Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Kos (március 21. – április 20.)
  2021-03-21 19:21:51, vasárnap
 
 


Kos (március 21. - április 20.)

A Nap a tavaszponttól, március 21-től április 20-ig tartózkodik a Kos jegyében. A Kos kardinális, pozitív polaritású és tűz elemű jegy, nem csoda hát, ha temperamentumos, kezdeményező, tettrekész, és duzzad az energiától.
A márciusvégén ébredő természet ereje és életigenlése árad a Kos jegyű emberből is. A Kos általában nem rágódik a múlton, hanem előre figyel, és a jövőt tervezgeti. Ha valamibe belekezd, akkor se lát, se hall, így a figyelmeztetésekkel sem foglalkozik. Csak rohan előre, még ha számára is nyilvánvaló, hogy nem az lesz a végeredmény, amit szeretne. Ha sikerül elérnie a célját, akkor büszkeség tölti el, de általában az sem szegi kedvét, ha elbukik. Felkel, és ha még mindig kívánatos számára a korábbi cél, akkor újra nekivág.
Egyik alapelve, hogy amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Viszont ami nem megy az ő tempója szerint, az elkedvetleníti, és arra ösztönzi, hogy új, izgalmasabb, jobban haladó dolgok után nézzen. Képtelen várni, nincs türelme. . Könnyen kritizál másokat, de ha őt bírálják, azt nehezen viseli el. Ha jobban belegondolunk, ez érthető, hiszen egész élete arra épül, hogy elismerést váltson ki másokból. Lobbanékony természete és túlfejlett igazságérzete miatt keveredik parázs vitákba.
Az emberiség vezetői gyakran kerültek ki a Kosok közül, hiszen bármikor gondolkodás nélkül képesek voltak feláldozni magukat egy eszméért, célért, vagy az igazságért. Ha megfelelő hozzáállással kezelik, a Kos gyermeki jósága kerül előtérbe, és olyan szelíd lesz, mint egy kezesbárány. A ravaszság, a szerepjátszás idegen tőle. Vigyáznia is kell, mert egyenessége és gyermekien tiszta lelke miatt mindenkiben megbízik, terveit, és titkait könnyen kikotyogja annak, aki kedves vele, vagy aki ügyesen tud hízelegni neki. Nem is feltételezi, hogy az orránál fogva vezetik, mert ő maga mindig nyíltan és őszintén viselkedik. A Kos nagylelkű ember, aki hamar elfelejti sérelmeit. Amilyen hirtelen képes haragra gerjedni, olyan gyorsan el is illan a mérge. Jól érzi magát harmonikus környezetben, de a változatosság rendkívül fontos számára. Kapcsolataiban általában ő a domináns fél. Amíg azt tapasztalja, hogy ő az első, addig minden rendben van, ám kedvét szegi, ha érzi, hogy az érdeklődés csökkent iránta. Ajánlatos gyakran dicsérni ügyességét, eszét, szépségét, egyszóval tökéletességét.
 
 
0 komment , kategória:  TAVASZ TAVASZ TAVASZ  
Mysty Kata - Nyitni kék
  2021-03-21 19:14:45, vasárnap
 
 


Mysty Kata - Nyitni kék...

Dalol egy kis madár, éneke mennybe száll.
Nap tüzén siklik, kék égi rónán fürdik.
Párjának énekel, ezzel ébreszti fel.
Szava dédelgető, szívet melengető!
Kedvre deríti, magához is öleli.
Béke fonja körbe, a szél kapja ölbe.
 
 
0 komment , kategória:  TAVASZ TAVASZ TAVASZ  
Március 21. a csillagászati tavasz kezdete
  2021-03-21 19:02:11, vasárnap
 
 


Március 21. a csillagászati tavasz kezdete.

