Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Gyors korcsolya - Liu Shaoang világbajnoki címet kapott
  2021-03-07 11:01:30, vasárnap
 
  Liu Shaoang: Úgy keltem fel szombaton reggel, hogy tudtam, világbajnok leszek
Liu Shaoangot világbajnoki címig vitte előre egy reggeli megérzés, és abban bízik, hogy a dordrechti
vb zárónapja még szebb is lesz, mint volt a szombati volt.
Nagyobb kép Link

...... ...........


,,Úgy keltem fel szombaton reggel, hogy tudtam: világbajnok leszek" - kezdte a szövetség honlapjának az 500-as vb-győztes, akinek szombatig csak a világbajnoki arany hiányzott gyűjteményéből.
Pedig nem úgy kezdődött a szombati döntős program, hogy bejön Ádó megérzése. Az 1500 méteres szám elődöntőjében belekeveredett egy kisebb csetepatéba, kicsúszott, pengéi is megsérültek, igaz utóbb a bírók továbbjuttatták.
,,Jól tették, hiszen tényleg vétlen voltam. Aztán viszont mindössze harminc perc maradt arra, hogy a technikusaink rendbe hozzák a pengéimet. Bármilyen kiváló szakemberek is, ez nagyon rövid idő, így aztán nem voltak a pengéim száz százalékos állapotban, amikor fel kellett mennem a finálére Ennek is köszönhető a döntőbeli kicsúszásom, ráadásul leért a korcsolyacipőm is a jégre, s ha ez történik, általában jön az esés is..." - elevenítette fel a döntőt, ahol bátyjának, Liu Shaolin Sándornak sem jött ki a lépés.
A történtek után érthetően nem ,,ugrált örömében, de továbbra is vitte előre a reggeli érzés", és persze testvére is végig támogatta, ami nagy segítséget jelentett számára az 500-as elődöntőben, majd a fináléban. Nem is volt kérdés, kihez sietett elsőként a vb-győzelem után.
,,Jól jött, hogy amikor a második helyen haladtam az elődöntőben, kiabált, hogy nyugi, nyugi, messze van tőlem a harmadik helyen futó kori, így aztán én nyugodtan elő tudtam készíteni az előzést, és lehagytam a szám idei Európa-bajnokát, az orosz Konstantin Ivlijevet. Azt tudtam, hogy a döntőben mellőlem rajtoló Szemjon Jelisztratov nem jól startol, így az volt a taktikám, hogy minél inkább elhúzzak az orosztól - kellett is vagy három kör, amíg utolért. Aztán Shaolin ekkor is bekiabált, hogy nyugi, nyugi" - mondta.
,,Annyira természetes volt, hogy először hozzá futottam a célba érkezés után! Annyira jó volt, hogy a bátyámat ölelhettem meg először... Az edzőkhöz egyébként nem is tudtam volna odamenni, mert kicsit magasabban voltak, ráadásul egy kerítés is elválasztott tőlük. De az öltözőben mindezt pótoltuk. Lina is megdicsért. És én is úgy érzem, hogy jól koriztam, örülök is az aranyéremnek nagyon, ám még nem akarok ünnepelni, mert vasárnap újabb futamok várnak rám - őszintén remélem, hogy a V.B.-ét záró napja még szebb is lesz, mint volt ez a szombati."
Vasárnap az 1000 méter küzdelmei, a 3000 méteres szuper döntők és a staféták fináléi szerepelnek .

A magyarok programja vasárnap:
10.20: női 60 m, 1. kör (Nguyen Anasztázia)
11.25: férfi magasugrás döntő (Jankovics Dániel)
13.13: férfi 60 gát elődöntő (Baji Balázs)
13.38: női 60 gát elődöntő (Kozák Luca)

Forrás: M4 sport hírek

 
 
0 komment , kategória:  Téli sportok  
Nagyböjt 3. vasárnap. Csíksomlyó 03.07
  2021-03-07 10:55:55, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Ferenc pápa homíliája: 03.06
  2021-03-07 10:51:53, vasárnap
 
  Nem hősnek kell lenni hébe-hóba, hanem tanúnak mindennap!
.........


