Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Várat magára az igazi tavasz - Drágulást okozhat az áprilisi
  2021-04-16 22:30:17, péntek
 
 







VÁRAT MAGÁRA AZ IGAZI TAVASZ - DRÁGULÁST OKOZHAT AZ ÁPRILISI FAGY


Két-három napja még sok helyen 20-30 centis hó esett az országban és bizony csak 6-8 fokot mutatott nappal is a hőmérő, aztán megjött a 19-20 fok, majd újra 8-10 fokra esett vissza a hőmérséklet. Bizony jól megsínylették a növények a szeszélyes időjárást.

Az áprilisi fagyokra már csak azok bizonytalan természete miatt sem lehet igazán felkészülni. Ha már a rügypattanás után üt be a fagy, sajnos nemigen lehet megmenteni az adott növényt. Ilyenkor az elfagyott rügyeket és virágokat le kell vágni, aztán jöhet a tápanyagpótlás.

Ha valaki komolyan akar foglalkozni a kertjével, mindig a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetnie. A kültéri szoliter növények, mondjuk a gyümölcsfák esetében például roppant körültekintően fel lehet készülni a fagyokra: beburkolhatjuk őket paplannal, ill. egyéb textiliákkal,nagyobb területeken füstöléssel védekezhetünk. Ha nem egy kimondottan trópusi fajt, talán egy pálmát hagytunk kint a hidegben, akkor általánosságban azért elmondható, hogy az erre az égövre szánt növények alapvetően fel vannak készülve az időjárás változékonyságára. Ennek értelmében egy esetleges fagykár esetén többé-kevésbé "helyre rakni magukat".

A veteményesben a kikelt zöldborsó, sárgarépa, spenót, sóska magoncok talaját fel kell lazítani, így ugyanis elősegíthetjük a gyökerektől behálózott felső talajréteg felmelegedését. A földet át kell forgatni és meg kell kapálni, hogy könnyebben felmelegedjen és kikeljenek a magok. Könnyebben felmelegszik a veteményes, ha fagy után megkapáljuk! A palánták jelentős mennyiségű vizet igényelnek, vagyis fokozottan táplálni kell őket, méghozzá lehetőség szerint langyos esővízzel, valamint elegendő műtrágyával.

A növényeket illető tápanyagok kérdésével kapcsolatban kijelenthetjük, hogy ahány ház, annyi szokás, azaz minden hobbikertész a saját módszerére esküszik. Egyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, egy erős gyökérzettel és immunitással rendelkező egyed sokkal nehezebben kap el egy esetleges fertőzést, valamint hatékonyabban is tud védekezni az időjárás viszontagságai ellen.

Arról persze szó sincs, hogy egy fagykárt követően segíthet az adott növény agyontápozása, mi több, bizonyos esetekben egy efféle akció inkább árthat, semmint használna, elvégre a különböző fajok zöme ilyenkor könnyen kiégethető. Egy fa gyökerének nem fog jót tenni, ha megkínáljuk pl. egy köbméter marhatrágyával.

Az áprilisi fagyok jelentős károkat okoztak a csonthéjas gyümölcsöknél is. A vevők idén drágább barackkal találkozhatnak majd a boltok polcain. A szakemberek szerint egyelőre még megbecsülni is nehéz, hogy mekkora lesz a terméskiesés.

Óriási károkat okoztak az áprilisi fagyok a kajszi- és az őszibarack-ültetvényekben. Jelenleg még nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz a terméskiesés, ugyanis még a legtöbb gyümölcsfajnak zajlik a virágzása, vagy egyes helyeken el sem kezdődött

Megítélésünk szerint a kajszi- és az őszibarack esetében jelentős károkat szenvedtek a gazdálkodók. A termőterületek földrajzi elhelyezkedéséből adódóan országos szinten arányaiban talán az őszibarack esetében még nagyobb is a kár, mint a kajszibaracknál.

A kajszibarack termőterületének körülbelül negyede Borsodban található, és ezen az északkeleti részen a virágzás annyira későn kezdődött, hogy az ottani gazdálkodók még reménykednek. Ugyanis a mostani állapot szerint még elképzelhető, hogy lehet egy fél termésük.