Ezen a napon a Nap az Egyenlítő magasságában halad át az égen, sugarai merőlegesek a föld forgástengelyére, éppen keleten kel, és nyugaton nyugszik, a nappalok, valamint az éjszakák hossza az egész földgolyón egyenlő. Innen a neve ,,napéjegyenlőség". (Csak az északi féltekén tavaszkezdet, földünk déli oldalán ez az ősz első napja.) Ettől kezdve napról napra távolodik a Nap az Egyenlítőtől a Ráktérítő felé, sugarai egyre nagyobb szöget zárnak be a földtengellyel, ezért az északi féltekén hosszabbodnak és melegednek a nappalok, a délin viszont rövidülnek, és jön a tél.
A tavaszpont nem feltétlenül a tavasz első napja. Azt a helyi éghajlati és időjárási viszonyok szerint határozta meg az ember. Mi március 1-től számoljuk a (meteorológiai) tavasz kezdetét, a kínaiak a régi keltákhoz és rómaiakhoz hasonlóan február elejétől (feb. 4-e vagy 5-e). Ők a tavasz félidejébe eső napéjegyenlőségi napot az évszak csúcspontjaként ünneplik, a följegyzések szerint legalább az i.e. 2. évezred közepétől fogva.
Az évszak és a tavaszpont allegorikus ábrázolásai is különböznek egymástól. Ripánál a tavasz mirtuszkoszorús leány, keze telis-tele virágokkal, körötte vidám növendék állatok. A tavaszpontot egy ifjú alakja jelképezi oldalasan osztott, félig fehér, félig fekete ruhában, derekán csillagos öv, jobbjában kos, baljában virágcsokor, lábai szárnyasak. Fehér és fekete szárnyakon áll (az egyenlően osztott színpár a nappalok és éjszakák egyforma hosszára utal).
A tavaszi hónapokat is megszemélyesítették három, virágos, szőke szűz alakjában. Gyöngyös, drágaköves zöld ruhát viselnek, a tavaszi hónapok állatövi jegyeivel (Kos, Bika, Ikrek). Antik hagyományból eredően a tavasz Flora és Venus évszaka. A virágok általában és a zöld szín a tavaszi földet megszemélyesítő Flora attribútuma, a mirtusz és a gyöngy Venusé."

Márciusban kezdődik a Kos hava, ennek mitológiai vonatkozásáról, mely Athéné istennőjéhez kapcsolódik szorosan @Véda karcában (https://moly.hu/karcok/797027) olvashatunk: ,,Tavaszünnepi áldozati állat az ókori közel-keleti vallásokban, a zsidókéban is: a Bibliában a bárányt áldozó Ábel kedves az Úrnak. Az őskeresztények az önmagát feláldozó Krisztus szimbólumaként illesztették jelrendszerükbe a képét (Agnus Dei, »Isten báránya«, húsvéti bárány)."

 
 
0 komment , kategória:  TAVASZ TAVASZ TAVASZ  
Köszöntlek kedves szép március
  2021-03-21 18:56:16, vasárnap
 
 


Köszöntlek kedves szép március! Ibolyaszagú, langyos leheletedet érzem már a levegőben. Zöld szőnyegeidet látom már kiterítve a halmokon. Itt-ott fehérlenek az árnyékos mélyedésekben a tovavonult télkirálynak elhagyogatott rongyai, de a napot már te emeled az égre, s a földön már a te lábad jár. És a te lábad nyomán kizöldül a fű, és előkéklik az ibolya.
Kedves hónapom vagy te nékem. Te vagy az egyetlen, akit hívunk és akit epedve vár mindenki. Felőled álmodoztam én is a télen a kályha mellett, és a tűzbe mélázva tűnődtem: hol vannak virágaid? hol vannak madaraid? mit csinál most a fecskénk? és mit csinál most a gólyánk? A virágok akkor a föld mélyén aludtak, és álmodtak a tavaszi napsugárról. A gólyánk a Nílus partján állott és hazagondolt. A fecskénk pedig ott ült az arabus fákon és szintén hazagondolt.

Gárdonyi Géza: az én falum (részlet)
 
 
0 komment , kategória:  TAVASZ TAVASZ TAVASZ  
Aranyeső
  2021-03-21 18:33:25, vasárnap
 
 


Halász István - Aranyeső

Aranyeső - arany eső,
aranyfénnyel tör elő.
A vázánkban aranylik,
aranysárga színben fénylik.

Aranyeső aranysárga.
Belefénylik a világba.
Aranyszínt visz a percekbe,
amíg nézem gyönyörködve.

Aranyam van aranyeső alakjában
nem a bankban, hanem itt bent a szobában.
A szépségek bőséges aranypénze
néz velem szemben, mintha integetne.

Lágy intését megértem.
Vele telik meg a szívem.
Aranyeső - arany eső.
Szívemnek nagyon kedves Ő.

 
 
0 komment , kategória:  TAVASZ TAVASZ TAVASZ  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 160 db bejegyzés
e év: 1996 db bejegyzés
Összes: 10039 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 542
  • e Hét: 5158
  • e Hónap: 8908
  • e Év: 77828
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.