Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Március a kikelet hava
  2021-03-25 17:11:22, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
(márc. 25.) Gyümölcsoltó Boldogasszony, Megváltónk -
  2021-03-25 17:06:18, csütörtök
 
 



(márc. 25.)

Gyümölcsoltó Boldogasszony,
Megváltónk fogantatása.
Öreg Isten angyalt küldött,
s áldást, az egész világra.
Magot hintett, hogy világunk',
Szent Gyermekkel rossztól óvja,
Magyarságnak lett e szép nap,
nőknek ünnepe azóta.
Köszöntsük hát mai nappal,
minden lányát nemzetünknek!
Bárhol éltek a Földtekén,
s őket, akik majd születnek.
Űzzön minden rosszat tőlük,
Mennyből szálló tömjén füstje.
Orgona és jácint legyen,
ma a gomblyukakba tűzve
Köszöntsük a Magyar nőket,
szeretettel, kedves szóval.
Árassza el Öreg Isten,
lányainkat, minden jóval.
2020.03.08.


 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Megjött a tavasz!
  2021-03-25 11:43:56, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Március 25. - Gyümölcsoltó Boldogasszony napja
  2021-03-25 11:38:44, csütörtök
 
 

Március 25. - Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

Március 25-e a teljes termékenység napja. Közel a Napéjegyenlőséghez, a Húsvéthoz, ami mind a termékenység, újjászületés, Élet indítás ünnepei.
A természet tele van élettel. Élettől duzzadó rügyek a fákon, csírák kibukkanása, mikben az életerő robbanásra vár, csicsergő madarak. az állatvilág hangos ébredése és párzása. Már-már bujaság mindenütt. Ebben a harsogó életörömben ünnepelték Őseink Boldogasszonyt, aki beoltja a fákat, elindítja útjára a rovarokat beporzásra.
Mi emberi lények is elkezdünk duzzadni ettől az erőtől és vágyunk ki a szabadba, feléled a mélyen szunnyadó tenni akarás, keresgélés az új dolgok után. Érezzük a zsigereinkben, hogy itt az idő a tevékenységre. A téli, tél végi bágyadtságot, elvonulást, befelé fordulást felváltja a remény, a kifelé megnyilvánulás.
Történet
Amikor Jézus születése napjának megünneplését december 25-re tették, rögtön kilenc hónapot számítottak visszafelé, s így rögzítették Mária fogantatásának napját március 25-ére.
Gyümölcsoltó Boldogasszony ez a nap, a legszélesebb értelemben vett termékenység ünnepe. Keresztény ünnep, de a gyökerei igen messzire nyúlnak. Ősi hitvilágunkban tetten érhető az istenanya, akinek neve Boldogasszony vagy Boldoganya, s gabonával, gyümölccsel ábrázolják. A székelyek és a csángók Babba Máriához fohászkodna, akinek lába alatt a hold és feje felett a tizenkét csillagból álló koszorú található. Babba Máriát a Holdban látják, a teliholdat is Babba Máriának nevezik.
,,A moldvai csángók évszázadok óta megőrizték a hitüket és magyarságukat Mária-kultuszban, és mindabban, ami fontos ahhoz, hogy az ember emelt fővel tudjon élni. "
Szent Gellért térítése során találkozott a jóságos, fenséges égi asszony kultuszával, akinek tisztelete könnyen válhatott Mária-kultusszá. Ezt a kultuszelőzményt a keresztény Mária-kultusz fényébe vonták. Úgy jártak el, ahogyan Nagy Szent Gergely javasolta: a pogány kultuszhelyeket nem kell lerombolni, hanem fel kell szentelni .
Népszokások, praktikák:
Mivel Szűz Mária e napon fogadta méhébe Jézust, a hiedelem szerint az a gyermekre vágyó asszony, aki Gyümölcsoltó Boldogasszony napján óránként imádkozik, élete párjának közreműködésével biztosan teherbe esik.
Az analógiás mágia az alapja annak a szokásnak, hogy ezt a napot a fák oltására, szemzésére tartják alkalmasnak. A magyar nyelvterületen él az a hiedelem, hogy azt a fát, amit ilyenkor oltanak nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyna ki belőle. Így tartották ezt például Zagyvarékason, a Mura-vidéken is. Az Ipoly vidéki falvakban vigyáztak a frissen oltott fára, mert ha letörne az ága, az szerencsétlenséget eredményezne. Szeged népe szerint a szemzett fából nem jó másnak adni, mert ezzel a termést odaadnák.
Göcsejben azt tartották, hogy a frissen oltott fát nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyik belőle. Aki ilyen fát levág, megvakul, halála után pedig elkárhozik.
Vannak azonban helyek, ahol a Boldogasszonykor a gyümölcsfáról vágott gallyat eltüzelik, ezzel akadályozzák meg a fák férgesedését.
Más hiedelmek is előfordulnak a fákkal kapcsolatban, amik csak erre a napra érvényesek. Ha olyan fa van a kertben, amelyik nem terem, azt is termővé lehet tenni, méghozzá a fa megfenyegetésével. A moldvai csángók ezen a napon megfenyegették a terméketlen fákat, hogy kivágják. Azt mondták a terméketlen fának, hogy ki fogják vágni a haszontalanság miatt. Sőt! Fűrésszel a kézben kellett megfenyegetni ezen a napon. Állítólag ez az eljárás bő termést eredményezett.
Néhol ezen a napon vetették el a paradicsommagvakat.
Gyimesben ( ahol ilyenkor még hó van), úgy hitték, ha ezen a napon rossz idő van, akkor hideg tavasz várható. Az Ipoly menti falvakból származik a következő regula ismert: Gyümölcsoltó hidege., téli hónapnak megölője. A békákat is figyelik: ha ezen a napon megszólalnak, úgy vélik, még negyven napig hideg lesz.


