Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Az aranysárga fűszer és az Alzheimer-kór
  2021-04-23 22:28:58, péntek
 
 



Egy asztalon egy fém tálban és egy fakanálban őrölt kurkuma, mellette kurkumák.

Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb betegség a 65 év feletti emberek életében. Nemcsak hazánkban, hanem világszerte egyre többen szenvednek tőle. Sajnos ha már kialakult, csak lassítani lehet a lefolyását, de magát a betegséget nem lehetséges gyógyítani.

Az Alzheimer-kór nem pusztán a beteg számára kihívás, hanem a családtagoknak is, hiszen nagyon rossz érzés látni, ahogy a beteg folyamatosan leépül mentálisan. Először csak nevekre és helyekre nem emlékszik, majd egyre több mindent elfelejt. A betegség miatt nem tud dolgozni, leépülnek a szociális kapcsolatai, és végül állandó felügyeletre és gondozásra szorul.

Az Alzheimer-kór kialakulásában nagy szerepe van az amilod-béta nevű fehérjének, ami az agyban rakódik le, és ez okozza a kognitív funkciók zavarát, majd leépülését.

Az Alzheimer-kórnak nagyon sok tünete van. Mi most csak néhányat sorolunk fel. Az egyik ilyen tünet az afázia, amikor a beteg nem találja a szavakat, így képtelen önmagát kifejezni, képtelen önálló döntéseket hozni, illetve mind a rövidtávú, mind a hosszútávú memóriája zavart szenved. A beteg végül már a saját nevére sem emlékszik.

Kialakulásában kockázati tényezőnek számít a dohányzás, a magas vérnyomás, a 65 évesnél idősebb életkor, a fizikai aktivitás hiánya, az elégtelen táplálkozás, ha valaki nem fogyaszt rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt. A cukorbetegség, a családi halmozódás és az agyat érintő sérülések is okai lehetnek a betegség kialakulásának.

Sok kutatást végeztek ezzel a betegséggel a kurkumával kapcsolatban. A kurkuma egy reménysugár is lehet a betegség megelőzésében, hiszen rendszeres fogyasztása csökkenti az amiloid-plakk kialakulásának kockázatát, megemeli egy antioxidáns, a glutation szintjét a szervezetben, illetve jelentősen csökkenti az agysejtek gyors öregedését. A kurkuma emellett csökkenti az agyban az oxidatív stressz mértékét, mérsékeli az agyban keletkezett gyulladást, ami szintén oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának.

A kurkumát többféleképpen is beilleszthetjük az étrendünkbe. Fűszerként és kiegészítőként is fogyaszthatjuk, de teát is készíthetünk ebből az aranysárga fűszerből.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kiegészítők egészségre szabva
  2021-04-23 22:24:25, péntek
 
  Mivel manapság már a zöldségek és a gyümölcsök nem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint korábban, szükségünk lehet kiegészítők fogyasztására. A cikkben néhány fontos kiegészítő kerül most terítékre.

Az emberek számára az egyik legfontosabb vitamin a C-vitamin. A nem megfelelő táplálkozás miatt hiány keletkezhet belőle a szervezetünkben, melynek tünetei nagyon sokfélék lehetnek. Amennyiben csak kevés C-vitaminnal rendelkezünk, fáradtnak érezhetjük magunkat, lehetnek megmagyarázhatatlan véraláfutásaink, de akár depresszió is kialakulhat. Sőt még vérezhet is az ínyünk, illetve ízületi, csont- és izomfájdalmak is gyötörhetnek bennünket.

A C-vitaminnak nagyon sok előnye van. Mivel elősegíti a vas felszívódását, így megóvhat bennünket a vérszegénység kialakulásától. Antioxidáns vitaminnak számít, így a rákellenes hatása is kiemelkedő.

A C-vitamin elősegíti a kollagéntermelést, támogatja az immunrendszert és optimalizálja a szív működését. Jó hatással van a memóriára, illetve védi az íny egészségét is. Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor sokkal kisebb lesz az esélye a felső légúti fertőzések kialakulásának.

Szervezetünknek kollagénre is szüksége van, hiszen ez az anyag építi fel az izmokat, a csontokat, a bőrt és az inakat is, és egyben biztosítja a bőr rugalmasságát. A kollagén a leggyakoribb fehérjetípus az emberi szervezetben.

Ahogy öregszünk, úgy egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben, ezért jelennek meg a rácok és ezért lesz egyre vékonyabb a bőr. A kollagén pótlása nagyon sok előnyt hordoz magában: egészségesebb csontozatot és ínyt, csökkenő ráncokat, illetve pozitívan hat a haj és a köröm egészségére, elősegíti a gyorsabb hajnövekedést.

