Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A vas energiát biztosít a szervezetünk számára
  2021-04-27 22:44:13, kedd
 
  Az emberek sokat dolgoznak, hiszen manapság minden olyan bizonytalan. A munkahelyünkön még akkor is erőn felül kell teljesítenünk, ha már hónapok óta nem voltunk szabadságon, hiszen dolgozni kell, sokszor még akkor is, ha csak kevés az energiánk és kimerültnek érezzük magunkat.

Lehet, hogy a fáradtságnak csak annyi az oka, hogy a szervezetünk tápanyaghiányban szenved. A vas az egyik olyan ásványi anyag, amely energikussá tehet bennünket és a vashiány lehet az oka annak, ha mindig fáradtnak érezzük magunkat és csak kevés az energiánk.

A vasnak nagyon sok testi funkcióban kiemelkedő a szerepe, többek között részt vesz a hemoglobin-termelésben. A vérben történő oxigénszállításért a hemoglobin felel. Az oxigénnek nagyon fontos szerepe van, hiszen energiával látja el a test sejtjeit és szöveteit. Amennyiben a testünkben nem kering elegendő oxigén, gyakran érezhetjük magunkat kimerültnek és fáradtnak.

A vashiány nagyon gyakori probléma, különösen a nőket fenyegeti, ami leginkább a menstruáció időszakában jelentkezik. A hiányállapot várandós nőknél és szoptató anyáknál is megjelenhet, illetve kritikus a szülés utáni állapot is.

Léteznek olyan betegségek, amelyek szintén csökkentik a vas szintjét a szervezetben. Ilyen például a gyulladásos bélbetegség, a fekélyes vastagbélgyulladás, illetve a Crohn-betegség.

Manapság sokan lesznek vegánok vagy vegetáriánusok. Az étrendjükben azonban kevés olyan táplálékok szerepel, melyek vasat tartalmaznak, ez pedig hosszabb távon szintén vashiányos állapotokat eredményezhet.

A vashiánynak számos tünete van, akár a fáradtság, az energiahiány, a kimerültség, az állandó álmosság, de megjelenhet gyors szívverés és légszomj is. Az is kísérő tünet lehet, ha elvékonyodik a haj, törékenyé válik a köröm, és fakó lesz a bőr. Ezen szemben, ha elegendő vas van a szervezetünkben, szépek lehetünk, hiszen ez az ásványi anyag aktívan hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségéhez is.

A vashiány megállapítása az orvos feladata, amit laborvizsgálatok igazolnak, hiány esetén az orvos felírhat vaskészítményt. Tudni kell azonban, hogy a vas akkor szívódik fel a legjobban, ha C-vitamint is fogyasztunk mellé. Érdemes minél több vasban gazdag ételeket fogyasztani, leginkább a zöld leveles zöldségek, a spenót, a lencse és a vörös hús bővelkedik vasban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Szépségápolás mandulaolajjal
  2021-04-27 22:39:21, kedd
 
  Mivel az édes mandulaolaj tápláló és hidratáló hatásokkal is rendelkezik, ezért az otthoni szépségápolás során is egyre többen használják. Az édes mandulaolaj telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban gazdag. A mandulából készült hidegen sajtolt olajat belsőleg is lehet fogyasztani, nagyon jót teszünk a szívünk és az érrendszerünk egészségével ha rendszeresen fogyasztjuk, de akár még a cukorbetegség is megelőzhetővé válik.

A mandulaolajnak mindemellett a szépségápolásban is hasznát vehetjük, hiszen nagy mennyiségben tartalmazza az antioxidáns E-vitamint, ami nemcsak öregedésgátló, hanem bőrtápláló és hidratáló hatásokkal is rendelkezik.

A mandulaolaj szinte megfiatalítja az arc bőrét és a szerkezetét is javítja. Az olaj tele van tehát E-vitaminnal, ami szinte csodákat művel a bőrrel, csökkenti az akne kialakulásának kockázatát is, és hatékonyan járul hozzá a gyulladás mérsékléséhez.

Az E-vitamin minden bőrtípusra alkalmazható. Kutatások azt bizonyítják, hogy nagyon hatékony a pikkelysömörös és az ekcémás bőrre is, amit a hidratáló hatásának köszönhetünk.

A mandulaolaj és a benne található E-vitamin együttesen segítenek eltüntetni a szem alatti sötét karikákat. Ehhez tisztítsa meg az arcbőrét, majd masszírozzon gyengéden egy kevés mandulaolajat a szem alatti sötét részre. Mivel a masszírozó mozdulatok fokozzák a vérkeringést, így néhány hetes kúra után a szem alatti sötét karikák nyomtalanul eltűnnek. Megelőzésképpen heti egy alkalommal végezze el ezt az egyszerű otthoni szépészeti kezelést.

