|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2021-04-21 20:24:55, szerda
|
|
|
Sokan a fekete áfonya egészségügyi előnyeit ismerik, pedig a vörös áfonyának is csodálatos hatásai vannak, hiszen gazdag tárháza az antioxidánsoknak, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak.
A vörös áfonya a roston és a szénhidráton kívül még káliumot, magnéziumot, foszfort, kalciumot, C-, K- és A-vitamint is tartalmaz, de gazdag forrása a B6- és az E-vitaminnak is.
Az oxidációs folyamatok a szervezetünkben negatívan hatnak az egészségünkre, olyannyira, hogy akár rákos megbetegedést is okozhatnak. A stressz nagyon károsítja az egészséget, ezt akár a napi problémák, akár a környezeti hatások vagy egyes ételek is kiválthatják. Az antioxidánsoknak nagyon hasznos szerepük van ilyenkor, hiszen védelmet jelentenek a sejtkárosodással szemben. A vörös áfonya gazdag tárháza az antioxidánsoknak, hiszen bőségesen tartalmaz C-vitamint, flavonolokat, antociánokat és flavonoidokat is.
A vörös áfonya polifenolokban is rendkívül gazdag. Ilyen polifenol például a kvercetin. Ez az antioxidáns erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami nagyon hasznos, hiszen így elkerülhetővé válhatnak az olyan krónikus betegségek, mint szív- és érrendszeri betegségek. Egyes tanulmányok arról is beszámoltak, hogy a kvercetinben gazdag táplálok hatékonyak a bélflóra egyensúlyának fenntartásában.
A vörös áfonya nagy segítség lehet a húgyúti fertőzések megelőzésében is. Kialakulásáért sok esetben az E. coli baktérium tehető felelőssé, azonban ha rendszeresen fogyasztjuk a vörös áfonyát, akkor ez a baktérium nem tud megtapadni a húgyhólyagban és így fertőzést sem tud okozni.
A cukorbetegség egy krónikus betegség, amelynek során a glükóz szintje megemelkedik a vérben, emellett oxidatív károsodást okoz az erekben és az idegekben, szövődményként pedig még szív- és szembetegségek is kialakulhatnak. A vörös áfonya rendszeres fogyasztásával azonban csökkenhet a vércukorszint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyeknél.
A vörös áfonya rendszeres fogyasztása megakadályozhatja a szívbetegségek kialakulását, illetve csökkentheti és meg is szüntetheti az artériákban a gyulladást, ezzel pedig jelentősen mérséklődik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Az áfonya emellett prebiotikus táplálék is, így nagyon hatékony a bélflóra egyensúlyának helyreállításában és megtartásában.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-04-21 20:20:32, szerda
|
|
|
A fejfájás sok ember életét megkeseríti. Valakinél csak ritkán jelentkezik, míg mások szinte mindennap nap szenvednek tőle. Megint másokat az időjárás visel meg, és vannak olyan személyek is, akiknél a stresszes helyzetek váltják ki. Nem lehet azonban minden fejfájás alkalmával gyógyszert bevenni, sőt, nem is ajánlatos, hiszen nagyon sok más lehetőség is a rendelkezésünkre áll, melyek hatékonyan segíthetnek a fejfájás csillapításában.
Ilyen természetes segítők lehetnek az illóolajok, melyek sokféle fájdalom, így a fejfájás esetén is bátran bevethetők. Az egyik legjobb erre a problémára a borsmenta-illóolaj, hiszen mentoltartalmának köszönhetően hűtést biztosít a test, a fej számára. A mentol emellett gyulladást is csökkent, ami tovább csökkentheti a fej fájdalmát.
Az eukaliptusz-illóolajhoz is bátran fordulhatunk megfázás és influenza esetén, hiszen ha ezzel inhalálunk, nagyon hamar meggyógyulhatunk. Ez az illóolaj csökkenti a nyálkahártya gyulladását, megkönnyíti a légzést, csökkenti az orrfolyást és csillapítja a kínzó fejfájást.
A teafaolaj erős baktériumellenes és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve az antimikrobiális hatása is kiemelkedő, így nagyon hatékony lehet az olyan betegségek leküzdésében, melyeket baktériumok okoznak, és ez a fertőzés például fejfájást hoz magával kísérőtünetként.
Az oregánó-illóolaj szintén rendelkezik baktériumellenes hatással, nagyon jó megfázás és influenza esetén, hiszen felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. A fejfájást pedig már a betegség első napján enyhíti.
A levendula-illóolaj szintén antibakteriális és nyugtató hatású, csökkenti a gyulladást és nagyon hatékony a fejfájás csillapításában.