Az őszibarack esetében sem jobb a helyzet, sőt: termőterületének jelentős része Csongrád megyére koncentrálódik, és ott teljes virágzásában érte a fagy a fákat, ott nagyon katasztrofálisnak tűnik jelenleg a helyzet.

Az árakról annyi elmondható, hogy ,,a kajszi esetében nagy valószínűséggel nem lehet arra számítani, hogy az árak ne emelkednének". Az árak ugyanis sok mindentől függnek, ami már most látható, hogy nemcsak Magyarországon okoz problémát az időjárás, hanem az egész kontinensen, így valószínűleg a kínálat európai szinten is alacsony lehet, és ez általában a közgazdaságtan törvényszerűségei szerint ez az árak emelkedését vonja maga után.

A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állítja a gazdákat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe is azt emeli ki, hogy összességében csak a következő hetekben lesz látható, hogy az időjárás melyik gyümölcsfajtákban okoz és mekkora kárt. Mint írják, a gyümölcstermesztőknek - a koronavírus nehézségein túl - az extrém fagykárokról is emlékezetes a 2020-as év, a teljes hazai gyümölcstermés jelentős részét tönkretették a március elejétől május közepéig pusztító fagyok. A kajszibaracknak 2020-ban csak a 10 százaléka maradt meg, de szinte minden gyümölcsfajtából kevés termett.

A kajszitermés nagy része odaveszett a fagy miatt. Szomorúak a termesztők, pláne a pálinkakészítők.

A hosszú évek óta zajló globális klímaváltozás, az időjárás egyre szélsőségesebbé válása komoly kihívást jelent a kertészeti ágazatnak is.

A kamara szerint az időjárási tendencia folytatódása miatt fokozottan ellenálló gyümölcsfajták telepítésére lenne szükség:

- a szélsőségessé váló időjárás miatt aktuális lenne újragondolni a hazai nemesítési programot;
- időszerű lenne általánossá tenni a telepítendő fajokból, fajtákból folyamatos adaptációs kísérletek beállítását, amelyek alapján eldönthető, hogy megfelelnek-e a hazai termesztési körülményeknek.











 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Tisztázták a szakemberek: itt az igazság a brit mutánsról!
  2021-04-16 21:01:16, péntek
 
 







TISZTÁZTÁK A SZAKEMBEREK: ITT AZ IGAZSÁG A BRIT MUTÁNSRÓL!


Félreértésen alapultak azok a sajtóhírek, amelyek szerint csak fertőzőképesebb, de nem halálosabb a koronavírus brit variánsa - hívják fel a figyelmet a szakemberek. Kiemelik: a brit mutáns okozta megbetegedés bizonyítottan 60%-kal nagyobb eséllyel végződik halállal, mint az eredeti vírus, ez pedig azért van, mert agresszívebben támadja a tüdőt.



A Lancet című külföldi, szakmai folyóiratban jelent meg egy cikk a napokban, amelyben arról írnak: azok körében, akik kórházba kerülnek a brit variánssal és az eredeti koronavírussal, hasonló arányban történik halálozás. A szakemberek szerint ebből következtettek a sajtóorgánumok - helytelenül - arra, hogy egyáltalán nem veszélyesebb ez a mutáció.


Számos kutatás született

A brit variáns fertőző- és megbetegítő képességéről számos tanulmány született már. Ezekhez nyúltak vissza a KOVIDŐK nevű, a legnagyobb közösségi oldalon futó tájékoztató csatorna szakemberei is. Dr. Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Járványmatematikai modellező és epidemiológiai elemző munkacsoportjának munkatársa hívta fel a figyelmet az óriási tévedésre, miszerint a Lancet folyóirat cikkét félreértelmezték.


Fontos a kórházba kerülés aránya

Dr. Röst Gergely magyarázatában elmondja: az, hogy a kórházban fekvők közül mennyien hunynak el, önmagában nem mond semmit.


