Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 272 
Szűrővizsgálatok fontossága a nők egészségének megóvásában
  2021-05-31 22:08:45, hétfő
 
  Sajnos nagyon sok nőnek kell megküzdenie például a mellrákkal és még olyan emberek is szenvedhetnek ebben a betegségben, akik kvázi egészséges életmódot folytatnak. Számtalan tudományos kutatás született azzal kapcsolatban, hogy mi lehet az oka a mellrák kialakulásának, kik hajlamosabbak arra, hogy ez a betegség előforduljon nálunk. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy azok a nők, akik szennyezettebb levegőjű városban élnek, nagyobb eséllyel lesznek betegek. Ez nem jelenti azt, hogy a tisztább levegőjű vidéken élők nem betegedhetnek meg, de a levegő szennyezettsége is befolyásolhatja a testünk működését és a rákos sejtek kialakulását.

A mellrák kialakulásának egyik meghatározó tényezője lehet még a genetika. Nem véletlen, hogy a mammográfia vagy az ultrahang vizsgálaton mindig megkérdezi az orvos, hogy a családban előfordult-e már ez a betegség, mert bizony az öröklődés is megnöveli az esélyét a mellrák kialakulásának.

A mellrák kockázatát más tényezők is erősíthetik. Az inaktív életmód, a rossz táplálkozás és a dohányzás szintén hajlamosít a betegség kialakulására. Soha nem késő elkezdeni életmódot váltani. Akár 60-70 évesen is abbahagyhatjuk a dohányzást, elkezdhetünk mozogni és egészségesen táplálkozni, hiszen már ezekkel a lépésekkel is jelentősen csökkenthetjük a kockázati tényezőket.

Mit tehetünk még annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen az esélye a mellrák kialakulásának? Talán furcsán hangzik, de sokat számít, ha leküzdjük a félelmeinket! Manapság még mindig nagyon sokan nem járnak szűrővizsgálatokra, rossz hallani, amikor valaki arról beszél, hogy már 10-15 éve nem jár semmilyen szűrővizsgálatra. Az egészségtudatos emberek életének szerves részes, hogy rendszeresen részt vesznek az orvosi vizsgálatokon, még akkor is, ha egészségesnek érzik magukat, és akkor is, ha a háziorvos csak hosszas győzködést követően ad beutalót.

A betegségek szűrése fontos, hiszen ha már akkor diagnosztizálásra kerülnek, amikor még nem okoznak panaszokat, legtöbb esetben gyógyíthatók. Ha viszont ha csak akkor megyünk orvoshoz, amikor sok fájdalmas tünetünk van, nem biztos, hogy ilyen szerencsénk lesz.

Ezek nagyon kemény szavak, mégis sokszor nagyon hatásosak. Azt gondolom, hogy minden anyának, nőnek kötelessége szűrővizsgálatokon megjelenni, hiszen nemcsak magunkra, hanem a gyermekinkre és az unokáinkra is gondolnunk kell. Nem lehetünk önzők, le kell küzdenünk a félelmeinket és mindent meg kell tennünk az egészségünk megőrzés érdekében. Ehhez pedig a szűrővizsgálatok is szervesen hozzátartoznak.

A mellrák kialakulásában nagy szerepe lehet a telített zsíroknak és a transzzsíroknak, amelyek például a margarinban vagy a péksüteményben is jelen vannak. A magas cukortartalmú és a feldolgozott élelmiszereket is érdemes hanyagolni, mivel nemcsak egészségtelenek, de még a mellrák kialakulásának kockázatát is megnövelhetik. A rostoknak viszont kiemelkedő szerepük van a rákos betegségek megelőzésében, mindemellett segíthetnek a testsúlykontrollban, és a mellrák mellett a végbélrák kialakulása ellen is védelmet nyújt számunkra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A shiitake gyógygombáról
  2021-05-31 21:53:29, hétfő
 
  A shiitake gyógygomba (Letinus edodes) egy ősi gomba, mely Japánban, Kínában és Koreában őshonos. 2004-óta világszerte termesztik, de még mindig Japán számít a legnagyobb termelőnek. Az ázsiai alternatív medicina kb. 2000 éve használja a shiitake gyógygombát.

