Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
A csend mélységei felé
  2021-03-11 20:51:30, csütörtök
 
  Történet a nagyböjtre Székely János püspöktől.
Egy vándor kiment a remetékhez az egyiptomi sivatagba, és nagyon meglepődött azon, hogy a remeték mennyit hallgatnak..." - így kezdődik a történet, melyet Székely János szombathelyi megyéspüspöktől hallhatunk az alábbi videóban. Link ,,A zarándok a csend mélységeibe ereszkedik bele. Minden nappal mélyebbre. A saját lelkének mélyére, ahol titokzatosan Isten lakik, Ő szól..."
A zarándok belső útjáról szól a történet, az útról, melyet mindannyian járunk, nem csak nagyböjtben... ha van bátorságunk belenézni abba a kútba, ha van erőnk a csend mélységeibe ereszkedni.

A videót a letenyei Szentháromság-plébánia közössége Facebook-oldalán tették közzé
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
A kereszt mindannyiunk életében egyszemélyes,
  2021-03-11 20:47:17, csütörtök
 
  A kereszt mindannyiunk életében egyszemélyes, de minden keresztnek a vége a feltámadás
Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya is bekapcsolódott nagyböjt negyedik hetének szerdai Előszenteltek Liturgiájába. Így két főpásztor is imádkozott a görög katolikusok sajátságos szertartásán az Attila téri főszékes egyházban.
Palánki püspök atya a prédikáció elején elárulta, hogy még váci évei alatt sokat vett részt Előszenteltek Liturgiáján és ezt egy közelmúltbéli beszélgetésben megemlítette Fülöp metropolitának, aki kapott az alkalmon és meghívta a közös imádságra.
Az e naphoz tartozó szentírási szakasz a Példabeszédek könyvéből hangzott el, benne olyan szókapcsolatokkal, ellentétpárokkal, amik Szent Efrém imádságában is felbukkannak. Ilyen a szorgalmas és lusta, a bölcs és balga valamint az alázatos és kevély. Ezek részletezésre igyekezett rávilágítani Palánki püspök atya tanításában.
...... ............



Nagyobb kép Link
...... ............


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
3. nagyböjti hét csütörtök 03.11
  2021-03-11 20:32:52, csütörtök
 
  OLVASMÁNY Jeremiás próféta könyvéből
Még a választott nép sem szívleli meg Isten szavát; pedig csak úgy lehet boldog, ha engedelmeskedik.
Prófétája által szól hozzánk az Úr:
Hallgassatok szavamra, és én Istenetek leszek, ti meg az én népem lesztek; járjatok azon az úton, amelyet én jelölök ki nektek, és akkor jól megy majd sorotok.
De nem fogadtak szót, és nem figyeltek rám, hanem saját gonosz szívük szándékait követték; a hátukat fordították felém, nem az arcukat. Attól a naptól fogva, hogy atyáitok kijöttek Egyiptom földjéről, mind a mai napig egyfolytában küldtem hozzátok szolgáimat, a prófétákat; napról napra küldtem őket. De nem hallgattak rám, és nem figyeltek szavamra; sőt még jobban megkeményítették nyakukat, gonoszabbak voltak, mint atyáik.
És ha ezt elmondod is nekik: nem fognak rád hallgatni; hívhatod őket, úgysem felelnek. Ezt mondd hát nekik: Ez az a nemzet, amely nem akar az Úrnak, az ő Istenének szavára hallgatni, sem a fegyelmet nem vállalja. Eltűnt szívükből és szájukból a hűség!
Ez az Isten igéje. Jer 7,23-28

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus szava nekünk is szól: ,,Aki nincs velem, ellenem van!"
Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta.
Egyesek azonban azt mondták: ,,Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket." Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle.
Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: ,,Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám, ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa.
Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el nem jön az, aki erősebb nála. Ez legyőzi, elveszi fegyverzetét, amelyben bízott, és szétosztja a zsákmányt. Aki nincs velem, az ellenem van; aki nem gyűjt velem, az szétszór."
Ezek az evangélium igéi. Lk 11,14-23
........