A mandulaolajat a ráncok csökkentésére, a bőr öregedési folyamatainak lassítására is alkalmazhatjuk. Minden este alapos bőrtisztítást követően vékonyan kenje be az arcát mandulaolajjal. Néhány hét alatt a ráncok mennyisége és mélysége is csökkenni fog.

A mandulaolaj a fejbőr egészségét is javítja, főleg akkor, ha kevés rozmaringolajat is keverünk hozzá. Ezzel a keverékkel masszírozza be a fejbőrét, nyugodtan hagyhatja rajta 20 percig, hogy az olajok jobban kifejthessék a hatásukat.

A mandulaolaj a hajunkkal is csodákat tesz. Csak kenjük be ezzel az olajjal a hajunkat, tegyünk a fejünkre egy vastag törülközőt, és hagyjuk, hogy az olaj kifejtse áldásos hatásait. A hajunk hálás lesz a gondoskodásért, és néhány hét alatt nemcsak dúsabb, hanem sokkal puhább és csillogóbb is lesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Az endomorfinról
  2021-04-27 22:34:35, kedd
 
  Az endorfin egy hormon, ami boldogságot csempész az életünkbe, amely többek között a testmozgás hatására szabadulnak fel a szervezetünkben. Cikkünkben most az endorfin különböző hatásairól és a termelődésének fokozásáról olvashat.

Az endorfin hormonokat az agy, az idegrendszer termeli, amelyre nagy szükségünk van, hiszen számos pozitív hatást gyakorol testünk működésére, de a jó közérzet kialakulására is.

Az endorfin hormonok ideiglenesen befolyásolni tudják mind a fizikai, mind a mentális egészséget, de fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek, ugyanis meggátolják a fájdalmat továbbító fehérjék felszabadulását. Minél több ilyen hormon szabadul fel a szervezetünkben, annál kevésbé érzünk fájdalmat.

Ez a hormon még a gyulladás csökkentésében is szerepet vállal, és aktívan részt vesz a megfelelő immunválasz kialakításában. A gyulladás csökkentése, illetve megszüntetése azért is nagyon előnyös, mivel ha tartóssá válik a szervezetünkben a gyulladás, egy bizonyos idő elteltét követően olyan krónikus betegségek előfordulásához vezethet, mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség, de még a daganatok kialakulásával is összefüggésbe hozható.

Az endorfin hormonok felszabadulása még több dopamin termelődésére készteti a szervezetünket. A dopamin, csakúgy, mint az endorfin hormon szintén boldogságot csempészhet az életünkbe, hiszen elősegíti a jólét és a boldogság érzését.

Melyek azok a tevékenységek, amelyekkel sok endorfin hormon termelődhet a szervezetünkben? Az egyik ilyen tevékenység a rendszeres testmozgás. A rendszeres sport, az edzés, a különféle mozgásformák jelentősen javíthatnak a hangulatunkon. Már napi félórás testmozgás is lényegesen csökkentheti a depresszió kialakulásának esélyét.

A biztonságos és a párunkkal történő szexuális együttlét szintén fokozza az endorfin hormonok termelődését. Az endorfinok orgazmus hatására is termelődnek a szervezetünkben, de oxitocin is felszabadul, amely ellensúlyozza a kortizol stressz hormonokat, így szintén sokkal boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat.

A meditáció is hozzájárulhat az endorfin hormonok termelődéséhez. A jóga is egyfajta meditáció, hiszen nemcsak a testünkkel tesz jót, hanem a lelkünket is felüdíti, felfrissíti. Kutatások igazolják, hogy már 25 percnyi jóga is sok endorfint termelődését teszi lehetővé.

Az endorfinok termelődéséhez a legjobb, amit tehetünk, ha tiszta szívből és sokat nevetünk. A nevetés ugyanis csökkenti a stressz szintjét és pihentető hatással van az idegrendszerre, a testünkre és a lelkünkre egyaránt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A kurkuma áldásos hatásai
  2021-04-27 22:30:25, kedd
 
  A kurkuma egyik aktív vegyülete a kurkumin, amely nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Azonban nemcsak ennyiben merülnek ki ennek a csodálatos gyógynövénynek az egészségügyi előnyei, ennél jóval többet tud a kurkuma. Mutatjuk is, miért került ez a fűszernövény a toplista élére.

A kurkuma nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem antioxidáns hatásokkal is rendelkezik, éppen ezért jól tesszük, hogy rendszeresen fogyasztjuk, azonban bizonyos gyógyszereket, például véralvadásgátlót szedők egyáltalán nem, vagy csak nagy körültekintéssel fogyaszthatják.

A kurkuma a fogyásunkhoz is hozzájárulhat. Mivel az elhízás mögött gyakran valamilyen gyulladás áll, ez a gyógynövény ebben is segíthet, hiszen ahogy mérséklődik a szervezetünkben a gyulladás szintje, úgy csökkenhet a zsírsejtek mennyisége is, így jelentős súlytöbblettől is megszabadulhatunk.