Március 6-án délután a Szentatya Bagdadban a káld Szent József-székesegyházban mutatott be szentmisét. Homíliájában a jézusi bölcsesség követésére, a mindennapi alázatos, türelmes szeretetben megmutatkozó tanúságtételre buzdított, és arra is rámutatott, hogy Isten éppen gyengeségeinken keresztül teljesíti ígéreteit

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Tisztítsuk meg szívünk templomát
  2021-03-07 10:47:31, vasárnap
 
  Mennyi ideig tart kötelekből megfonni egy ostort? Talán néhány percig. Annyi ideig biztosan, amíg a düh spontán késztetése az értelem kontrollja alá kerül. Jó elképzelni Jézust, amint a templomba belépve mellbe vágja a kufárok látványa, megéli az emberi természethez tartozó haragot, de azután átdolgozza azt prófétai jellé.
Az evangéliumokban ritkán találjuk nyomát annak, hogy a szelíd és alázatos Jézus teret ad a haragnak. Általában akkor történik ilyen, amikor a küldetésében próbálják akadályozni, vagy amikor Istenről olyan képet vagy állítást közvetítenek, ami annyira távol áll az Atyáról benne élő képtől, hogy a feszültségnek meg kell mutatkoznia.
Ami felháborítja Jézust a templom előcsarnokában, az nem maga a kereskedelmi tevékenység, mintha Isten szentsége összeegyeztethetetlen volna a hétköznapi élethez hozzátartozó anyagiakkal. Jézust a pénzen vett áldozat, a megvásárolt kegyelem, a kufárszellem hozza ki a sodrából. Lényének, szívének legmélyebb igazsága, hogy Isten mindig önmagát adja, nem tud kevesebbet adni, s erre válaszként az ember sem adhat kevesebbet. Az áldozati állatok, a pénz, amin jólétet, biztonságot, áldást akarnak vásárolni, olyan viszonyba szorítja az élő Istent, amelyben nem mutatkozhat meg a valódi arca. Az áldozatok füstjében, az emberi lemondásban, szenvedésben örömét lelő istenség megjelenése a Szentek Szentjében, Izrael Istenének helyén - ez Jézus haragjának kirobbantója.
A kufárokat a templomból kiűző Úr a nagyböjtben előre haladva meghív bennünket arra, hogy észleljük és azonosítsuk a szívünkben az adok-kapok logikát: ha böjti vállalásainkért, lemondásainkért cserébe akarunk valamit Istentől - legyen az megbocsátás, kérésünk meghallgatása vagy erkölcsi felsőbbrendűség-tudat -, akkor szemünk előtt még rejtve van a szeretetében mindent, még a Fiát is nekünk ajándékozni akaró Atya. A valódi böjt, a húsvéti készület nem lehet kevesebb, mint keresztségünkben megtörtént önátadásunk, önfelajánlásunk megújítása, a bensőnk mélyén felfakadó szándék, hogy egészen Istenéi legyünk.
Jézus tettének megalapozásához a zsidók ,,jelet", azaz valamilyen hatalommal véghez vitt csodát követelnek. Jézus és Pál apostol válasza, hogy nincsen más jel, nem kell nagyobb csoda, mint az, hogy az Isten testben közénk jött, és a szeretetben elment egészen a végsőkig: a kereszten meghalva mindent nekünk adott. Jelenléte az Igében, az Eucharisztiában, közösségeinkben ma is az a jel, amelyre a hitben adott válaszként mi is egészen, fenntartás nélkül neki ajándékozhatjuk magunkat.
S ha nagyböjti önvizsgálatunkban felfedezzük, hogy hányszor vesszük vissza magunkat, hogy hányszor ragadunk le a kalmárszellem adok-kapok logikájánál, s ha mindez bosszúsággal, frusztrációval, dühvel kísértene minket, akkor Jézust szemlélve álljunk meg: a minket fogva tartó kötelekből fonjunk vele együtt ostort, s az ő kegyelme erejével, kudarcainkból font ostorunk segítségével tisztítsuk meg szívünk templomát.