A Ming dinasztia idején csak a császár és családja fogyaszthatta. A shiitake gyógygomba legfőbb összetevői:
- aminosavak
- növényi fehérjék
- vas
- tiamin (B1-vitamin)
- riboflavin (B2-vitamin)
- niacin
- B6, B12 és D2 vitamin

A shiitake gyógygomba ősi felhasználási módjai:
- megfázás, influenza
- fejfájás
- székrekedés
- kanyaró
- aranyér
- cukorbetegség
- köszvény

Manapság inkább vírus és baktérium pusztító, valamint tumorsejt ölő tulajdonságai miatt használják. Mivel a shiitake gomba az ázsiai konyha szerves részét képezi, számos dokumentum számol be egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságairól. A legtöbb kutatás Japánból származik. Ezek közül kiemelkedik bizonyos rákos daganatok, illetve a HIV vírusra gyakorolt pozitív tulajdonsága.

A sok biztató keleti tanulmány arra ösztönözte az amerikai kutatókat, hogy részletesebben foglalkozzanak a shiitake gyógygombával. 1998-ban egy San Franciscoban elvégzett kutatás bizonyította a shiitake gyógygombában található lentinan (cukor) jótékony hatását AIDS betegeknél. A shiitake kivonatot egy megszokott gyógyszerrel kombinálták és így mutatott pozitív hatást.

A shiitake gyógygomba több mint 50 különböző enzimet tartalmaz, köztük pepszint és tripszint, ami az emésztést segíti, valamint aszparaginázt, amit a gyermekkori leukémia gyógyítása során használnak.

Emellett tartalmaz chitint, eritadenint és lentinacint, melyek a koleszterinszint csökkentéséért felelősek. 2002-es tanulmányok igazolták a shiitake gyógygomba koleszterinszint csökkentő hatását.

A shiitake gyógygomba egyik legfontosabb összetevője az 1,3-béta glükán. Ennek a vegyületnek köszönhetően a shiitake gyógygomba tumorsejt pusztító tulajdonságokkal bír, amit állat és humán tanulmányok egyaránt bizonyítanak. Talán ennek köszönheti népszerűségét már nem csak Ázsiában, hanem Európában és Amerikában is. Ázsiai és japán kórházakban használják különböző rákbetegségek gyógyítása során. Egy Japánban elvégzett kutatás eredményei szerint (Hokkaido University School of Medicine) rákbetegeknél a shiitake gyógygomba alkalmazása lassította a rákos daganatok növekedését és csökkentette a kezelések mellékhatásait. Jelenleg Kaliforniában folyik egy humán kísérlet (University of California Davis School of Medicine), mely a béta-glükán hatását vizsgája rákbetegek vonatkozásában.

A shiitake gyógygomba 1980-óta örvend nagyobb népszerűségnek az USA-ban, azóta nagyobb mennyiségben termelik és alkalmazzák.

A shiitake gyógygombát együtt lehet alkalmazni más gyógygombákkal, pl. maitake gyógygomba, ganoderma vagy cordyceps.

A shiitake gyógygomba nem tartalmaz mérgező vegyületeket, biztonságosan alkalmazható, mellékhatások csak akkor jelentkezhetnek, ha tartósan, nagy mennyiségben fogyasztjuk. Ilyenkor hasmenést okozhat.

Kölcsönhatások
A shiitake gyógygomba kivonat pozitív kölcsönhatásba léphet a didanosine vegyülettel (Videx), amelyet HIV betegek kapnak.

Mivel a shiitake csökkenti a vérnyomást, más vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel nem szabad kombinálni!