A szervezetünkben a biotint is pótolni kell, hiszen ez a vitamin nem csak energiát szolgáltat a szervezetünk számára, hanem a haj növekedését is támogatja. A biotion, azaz a B3-vitamin gazdag forrása a tojások, a diófélék, a hús és a magvak.

A koenzim-Q10 egy olyan antioxidáns tápanyag, amely elengedhetetlen az élethez, hiszen ez a tápanyag segíti elő a sejtek energiatermelését. A koenzim-Q10 sokféle betegség kezelésénél is nagyon hasznos lehet. Ilyen többek között a migrénes fejfájás, a fülzúgás, a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás, a krónikus fáradtság vagy a magas koleszterinszint. Manapság már nagyon sok arcápoló tartalmazza ezt a fontos tápanyagot, nem véletlenül, hiszen késlelteti a ráncok megjelenését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A glutationról jó tudni
  2021-04-23 22:21:05, péntek
 
  A glutation neve érdekesen hangzik, pedig az emberi szervezetben is megtalálható, sőt állatokban, növényekben és a gombában is előfordul. A glutation voltaképpen egy antioxidáns, amely védelmet jelent a sejtek számára a károsodásokkal szemben.

Amennyiben megfelelő a szervezetünkben a glutationszint, úgy kisebb az esélyünk a betegségek kialakulására. Viszont ez fordítottan is igaz, ha betegek vagyunk, a glutation szintje is csökken a szervezetünkben. Az alacsony szint összefüggésben áll a szívbetegségek, a daganat, a cukorbetegség, a fertőző betegségek, de akár a demencia kialakulásával is.

A glutation tehát a szervezetünkben termelődik. Ha változtatunk az étrendünkön, jelentősen befolyásolhatjuk a mennyiségét is. Jó hír, hogy nagyon sok olyan táplálék van, melyek megnövelhetik ennek az anyagnak a szintjét. Ilyen például a grépfrút, a kelkáposzta, a hagyma, a fokhagyma, a fejes káposzta, az avokádó vagy a brokkoli.
Más táplálékokkal is segíthetünk a glutationszint növelésében. Például az olyan ételek fogyasztásával, amelyek ciszteinben gazdagok. Ezek többek között a pulykahús, a hüvelyesek, a sajtok, a tojás és a napraforgómag.
De akkor is javíthatunk a glutation szintjén, ha elegendő omega-3 zsírsavat fogyasztunk.


Létfontosságú ez az anyag, hiszen számos vonatkozásban pozitívan hatnak az egészségünkre. Az ízületei betegeknél például csökkenti a fájdalmakat, mégpedig úgy, hogy minimalizálja a gyulladás szintet. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak a halak, a diófélék és a magvak.

Szervezetünknek B-vitaminokra is szüksége van. Kiemelkedő a jelentőségük az idegrendszer megfelelő működésben és az energiatermelésben. Jelentős szerepet játszanak a zsírok, a szénhidrátok, a fehérjék anyagcseréjében, illetve ezek energiává történő átalakításában. A B-vitaminok közül a B12-vitamin játszik kiemelkedő szerepet a glutation-anyagcserében.

A C-vitamin egy olyan antioxidáns vitamin, amely nélkülözhetetlen számos élettani funkcióban. Hozzájárul a megfelelő immunfunkcióhoz, de glutation termelődését is segíti.

Vitaminok közül még az E-vitamin is nagyon fontos szerepet tölt be a glutationtermelésben. Amennyiben rendszeresen fogyasztunk E-vitaminban gazdag táplálékokat, támogatjuk, hogy a szervezetünkben megfelelő legyen a glutation szintje.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A természetes módszerekkel is csak óvatosan
  2021-04-23 22:14:30, péntek
 
  Mint ahogyan a gyógyszerek nem megfelelő alkalmazása, úgy egyes természetes gyógymódok is ártalmasak lehetnek adott esetben. A természetes gyógymódok, módszerek, gyógynövények hasznosak, de ezeket is lehet rosszul alkalmazni. Aki gyógyszert szed, különösen óvatosan alkalmazza a természet kincseit, hiszen sok gyógyszer és gyógynövény között kölcsönhatás jöhet létre. A gyógynövények és a gyógyszerek fogyasztása között is mindig teljen el legalább 2-3 óra, hogy egymás hatását ne erősítsék, illetve ne gyengítsék.
Ha valaki krónikus betegséggel küzd, legyen szó cukorbetegségről, szívproblémáról vagy légzőszervi megbetegedésről és bármilyen természetes gyógymódot is szeretne kipróbálni, mindenképpen értesítse erről a kezelőorvosát, aki hatékony tanácsokkal tud szolgálni, hogy a szedett gyógyszerek mellett mire is ügyeljen.