Elmélkedés
Az evangéliumi történet szerint egy ördögűző csodát követően Jézus ellenfelei azt a vádat fogalmazzák meg, hogy a gonosz lélek, az ördög segítségével volt képes erre a csodára. A képtelen vádat megfogalmazók nincsenek konkrétan megnevezve ezen a helyen, de feltételezhetően a máskor is hasonlóan viselkedő farizeusok és írástudók lehettek.
Válaszában Jézus rámutat arra, hogy a sátán nem fog önmaga ellen fordulni, nem fogja saját hatalmát korlátozni. Ezzel szemben Jézus hatalma jó, az ember javát szolgálja, és nem fog a gonosz hatalmán keresztül megnyilvánulni, és nem is a gonosz engedékenységének köszönhető. A sátán, az ördög nem akar jót tenni, nem fogja az ember érdekét szolgálni, hanem szüntelenül azon mesterkedik, hogy ne Isten jó befolyása irányítsa az embert. Ha a sátán jót akarna, az ellenkezne természetével. Ha pedig Isten rosszat akarna, az szintén ellenkezne saját természetével, jóságával, szentségével. A sátán minden eszközt felhasznál az Isten elleni küzdelemben, mégpedig rendkívül találékonyan és fondorlatosan próbálja az embert elfordítani a szeretet Istenétől. A sátán elleni harcunkban példaként szolgál számunkra az, ahogyan Jézus visszautasította a kísértéseket.
A kísértések idején segítségünkre lehet az a meggyőződés, hogy az ördög erejénél nagyobb Jézus hatalma. Az Úr iránti hűség és a neki való engedelmesség biztosan segít.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Útravaló – 2021. március 11
  2021-03-11 20:28:32, csütörtök
 
  Aki nincs velem, ellenem van; aki nem gyűjt velem, szétszór" - mondja Jézus a farizeusok aljas áskálódására. Megvádolták, hogy Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket. Mire vetemednek az Úrral kapcsolatban! Jézus azonban nyugodt marad, és elmagyarázza, hogy ő Isten ujjával űzi ki az ördögöket, mert elérkezett az Isten országa hozzájuk. A farizeusok ellenvetése észszerűtlen. Saját fiaik, tanítványaik és követőik ördögűzéseit is el kellett volna ítélniük. Hányan úgy közelednek ma is Jézushoz, mint egy csodadoktorhoz! Hányan fordulnak ma is ezoterikus cselekményekhez! Mi hisszük, hogy Jézus a kereszten magára vette bűneinket, és legyőzte a gonoszt.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
100 éves lenne a zseniális Romhányi József, a rímhányó
  2021-03-11 20:24:01, csütörtök
 
  Videó Link

A rímhányó Romhányi! A zseni, aki kitalálta a Mézga családot, és akinek fordításában jobb lett a Flinstone család, mint eredetiben. Pár hónap múlva lenne a századik születésnapja Romhányi Józsefnek, akinél jobban csak kevesen tudtak bánni a szavakkal. De vajon jól bánunk az emlékével? L. Dézsi Zoltán filmje.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Kutas Borbála Katalin domonkos nővér temetési miséje
  2021-03-11 20:20:24, csütörtök
 
  Szombathelyi Egyházmegye Videó Link

- Kutas Borbála Katalin domonkos nővér
A kőszegi nővérek elhurcolása - Kutas Katalin nővér . visszaemlékezései
Bármerre visz életünk útja, a végtelenül szerető Isten vezeti azt...!

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Nagyböjti szentmise 03.10
  2021-03-11 20:13:07, csütörtök
 
  Szombathelyi Egyházmegye: Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Esti szentmise 03.11
  2021-03-11 19:59:32, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1486
  • e Hét: 7287
  • e Hónap: 40441
  • e Év: 274188
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.