Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Tökéletesen véd a vírustól az FFP2-es maszk
  2021-03-14 20:30:01, vasárnap
 
 







TÖKÉLETESEN VÉD A VIRUSTÓL AZ FFP2-ES MASZK


Sokan félrehúzzák a maszkot az arcukon, vagy olyat viselnek, ami nem zár teljesen, mert otthon varrt textilt használnak, vagy sebészit. Az FFP2-es típussal viszont nem lő mellé!


Már egy éve velünk van, életünk elengedhetetlen része lett. Viseljük, hordjuk, tesszük, vesszük. A lényeg, hogy takarjon. Hogy védjen a vírustól. Vagy attól, hogy megfertőzzünk másokat. Egyszerre nyűg, divat, és fokmérője annak, hogy ki mennyire veszi komolyan a járványt, hogyan védi és tartja tiszteletben környezetét. Van, aki csak textilt hord, míg más például FFP2-t. Budapesten a Hegyvidéki Önkormányzat hétfőtől elrendelte az FFP2-es maszk viselését. A hét elejétől már csak ezzel lehet belépni a XII. kerületi Polgármesteri Hivatalba. Akinek ilyen nem áll rendelkezésére, annak belépéskor biztosít az önkormányzat.


A vendég sebészi maszkot visel, ami nem zár teljesen, a fodrász viszont FFP2-t hord, ami teljesen biztonságos - Ádám János/Észak-Magyarország





DOLGOZNI VESZIK EZT A VERZIÓT


Az FFP2, vagyis filtering face piece 2. egy úgynevezett fél álarc, ami teljesen zárt. Rásimul az arcra, belélegzéskor megszűri a levegőt, így a vírusok nem jut­hatnak be a szervezetünkbe.

- Már körülbelül egy hónapja megélénkült a kereslet az FFP20-es maszkok iránt, de csütörtök óta, amikor bejelentették a szigorításokat, valósággal megrohamoztak bennünket. Mindenki ezt a típusú maszkot szeretné - mondta el a Borsnak egy belvárosi gyógyszertár ve­zetője.

A patikus elmondta, hogy főleg az állami és a fővárosi cégeknél dolgozó vásárlóik keresték eddig ezt a típusú maszkot. Ebben a gyógyszertárban eddig 2490 forintért lehetett hozzájutni egy 10 darabot tartalmazó csomaghoz, de a tévesnek bizonyuló híresztelés, miszerint kötelező lesz az FFP2-es maszk, az egekbe lökte a keresletet, és már 500-800 forintos darabáron kínálják.


KÍNAIVAL HELYETTESÍTHETŐ


Az FFP2 helyettesíthető a KN95-nek keresztelt szinte azonos kínai maszkkal. Ez 90%-ban tudja azt, amit az európai megfelelője, de ennek ára is megugrott, és most 250 forinttól egészen 800 forintos darabárig kapható.







NEM SIMUL AZ ARCRA A SEBÉSZI


Elnézve az utcán sétáló, közlekedő embereket, maszkra nem igazán akarnak nagy összeget áldozni, sokan beérik az alap, sebészi maszkokkal, amelyek nem túl biztonságosak a vírus elleni védekezésben, de természetesen a semminél sokkal jobb. Ezek olyan anyagból készülnek, amely átengedi a rendkívül apró ré­szecskéket, nem zár tökéletesen, nem simul az arcra, így a vírust tartalmazó cseppecskék a maszkviselés ellenére bejuthatnak a szervezetbe.


Milyen maszkot (ne)vegyek a koronavírus ellen?

Link
















 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Magyarország Európa-bajnok lett oltásban
  2021-03-14 20:15:47, vasárnap
 
 







MAGYARORSZÁG EURÓPA BAJNOK LETT OLTÁSBAN


Magyarország az elmúlt napokban extrém módon felgyorsította az oltásokat - ezzel pedig gyorsabb, mint bármelyik EU-s ország.

Gregor Schwung kommentárja a Die Welt csütörtöki számában azt fejtegeti, hogyan lett Magyarország európai viszonylatban az első a beadott oltásokat illetően.