A brit mutáns 60 %-kal halálosabb, mint az eredeti variáns © AFP





"A teljes képhez ismerni kell a kórházba kerülési arányt is, ami a brit mutáns tekintetében sokkal rosszabb, mint az eredeti vírus esetében. Akit ugyanis a brit mutáns fertőz meg, az 60%-kal nagyobb eséllyel kerül kórházba."

Ez pedig teljesen egybevág a többi, megfertőződést és halálozást mérő módszerrel - ezek egyébként szintén 60%-kal nagyobb halálozási arányt mutatnak a brit variáns javára. A szakember ezek alapján kijelenti:

a sajtóhírek abszolút a Lancet tanulmány félreértésén alapultak, tehát továbbra is az a tudományos konszenzus, hogy mintegy 60%-kal halálosabb a brit variáns.


A virológus is egyetért



- Az, amit mi brit mutánsnak tekintünk, az egy olyan többszörösen mutálódott vírus, amelyik pontosan azért emelkedett ki a többi közül, mert valamiért erősebb az eredetitől. És míg az eredeti 8-10 nap alatt nagyjából 2,5 személyt fertőz meg, addig a brit akár 4-et is - mutatott rá Tóth Sándor virológus.


Tóth Sándor virológus is egyetért azzal, hogy a brit mutáns veszélyesebb © Tóth Sándor





Agresszívebben támadja a tüdőt


A víruskutató a Borsnak azt is alátámasztotta, hogy a brit variáns nem csak fertőzőképességében más, mint az eredeti vírus.

"A brit variáns jóval agresszívebben támadja meg a tüdőt, ennek következtében a tüdőgyulladás eredetű halálozások száma sokkal magasabb a brit variánssal megfertőződöttek között. Az, aki ezt a változatot elkapja, nagyobb eséllyel kerül lélegeztetőgépre és hal meg"

- vázolta a tényeket Tóth Sándor, aki szerint a jelenlegi oltások mindegyike véd az említett variánssal szemben.


Az összes jelenlegi koronavírus elleni oltóanyag véd a brit mutánssal szemben © Pexels.com





- Szerencsére továbbra sincs olyan mutáció, ami ellen az összes eddigi vakcina hatástalan lenne. Az eddigi variánsok közül a legellenállóbb a dél afrikai, amellyel szemben a legtöbb oltóanyag csökkent hatékonyságú. A kínai vakcina elméletileg ez ellen is hatékony, hiszen nem csak a tüskefehérje ellen, hanem a többi fehérje ellen is termel ellenanyagokat - zárta a virológus.


Link


Friss hír érkezett a Szputnyik V vakcináról: ez derült ki a teszten

Link



Vakcina-kisokos: minden, amit a most érkező Janssenről tudni érdemes

Link



Megkapta az első adag oltást Angela Merkel - Meg fog lepődni, melyiket kapta

Link



Döbbenetes trükkökkel próbálnak válogatni a vakcinák között

Link



Megdöbbentő titkokat árult el az oltásokról egy önkéntes egyetemista

Link








 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Elhunyt Törőcsik Mari, a legnagyobb magyar filmszínésznő
  2021-04-16 19:30:22, péntek
 
 











ELHUNYT TÖRŐCSIK MARI, A LEGNAGYOBB MAGYAR FILMSZÍNÉSZNŐ
Schreiber András 2021.04.16. 15:09







A 86 évesen elhunyt Törőcsik Mari több mint hat évtizeden át volt a magyar filmművészet meghatározó színésznője - a még főiskolásként forgatott Fábri-remekmű Körhintá-tól (1956) Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény (2017) című drámájáig mintegy 180 filmben és tévéjátékban szerepelt, s azon kevés magyar színészek közé tartozik, akinek tehetségét a rangos cannes-i filmfesztiválon is elismerték (ráadásul kétszer is).

Törékeny testalkat, tiszta szempár, kissé szív alakú arc és hozzá finom gesztusok, határozott hanghordozás, természetes játékmodor - ha csak a filmeket vesszük, Törőcsik Mari egész lényében ott volt a kiszolgáltatottsággal dacoló lebirkózhatatlan kitartás, a körülményekkel makacsul szembeszegülő lelki erő.

