Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Az inaktív életmód veszélyes is lehet
  2021-03-02 22:21:07, kedd
 
  Manapság rengetegen kénytelenek ülő életmódot folytatni, hiszen sokan dolgoznak irodában, azonban a napi 8 óra vagy ennél több ülés súlyosan károsíthatja az egészséget. A legutóbbi kutatások során bebizonyosodott, hogy az ülő életmód jelentősen megnöveli a halálozási kockázatokat.

Egy kutatásba olyan idősebb nőket vontak be, akik inaktív életmódot folytattak és súlytöbblettel is rendelkeztek. A több éves kutatás során bebizonyosodott, hogy az ülőmunka nagyban megnöveli a szívbetegség kialakulásának esélyét és fokozza a halálozási kockázatokat is. Mintha ez nem lenne elég, a menopauza mellett az inaktív életmód is jelentősen megemeli ezeknek a betegségeknek a kockázatát.

Miért olyan veszélyes a menopauza?
A menopauza szakaszában csökken az ösztrogéntermelés, amely hormonnak pedig kiemelt egészségvédő szerepe van. A menopauzában azonban lecsökken a mennyisége és ezzel párhuzamosan a védelmező szerepe is. Ez a kedvezőtlen tendencia pedig kihatással lehet az egészségi állapotra, hiszen megemelkedik a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Az ülő életmód és egyes betegségek kockázati megnőnek. Egy vizsgálat során arra mutattak rá, hogy az inkatív életvitelt folytató és a menopauza szakaszába lépő hölgyeknél nagy az elhízás veszélye, ami inzulinrezisztenciához, illetve a 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. A sok ülés megemeli a koleszterinszintet és a trigliceridszintet, ami pedig növeli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának a kockázatát.

Mit tehetünk? Nagyon fontos, hogy aki sokat ül, mindenképpen iktassa be az életébe a rendszeres testmozgást, hiszen ezzel nemcsak az elhízás kockázata csökken, hanem kicsit felfrissül a keringés is és a szívet is megdolgoztatjuk. A testmozgás mellett azonban arra is törekedni kell, hogy minél inkább lecsökkentsük az üléssel töltött órák számát is, mert ha marad a 8-10 óra ülőmunka, akkor a testmozgással sem tudjuk kompenzálni, csökkenteni a veszélyeket.

Fontos, hogy félóránként, óránként álljon fel az asztal mellől és mozogjon. Ha irodában dolgozik, legyen ott is valamilyen sporteszköz, hiszen nagyon lényeges, hogy ne csak a nyolcórás munka után, hanem közben is mozogjunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A csodás szantálfa-illóolaj
  2021-03-02 22:16:11, kedd
 
  A szantálfa-illóolajjal nemcsak az egészségünket védhetjük, hanem az öregedésgátló hatásait is kihasználhatjuk. Ez az illóolaj főleg kozmetikumokban, szépségipari termékekben és parfümökben lelhető fel. A hagyományos ajurvédikus és kínai orvoslás már évszázadok óta alkalmazza a szantálfát betegségek megelőzésére és kezelésére.

Mivel a szantálfa nagyon sok gyógyító tulajdonsággal bír, így több betegség kezelésére is alkalmazhatjuk. Akár húgyúti fertőzéseket, emésztési panaszokat is kezelhetünk vele, de a köhögést is csillapítja, illetve fertőzések esetén is bátran használhatjuk. A gyógynövény csak úgy, mint a kamilla vagy a levendula nyugtató hatást gyakorol az elmére.

A szantálfa-illóolaj nagyon hatásosan képes a gyulladás csökkentésére, de a vércukorszint szabályozásában is aktívan részt vesz. Antiszeptikus hatással is rendelkezik, így nagyszerűen alkalmazható külső sebek kezelésére. Ez az olaj védelmet jelenthet a fekélyek vagy az olyan fertőzések ellen, amelyek valamilyen bőrön keletkező sebből indulnak ki. A gyógynövényt a szépségápolásban is bátran alkalmazhatjuk, hiszen nagyszerű megoldás lehet pattanások ellen.

Ennek az illóolajnak kiemelkedő a nyugtató hatása, hatékonyan lazítja el az izmokat, pozitívan hat az idegrendszerre, éppen ezért verhetetlen a fájdalom csillapításában, illetve minden olyan egészségügyi problémán segíthet, melyek valamilyen görcsös állapothoz kapcsolódnak.

A szantálfa-illóolaj antioxidánsokban is rendkívül gazdag, így potenciálisan csökkentheti az oxidatív stresszt okozó káros hatású szabad gyökök számát. Ez azért nagyon lényeges, hiszen minél több keletkezik belőle, annál gyorsabb lesz az öregedési folyamat a szervezetünkben.

A gyógynövény illóolaja nemcsak a pattanások ellen nagyon hatásos, hanem az ekcémás bőrt is megnyugtatja és gyógyítja, illetve arról is beszámoltak a tanulmányok, hogy szemölcsök kezelésére is hatásos.

Mivel a szantálfa-illóolaj köptető hatással is rendelkezik, a köhögés kezelésében is segítségünkre lehet. Egyes tanulmányok szerint ez az illóolaj a megfázást és az influenza kellemetlen tüneteit is enyhíti, azaz nagyon jól kezeli a kórokozók, legfőképpen a vírusok okozta fertőzéseket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A polifenolok segítenek az egészség megőrzésében
  2021-03-02 22:07:01, kedd
 
 


A polifenolok nagyon jó hatással vannak az egészségre. Olyan növényi vegyületek, melyek megtalálhatók többek között a magvakban, a zöldségekben, a gyümölcsökben és a hüvelyesekben. A vörösbor is nagyon sok polifenolt tartalmaz, de azért csak módjával fogyasszuk.