Baán Izsák OSB



 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Útravaló – 2021. március 7., nagyböjt 3. vasárnapja
  2021-03-07 10:45:39, vasárnap
 
  Jézus, aki szelíd és alázatos szívű, korbáccsal a kezében? Haragos tekintettel? Szinte a szeme is tüzes szikrákat szór. A mindig nyugodt Mester most feszült és feldúlt. Igen, Jézus tudott ilyen is lenni.
Mi váltotta ki belőle ezt a szokatlan viselkedést? Amit az árusok cselekedtek a templom külső udvarában, önmagában véve nem volt rossz dolog, kezdetben segítő szándékkal indult. Hiszen a zarándokok sokszor napokon át gyalogolva érkeztek, távoli helyekről. Áldozati ajándéknak szánt állataikat nehéz lett volna terelgetni kilométereken keresztül, felajánlott tárgyaikat nehéz lett volna cipelni magukkal. Pénzüket is kénytelenek voltak nagyobb címletekben őrizni.
Tehát ezek az árusok a templommal is és a zarándokokkal is jót tettek, hogy rendelkezésre álltak. Így nem kellett a zarándokoknak a Templom-hegy alatt elterülő közeli falvakban újabb fáradtsággal beszerezni a szükséges dolgokat. Ezért egyeztek bele a papi fejedelmek és az írástudók a nép véneivel együtt, hogy a kereskedők árusítsanak és pénzt váltsanak a templom külső udvarában.
Jézus mégis feldúltan rohan közéjük, és kikergeti őket. Mert ő tudta, mi van az emberben. Tudta, hogy az, amit ott művelnek, már nem az eredeti segítő cselekedet. Az elfogadható jó látszata alatt mennyi kapzsiság, birtoklási vágy és a mammon bűvölete tapadt az árusok lelkéhez! Jézus ezt kárhoztatja, a világosság angyalának mezébe öltözött ördögöt. Azért jött, hogy visszavezesse a népet a tízparancsolat eredeti üzenetéhez, és lemossa róla az emberek által félremagyarázott, eltorzított üzenetet. Helyre kellett állítania az ősi törvényt, kiegészítenie és tökéletesítenie a szeretet és a személyesség jelentésében.
Szent Pálnál nem győzzük hallani az Isten figyelmeztetését, hogy a sátánnak ez az egyik legnagyobb kísértése: maga is a világosság angyalának tetteti magát. Sajnos minket is sokszor elvakít a mammon kísértése, megelégszünk a látszatokkal, és nem vesszük észre, hogy már rég eladtuk lelkünket az ördögnek.
Egy sértődöttség könnyen magára veszi az erkölcsi felháborodás látszatát és teremt évekig tartó szeretetlenséget. Vagy itt van a pénz, a kapzsiság kísértése. Hányszor helyezem Isten ügye elé személyes gazdasági előnyeimet? Ezek a kereskedők jó és segítő szándékkal kezdték meg munkájukat a templomban, de amint megjelent a jóság angyalának mezébe bújt gonosz, a haszonszerzés vásárcsarnokká tette az Isten házát. Már nem segítő, hanem zavaró tényező volt.
Gyermekkoromban nem értettem, miért van a templom bejáratában egy kegytárgyas asztal, foszforeszkáló rózsafüzérekkel vagy világítós Mária-szobrocskákkal és egyéb dolgokkal. Serdülőkoromban elgondolkodtam rajta, vajon az én lelkem templomának külső udvarában mennyi fölösleges kacat, adok-veszek vásári zaj van... Kértem Jézust, szabadítson meg tőlük, mert csak a csendben hallom meg az ő szavát.
Megijednél-e, ha lelked templomának előcsarnokában megjelenne az Úr, és kezdené kiűzni onnan a jó látszata alatt odaköltözött rossz szokásaidat, bűneidnek haszonszerzőit, elhallgattatott lelkiismereted árusait? Engedd, hogy a nagyböjtben Jézus megtisztítsa lelked templomát a bűnbánat szentségében.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Nagyböjt 3. vasárnap 03.07
  2021-03-07 10:40:40, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Mózes második könyvéből
Isten a Sínai-hegyen kihirdeti a tízparancsolatot.
Isten a Sínai-hegynél táborozó népnek ezeket a parancsolatokat hirdette ki:
,,Én vagyok az Úr, a te Istened, én hoztalak ki Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.
Ne legyen más Istened rajtam kívül!
Ne készíts magadnak faragott képet vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent van a földön, vagy a vizekben a föld alatt!
Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket, mert én, az Úr, a te Istened féltékeny Isten vagyok! Azoknak vétkét, akik gyűlölnek engem, megtorlom fiaikon, a harmadik és a negyedik nemzedéken. De ezredízig irgalmasságot gyakorlok azokkal, akik szeretnek engem és megtartják parancsaimat.
Uradnak, Istenednek nevét ne vedd hiába, mert az Úr nem hagyja büntetlenül azt, aki az ő nevét hiába veszi!
Emlékezzél meg a szombatról és szenteld meg! Hat napig dolgozzál és végezd minden munkádat. A hetedik nap azonban a nyugalom napja az Úrnak, a te Istenednek. Ezért semmiféle munkát nem szabad végezned ezen a napon, sem neked, sem fiadnak, sem lányodnak, sem szolgádnak, sem szolgálólányodnak, sem állatodnak, sem a kapuidon belül tartózkodó idegennek. Az Úr ugyanis hat nap alatt teremtette az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennük van; a hetedik napot pedig megáldotta és megszentelte.
Tiszteld atyádat és anyádat, hogy sokáig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked!
Ne ölj!
Ne törj házasságot!
Ne lopj!
Ne tégy hamis tanúságot felebarátod ellen!
Ne kívánd el felebarátod házát, ne kívánd el felebarátod feleségét, sem szolgáját, sem szolgálólányát, sem szarvasmarháját, sem szamarát, sem más egyebet, ami az övé!"
.
vagy rövidebben:
OLVASMÁNY Mózes második könyvéből
Isten a Sínai-hegyen kihirdeti a tízparancsolatot.
Isten a Sínai-hegynél táborozó népnek ezeket a parancsolatokat hirdette ki:
"Én vagyok az Úr, a te Istened, én hoztalak ki Egyiptom földjérôl, a szolgaság házából.
Ne legyen más Istened rajtam kívül!
Uradnak, Istenednek nevét ne vedd hiába, mert az Úr nem hagyja büntetlenül azt, aki az ô nevét hiába veszi!
Emlékezzél meg a szombatról és szenteld meg!
Tiszteld atyádat és anyádat, hogy sokáig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked!
Ne ölj!
Ne törj házasságot!
Ne lopj!
Ne tégy hamis tanúságot felebarátod ellen!
Ne kívánd el felebarátod házát, ne kívánd el felebarátod feleségét, sem szolgáját, sem szolgálólányát, sem szarvasmarháját, sem szamarát, sem más egyebet, ami az övé!"
Ez az Isten igéje. Kiv 20,1-17 vagy röv.: Kiv 20,1-3.7-8.12-17

