Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Stressz enyhítésére
  2021-04-05 23:16:27, hétfő
 
  A stresszt, a stresszes helyzeteket nem mindig tudjuk elkerülni, azonban muszáj csökkenteni a szintjét, mivel nagyon sok és sokféle testi és mentális betegséget okozhat. A hosszabb ideig fennálló, krónikussá váló stressz ugyanis negatívan hat a testi, a mentális és az érzelmi egészségre egyaránt.

A stressz okozhat alvásproblémákat, hormonális gondokat, de hozzájárulhat rossz lelkiállapot és depresszió kialakulásához is, sőt hatására akár gyulladás is létrejöhet a szervezetünkben, ami pedig sokféle krónikus betegség okozója lehet.

Szerencsére a stresszt nagyon sokféle módszerrel, gyógynövénnyel, ételekkel és egyéb kiegészítőkkel is enyhíthetjük. Az egyik legjobb megoldás, ha eleget alszunk, hiszen az alvás alatt csökken a stressz szintje, és így a testünk és a lelkünk is regenerálódni tud.

A magnéziumfogyasztás elősegítheti a jó alvást, illetve hozzájárul az izmok megfelelő ellazításához. Ez azért nagyon hasznos, mivel stresszhatás alatt az izmaink megfeszülnek. A magnézium nagyon hatékony az izomgörcsökkel és az izomfeszültséggel szemben is, így mindenképpen fogyasszuk rendszeresen ezt az ásványi anyagot.

Az illóolajokra, pontosabban azok aromaterápiás hatására is bátran számíthatunk, ha stresszesek, feszültek és idegesek vagyunk. Az illóolajokból pár cseppet kenhetünk a csuklónkra, a halántékunkra és a homlokunkra, de már az is hatásos, ha beleszagolunk egy illóolajos üvegbe.

A legjobb, a leginkább nyugtató hatással rendelkező és stresszcsökkentő illóolaj a levendula, a bergamot és a tömjén illóolaja. Ezeket az illóolajokat beszerezhetjük bioboltokból. Vásárolhatunk diffúzort is, így a lakásunkban mindig kellemes illat terjeng majd, ami segíthet a stressz és a feszültség csökkentésében.

A stressz leküzdésében, a lelki egyensúly fenntartásában, a mentális egészség megőrzésében segítségünkre lehetnek az adaptogén gyógynövények is, akár az ashwagandha, a szent bazsalikom, az aranygyökér, a ginszeng vagy a maca. Ezek a gyógynövények csökkentik a stresszt, ellenben megemelik az energiaszintünket, így a fáradtság ellen is nagyon hatásosak.

Ha szeretnénk az energiánkat és a pozitív gondolkodásunkat megnövelni, akkor fogyasszuk kúraszerűen az ashwagandhát vagy a reishi gombát. Ez utóbbi hatékonyan támogatja a testi és a mentális egészség fenntartását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A bélrendszer egészségének fenntartása
  2021-04-05 23:12:55, hétfő
 
  Manapság nagyon sokan küzdenek emésztési és bélrendszeri panaszokkal, akár hasi görcsökkel, puffadással, hasfájással, székrekedéssel vagy éppen hasmenéssel. Néhány egyszerű gyógymód is létezik azonban az egészséges emésztés megőrzésére, illetve arra, hogy ez a szervünk sokáig egészséges maradjon. Cikkünkben néhány egyszerű, természetes gyógymódról olvashat.

Az egyik legfontosabb lépés az egészséges bélrendszer megőrzéséért, ha helyesen táplálkozunk, hiszen a feldolgozott és tartósítószerekkel teli ételek a rossz bélbaktériumoknak kedveznek.

A bio zöldségek és gyümölcsök, az organikus táplálékokon felnőtt és jó körülmények között tartott, hormonokkal nem kezelt állatok húsa, vagy a halolaj, az olívaolaj és a teljes kiőrlésű gabonák mind-mind hozzájárulnak az egészséges bélrendszerhez. Ha ilyen módon táplálkozunk, akkor a bélflóra egyensúlya megfelelő lesz.

A bélrendszer akkor maradhat egészséges, ha kellően hidratáljuk. A legjobb folyadék a szerveztünk számára a tiszta víz. A bél sejtjeinek nemcsak vízre, hanem elektrolitokra is szükségük van, hiszen ezek elősegítik a bél megfelelő mozgását, de megelőzik a fáradtság kialakulását, a kiszáradást vagy akár még a székrekedést is.