KÍNAI ÉS OROSZ


A szerző szerint Magyarország már az év végén kilógott az európai rendelési procedúrából, miután 7 millió oltóanyagdózist rendelt Moszkvából és Pekingből -az EU-ból rendelt 19 millión kívül. A kínai és orosz oltóanyagokat pedig jelenleg gyorsabban is szállítják. Az EMA most vizsgálja a Szputnyik V oltóanyagot, Magyarország azonban mindenkinél előbb cselekedett. Orbán Viktor ezzel az EU-t politikai nyomás alá is akarta helyezni, azonban ami sokak szerint csak egy reklámfogás volt, az mostanra sikeres oltási stratégiává vált.

Pár hete még sok magyar kételkedett a kínai oltóanyagban, mert szkeptikusan álltak hozzá a gyors engedélyezéshez. A szakértők szintén szkeptikusak voltak és egyes orvosok is vonakodtak beadni a Sinopharm oltóanyagát. Orbán az év eleje óta személyesen reklámozta a vakcinát, mondván

"a kínaiak ismerik a legrégebb óta a vírust, ezért azt gondolom, ők tudják róla a legtöbbet."

A kormányfő a témát az EU kritizálására is felhasználta, mondván, ha Európából nem jön az oltóanyag, akkor máshonnan kell azt beszerezni.







GYORSULÓ TEMPÓ


Amikor az ország két hete elkezdte a Sinopharm alkalmazását, az oltási tempó nagyon begyorsult és pár nap alatt minden nagyobb uniós tagállamot lehagytak. Az NNK elmondta:

"Sokkal nehezebb helyzetben lennénk, ha nem lenne a kínai oltóanyag."

A szkepticizmus rövid idő alatt megszűnt az országban. Falus András immunológus elmondta az újságnak, hogy ,,a harmadik hullámban vagyunk, a kórházak tele és rekord magasak a halálozási adatok... ez gondoskodik róla, hogy az emberek minden oltóanyagot elfogadjanak -mindegy, honnan jön".


ELLENZÉKI KRITIKÁK


Bihari Ádám (HVG) hasonlóan látja dolgot. Arról beszélt, hogy sokan, főleg az ellenzékiek mindig azt mondták, nem fogadják el a kínai oltóanyagot, csak azt, amit az EMA is engedélyezett:

"Azonban, ha felhívják őket és választás elé állítják, hogy a Sinopharm vakcináját kapják vagy várnak még pár hetet, akkor megváltozik a helyzet."

Az ország sikere mögött még egy tényező áll: Magyarország mostanra felborította az oltási tervet: csak az első csoport kapta a tervek szerint az oltást, a többi csoport most párhuzamosan jön. Falus szerint ,,nagy káosz alakult ki, de ez lehet az oka annak, hogy egyszerűen gyorsabban megy".

A gyors immunizálás az egyszerű infrastruktúrának is köszönhető: ha valaki oltást szeretne, a kormány weboldalán regisztrál adataival, amik továbbításra kerülnek a kórházaknak és orvosoknak, majd a páciensek SMS-t vagy telefonhívást kapnak. Bihari szerint ez egész jól működik és az emberek így gyorsan időponthoz jutnak.

Eddig csak egy tévedés történt: a múlt héten 75.000 ember kapott véletlenül SMS-t, amit aztán vissza kellett hívni. Magyarország pedig még gyorsíthat is, mert eddig a leszállított dózisok csupán 59 százalékát adták be. Az egészségügyi hatóság bizakodó: április elejéig további 1,3 millió első dózissal számolnak - júliusra pedig a teljes lakosság beoltásával.

Forrás: Világgazdaság, Index, Mandiner, ZAOL, Híradó, Bors


Magyarország Európa-bajnok lett oltásban

Link



Rosszul halad a vakcinaelosztás az Európai Unióban

Link



Száz lakosra jutó, első dózissal beoltottak száma az Európai Unióban

Link











 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 34 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2730
  • e Hét: 10652
  • e Hónap: 33140
  • e Év: 211015
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.