Életműve színpadon is fantasztikus, de (a film műfajából adódóan) átütő jelenségét, színművészetének varázsát mégis elsősorban a filmek - közöttük számos örökérvényű remekmű - őrzik meg az utókor számára. Sőt. Előbb fedezte fel magának a film, mint a színház: másodéves színművészetis növendék volt, amikor megkapta első szerepét Fábri Zoltántól a magyar filmművészet egyik legjelentősebb alkotásában, a Körhintá-ban (ennek forgatásán javasolta az akkor 20 éves színésznőnek Hegyi Barnabás operatőr, hogy keresztnevét változtassa Mariánról a népiesebb hangzású Marira).



Körhinta (Soós Imre és Törőcsik Mari) Forrás: Filmarchívum





Mire 1958-ban lediplomázott, féltucat film főszerepét játszotta el, jeles rendezők alkotásaiban: Fábri után rögvest Keleti Márton kérte fel (Két vallomás, 1957), majd jött Máriássy Félix (Külvárosi legenda, 1957), Herskó János (Vasvirág, 1958), ismét Fábri (Édes Anna, 1958) és Bán Frigyes (Szent Péter esernyője, 1958).

Kis túlzással e rendezőktől tanult meg igazán játszani - vagy ahogy ő fogalmazott: a film ránevelte egy bizalmasabb játékstílusra.

Kameraérzékeny mimika, kis jelzések a szemben, az orrcimpában, a nyakizomban, halk gesztusok, s egy biccentéssel vagy fejfordulattal leírt sorsdráma. A filmben nincsenek tarka körmondatok. A teátralitás meg egyenesen üldözendő. Azt hiszem, a filmnek köszönhetem, hogy egyéniségem intimitását többé-kevésbé a színpadon is sikerült megőriznem
- mondta (Galsai Pongrác: Öltözőtükör).



Édes Anna (Fülöp Zsigmond és Törőcsik Mari) Forrás: Filmarchívum





Persze az, hogy rekordsebességgel lett a magyar film sztárja, óhatatlanul maga után vonta elsősorban a színikritikusok ellenszenvét (csak egy emlékezetes alkalmat kiragadva: az 1958-as Peer Gynt bemutatója után a kaján kritikusok örvendve könyvelték el a Nemzeti Színház "amatőr filmszínésznőjének bukását" Solvejg szerepében), a filmrendezők pedig hosszú időre jóformán a Körhinta, az Édes Anna és a Vasvirág "lányszerepeit" ismételtették vele.

Ő legalábbis így érezte - s úgy, hogy filmkarrierjében a Rényi Tamás rendezte Sikátor (1966) nyitott új fejezetet: "az volt az első komolyabb feladatom, és akkor kezdtek velem dolgozni a legújabb filmrendező-generáció tagjai".



Sikátor (Koncz Gábor és Törőcsik Mari) Forrás: Filmarchívum





Való igaz, a Sikátor-ban, majd Jancsó Miklós Csend és kiáltás-ában (1968), Simó Sándor Szemüvegesek (1969) című értelmiségi drámájában és Kézdi Kovács Zsolt Mérsékelt égöv (1970) című "nemzedéki vallomásában" szinte kitört a korábbi ösztönös játékmodorból, a tudatlan tudatosság átélését felváltotta az érett tapasztalatokon és kimunkált szakmai tudatosságon nyugvó színészi "teremtés", miközben az indulástól fogva jellemző természetesség megmaradt.

Érettebb nőket, asszonyokat játszott, érettebb színésznőként - hol komolyan, hol pedig Giulietta Masina clown-szerepeit idéző cinkos játékossággal (N. N., a halál angyala, 1970, r.: Herskó János).



Szerelem (Darvas Lili és Törőcsik Mari) Forrás: Filmarchívum/Markovics Ferenc





Ennek a második, érett Törőcsik-korszaknak két kiemelkedő filmje Makk Károly remekműve, a Szerelem (1971) és a színésznő férje, Maár Gyula által rendezett Déryné, hol van? (1975) - Törőcsik Mari maníroktól mentes, mély átélésről árulkodó, halk, mégis erőteljes játékát mindkét filmben elismerte a cannes-i filmfesztivál zsűrije: a Szerelem-ért ún. Külön dicséretben részesítették, Déryné szerepével pedig elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat.