A bélflóra egyensúlyát úgyis fenntarthatjuk, ha rendszeresen fogyasztunk probiotikumokat és prebiotikumokat is. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, melyek nagyon hasznosak az emésztőrendszer számára. Olyan jó baktériumokról van szó, melyek elősegítik a bélrendszerben a jó és rossz baktériumok egyensúlyát és ezzel hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez.

Az egészséges bélrendszer a probotikumok mellett prebiotikumokat is kíván, mint például az inulin vagy a cikória, de a csicsóka vagy a pitypang is prebiotikus hatással rendelkezik.

A kielégítő emésztéshez szükség van arra is, hogy elegendő rostban gazdag táplálékot fogyasszunk, leginkább zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat, dióféléket, magvak. A székrekedést csak úgy szüntethetjük meg, ha elegendő rostdús ételeket fogyasztunk.

A halolajnak is kulcsszerepe van az egészséges emésztőrendszer fenntartásában, hiszen jó hatással van a vastagbélre és a mikrobiomra. Kutatások igazolják, hogy a halolaj a szív egészséges működését is hatékonyan támogatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A cordyceps gyógygomba szerepe vesebetegségben
  2021-04-05 23:09:32, hétfő
 
  Az alternatív medicina előszeretettel alkalmazza a cordyceps sinensis gyógygomba kivonatot a krónikus vesebetegségben szenvedő páciensek gyógyítására.

Egy kínai kutatócsoport azt vizsgálta, hogy milyen szerepe lehet a cordyceps gyógygombának a vesebetegségekre.

A cordyceps sinensis vagy magyarul hernyógomba (dong chong xia cao) az egyik legnépszerűbb természetes összetevő a tradicionális kínai orvoslásban, melyet többek között a krónikus vesebetegségben szenvedő páciensek kiegészítő kezelésére alkalmaznak.

A kutatók összesen 22 tanulmány 1746 résztvevőjének adatait elemezték és azt találták, hogy azoknál a krónikus vesebetegeknél, akik nem részesültek dialízisben, a cordyceps kivonat szignifikánsan csökkentette a szérum kreatinin szintet, javította a veseműködést és csökkentette a vizelet fehérjetartalmát.

A kutatócsoport véleménye szerint a cordyceps gyógygomba kivonat tehát ígéretes lehet a krónikus vesebetegek gyógyításában, mint kiegészítő terápia, azonban az egyértelmű következtetések levonásához még további vizsgálatok szükségesek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Cordyceps és a tüdő egészsége
  2021-04-05 23:06:05, hétfő
 
  Az ősi távol-keleti gyógyítók már évezredekkel ezelőtt úgy tekintettek a cordyceps gyógygombára (hernyógomba), mint a tüdő egészséges működésének természetes védelmezőjére.

Cordyceps gyógygomba és a tüdő egészséges működése

A modern kutatások azt mutatták, hogy a Cordyceps gomba segítséget nyújthat számos tüdőbetegség tüneteinek az enyhítésében, mint pl. a krónikus bronchitis, asztma, tüdőgyulladás.

Ez elsősorban a gomba gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhető, melyek segítenek ellazítani a hörgők falát és javítják az oxigén felvételét.

Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a cordyceps tágítja a hörgőket, fokozza az adrenalin hatását, ami a hörgők ellazításában játszik szerepet és növeli a váladékképződést a légcsövekben.

A cordyceps gombában található aktív hatóanyag gátolja a légcső összehúzódását, nagyobb mennyiségű oxigént enged a tüdőbe, ami különösen fontos asztmás betegeknél. Egy 50 fős klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a cordyceps sinensis kivonattal kezelt betegek esetében 5 nap alatt 81,3%-os javulás következett be, míg az antihisztamin kezelés 9 nap alatt csupán 61%-os javulást eredményezett.

Más tanulmányok a cordyceps gomba jótékony hatását mutatták krónikus bronchitisben és COPD-ben szenvedő betegeknél.