 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Tavaszról álmodom, zöld bársonyú rétről, virágszirmot bontó,
  2021-03-25 07:33:05, csütörtök
 
  Tavaszról álmodom, zöld bársonyú rétről,
virágszirmot bontó, langyos napsütésről.
Rügyekkel díszített, ébredező fákról,
szerelemtől hangos sok-sok kismadárról.
Tavaszról álmodom, csobogó patakról,
vígan fickándozó, apró kis halakról.
Egy rám váró szívről, míg az erdőt járom,
aki én reám vár, talán megtalálom.
Tavaszról álmodom, hisz most kihűlt minden,
sötét felhők szállnak, fent az égi szinten,
a Nap is bujdokol, szégyell előjönni,
gyenge most a fénye, nem tud tündökölni.
Tavaszról álmodom, s hiszem hamar eljő,
a hótól megtisztul a sok sötét felhő,
s remélem a tavaszt nem hiába várom,
eljön, amikor kell, ha véget ér az álmom.

Aranyosi Ervin


 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Vagyunk még néhányan, akik olyan világról álmodunk, amibe -
  2021-03-25 07:23:29, csütörtök
 
 

"Vagyunk még néhányan, akik olyan világról álmodunk, amibe nem férnek bele azok, akik csak ártani tudnak. Akik a saját harcaik helyett, másokkal csatáznak. Akik küldetésüknek érzik, hogy önnön nagyságukat hirdessék, miközben földbe döngölnek bárkit, aki az útjukba kerül.
Vagyunk még néhányan, akiknek nem kenyere a rosszindulat, a megalkuvás. Akik nem mások hátán felkapaszkodva akarnak boldogulni, akiknek nem okoz kéjes kielégülést mások boldogtalansága. Akik álmokról, tervekről, természeti szépségekről, az élet vitathatatlan értékeiről beszélgetünk.
Vagyunk még, akik ismerik a tisztelet, az elfogadás, a nyitottság fogalmát és vagyunk még, akik egy olyan világban szeretnénk élni, ahol a szabadság nem holmi ócska papírból kreált illúzió.
Vagyunk még, akik hisznek a szerelemben, a barátság erejében. Akik tudjuk, hogy hegyeket mozgathatunk meg. Akik nem félnek felvállalni az érzéseiket és jól tudják, hogy a sokszínűség tényleg gyönyörködtet.
Vagyunk még, akik élünk és élni hagyunk, akik segíteni és nem ártani akarunk.
Vagyunk még..."

Forrás: Lélekhatár


 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 336 db bejegyzés
e év: 3457 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1876
  • e Hét: 13960
  • e Hónap: 32933
  • e Év: 261870
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.