A kurkuma sokat segíthet azokon is, akik ízületi gyulladástól szenvednek, hiszen ez a fűszernövény csökkenti az ízületi gyulladás miatt kialakult fájdalmat, az ízületi merevséget és a duzzanatot. A kurkumát a legjobb fekete borssal együtt fogyasztani, hiszen ez segíti a kurkuma jobb felszívódását.

Nagy mennyiségben nem szabad fogyasztani, mivel gátolhatja a vas felszívódását, amire viszont nagy szükségünk van, hiszen elengedhetetlen az oxigént szállító vörösvértestek termelődéséhez.

A gyulladás szerepet játszhat a depresszió kialakulásában is. Mivel a kurkuma nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében, így nemcsak a depressziós tüneteket csökkentheti, hanem magának a depressziónak a kialakulását is gátolhatja.

A cukorbetegség kialakulásának két fő oka van, genetikai és az életmódbeli tényezők. A kurkumával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segíthet szabályozni a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegséggel elő személyek esetében. A stabil vércukorszint nagyon fontos, hiszen ennek köszönhetően megelőzhető a cukorbetegség. A kurkuma a diabétesz szövődményeink megelőzésében is hasznos lehet, legyen akár idegrendszeri károsodás vagy vesebetegség.

Az ájurvéda rendszeresen alkalmazza a kurkumát különféle betegségek megelőzésére, illetve a tünetek enyhítésére. Az ájurvéda szerint a kurkuma segíthet meggátolni az Alzheimer-kór kialakulását, illetve jelentősen csökkentheti a kockázatát. Ezt a fő hatóanyagának, a kurkuminnak köszönhetjük, amely meggátolhatja azoknak a plakkoknak a képződését az agyban, amelyek előidézhetik az agysejtek károsodását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kertészkedés jótékony hatásai
  2021-04-27 22:26:37, kedd
 
  Itt a tavasz, elgondolkodhatunk, milyen zöldségeket, gyógynövényeket és fűszernövényeket ültessünk a kertünkbe. Azok, akik tudatosan kertészkednek nagyon jól tudják, hogy milyen tavaszi előkészületekre van szükség és mennyire lényeges, hogy megtervezzük a kiskertünket. Cikkünkben a kertészkedés néhány pozitív hatását, előnyét mutatjuk be.

Nem mindegy, hogy milyen növények kerülnek egymás mellé, és az sem, melyik zöldséget vagy fűszernövényt ültetjük a kertünk egyes részeibe. Lehet, hogy az egyik növény kimondottan a sok napfényt kedveli, míg a másik az árnyékos, hűvösebb területen érzi jól magát, az egyik zöldség imádhatja a sok vizet, míg más fajták nem preferálják, ha túlöntözzük őket.

A zöldségek és a fűszernövények nagyon kényesen reagálnak a környezeti hatásokra, de ha ismerjük ezeknek a növényeknek az igényeit, akkor szép és bő termést hoznak, nem beszélve arról, hogy milyen pozitív hatással vannak ránk, az egészségünkre.

A kertészkedés lehet az egyik legjobb testedzés számunkra, de nemcsak a fizikai egészségünknek tesz jót, hanem remek hangulatteremtő is, amivel hozzájárulhat a lelki egyensúlyunk megteremtéséhez.

A kertünk gondozása egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a szervezetünkben csökkenjen a stresszhormonok szintje. Ez azért is nagyon fontos, mert ennek köszönhetően nagyobb az esélyünk, hogy a komolyabb betegségek is elkerülnek bennünket, hiszen a stressz számos krónikus betegség, többek között a szívinfarktus és a stroke kialakulásának is oka lehet.

A kertészkedés még az immunitás javításában is aktívan részt vesz. Minél több időt töltünk ugyanis kint a szabad levegőn a kertben, szervezetünk annál jobban alkalmazkodik az olyan környezeti tényezőkhöz, amelyek felelőssé tehetők bizonyos betegségek kialakulásáért, hiszen sok esetben azért leszünk asztmások vagy allergiásak, mert sok időt tartózkodunk bent a lakásban.

A kertészkedést egy aerob testmozgásnak is felfoghatjuk, hiszen rengeteg mozgunk, hajolunk, így még az izmaink is jóval feszesebbek lesznek.

A kertészkedés segít a mentális betegségek kivédésében, hiszen csökkenti a stressz szintjét, pihentető és nyugtató hatással van ránk, így ha tehetjük, tartózkodjunk minél többet a kertünkben és mozogjunk ott annyit, amennyit csak tudunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 196 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 13831
  • e Hónap: 27580
  • e Év: 232281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.