Ebben a két filmben látható talán egész pályafutásának két legnagyobb alakítása (persze idekívánkozik még legalább harmadiknak az 1974-es Jancsó-film, a Szerelmem, Elektra címszerepe): az egyetemes filmművészetben is kiemelkedő az az intim természetesség, ahogy Törőcsik Mari néhány finom gesztussal, tolakodás nélkül, de teljes odaadással feltárja a lelkét a kamerának (itt érdemes megemlíteni a két kiváló operatőr, Tóth János - a fekete-fehér Szerelem - és Koltai Lajos - a magyar színesfényképezés egyik csúcsa, a Déryné, hol van? - nevét, akik értő tekintettel és érzékeny kézzel festik meg a gyötrődő asszonyok portréját).


Déryné, hol van? - Videó

Link



A Déryné... után egy évtizeddel már nagymamaként tűnt fel a vásznon Gárdos Péter Szamárköhögés (1987) című ötvenhatos családi drámájában, de remekelt a forradalmat megidéző két másik filmben is (Szerencsés Dániel, 1983, r.: Sándor Pál; Napló apámnak, anyámnak, 1990, r.: Mészáros Márta). Újabb korszakhatár ez a nyolcvanas-kilencvenes években - az érett asszonyon túl, az emlékezet őrzőjéé, alakításaiban újult erővel jelenik meg a hadifogoly pélyi pedagógus apa, az államosításkor kisemmizett malom- és mozitulajdonos nagyapa leszármazójának (és a viszonylagos polgári jólétből egy pillanat alatt kitaszított kamaszlány) személyessége.

Persze ez is halk, nem tolakodó emlékezet - sokszor csak néhány finom gesztus, a megkerülhetetlen jelenlét emlékezteti a nézőt a megélt személyességre olyan későbbi filmekben, mint A napfény íze (1999, r.: Szabó István), a Töredék (2007, r.: Maár Gyula) vagy az utolsó nagyjátékfilm, az Aurora Borealis - Északi fény (2017, r.: Mészáros Márta), ugyanakkor az emlékek és a jelen, az álom és az ébrenlét határán egyensúlyozó időskor egyik legszebb alakítása is hozzá kapcsolódik (Hosszú alkony, 1997, r.: Janisch Attila).



Aurora Borealis - Északi fény (Tóth Ildikó és Törőcsik Mari) Forrás: Vertigo Média





Túl a legjelentősebb alakításain, a magyar film idős dámájaként sokszor puszta jelenlétével, egyetlen mondatával fel tudta emelni a középszerű filmeket is.

Doktor Úr! Mindent lehet, csak akarni kell!
- mondja a zenés komédia Swing-ben (2014, Fazekas Csaba) az orvos rosszalló megjegyzésére, humorosan utalva arra a küzdelemre, amit már akkor vívott (2008 októberében egy kórházi rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése és kómába esett, az orvosok a klinikai halál állapotából hozták vissza). Törőcsik Mari életében és legjobb szerepeiben egyaránt az emberi akaraterőt, a makacs küzdeni akarást mutatta meg. Indulása és pályája csúcsa egybeesett a magyar filmművészet aranykorával - ő maga pedig szerepeiben egyesítette a magyar sorstragédiát és a csüggedni nem akaró derűlátást.

Meghalt Törőcsik Mari. Fogalmazzunk inkább úgy, kiszállt az élet szédítő körhintájából, de továbbra is itt repül velünk - mert a filmek, amelyeket halhatatlanná tett, őt magát is halhatatlanná tették.


Link



Törőcsik Mari: Nekem szép és gazdag életem volt

Link



10 érdekesség Törőcsik Mariról - videó

Link



Törőcsik Mari unokája egy hangfelvétellel búcsúzik

Link






















 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 835
  • e Hét: 6057
  • e Hónap: 45878
  • e Év: 223753
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.