az első teremtéstörténet gyönyörű, himnikus sorait olvassuk, halljuk. ,,A föld puszta volt, és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött." Ebbe a pusztaságba, sötétségbe Isten szép fokozatosan életet, világosságot hoz. Minden napnál megismétli: Isten szólt, és lett, és látta Isten, hogy jó. Isten Igéje, szava teremtő erejű, és jót teremt. A mi szavunk is ilyen teremtő erejű, hiszen ,,élet és halál van a nyelvben". Vigyázunk-e arra, hogy az életet, a jót szolgálja szavunk, beszédünk? Nem vagyunk-e néha túl könnyelműek a beszédünkben? Jézus mint az Atya kimondott Igéje folytatja a teremtő munkát az emberek között: ,,aki csak megérintette, meggyógyult."

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
5. évközi hét hétfő 02.08
  2021-02-08 12:30:28, hétfő
 
  OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott.
Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött.
Isten szólt: ,,Legyen világosság", és meglett a világosság. Isten látta, hogy a világosság jó. Isten elválasztotta a világosságot a sötétségtől. A világosságot nappalnak nevezte Isten, a sötétséget pedig éjszakának. Aztán este lett és reggel: az első nap.
Isten újra szólt: ,,A vizek közepén keletkezzék szilárd boltozat és alkosson válaszfalat a vizek között." Úgy is lett. Isten megalkotta a szilárd boltozatot, és elválasztotta vele a boltozat fölötti és a boltozat alatti vizeket. Isten a boltozatot égnek nevezte. És este lett és reggel: második nap.
Isten ismét szólt: ,,Gyűljenek össze az ég alatti vizek egy helyre és emelkedjék ki a száraz." Úgy is történt. Isten a szárazat földnek nevezte, az összefolyt vizeket pedig elnevezte tengernek. És Isten látta, hogy ez jó.
Akkor megint szólt Isten: ,,Teremjen a föld zöldellő növényeket, amelyek termést hoznak, fákat, amelyek magot rejtő gyümölcsöt teremnek a földön." Úgy is lett. A föld zöldellő növényeket termett, amelyek termést hoznak fajuk szerint, és fákat, amelyek gyümölcsöt érlelnek, amelyekben magvak vannak a fajtának megfelelően. Isten látta, hogy ez jó. Este lett és reggel: a harmadik nap.
Akkor megint szólt Isten: ,,Legyenek világító testek az égbolton, s válasszák el a nappalt az éjszakától. Határozzák meg az ünnepeket, a napokat és az éveket. Fényeskedjenek az égbolton, s világítsák meg a földet." Úgy is lett. Isten megteremtette a két nagy világítót. A nagyobbik világítót, hogy uralkodjék a nappalon, és a kisebbik világítót, hogy uralkodjék az éjszakán, s hozzá még a csillagokat. Isten az égboltra helyezte őket, hogy világítsák meg a földet, uralkodjanak a nappal és éjszaka fölött, s válasszák el a világosságot meg a sötétséget. Isten látta, hogy ez jó. Este lett és reggel: a negyedik nap.
Ez az Isten igéje. Ter 1,1-19

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Jézus ruhájának érintésétől is meggyógyulnak a betegek.
Jézus és apostolai egyszer áthajóztak a Genezáreti-tó túlsó partjára, és ott kikötöttek.
Amint kiszálltak a bárkából, az emberek rögtön fölismerték Jézust. Bejárták az egész környéket, s a betegeket hordágyon odavitték, ahol a hír szerint Jézus tartózkodott.
Amerre csak járt, a falvakban, a városokban és a tanyákon, kitették a betegeket a terekre, és kérték, hogy legalább a ruhája szegélyét érinthessék. Aki csak megérintette, meggyógyult.
Ezek az evangélium igéi. Mk 6,53-56
...... ........... .....



Elmélkedés
Jézus tevékenységének, szolgálatának általános leírását tartalmazza a mai evangélium. Nincs szó egy pontosan megnevezett városról vagy más helyszínről, és arról sem, hogy egy bénát, egy vakot, egy leprást vagy más betegségben szenvedő embert gyógyított meg Jézus. Más csodás gyógyítások esetében az evangélisták részletesen leírják Jézus beszélgetését a gyógyulni vágyóval, illetve az Úr cselekedetét, mozdulatait, érintését, de itt ezekről sem olvasunk, nem ő érinti meg a betegeket, hanem a betegek őt. Nem olvasunk arról sem, hogy a betegek kifejezték volna hitüket, pedig ez az elem számos más csodánál megjelenik.
Ebben a részben önmagában Jézus jelenléte hoz áldást, kegyelmet és gyógyulást. Az evangélista talán azt akarja érzékeltetni az olvasókkal, hogy Isten kegyelme a külső körülményektől és az ember belső állapotától függetlenül bárhol és bármikor megtapasztalható. A Szentírást sugalmazó Szentlélek Márk evangélista által azt az üzenetet szeretné eljuttatni hozzánk, hogy nem szükséges különleges dolgokat tennünk, hanem egyszerűen csak keressük Jézus közelségét, jelenlétét. És ha csak egy apró jellel, egy kis érintéssel is ki tudjuk fejezni, hogy az Úrhoz tartozunk és tőle várunk áldást, megbocsátást, gyógyulást és tulajdonképpen mindent, akkor ő teljesíti szívünk vágyát.
C. Horváth István Sándor

Imádság
Istenem! Adj szeretteimnek jó egészséget és boldogságot, hitet és szeretetet, igaz lelki életet, ajándékozd nekik békédet, amelyet nem kaphatnak meg a világtól. Engedd, hogy védelmed alatt boldog közösséggé váljunk; hogy mindig szeretettel és hűséggel viseljük el, ami ér bennünket; hogy mindig osztozzunk egymás örömében és bánatában. Adj esőt, hogy amikor szeretteim elcsüggednek és keserű csalódás éri őket, mindig vigasztalást, menedéket, támaszt jelenthessek számukra.

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 257 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 376
  • e Hét: 1455
  • e Hónap: 14893
  • e Év: 217806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.