A polifenoloknak többféle típusa is létezik, ilyenek a fenolsavak, a lignánok vagy a flavonoidok. Fenolsavban gazdag például a szőlő, a de bogyós gyümölcsök is. A lignánokat legnagyobb mennyiségben a lenmag, míg flavonoidokat a gyümölcsök és a zöldségek tartalmazzák.

A polifenolok nagyfokú sejtvédelmet biztosítanak és csökkentik a szervezetünkben a stressz szintjét. Különlegességüket mutatja, hogy nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

A polifenolok csoportjába tartozik például a kvercetin és a resveratrol is, melyek nagyon jól szabályozzák a vércukorszintet. A vöröshagymában is megtalálható a kvercetin, melynek cukorbetegség ellenes hatása van, de segíthet az érelmeszesedés megakadályozásában is.

A cukorbetegség kialakulásában nagy szerepe van az inzulin hiányának, viszont a resveratrol csökkenti az inzulin szekrécióját, és késleltetheti az inzulinrezisztencia kialakulását.

A 2-es típusú diabéteszt azért is komolyan kell venni, mivel negatívan hat az erekre és a vesék állapotára. A resveratrollal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy segíthet megakadályozni a vese károsodását, amely a cukorbetegség egyik szövődménye is lehet.

A polifenolok abban is a segítségünkre lehetnek, hogy támogatják a szív egészséges működését. Mivel pozitívan hatnak a koleszterinszintre, csökkenhet az érelmeszesedés kialakulásának kockázata, így kevésbé képződnek plakkok az érfalakon. Hosszabb távon ezzel óvjuk a szívünk és az érrendszerünk egészségét.

A vörösborban, illetve a szőlőben a resveratrol nevű vegyület található, amely megakadályozhatja a vérrögképződést. A polifenoloknak, különösen a resveratrolnak kiemelkedő az antioxidáns hatása, de gyulladást is csökkent, és a rákellenes hatása is ismeretes.

A polifenolok nemcsak a szívre és az érrendszerre gyakorolnak jótékony hatást, hanem az agyra is. Ebben kiemelkedő szerepe van annak, hogy gyulladást csökkentenek és antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezek mind hozzájárulhatnak az egészséges agyműködéshez, és az olyan súlyos betegség kialakulásának a kockázatát is csökkenthetik, mint például az Alzheimer-kór.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A jó hangulat és az éberség fenntartása gyógynövényekkel
  2021-03-02 22:04:35, kedd
 
  A jó hangulat kulcsfontosságú, hiszen aki sokat szomorkodik és szorong, előbb-utóbb beteg lesz, nemcsak mentálisan, hanem fizikailag is megbetegszik. Kutatások igazolják, hogy a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás is gátja lehet a jó hangulat megteremtésének. A cikkben olyan gyógynövényeket mutatunk be, melyek sokat segíthetnek a mentális egészség fokozásában és a jókedv megteremtésében.

Az ashwagandha egy adaptogén gyógynövény, amely hatékonyan csökkenti a stressz és a szorongás kellemetlen tüneteit. Támogatja az egészséges gyulladásos választ, hiszen kitűnő antioxidáns, ezen kívül kedvező hatással van a stresszhormonok szintjére is.

Az aranygyökér is egy adaptogén gyógynövény, amely szintén egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. Csökkenti a stressz szintjét, fejleszti a memóriát és segíti a tanulást. A gyógynövény támogatja a koncentrációt, csökkenti a mentális fáradtságot és antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, amely mérsékeli a sejt- és szövetkárosodás kialakulásának esélyét.

Az L-theanin egy aminosav, amely a zöld teában található, antioxidáns hatással rendelkezik, nemcsak a stressz, hanem a szorongás kellemetlen tüneteit is csökkenti. Hozzájárul az egészséges alvásciklushoz és javítja a koncentrációs képességet.

Az Ázsiában őshonos Ginkgo biloba antioxidáns flavonoidokban gazdag, mely támogatja az agy egészséges véráramlását. A flavonoidok védelmet jelenthetnek az agyszövet károsodása ellen és elősegítik az egészséges neurotranszmitter-termelést.

Az áfonya - legyen szó fekete vagy vörös áfonyáról - neuroprotektív hatással rendelkezik. Az áfonya gazdag forrása az antioxidáns polifenoloknak. Ezek az antioxidánsok megakadályozhatják a központi idegrendszer károsodását, illetve csökkentik a szervezetben a gyulladást, így óvhatnak meg a szorongástól és a depressziótól is.

A bakopa egy Ázsiában őshonos gyógynövény, csökkenti a szorongásos tüneteket, illetve fejleszti a memóriát és a tanulási képességet. Mivel antioxidáns hatása kiemelkedő, így hozzájárul a szervezetben kialakuló gyulladás megszűnéséhez is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Natív kén kalciton
  2021-03-02 22:01:19, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Kobaltos kalcit
  2021-03-02 21:59:40, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Sötétkék opál
  2021-03-02 21:52:55, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Kálcit hematittal
  2021-03-02 21:51:59, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Goethite ásvány
  2021-03-02 21:50:36, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 334 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 226
  • e Hét: 1189
  • e Hónap: 14180
  • e Év: 190055
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.