|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2021-03-01 23:18:37, hétfő
|
|
|
Mit csináljak a könnyeimmel,
ha mind egyre csak előtörnek,
mit csináljak a fellegekkel,
ha mindig jönnek, mindig jönnek,
mit csináljak szegény szívemmel,
ha minden fájdalomra vérzik,
mit csináljak a vad szelekkel,
mikor a tavaszomat kérdik,
s mit csináljak az emlékeddel, kedves,
ha feledésbe sohasem enyészik?
(Wass Albert)
|
|
|
0 komment
, kategória: Szomorúság |
|
|
|
|
|
2021-03-01 23:15:44, hétfő
|
|
|
Nem elhinned, tudnod kell, hogy erős vagy.
Erősebb bárkinél.
Nem elhinned, tudnod kell, mindent kibírsz.
Hozzon ez élet bármit, ki fogod bírni.
Nem elhinned, tudnod kell, hogy az út,
amin jársz, a tiéd. Akadályokkal van tele
és bizony bele is sétálsz majd jó néhányba.
De tiéd az út, vezessen bárhová.
Nem hinned, tudnod kell, hogy értékes vagy.
A piszok, ami rajtad van, csak az idő rakta rád,
de alatta ragyogsz, minden elmúlt nappal
egyre fényesebben.
Nem elhinned, tudnod kell, hogy a rossz után
a jó érkezik, hiszen ilyen ez a körforgás.
Nem elhinned, tudnod kell, hogy szerethető vagy,
megalkuvások és játszmák nélkül,
mert egyedi vagy és a világ kevesebb lenne nélküled.
Nem elhinned, tudnod kell, hogy nem vagy véletlen.
Az életnek, a sorsnak, a mai napnak és
a holnapnak terve és szüksége van rád!
(Todorovits Rea)
|
|
|
0 komment
, kategória: Nőkről 2. |
|
|
|
|
|
2021-03-01 11:48:17, hétfő
|
|
|
Hozzávalói:
1 kisebb fej karfiol
1 sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
1 petrezselyemgyökér
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 csokor friss petrezselyem
ízlés szerint tengeri só,
őrölt bors és sáfrány
Elkészítése:
A zöldségeket készítsük elő: hámozzuk és mossuk meg, majd vágjuk azokat
kisebb darabokra. Az olívaolajon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk
hozzá a zöldségeket. Pároljuk azokat 5-10 percig. Vágjuk össze fűszernövény
ollóval a zöldpetrezselymet, a felét adjuk a leveshez. Amikor a leves főni kezd,
ízesítsük a fűszerekkel. Tálaláskor adjuk hozzá a maradék zöldpetrezselyem
másik felét is.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2021-03-01 11:20:02, hétfő
|
|
|
Ha depresszióban szenvedünk, még ha nem is olyan erőteljesek a tünetek, akkor is zavaró lehet, hogy nincs jó kedvünk, hogy nem tudjuk szabályozni a hangulatunkat. Szerencsére azonban nagyon sok olyan egészséges táplálék áll a rendelkezésünkre, amelyek kiemelkedő szerepet játszhatnak a hangulat szabályozásában, a jókedv megteremtésében.
A sötét bogyós gyümölcsökre egész évben bátran számíthatunk. A bogyós gyümölcsök erős antioxidánsként működnek, nagyon sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ezek mind-mind segítenek csökkenteni a szervezetben a gyulladást és kiemelkedő szerepet játszanak a kognitív funkciók javításában. Ebbe a csoportba tartozik az eper, a szeder, az áfonya és a málna.
Az omega-3 zsírsavak a jó zsírsavak közé számítanak. Ezek olyan erős vegyületek, amelyek sikeresen növelik meg a szervezetben a dopamin- és a szerotoninszintet. Gyulladáscsökkentők és aktívan hozzájárulnak a sejtmembránok egészségének fenntartásához. Az omega-3 zsírsavak nagyszerű forrása a lazac és a tonhal. Egészséges zsírt tartalmaz még a lenmag, a chiamag és voltaképpen a magvak és a diófélék is.
A sötétzöld leveles zöldségek magnéziumtartalma kiemelkedő. Ezek a zöldségek is szintén megemelik a szervezetben a szerotoninszintet. Amellett, hogy csökkentik a testünkben a gyulladást, még a bélrendszer egészségét is fenntartják. Ide sorolható például a brokkoli, a kelkáposzta és a spenót is.
A bél és az agy kapcsolata összetettebb, mint ahogyan azt eddig gondoltuk. Ezért is nagyon lényeges, hogy fenntartsuk a bélflóra egyensúlyát. A prebiotikumokban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen a bélflóra egyensúlyának megteremtése érdekében. Ilyen prebiotikus táplálék a hagyma, a gyermekláncfű, illetve a csicsóka.
Ne feledkezzünk meg a rostos táplálékokról sem, hiszen ezek is biztosítják a bélrendszer és így az agy egészségét. Sok rostot tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök.
Az erjesztett élelmiszerek is nagyszerű kiegészítést jelentenek és növelik a probiotikumok számát a bélrendszerben. Fogyasszunk minél több savanyú káposztát, kefirt és joghurtot a jó közérzet megőrzéséért.
|
|
|
0 komment
, kategória: PNG képek 5. |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2021. Március
| | |
|
|
ma: |
4 db bejegyzés |
e hónap: |
94 db bejegyzés |
e év: |
1418 db bejegyzés |
Összes: |
34472 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 556
- e Hét: 1355
- e Hónap: 12295
- e Év: 120939
|
|
|