Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
4 hasznos gyógynövény
  2021-05-19 22:06:56, szerda
 
  4 gyógynövény, amelyet mindenképpen fogyasszunk rendszeresen

Az emberek már évszázadok óta alkalmazzák a gyógynövényeket és a fűszernövényeket a betegségek megelőzésére és kezelésére. Több közülük olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek révén kiváló gyulladáscsökkentőkké a fájdalomcsillapítókká válnak, illetve a betegségek megelőzésére alkalmasak, legyen szó szívbetegségről, diabéteszről vagy éppen elhízásról. Cikkünkben 4 nagyszerű gyógy- és fűszernövényt mutatunk be.

Olyan gyógynövényekről lesz most szó, amelyek korábban csak a Távol-Keleten voltak ismeretesek, majd amikor Európa is csatlakozott a fűszer-kereskedelemhez, akkor már az európai országokban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek. Sikerük nemcsak annak köszönhető, hogy a konyhában finomabb és változatosabb ételek elkészítését tették lehetővé, hanem azért is, mert rájöttek az emberek, hogy ezek a gyógynövények és fűszerek bizony gyógyíthatnak is, és nagyon hasznosak az egészségünk megőrzése szempontjából.

Az első gyógynövény, amelyet mindenképpen érdemes megemlítenünk, nem más, mint a kurkuma. Az egyik leghasznosabb aktív biológiai összetevője a kurkumin, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik, ezzel megnöveli a szervezetünkben az antioxidáns enzimek számát, így hatékonyabban tudunk védekezni a káros hatású szabad gyökökkel szemben.

A kurkuma az egyik eredményesebb gyulladáscsökkentő, egyes gyógyszerek hatásával is vetekszik, így ha gyulladást szeretnénk csökkenteni, első körben mindenképpen ezzel a fűszerrel próbálkozzunk. De a vércukorszint csökkentésére és az inzulinrezisztencia visszaszorítására is nagyon hasznos lehet ez a csodás fűszer. Talán nincs is jobb természetes kezelés, mint a kurkuma, amelyet egyszerűen és könnyedén adhatunk hozzá az étrendünkhöz.

A kínaiak termesztettek legelőször gyömbért. Az alternatív gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza különféle betegségek megelőzésére és kezelésére. A gyömbérnek nagyon sok egészségügyi előnye ismert, mi most csak néhányat sorolunk fel. A gyömbér a hányinger számos formáját kezeli, különösen a reggeli rosszulléteket, de a kemoterápia miatt kialakult hányingert is csillapítja. Csökkenti az izomfájdalmat és az ízületi gyulladást is csillapítja, hiszen gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Mindezek mellett csökkentheti a magas vércukorszintet és segíthet kivédeni egyes szívbetegségeket. Ez a különleges gyógynövény még a koleszterinszintet is stabilizálja, illetve javítja az agy működését.

A rozmaringot már az ókori Görögországban is alkalmazták, leginkább a koncentráció növelésére és a memória fokozására. A rozmaring javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt, miközben antibakteriális, leheletfrissítő és véráramlást serkentő hatásokkal is rendelkezik, de csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladást és hozzájárul a test méregtelenítéséhez is.

A zsálya serkenti az agy működését, emellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatássokkal is bír, sőt támogatja az emésztést, erősíti az immunrendszert és segít megszüntetni a kognitív zavarokat. Eredményesen kezeli az olyan bőrbetegséget, mint az akne, az ekcéma vagy a pikkelysömör.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A magas vérnyomás és a fejfájás közötti összefüggés
  2021-05-19 22:00:24, szerda
 
  Napjainkban sokan szenvednek magas vérnyomástól. Előfordul, hogy eleinte nem is tudunk a problémáról, csak néhány kellemetlen tünetet tapasztalunk, melyeknek nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget. A hosszan tartó és kezeletlen vérnyomás azonban nagyon veszélyes, hiszen oka lehet a szívbetegségek, a szívroham és a stroke kialakulásának. Éppen ezért fontos, hogy negyven év fölött rendszeresen mérjük a vérnyomásunkat. A legjobb megoldás, ha beszerzünk egy remek vérnyomásmérőt, hogy otthon is monitorozni tudjuk a változásokat.