A krónikus betegségre szedett gyógyszereket tilos elhagyni azért, mert valaki gondol egyet és a következő naptól csak gyógynövényekkel szeretné magát kezelni. Ez súlyos, életveszélyes állapotokat is okozhat, így mi sem buzdítunk senkit arra, hogy ne szedje a gyógyszereit. A természetes módszerek elsősorban a megelőzésben kiemelkedőek, illetve ezeket is lehet alkalmazni betegségek megléte esetén, de mindig egyeztetni szükséges a kezelőorvossal, hogy a gyógyszerekkel milyen gyógynövényt és mekkora adagban használhatunk.

A zöld tea nagyon sok antioxidánst tartalmaz, amely eredményesen harcol a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Rendszeres fogyasztása segíthet a szívbetegség és egyes rákos betegségek megelőzésében. A hátrányai közül meg kell említeni, hogy nagy mennyiségben fogyasztva szédülést, görcsöket és vese-rendellenességet is okozhat.

A fahéj nemcsak a vércukorszintet csökkenti, de a szívbetegségek kockázatát is. Nagyon sok antioxidánst tartalmaz és gyulladást is csökkent, de nagy mennyiségben fogyasztva károsíthatja a májat és még légzési gondokat is előidézhet.

Az aktív szén hatékony lehet a székrekedés kezelésében, de egyes feltételezések szerint a szervezetben dehidratációt okoz, ha túl sokszor fogyasztjuk.

A gyömbér remekül csillapítja az émelygést, sőt hányinger ellen is jó, illetve csökkenti a gyulladást. Viszont, ha túl sokat fogyasztunk belőle, gyomorégést okozhat és egyes gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet.

A kurkuma szerepe leginkább az ízületi gyulladás csökkentésében és kezelésében kiemelkedő, de okozhat hasfájást és gyomorfájdalmat. Vérhígító gyógyszerek mellett nem fogyasztható, illetve más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet, ezért a felhasználása előtt az érintettek konzultáljanak az orvosukkal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Almaecettel a diabétesz ellen
  2021-04-23 22:11:54, péntek
 
 





Számos újabb kutatás vizsgálja az almaecet élettani hatásait és az emésztésben játszott szerepét, és a kutatók egyre több pozitív eredményről számolnak be.
A gyógyítás időszámításunk előtt 400 évvel

Az almaecet akkor merült feledésbe, amikor azt tömeggyártásban, finomítva, pasztörizálva és desztillálva kezdték készíteni. Manapság azonban az almaecet iránti érdeklődés újra megemelkedett, hiszen újra kapható (és elkészíthető) az almaecet bio változata, mely kevésbé drasztikus beavatkozással készül, így több tápanyagot őriz meg.

Egy nemrég végzett kutatás eredményei szerint az almaecet az egészséges emberek körében hatékonyan csökkenti az étkezés utáni glükóz és inzulin szintjét, így hatékony a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Egy másik kutatásban az almaecet kielégítő vérzsír szint eléréséhez segítette hozzá az egészséges és a cukorbeteg alanyokat is.

Időszámításunk előtt 400-ban maga a gyógyítás atyja, Hippokratész jegyezte fel az almaecet gyógyító hatásait és használta maga is tisztító-gyógyító elixírként: antibiotikumként és antiszeptikus szerként is. Később a népi gyógyászatban élt tovább használatának hagyománya, mígnem Alexander Fleming és Joseph Lister is újra felfedezte gyógyhatásait. Mára újra a népi, illetve a természetgyógyászat részesíti előnyben, de már a hivatalos orvoslás látókörébe is kezd bekerülni, melyre az almaecetet vizsgáló, növekvő számú kutatás a legjobb bizonyíték.
Mire használható az almaecet?

Az almaecetben olyan tápanyagok találhatók, mint a kalcium, vas, réz, magnézium, foszfor, kálium, szilícium és kén, és számos vitamin. Gyógyító hatása így számos területen hasznosítható:
- ideális testsúly beállítása (kóros elhízás, kóros soványság esetén is használható)
- bőrkeményedések, bőrkinövések, szemölcsök elleni küzdelem
- baktériumok, bacilusok, gombák és vírusok elpusztítása
- a sejtek és a szervek méregtelenítése az ártalmas, test által termelt ,,hulladéktól"
- az inzulin érzékenység és az anyagcsere javítása
- fertőzések és a csontritkulás elleni harc
- a szénhidrátok felszívódását lassítja
- segít megelőzni az ételmérgezést
- elősegíti az emésztést
- csökkenti a káros koleszterin szintjét
- szabályozza a vérnyomást
- enyhíti az ízületi gyulladás, a krónikus fáradtság, fejfájás, gége- és torokgyulladás okozta fájdalmat
- segíti a bőr gyógyulását napégés, gyulladás és egyéb bőrkárosodás esetén

Az almaecet ma már nem mellékterméke az almának, amolyan hasznosítható felesleg, hanem az egyik legértékesebb feldolgozott formája.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 196 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.