A shiitake gyógygomba fogyasztása előtt mindenképpen kérje ki orvosa véleményét!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az uborka gyógyhatásairól
  2021-05-31 21:49:13, hétfő
 
 



Mivel az uborka 95 százaléka víz, így az egyik leghasznosabb hidratáló zöldségnek számít. Tavasszal és nyáron oda kell figyelnünk a víz- és folyadékbevitelre, hiszen a meleg hónapokban jobban fenyegethet bennünket a kiszáradás. Az uborkának rengeteg előnye van az egészségünkre nézve, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Ez a közkedvelt zöldség nagyon sok polifenolt tartalmaz, melyeknek kitüntetett szerepe van egyes rákos megbetegedések megelőzésében. Az uborkában található polifenolok védelmet jelenthetnek a mell-, a méh-, a petefészek- és a prosztatarákkal szemben. Ezen kívül fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek szintén aktívan veszik fel a harcot a rákos sejtekkel szemben.

Az uborka olyan antioxidánsokkal van tele, mint a C-vitamin és a béta- karotin. Egy flavonoidot, a kvercetint is tartalmaz, amely szintén hozzájárul a rákos betegségek megelőzéséhez, illetve csökkenti a szívbetegségek és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Mivel az uborkának magas a víztartalma, így nagyszerű vesetisztító gyógynövényként is elkönyvelhetjük. Számos tanulmány arról számolt be, hogy akár még a kisebb vesekövek el is tűnhetnek, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.

Az uborka flavonban is rendkívül gazdag. Ez a bioaktív anyag jelentős védelmet jelenthet az agy számára, hiszen javítja a kognitív funkciókat és pozitívan hat a memóriára. A benne található fisetin nevű flavonol az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél csökkenti a tanulási képességek és a memória romlásának esélyét.

Az uborka abban is a segítségünkre lehet, hogy megóvjon bennünket a cukorbetegségtől, hiszen inzulintermelésre ösztönzi a hasnyálmirigyet. Ez nagyon lényeges a normális vércukorszint fenntartása, illetve a vérnyomás szabályozása szempontjából.

Magas víz- és rosttartalma elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését. Rendszeres fogyasztása enyhíti az emésztési problémákat, hatására kisebb lehet a savas reflux és a székrekedés kialakulásának esélye is.

Az uborka nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, amelynek egyik legfőbb feladata a vérnyomás szabályozása. Talán meglepő, de bebizonyosodott, hogy ez a zöldség hatóanyagaival hozzájárul az ínybetegségek megakadályozásához is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Turmalin
  2021-05-30 22:20:31, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Kálcit
  2021-05-30 22:19:33, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Garnet kristály
  2021-05-30 22:18:43, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Fluorit
  2021-05-30 22:17:18, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Duftok ásvány
  2021-05-30 22:16:21, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Férfiak veszélyben
  2021-05-30 22:05:26, vasárnap
 
  Férfiak veszélyben: a kimerültség és a stressz szívrohamot is okozhat

A férfiak hajlamosak túlhajtani magukat a munkában. Érzik, hogy fáradtak, tudják, hogy kimerültek és pihenniük kellene, de minden egyes nap elmennek dolgozni, még akkor is, ha legszívesebben ágyban maradnának és pihennének. Sajnos a testünket nem lehet és nem is szabad a végtelenségig kizsigerelni, mivel ennek meglesz a következménye. A kimerültség és a tartós fáradtság ugyanis jelentősen megemeli a szívroham kialakulásának kockázatát férfiaknál.

Hiába él valaki egészségesen, ha közben kimerült és állandóan fáradt. A fáradtság és a kimerültség ugyanis megemeli a szív- és érrendszeri kockázatokat és ezzel a szívinfarktus kialakulásának az esélye is megnövekszik.

A kimerültség nemcsak a sok munka miatt keletkezhet, hanem a magas szintű stressz miatt is. A folyamatos stressz számos ok miatt kialakulhat, akár személyes ügyek, pénzügyi gondok, munkahelyi problémák mind-mind megemelhetik a szintjét.

Az már korábban is bebizonyosodott, hogy a magas stressz-szint, a folyamatosan jelenlevő feszültség mind a férfiak, mind a nők esetében okozhat szívrohamot. Nőknél a stroke, míg férfiaknál inkább a szívroham a gyakoribb.