A magas vérnyomásban szenvedő betegek gyakran panaszkodnak kellemetlen tünetekre, leggyakrabban fejfájásra. Kutatások azt bizonyítják, hogy a fejfájás nem feltétlenül tünete a magas vérnyomásnak. Bizonyos esetekben kialakulhat nagyon erős fejfájás, migrén is, de ilyenkor úgynevezett rosszindulatú hipertóniáról beszélünk, amelynek vannak más jellegzetes tünetei is, akár homályos látás, mellkasi fájdalom vagy hányinger.

Amennyiben úgy érezzük, hogy a tüneteink alapján nem vagyunk veszélyben vagy a háziorvosunknak elmeséltük, hogy mit is élünk át, amikor megugrik a vérnyomásunk és az orvos szerint ez nem súlyos állapot és nem igényel kórházi kezelést, akkor elegendő csak kicsit jobban odafigyelnünk magunkra és a természetes módszerekhez folyamodni, amelyek mindig segítségünkre lehetnek.

Mit tehetünk, ha magas a vérnyomásunk és enyhe fejfájással küszködünk? A legjobb, amit tehetünk ilyenkor, ha csökkentjük a szervezetünkben kialakuló gyulladást. A gyulladáscsökkentő táplálékok a vérkeringés javításában is aktívan részt vesznek. Legjobb erre a célra a zeller, a lenmag, az áfonya és a cékla.

Amennyiben gyakran fáj a fejünk, akkor itt az ideje, hogy áttérjünk a teljes kiőrlésű lisztekből készült táplálékok fogyasztására, ugyanis a fehér liszttel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy erős fejfájást okozhat.

Léteznek olyan illóolajok, amelyek segítenek kiegyensúlyozni az idegrendszert és ezzel együtt csillapítják és megszüntetik a fejfájást. Ilyen illóolaj a borsmenta és a levendula, melyek kellően hatékonyak a stressz miatt kialakuló vagy magas vérnyomással összefüggésben előálló fejfájással szemben.

Ha szeretjük a kávét, akkor a jövőben csak mértékkel fogyasszuk, mivel a fokozott koffeinbevitel megemeli a vérnyomást és még erős, lüktető fejfájást is okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A gránátalma és az egészségünk megőrzése
  2021-05-19 21:57:36, szerda
 
 



A gránátalma nagyon egészséges gyümölcs, bebizonyosodott róla, hogy antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik. Mivel antioxidánsokban gazdag, nagyszerűen méregteleníti a testet, lassítja a szervezetben az öregedési folyamatokat, illetve nagyon hatékony a torokfájás és a köhögés csillapításában.

A bőr öregedését felgyorsíthatja a káros hatású UV-sugárzás, illetve a bőrünkre kerülő szennyeződések, a gránátalma fogyasztása, illetve a bőrünk gránátalmamag-olajjal történő kenegetése azonban eredményesen harcol az öregedés ellen. Hatására csökken a ráncok mennyiség és mélysége, illetve azon enzimek száma is, melyek a kollagén lebontásában vesznek részt. Ez azért nagyon lényeges, hiszen ahogy öregszünk, egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben és ennek köszönhetően válik a bőrünk petyhüdtté, ráncossá és lesz megereszkedett.

A gránátalma leve enyhíti a köhögést. Rendszeres fogyasztása, illetve a vele történő gargalizálás jelentősen csökkenti a torok fájdalmát. Ez a hasznos tulajdonsága az antibakteriális hatásának tudható be.

A gránátalma ellagsavat is tartalmaz, aminek köszönhetően megmaradhat a bőr nedvességtartalma, így védelmet nyújthat a bőr kiszáradása ellen. Ez nagyon fontos, hiszen minél szárazabb az arcbőr, annál hamarabb elindulnak az öregedés szemmel is jól látható jelei, azaz korábban megjelennek a ráncok, a bőr színe pedig fakó és élettelen lesz.

A gránátalma védi a bőrt a környezeti toxinokkal, szennyeződésekkel szemben is, és segít helyreállítani a bőr pH-egyensúlyát. Többek között a kiváló hidratáló hatása miatt használják fel sok esetben ezt a gyümölcsöt kozmetikai termék elkészítésénél.