A rozmaring illóolaja szintén rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással, szinte kitisztítja az agyat és jobb koncentrációt és memóriát biztosít.
A fenyőillóolaj fertőtlenít, gyulladást csökkent, míg a citromillóolaj javítja a légzőrendszer és a nyirokrendszer működését és hatékonyan csillapítja a fejfájást.
Fejfájást csillapító illóolaj-keverék
Hozzávalók:
10 csepp eukaliptusz-illóolaj
15 csepp teafa-illóolaj
20 csepp borsmenta-illóolaj
Elkészítése:
Sokféle illóolajkeverék létezik fejfájás csillapítására, ez az egyik leghatékonyabb. Nincs más dolga, mint összekeverni ezeket az illóolajokat, bevizezni egy vattakorongot és rácseppenteni ebből a keverékből. Majd dörzsölje be vele a homlokát és türelmesen várjon, hogy a fájdalom enyhüljön.
Megfázás esetén a következő illóolaj keverék biztosítja a könnyebb légzést: 20 csepp eukaliptusz-, 10 csepp fenyő- és 10 csepp borsmenta-illóolaj. Keverjük össze a hozzávalókat, majd inhalálás során cseppentsünk 3-4 cseppet a vízbe, amely fölé hajolva jó mélyeket lélegzünk.
Az illóolajokat belsőleg tilos fogyasztani!
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2021-04-21 20:13:12, szerda
|
|
|
Nagyon kellemetlen állapotot vált ki az ízületi gyulladás, hiszen megduzzadnak az ízületek, merevek lesznek, amihez állandó fájdalom is párosul, de szerencsére vannak olyan természetes gyógymódok, amelyek segíthetnek ezen a problémán. Helyes étrenddel, gyógynövényekkel csökkenthető a gyulladás mértéke, és ezzel párhuzamosan mérséklődhet az ízületek merevsége és a fájdalom is.
Ízületi fájdalom esetén mindenképpen arra kell törekednünk, hogy sok omega-3 zsírsavban gazdag táplálékot fogyasszunk, például olajos halakat. Ilyen lehet a szardínia, a lazac, a makréla, a tonhal vagy a szardella.
A zöld leveles zöldségeket - spenótot, káposztát, salátákat, kelkáposztát, mángoldot - is be kell iktatni az étrendünkbe, amennyiben ízületi gyulladásban szenvedünk, hiszen ezek mind sok antioxidánst és D-vitamint tartalmaznak.
A keresztesvirágúak csoportjába tartozó karfiolt vagy brokkolit is fogyasszuk rendszeresen, hiszen segíthetnek az ízületi gyulladás progressziójának lassításában. Ezt a hatást a zöldségekben található szulforafán nevű vegyület biztosítja.
A citrusfélék is fontos részei a gyulladásellenes étrendnek, hiszen sok C-vitamint tartalmaznak, és köztudottan erős antioxidáns vitamin lévén eredményesen csökkenti a gyulladást. A citrusfélék közé tartozik a citrom, a lime, a narancs, a grapefruit és a mandarin.
Szintén rendelkeznek antioxidáns hatással a bogyós gyümölcsök, így a szeder, az áfonya, az eper vagy a málna is segíthet ízületi gyulladás esetén. Hasonlóképpen a rostban gazdag gyümölcsök is csökkenthetik a szervezetben a gyulladást, így azokat is iktassuk be az étrendünkbe, az egyik ilyen rostos gyümölcs, az alma.
Az allicinben gazdag hagyma és fokhagyma is nagyon hatásos lehet, hiszen hatóanyaguk hozzájárul a fájdalom enyhítéséhez.
A hüvelyesek és a babfélék is sok rostot tartalmaznak, amelyek aktívan csökkentik a gyulladást, így kisebb lehet a duzzanat és az ízületek sem lesznek olyan merevek. Ennek köszönhetően javulhat a beszűkült mozgástartomány.
A természetes gyulladásgátló hatással rendelkező olívaolaj is kapjon szerepet a napi menünkben. Sokféleképpen felhasználhatjuk akár salátákhoz vagy más ételekhez adagolva.
Az ízületek egészségét a kurkuma is védi, gyulladásgátló hatását a benne található kurkumin nevű vegyületnek köszönhetjük.
A zöld tea is csökkenti az ízületi gyulladásban szenvedők panaszait, hiszen antioxidáns hatással rendelkezik és gyulladást is csökkent.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Diéták és fogyókúrák |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2021. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
196 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49208 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 728
- e Hét: 1691
- e Hónap: 14682
- e Év: 190557
|
|
|