Hogyan okozhat a stressz szívrohamot? A folyamatosan fennálló feszültség állandóan magas szinten tartja a vérnyomást, ami szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet.

A magas stressz-szint ezen kívül oka lehet az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának is. Ezeknek a betegségeknek lehet szív- és érrendszeri megbetegedés a szövődménye, ami pedig szintén vezethet szívrohamhoz.

Az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség és az elhízás együttesen pedig tovább fokozzák a kockázatokat, hiszen gyulladást keltenek a szervezetben, ami szintén szív- és érrendszeri betegségek kockázatai tényezője lehet.

Nagyon lényeges, hogy a férfiak is megnyugodjanak és ne stresszeljenek állandóan, illetve, ha azt érzik, hogy nagyon fáradtak, hagyjanak ki egy-két napot és pihenjenek, lazítsanak.

A kimerültség és a stressz a legrosszabb kombináció, hiszen jelentősen megnöveli a szívroham kialakulásának kockázatát. Tanuljon meg lazítani, kikapcsolni és ha lehet, teremtsen magának énidőt, hiszen nemcsak a nőknek és nemcsak a gyerekeknek, hanem a férfiaknak is jár a pihenés.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A carpalis alagút szindróma tüneteinek csökkentése
  2021-05-30 11:33:06, vasárnap
 
  A carpalis alagút szindróma tüneteinek csökkentése helyes táplálkozással

A carpalis alagút szindróma egy fájdalmas állapot, hiszen ennél a betegségnél a csukló duzzadt és gyulladt állapotba kerül, ilyenkor az inak, az izmok és az ujjak is fájnak, szinte lehetetlenné téve minden alapvető, kisebb-nagyobb mozgást.

A carpalis alagút szindróma kialakulásában sok tényező, illetve betegség játszhat szerepet, akár genetikai hajlam, ismétlődő csuklómozdulatok, elhízás, terhesség, de autoimmun betegségek is. A krónikus gyulladás is oka lehet a betegség megjelenésének, éppen ezért aki érintett, jól teszi, ha áttér a gyulladáscsökkentő étrendre. Mi most ehhez adunk nagyszerű tippeket és tanácsokat.

A gyulladáscsökkentő ételek táborát erősítik az omega-3 zsírsavak, hiszen mérséklik a gyulladást és neuroprotektív hatással rendelkeznek. Ezen kívül csökkentik a carpalis alagút szindróma néhány kellemetlen tünetét, mint például a fájdalom és a zsibbadás. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak a halak és a halolaj.

Az antioxidánsok is nagyon hasznosak lehetnek az érintettek számára. Ebbe a csoportba tartoznak a bogyós gyümölcsök, a sötétzöld leveles zöldségek, a citrusfélék, a petrezselyem, a kurkuma és a diófélék is.

A B6-vitamin úgy viselkedik, mint egy remek fájdalomcsillapító azok számára, akik carpalis alagút szindrómában szenvednek. A B6-vitamin gazdag forrásai közé tartoznak a következő táplálékok: banán, lazac, baromfihús, szójabab, csicseriborsó, búzacsíra, spenót.

A B12-vitamin nemcsak a fájdalmat csillapítja, hanem az idegkárosodás mértékét is csökkenti. Érdemes ezért minél több kagylót, májat, tojást, illetve tonhalat és lazacot fogyasztani.

A kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és pozitívan hat a perifériás idegekre. Legjobb, ha fekete borssal együtt fogyasszuk, mivel ez a fűszer növeli a kurkumin biológiai hozzáférhetőségét és hasznosulását.

Az alfa-liponsav (ALA) szintén neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik és csökkenti a carpalis alagút szindróma tüneteit. Kiegészítők formájában is szedhetjük, de a spenót is tartalmazza ezt a tápanyagot.

Azok, akik ebben a betegségben szenvednek, a csípős paprikától se óvakodjanak, hiszen a benne található kapszaicin nevű vegyület nemcsak gyulladást csökkent, de fájdalmat is csillapít.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 272 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 1043
  • e Hónap: 14034
  • e Év: 189909
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.