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Abban az időben mivel közel volt a zsidók húsvétja, Jézus fölment Jeruzsálembe. A templomban árusokat talált, akik ökröt, juhot és galambot árultak, valamint pénzváltókat, akik ott ültek. Ekkor kötelekből ostort font, és kikergette mindnyájukat a templomból, ugyanígy a juhokat és az ökröket is, a pénzváltók pénzét pedig szétszórta. Az asztalokat felforgatta, a galambárusoknak meg azt mondta: ,,Vigyétek innét ezeket, ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká!" Tanítványainak eszébe jutott, hogy írva van: ,,Emészt a házadért való buzgóság."
A zsidók erre így szóltak: ,,Miféle csodajelet mutatsz, hogy ezeket teszed?"
Jézus azt válaszolta: ,,Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!"
A zsidók azt felelték: ,,Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, és te három nap alatt fölépíted azt?"
Ő azonban testének templomáról beszélt. Amikor föltámadt a halálból, tanítványainak eszébe jutott, hogy ezt mondta, s hittek az Írásnak és Jézus szavainak.
És amíg (Jézus) a húsvét ünnepén Jeruzsálemben volt, sokan hittek az ő nevében, mert látták csodáit, amelyeket tett. Jézus azonban nem bízott bennük, mert ismerte mindnyájukat, és nem szorult rá, hogy bárki is tanúskodjék előtte az emberről. Tudta ő, hogy mi lakik az emberben.
Ezek az evangélium igéi. Jn 2,13-25

