Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Az E-vitamin csodákat művel velünk
  2021-05-27 22:30:50, csütörtök
 
  Az alfa-tokoferol, azaz az E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns vitamin, amely nagyon sokféle táplálékban megtalálható. Számos funkciója van a szervezetünkben és több betegség megelőzésében is aktívan részt vesz, leginkább a szívbetegségek, az idegrendszeri megbetegedések esetében. Ezen kívül hozzájárul a szem egészséges működéséhez, jótékonyan hat a bőrünk és a hajunk állapotára is.

Az E-vitamin fontos hatása, hogy segíthet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben megemelkedik az LDL-koleszterin szintje, fokozódhat a vérrögképződés kialakulása, de a vér áramlása is nehézkesebb lesz, ami pedig hozzájárulhat szívinfarktushoz. Egy tanulmány arról számolt be, hogy az E-vitamin a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti mind a középkorú, mind az idősebb férfiak és nők esetében. Az E-vitamin ezeket a rizikótényezőket jelentősen csökkentheti, így érdemes olyan táplálékokat rendszeresen fogyasztani, melyekben gazdagon megtalálható ez a vitamin.

Az E-vitamin a szervezetben előforduló oxidatív stressz szintjére is kedvező hatást gyakorol, aminek köszönhetően lassulhat az agysejtek túl gyors öregedése, és ezzel együtt a kognitív funkciók is javulhatnak. Ez a vitamin segíti az elektromos jelek továbbítását a test és az agy sejtjei között, de hasznos lehet Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében is, mivel megakadályozhatja a memória teljes elvesztését.

Az öregedési folyamatok felgyorsulása minden szervet érint, többek között a szem egészsége is veszélybe kerülhet, azonban az E-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy védelmet jelenthet a szürkehályog kialakulásával szemben. Egy kutatás során pedig megállapításra került, hogy az E-vitamin rendszeres fogyasztása csökkenti a 45 év feletti emberek esetében a makula degeneráció kialakulásának esélyét.

Az E-vitaminban dús táplálékok rendszeres fogyasztása támogatja a kollagéntermelést, aminek hatására a bőr ismét feszes és rugalmas lehet. Mivel csökkenti a szabad gyökök számát a szervezetben, a bőrön csak később jelennek meg a ráncok, mint az öregedés legszembetűnőbb jele. Az E-vitamin nemcsak megfiatalítja a bőrt, hanem vissza is állíthatja a nedvességtartalmát, azaz hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Izzadást fokozó és izzadáscsökkentő táplálékok
  2021-05-27 22:27:40, csütörtök
 
  Az izzadás egy természetes folyamat. Igazán nincs miért szégyenkeznünk miatta. A gond nem az izzadással, hanem annak kellemetlen szagával van. Ha ezt tapasztaljuk, akkor valószínűleg nem táplálkozunk megfelelően, valami gond van az életmódunkkal, amelyen minél hamarabb változtatni szükséges. Mielőtt rátérnék az izzadást csökkenő táplálékok felsorolására, lássuk, milyen ételek és italok tehetők felelőssé a túlzott mértékű izzadásért.

Az izzadást jelentősen fokozza, ha túl sok kávét, koffeines italt fogyasztunk. A kávé serkenti a központi idegrendszert, ami fokozott verejtékezést eredményezhet. Amikor a központi idegrendszer aktiválódik, akkor mozgásba lendülnek a verejtékmirigyek, hiszen megpróbálnak lehűteni bennünket.

Az alkohol szintén izzasztó hatással rendelkezik és megemeli a testhőmérsékletünket. A verejtékmirigyek ismét beindulnak, a céljuk nem más, minthogy lehűtsék a testünket, így megint izzadással reagálunk.

A fűszeres, illetve a meleg és forró ételek és italok is hőmérséklet-emelő hatással bírnak, így a verejtékezés ismét beindul, hogy valamennyire csökkenjen a hőmérsékletünk.

A zsíros és a feldolgozott élelmiszerek is izzadást váltanak ki, és ezek az ételek azok, amelyektől nemcsak izzadunk, de bizony rossz szagokat is árasztunk.

