Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Zöld-bordó turmalin
  2021-04-01 13:11:39, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Wulfenit
  2021-04-01 13:10:54, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Szivárvány fluorit
  2021-04-01 13:10:16, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Sokszínű ahát
  2021-04-01 13:08:03, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Rubelit
  2021-04-01 13:07:03, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Sárga fluoritkockák
  2021-04-01 13:06:19, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Rubelit kristály
  2021-04-01 13:05:28, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
A pajzsmirigy egészségéért
  2021-04-01 13:03:44, csütörtök
 
  5 vitamin és ásványi anyag hiány, amely pajzsmirigy betegségek esetén igen gyakori

Sok pajzsmirigy és autoimmun pajzsmirigy problémában szenvedő betegnek van vitamin és ásványi anyag hiánya is. Ebben a cikkben öt különböző jellemző táplálkozási hiánybetegségről lesz szó, amely pajzsmirigy túlműködésben (Graves-betegségben szenvedőknél) és alulműködésben (Hashimoto Thireoiditis) szenvedő betegeknél is gyakori.

1, A-vitamin
Az A-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezet működésében. Segít a felhám szövet (bőr) és a nyálkahártyák egészségét fenntartani, az immunrendszer funkcióiban is közrejátszik és a látást is befolyásolja. Bár sokan béta-karotinnal helyettesítik, egyesek nem tudják átalakítani ezt A-vitaminná. Időnként nehéz megállapítani, hogy kinek van A-vitamin hiánya, jellemző tünetek például a farkasvakság, az étvágyvesztés és a fertőzésekre való érzékenység megnövekedése., kiszáradt szem és orrnyálkahártyák és ez utóbbi fokozott pörkösödése.

Pajzsmirigy betegségek esetén gyakran alakul ki különböző vitaminokból és ásványi anyagokból hiány a szervezetben.

A pajzsmirigy hormon szerepet játszik a béta-karotin A-vitaminná alakításában, ezért, ha valakinek pajzsmirigy alulműködése van, az akár A-vitamin hiányhoz is vezethet. Ha ezek után a problémát béta-karotinnal akarják orvosolni, az nem fog segíteni, hiszen a szervezet nehezen oldja meg a béta-karotin A-vitaminná alakítását, sőt a beteg a karotináz enzim hiánya miatt be is fog sárgulni. Ez a sárgaság azonban az igazi sárgasággal szemben teljesen veszélytelen! Ebben az esetben a teljes A-vitamin komplex szedése szükséges étrend-kiegészítőként.

2, D-vitamin
A D-vitamin nem csak a csontok erősségéért felelős, hanem az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen. Sok pajzsmirigyproblémás beteg szenved D-vitamin hiányban is, amely vérteszttel könnyedén kimutatható. Ez nem csak az én megfigyelésem, kutatások is kimutatták, hogy a D-vitamin hiány fennállása szignifikánsan gyakrabban fordul elő autoimmun pajzsmirigy betegeknél, mint egészségeseknél. Egy kutatás azt is kimutatta, hogy a D-vitamin hiány fennállása együtt járt az antitiroid antitestek jelenlétével és a pajzsmirigy abnormális működésével. Míg a hivatalos érték alsó határa 30 ng/ml a felső 100ng/ml , az immunrendszer optimális működéséhez kb. 50ng/ml-re van szükség. A D-vitamin megszerzéséhez a napfény a legideálisabb, de a hiányban szenvedők számára D3 étrend-kiegészítő szedése válhat szükségessé. A D-vitamin közvetlenül is hatással van a pajzsmirigy egészséges működésére, hiszen befolyásolja a thyreocitákat azáltal, hogy csökkenti a TSH által stimulált jód felvételének mértékét és a sejtnövekedést.

3, Vas
A vas a pajzsmirigy hormon szintéziséhez szükséges, a vashiány lecsökkenti a pajzsmirigy hormon termelését a hem-függő thiroid peroxidase aktivitását. Ez az ásványi anyag más okokból is fontos a szervezet működése szempontjából. Mialatt a menstruáló nőket ciklusuk alatt gyakran érinti a vashiány, menopauza után is veszélyben lehetnek, sőt, akár férfiakat is érinthet a vashiány (főleg vegetáriánusokat és vegánokat). Azt gondolom tehát, hogy az embereknek ellenőriztetniük kéne a vas és ferritin szintjüket rendszeresen a %-os telítettséggel együtt. A vas a vörösvérsejtek termelésért is felelős, a hemoglobin egy komponense, és így az oxigén sejtekhez és szövetekhez való szállításához elengedhetetlen. A vas interferálhat a levotiroxin felszívódásával, ezért azoknak, akik pajzsmirigy hormont szednek, 2-4 órával később vaskiegészítőt is szedniük kell. Egészséges embereknek nincs szükségük vaspótlásra.