A gránátalma az antioxidáns C-vitamin gazdag forrása, amelynek kiemelkedő szerepe van a sebgyógyulásban, de a porcok, a csontok, a fogak és a kötőszövet egészségének fenntartásában is hasznosnak bizonyul.

Ez a gyönyörű gyümölcs tárháza az antioxidánsoknak, aminek köszönhetően védelmet jelenthet az LDL-koleszterin oxidációjával szemben. Ez azért is fontos, mivel ez a folyamat oxidatív stresszt okozhat a szervezetben, ami pedig olyan krónikus betegségeket idézhet elő, mint például szívbetegség vagy diabétesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Bőrkeményedés ellen
  2021-05-19 08:52:46, szerda
 
  A leggyorsabb házi módszerek bőrkeményedés ellen: az almaecetes hámlasztás is sokat segít

A bőrkeményedés nem csupán esztétikai problémát okozhat. Egy idő után a terület megrepedezhet, kisebesedhet, ezáltal pedig a baktériumok is könnyebben bejuthatnak a bőr alá, ahol fertőzéseket, gyulladásokat eredményeznek.

Ha szeretnél minél hamarabb megszabadulni a kellemetlen problémától, érdemes kipróbálnod a következő házi trükköket: gyorsan újra babapuha lesz a lábad, ha ezeket alkalmazod.

Almaecet és Epsom-só
Keira Barr bőrgyógyász szerint az AHA-savak igen hatásosak bőrkeményedés ellen. Kíméletesen hámlasztják a bőr felső rétegét, és puhává varázsolják a lábfejet. A tejsav, a citromsav és az almaecetben található almasav is tökéletes erre a célra, ezért szuper ötlet, ha utóbbit veted be kezelésként. Keverd vízzel 1:4 arányban egy lavórban, és áztasd benne húsz percig a lábaidat. Ha gondolod, utána habkővel is átdörzsölheted óvatosan a felületet. A folyamat végén ne felejts el hidratálni testápolóval.

Loretta Cirado dermatológus is a meleg vizes lábfürdőt ajánlja, hiszen felpuhítja a bőrt, és lehetővé teszi, hogy az anyagok jobban behatoljanak a mélyebb rétegekbe is. A szakértő azt javasolja, egy lavórnyi vízbe tegyél néhány - 2-3 - evőkanálnyi Epsom-sót, illetve esetleg egy kevés szappant vagy illóolajakat, és hagyd ázni a lábadat szintén legalább 20 percig. Az Epsom-só valójában magnézium-szulfát, segít eltávolítani a salak- és méreganyagokat a testből, csökkenti a fájdalmakat, gyulladásokat, eltávolítja az elhalt hámsejteket, regenerálja és puhává varázsolja a bőrt. Sőt, akár a lábszagtól is segít megszabadulni. Ha úgy jobbnak érzed, pici vízzel keverve bőrradírt is készíthetsz vele, és átdörzsölheted a bőrkeményedést.

Szódabikarbóna és citromlé :
Szintén gyorsan megszabadít a bőrkeményedéstől a szódabikarbóna és a citromlé keveréke. Tölts tele egy lavórt meleg vízzel, adj hozzá 3 evőkanál citromlevet, és áztasd benne a lábadat öt percig, majd jöhet a vízhez egy evőkanálnyi szódabikarbóna is. Hagyd hatni még negyedórán keresztül, majd ha gondolod, habkövezz, és testápolózz is mindenképpen. Mindkét összetevő hatékony, mégis kíméletes hámlasztó, akár heti két alkalommal is bevetheted őket.

A teafaolaj híres antibakteriális és gombaellenes hatásáról, és bőrkeményedés ellen is remekül beválik. Készíts lábfürdőt 15 cseppnyi olajjal, és hagyd benne a lábadat negyedórán keresztül. Nemcsak fertőtlenít, és leviszi a gyulladást, de a dudortól is segít megszabadulni: heti 2-3 alkalommal is alkalmazhatod.

Ezekkel a házi trükkökkel eltávolíthatod a bőrkeményedést, azonban ha mégsem válnának be, semmiképp ne próbáld pengével vagy ollóval eltüntetni: ebben az esetben kérd egy profi pedikűrös segítségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2318
  • e Hét: 7163
  • e Hónap: 38649
  • e Év: 243350
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.