Állatkísérletek 30-50%-os javulást mutattak az oxigén felhasználásban, az állatok jobban tolerálták az acidózist és a hipoxiát és 2-3-szor hosszabb ideig éltek oxigénhiányos állapotban, mint a kontrollcsoport tagjai.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ekcéma ellen
  2021-04-05 23:00:59, hétfő
 
  Az ekcéma nagyon gyakori krónikus bőrbetegség. Az ekcémás bőr viszket, vörös, száraz és pikkelyes. Akár felnőttkorban is kialakulhat, de jellemzően gyermekkorban jelentkeznek az első tünetek.

Az ekcéma kialakulásában nagy szerepe van a genetikának, de környezeti tényezők is szerepet játszanak. A bőrnek az egyik feladata az, hogy védőgátat képezzen a kórokozók, azaz a baktériumok, a vírusok és a gombák ellen. Ha az azonban a bőr kiszárad, ekcémás lesz, akkor nem képes ezt a gátfunkciót betölteni.

Leginkább télen újul ki, amikor hideg és száraz az időjárás, de kialakulásában és fellángolásában a stressznek is kitüntetett a szerepe, illetve a nem megfelelő ruházat, a meleg és az izzadtság is hozzájárulhat az ekcéma kialakulásához. Akinek érzékeny és száraz a bőre, gyakran lesz allergiás a különféle kozmetikumokban található anyagokra, amelyek szintén okozhatnak ekcémát.

Az egészséges bőrápolási szokások kialakítása csökkentheti az ekcéma előfordulásának esélyét. Mivel a kialakulásában nagy szerepe van a száraz bőrnek, így a napi gyengéd bőrápolás kulcsfontosságú az ekcéma megelőzésében.

Zuhanyozáskor ne használjunk forró vizet, mert ez csak tovább szárítja az amúgy is érzékeny bőrt. A tusfürdővel és a szappannal bánjunk csínján, és amikor törülközünk, ne dörzsöljük a bőrt, csak gyengéden szárítsuk meg, végül egy száraz bőrre való testápolóval fejezzük be a tisztálkodást. Öltözködésben kerüljük a szintetikus anyagokat, helyette viseljünk pamut anyagból készült ruházatot.

Éjszaka, amikor meleg van a szobában és jobban izzadunk, felerősödhet az ekcéma egyik tünete, a viszketés. Azonban ha kicsit hűvösebb van éjjel a szobában, akkor minimálisra csökkenthetjük ezt a problémát. A viszketés ellen nagyon jó, ha alkalmanként zabpelyhes fürdőt veszünk.

Egyes táplálékok is okozhatnak ekcémát, melyekre allergiásak lehetünk. Ilyenkor az immunrendszer sem működik megfelelően, gyulladás alakul ki a szervezetben és az ekcéma is megjelenhet. Mindenkinek ki kell tapasztalni, hogy mely ételek váltanak ki nála allergiát és ezeket mellőzni kell.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Aloe vera gyógyhatásairól
  2021-04-05 22:38:42, hétfő
 
 



Az Aloe verát már évszázadok óta használják különböző gyógyászati célokra. A gyógynövényben található gél nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, többek között megtalálható benne az A-, az E-, a C-, illetve B-vitamin, valamint 18 esszenciális aminosav.

Az Aloe vera egy antioxidánsokban, polifenolokban gazdag gyógynövény. Hatóanyagai nagyon eredményesek olyan baktériumtörzsekkel szemben, melyek fertőzést okozhatnak az emberi szervezetben. Mivel antioxidáns hatással rendelkezik, csökkentheti a szervezetben kialakuló gyulladást.

Amikor valakinek szájüregi problémája, fogszuvasodása vagy ínybetegsége van, akkor gyakran javasolnak a fogorvosok olyan szájvizet, amely klórhexidint tartalmaz. Azonban ez az anyag károsan hat az egészségre, éppen ezért használjunk helyette Aloe vera szájvizet, amely van annyira hatékony, mint a klórhexidin tartalmú termékek.

Az Aloe verával kapcsolatban is számos kutatást végeztek. Több tanulmány arról számolt be, hogy az Aloe vera gél cukorbetegek és inzulinrezisztens betegeknél csökkentette a vércukorszintet.

Ez a gyógynövény nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem nyugtató hatásokkal is rendelkezik, ezért a bőr egyik legjobb barátja lehet. Csökkenti a bőr irritációt, minimalizálja a bőrgyulladást és a viszketést is megszüntetheti, ezért ekcémás bőrre is ajánlható.