Elmélkedés
Új templom
A jeruzsálemi templom volt Isten jelenlétének a helye, a vallási élet központja. Más településeken nem templomok, hanem zsinagógák épültek az istentiszteleti szertartások és összejövetelek számára. Az ószövetségi időkben a próféták gyakran hangsúlyozták, hogy elég a templomba menni és ott áldozatokat felajánlani, mert Isten feltétlen engedelmességet és az ő parancsainak megtartását kéri az emberektől. Ezt a benső hozzáállást fejezi ki a látható istentisztelet, de nem pótolja azt, ha hiányzik valakiből. A próféták azt is sürgették, hogy a nép újuljon meg vallási szempontból, térjenek meg és szívük tisztasága elsődleges legyen. Ezt a prófétai hagyományt folytatja Jézus, amikor megtisztítja a templomot, amiről a mai vasárnap olvasunk az evangéliumban. De többről is szó van itt, mint egy prófétai buzgóságról. A mi Urunk keresztáldozata, halála és feltámadása óta Jézus megdicsőült teste az új templom, Isten jelenlétének új helye.
A jeruzsálemi templom megtisztításakor Jézus a következő kijelentést tette: ,,Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!" Zsidó hallgatósága nem értette e mondat értelmét, de ekkor még a tanítványai sem tudták, hogy saját testére, a halálát követő harmadik napon feltámadt testére gondol Mesterük.
Az egykori hallgatóság az épületre gondolt, amelyben elhangzott e különös kijelentés. A zsidók jól ismerték ennek a templomnak a történetét. A kezdetek Dávid király idejéig nyúltak vissza. Miután az ország fővárosában, Jeruzsálemben palotát épített a maga számára, Dávid elhatározta, hogy házat épít Isten számára. Az isteni gondviselés azonban nem engedte meg, hogy elhatározása még az ő életében megvalósuljon, hanem csak fia, Salamon építhette meg az Úr templomát, amelyet a hódító babiloniak később leromboltak. A babiloni fogságból visszatérő zsidók építették újjá a templomot, amely ettől kezdve évszázadokon keresztül ismét az istentisztelet legfőbb helyéül szolgált. A második templomot a zsidó háború idején a rómaiak lerombolták és azóta nem építették újjá.
Isten egykor szövetséget kötött a választott néppel, ígéretet tett nekik, hogy a hit zarándokútját végigjárva elnyerik azt az országot, amelyet Isten nekik készített. A szövetség jeleként és az ígéret pecsétjeként Isten törvényt adott a választott népnek, szívükbe írta a tízparancsolat törvényeit. A törvény olyan útmutató jel volt az ószövetségi időkben, amely ,,az élet útját" mutatta az emberek számára, s amely azt jelezte, hogy Isten az ő népével van. A jeruzsálemi templom pedig, amely Isten lakóhelye volt, szintén azt jelezte, hogy Isten népe körében lakik, egészen közel van az emberekhez.
Az újszövetségi időkben az igazi jel, amely az Atya emberek iránti hűségét és szeretetét igazolja, és amely beteljesíti az üdvösség művét, már nem egy épület lebontása és felépítése lesz, hanem Jézus halála a kereszten és az ő feltámadása. E két esemény, továbbá a kereszt és az üres sír nem választható el egymástól. Mindkettő hitet ébreszt abban, aki látja, s elindít a tanúságtétel útján. Szent Pál apostol a következőket mondta: ,,A zsidók csodajeleket kívánnak, a görögök bölcsességet követelnek, mi azonban a megfeszített Krisztust hirdetjük" (1Kor 1,22-23). Ezt a küldetést folytatja az Egyház minden korban azt a megfeszített Krisztust hirdetve, akit az Atya feltámasztott a halálból.
C. Horváth István Sándor

...... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 334
  • e Hét: 2515
  • e Hónap: 35669
  • e Év: 269416
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.