4, Szelén
A szelén rendkívül fontos ásványi anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából. Nem csak a T4 T3-má való átalakításában játszik fontos szerepet, de az immunrendszer optimális állapotához is nélkülözhetetlen. Egyes kutatások szerint a szelén fogyasztása csökkentheti a pajzsmirigy antitestek számát. Persze sok más tényező is közre játszhat, így míg egyesek nagy javulást tapasztalnak, mások nem érzékelnek jelentős különbségeket. A glutathione fontosságáról már írtam, a szelén pedig glutathione peroxidase szintézisében közre játszó tényező.

Sokan szenvednek szelénhiányban, amelyet rendkívül fontos orvosolni. A brazil dió jó szelénforrás, emellett a szardínia is az. Ahogyan más ásványi anyagok hiánybetegségeinél is, szükség lehet étrend-kiegészítők szedésére is. Általában teljes kiegészítőt javasolok, mert a szelént leginkább E-vitaminnal és egyéb táp- és hatóanyagokkal együtt érdemes szedni. Napi 200 mikrogramm az ajánlott dózisa.

5, Jód
A jód a legellentmondásosabb ásványi anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából. A világon kb. egymilliárd ember jódhiány miatt kialakult betegségektől szenved. Erről már több cikket is írtam, így itt csak röviden fogom tárgyalni. A jód a pajzsmirigy hormon szintézisének az alapja. Ezért tehát ennek hiányában pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki.

A sok jód pajzsmirigy túlműködést okozhat, de a helyzet ennél bonyolultabb, mert ha a napi dózis hatezerszeresét adjuk akkor azzal átmenetileg meg lehet fékezni a toxikusan túlműködő pajzsmirigyet.. Egyes egészségügyi szakemberek azt tanácsolják autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedő pácienseiknek, hogy hagyják ki étrendjükből a jódot. Mások azt sugallják, hogy a jód csak akkor veszélyes, ha szelénhiánnyal párosul, ezért azzal együtt érdemes szedni. A lényeg a dózis. Napi 1/4mg biztosan ajánlott, bár Japánban ennek a négyszeresét fogyasztják. Hazánk talaja jódban igen szegény, következésképpen sok a jódhiányban szenvedő beteg is.

Én személy szerint jód-párti vagyok, ha valakinek jódhiánya van, azt orvosolni kell. A jódot antioxidánsokkal együtt érdemes szedni, mint amilyen a szelén, a C-vitamin, vagy a magnézium.
Miért gyakori a vitamin- és ásványi anyag hiány?

Ennek számos oka van. D-vitaminhiányt okozhat például, ha az illető nem kap elég napfényt, sötétebb tónusú a bőre, magaslati levegőn él vagy légszennyezett környezetben. A vas esetében a szegényes étrend a probléma, de a vas felszívódásával kapcsolatos problémákat C-vitaminhiány vagy hypoclorhydria is okozhatja.

Ha valakinek többféle vitamin- és ásványi anyaghiánya is van, az sokszor a sok finomított ételből és cukorból álló étrendnek köszönhető. Sok esetben csupán az étrend megváltoztatása nem orvosolja a komolyabb hiánybetegségeket. Bizonyos gyógyszerek is megakadályozhatják a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő felszívódását, mint például a szájon át szedhető fogamzásgátlók. A belek permeabilitásának problémái is zavarokhoz vezethetnek. Tehát a kiegészítők szedésén kívül az okok feltárása és orvoslása is fontos, különben hosszú távon nem lesz jó megoldás.

Összességében tehát gyakori a pajzsmirigy és az autoimmun pajzsmirigy betegek esetében a különféle vitamin- és ásványi anyagok hiánya. Öt tápanyagra koncentráltam ebben a cikkemben, de emellett még sok másik is szerepet játszik a pajzsmirigy egészségének fenntartásában, mint például a cink és a magnézium, amikre most nem térek ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Rubelit és kvarc
  2021-04-01 12:49:46, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Rózsaszín gyémánt
  2021-04-01 12:48:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 196 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 728
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 14682
  • e Év: 190557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.