Az Aloe verát még pikkelysömörös bőrre is alkalmazhatjuk, illetve a seborrheás dermatitis kellemetlen tüneteit is enyhítheti, de a herpesz gyors eltüntetésében is segítségünkre lehet.

Az IBS kellemetlen betegség, hiszen gyakran székrekedéssel társul. Akinél gyakran jelentkezik ez a probléma, próbálja ki az Aloe vera gélt, mivel a gyógynövény latex aloin nevű vegyületet tartalmaz, amely hashajtóhatással rendelkezik.

Az Aloe verát csak óvatosan szabad használni az emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek, illetve azoknak a cukorbetegek személyeknek, akik vércukorszint-csökkentő gyógyszert szednek.

Akármilyen betegségben is szenved és erre gyógyszert is szed, de mellette szeretne valamilyen étrend-kiegészítőt is fogyasztani, előtte minden esetben konzultáljon kezelőorvosával vagy kérjen tanácsot a gyógyszerészétől. A gyógyszerek szedését soha ne hagyja abba, csak ha erre a kezelőorvosa is rábólintott.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az agy egészségének fenntartása természetes módon
  2021-04-05 22:06:00, hétfő
 
  Amikor egészségről beszélünk, akkor nemcsak a fizikai, hanem a lelki, érzelmi és az agyat érintő egészségre is gondolunk. Az egészség összetett és bonyolult folyamat, így érdemes komplex módon gondolni rá, hiszen lelki egészség nélkül nincs fizikai egészség, és ez fordítva is igaz.

Az egészség kulcsa voltaképpen nem más, mint a helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás. Az agyunk egészsége is fontos, amit fenntarthatunk és támogathatunk megfelelő táplálkozással, de sportolással, tornával, mozgással is.

Ahogy idősödünk, úgy egyre nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. A megfelelő életmód fontos eleme az agy egészséges és optimális működésének megőrzésében.

Az alkohol nagyon káros, de a mértékkel fogyasztott alkohol, különösen a vörös bor nagyon is jót tesz a testünk és az agyunk egészségnek. Ezt a csodás hatását a benne található resveratrol nevű vegyületnek köszönhetjük.

A resveratrol nem más, mint egy fitonutriens, egy növényi alapú vegyület, amely többnyire a szőlőben, a vörösborban található meg, de a bogyós gyümölcsök is a gazdag forrásai. A resveratrol antioxidáns hatással rendelkezik, amely nagyon hasznos, hiszen védelmet jelent az agy sejtjei számára a károsodásokkal szemben. Bebizonyosodott, hogy elpusztítja a káros hatású szabad gyököket, jót tesz a szívnek és az érrendszernek, és az olyan agyi rendellenességek megelőzésében is segítségünkre lehet, mint például a demencia.

A resveratrol a szívünket és az érrendszerünket is védi, és segít az egészségünk megőrzésében, hiszen csökkenti a magas LDL-koleszterin-szintet, elősegíti a jobb keringést és pozitívan hat a véráramlásra is.

Egy kutatás során menopauza szakaszába lépő nőket vizsgáltak. A csoport resveratrol-kiegészítőt kapott. Megállapításra került, hogy ez a fitonutriens javította a hölgyek koleszterinszintjét, vérnyomását és vércukorszintjét is, sőt fokozta a véráramlást az agyban, aminek köszönhetően jobb lett a hölgyek kognitív teljesítménye.

Mindent összevetve elmondható, hogy a resveratrol jótékonyan hat az öregedő agyra, egyben optimalizálja teljesítményét és működését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Sir Anthony Hopkins idézet - MEGFONTOLANDÓ
  2021-04-05 12:58:00, hétfő
 