Mivel ellensúlyozhatunk, mivel szüntethetjük meg az izzadással együtt járó kellemetlen szagokat? Például azzal, ha sok zöldséget és gyümölcsöt és főként magas víztartalmú egészséges táplálékot fogyasztunk. Ilyen lehet többek között a dinnye és az uborka, illetve azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyektől kevésbé izzadunk, például karfiol, padlizsán, vörös káposzta, paprika, spenót, brokkoli.

A kalciumban gazdag ételek is hasznosak, hiszen ez az ásványi anyag szabályozza a testhőmérsékletet. A tej, a joghurt, illetve a sajtok gazdag forrásai a kalciumnak.

Az olívaolaj segíthet a testhőmérséklet emelkedésének megelőzésében és így a túlzott izzadástól is megvédelmezhet bennünket.

Az édesburgonya olyan vitaminokat tartalmaz, amelyek kiemelkedő szerepet játszanak az idegrendszer megnyugtatásában, vagyis segítenek oldani a stresszt, normalizálják a vérnyomást. Mivel ha nem vagyunk feszültek, izzadni sem fogunk annyira.

A zöld tea szintén nyugtató hatással rendelkezik, nem stimulálja az idegrendszert, így a verejtékmirigyek sem lendülnek olyan nagyon támadásba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A természetes citrom kivonat sejt szinten pusztítja a rákot
  2021-05-27 22:23:48, csütörtök
 
 



Egy új kutatás először mutatott rá, hogyan akadályozzák meg a limonoidok, vagyis a citrusfélékben található természetes vegyületek az ER+ és ER- típusú tüdőrák ráksejtjeinek terjedését. Ez új fényt vet a citrusfélék alkalmazásának fontosságára a tüdőrák megelőzésének terén, illetve alátámasztja azokat a kísérleteket, melyek már eddig is azt mutatták: a gyümölcsfogyasztás csökkentheti a tüdőrák kialakulásának esélyét.

A limonoidok citotoxikus, illetve aromatázgátló hatást mutattak. A kutatásban 14 kg szárított citrommagot zúztak porrá és zsírtalanítottak. A magokból 9 különböző limonoidot sikerült kivonni, ezek közül 7 az ER+ típusú, 4 az ER- típusú tüdőrákkal szemben bizonyult citotoxikusnak, vagyis a ráksejtek számára mérgezőnek (legalább 44%-kal csökkentették azok növekedését, vagy életképességét.). A limonoidoknak a ráksejtek halálát előidéző képességét is megvizsgálták, és a egyik leghatásosabbnak a limonin glükozid bizonyult, mely a citruslevekben messze a legnagyobb arányban található meg.

A citrusfélékben olyan jótékony vegyületek találhatók, melyek segíthetnek megelőzni bizonyos rákos daganatok kialakulását.

A limonoidok aromatázgátló képességét is vizsgálták, mely kulcsfontosságú az ösztrogéntermelés korlátozásában (az ösztrogént az ER+ típusú ráksejtek felhasználhatják növekedésükhöz). Egy kivételével az összes limonoid természetes aromatázgátlónak bizonyult, ráadásul a limonin glükozid újra a leghatásosabbként szerepelt. Így a limonoidok nemcsak közvetlenül mérgezőek az ER+ és ER- típusú tüdőrák ráksejtjei számára, hanem a ráksejtek növekedéséhez szükséges ösztrogéntől is megfosztják azokat.

A tüdőrák megelőzése azonban nem az egyetlen célja a citrus limonoidok fogyasztásának. A limonoidok többek között a vastagbélrákkal, hasnyálmirigyrákkal, májdaganattal, a neuroblasztómával (a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganatával) és a leukémiával szemben is citotoxikusságot mutattak.

Ez egy fontos kérdést vet fel: mennyi citrusfélét kell fogyasszunk, hogy a rákkal szemben jelentős védelemre tegyünk szert?

Bizonyosan állítható hogy ha naponta 2-3 citrom vagy más citrusféle levét elfogyasztjuk, akkor nagyon sokat tettünk egészségünk megóvása érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 875
  • e Hét: 15243
  • e Hónap: 28992
  • e Év: 233693
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.