  "Engedd el azokat az embereket, akik nem állnak készen arra, hogy szeressenek.
Ez a legnehezebb dolog, amit valaha is meg kell tenned az életedben, és ez lesz a legfontosabb is.
Hagyd abba a nehéz beszélgetéseket olyanokkal, akik nem akarnak változtatni.
Ne legyél jelen többé olyan embereknek, akiket nem érdekel a jelenléted.
Tudom, hogy a megérzésed az, hogy mindent megteszel azért, hogy elismerést szerezz a körülötted lévőktől, de ez egy impulzus, ami ellopja az idődet, energiádat, mentális és testi egészségedet.
Amikor örömmel, érdeklődéssel és elkötelezettséggel kezdesz küzdeni egy életért, nem mindenki lesz kész arra, hogy kövessen téged arra a helyre.
Ez nem azt jelenti, hogy meg kell változnod, hanem azt jelenti, hogy el kell engedned azokat az embereket, akik nem állnak készen arra, hogy elkísérjenek.
Ha kizárnak, sértegetnek, elfelejtenek vagy figyelmen kívül hagynak azok, akiknek az idődet adod, nem teszel magadnak szívességet azzal, hogy tovább kínálod az energiádat és az életed.
Az igazság az, hogy nem vagy mindenkinek való, és neked sem való mindenki!
Ez teszi olyan különlegessé azt, amikor olyan embereket találsz, akikkel barátságot kötsz, vagy viszonozzák a szerelmet.
Tudni fogod, milyen értékes, mert megtapasztaltad már azt, ami nem az.
Minél több időt töltesz azzal, hogy megpróbálod megszerettetni magad valakivel, aki nem képes viszont szeretni, annál több időt vesztegetsz azzal, hogy megfosztod magad attól a lehetőségtől, hogy valaki mással kapcsolódj.
Több milliárd ember van ezen a bolygón, és közülük sokan találkoznak veled az érdekesség, és elkötelezettség szintjén.
Minél többet maradsz kapcsolatban olyan emberekkel, akik párnának, háttér opciónak, vagy gyógytornászként használnak az érzelmi gyógyuláshoz, annál tovább maradsz távol attól a közösségtől, amelyet szeretnél.
Lehet, hogy ha nem jelentkezel, nem fognak keresni.
Talán, ha abbahagyod a próbálkozást, a kapcsolat véget ér.
Talán ha nem írsz tovább, a telefonodon nem lesznek üzenetek hetekig.
Ez nem azt jelenti, hogy tönkretetted a kapcsolatot, hanem azt jelenti, hogy mindaz, ami fenntartotta ezt, az az energia volt, amit csak te adtál a megtartásához.
Ez nem szerelem, hanem ragaszkodás.
Esélyt akar adni azoknak, akik nem érdemlik meg!
Sokat érdemelsz, ám vannak emberek, akiknek nem kellene ott lenniük az életedben, és ezt észre fogod venni.
A legértékesebb dolog, ami az életedben van, az az időd és az energiád, mivel mindkettő korlátozott.
Bármire is adod az idődet és az energiádat, meghatározza a létezésedet.
Amikor rájössz erre, kezded megérteni, miért vagy ennyire ideges, amikor olyan emberekkel töltöd az idődet, olyan tevékenységekben, helyeken vagy helyzetekben, amelyek nem illenek hozzád és nem kellene, hogy a közeledben legyenek, mert energiát lopnak.
Kezdesz rájönni, hogy a legfontosabb dolog, amit magadért és körülötted mindenkiért megtehetsz, hogy mindennél hevesebben véded az energiádat.
Tedd az életed biztonságos menedékké, ahol csak "kompatibilis " emberek lehetnek veled.
Senkiért sem vagy felelős.
Nem te vagy a felelős azért, hogy meggyőzd őket a fejlődésről.
Nem az a dolgod, hogy az emberekért létezz és az életed add nekik!
Mert ha rosszul érzed magad, ha kényszert érzel, akkor minden problémád gyökere leszel a ragaszkodásod által, attól félve, hogy nem kapsz viszonzást az általad nyújtott szívességekért.
Az egyetlen kötelességed, hogy rájöjj, hogy te vagy a sorsod ura, és elfogadd azt a szeretetet, amiről úgy gondolod, hogy megérdemled.
Döntsd el, hogy megérdemled az igazi barátságot, az igazi elkötelezettséget és a teljes szeretetet, egészséges és virágzó emberekkel.
Akkor várd ki és nézd meg, hogy ez mennyire kezd mindent megváltoztatni és meg is fog minden változni, ez biztos.
Pozitív és jó energiájú embereken kívül ne pazarold az időd olyanokra, akik nem értik meg a változást, a szeretetet, az értékelést, a boldogságot és a védelmet, amelyet megérdemelsz."
Sir Anthony Hopkins
 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 196 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 452
  • e Hét: 1415
  • e Hónap: 14406
  • e Év: 190281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.