Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Ásvány
  2021-06-10 23:07:33, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Arany
  2021-06-10 23:06:17, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Szép ásvány
  2021-06-10 23:05:05, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
A legegészségesebb táplálékok
  2021-06-10 22:59:23, csütörtök
 
  Ha szeretnénk sokáig egészségesek maradni, akkor nagyon lényeges, hogy a tápláló ételeket részesítsük előnyben. Mitől is lesz tápláló egy étel? Attól, hogy magas az ásványi anyag- és vitamintartalma, illetve sok antioxidánssal, fehérjével és rosttal rendelkezik. Ezen kívül nagy mennyiségben vannak jelen bennük az egészséges zsírok. További előnyt jelent, ha biotermesztésűek, hiszen így nem tartalmaznak vegyszereket és GMO-mentesek. Cikkünkben most néhány tápláló ételt sorolunk fel.

Az egyik legértékesebb zöldség nem más, mint a brokkoli. Nagyon sok rostot tartalmaz, ezen kívül gazdag tárháza a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak: leginkább A-, C-, K- és E-vitamint tartalmaz, de sok folsav, kálium, kalcium, vas, cink, réz is megtalálható benne.

A brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett izocionátokat is. Ezek minden keresztesvirágú zöldségben, így a brokkoliban is jelen vannak, támogatják a szervezet méregtelenítő folyamatait, csökkentik a gyulladást, megakadályozzák bizonyos rákos betegségek kialakulását, biztosítják a hormonális egyensúlyt és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A hagyma gyulladáscsökkentő, vírusellenes és rákellenes vegyületeket tartalmaz. Fokozza az immunitást, védi a szívet és az érrendszert, szabályozza a vércukorszintet, fokozza a méregtelenítést és megakadályozza az alkoholos zsírmáj kialakulását.

A fokhagyma gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antibakteriális és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. Pozitív tulajdonsága, hogy fellendíti az immunrendszert, és olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek csökkentik a vérnyomást és rákellenes hatással is rendelkeznek.

A quinoa egy gluténmentes, fehérjében rendkívül gazdag táplálék, amely növényi alapú fehérjékkel van tele és sok aminosav van benne, nem beszélve a rosttartalmáról. Ezek a tulajdonságok védelmet jelentenek az emésztőrendszer, a szív és az érrendszer számára. A quinoa antioxidánsokban is gazdag, illetve olyan ásványi anyagokban, mint például a cink, a magnézium, a mangán vagy a réz.

A lazac gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakban gazdag. Ezen kívül D- és B12-vitamint, szelént, aminosavakat és kolint is tartalmaz. Egy speciális antioxidánsban is gazdag, ennek a neve asztaxantin, amely védelmet jelent az agy és az idegrendszer számára. A lazac pozitívan hat a szívre és az érrendszerre, valamint védelmet nyújt a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben, de védi az ízületeket és a szem egészségét is segít fenntartani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fáradtságunk okai
  2021-06-10 22:52:41, csütörtök
 
  Nemcsak télen, hanem tavasszal, ősszel és még nyáron is érezhetjük fáradtnak, nyúzottnak magunkat. A fáradtságnak valójában nincs sok köze az évszakokhoz, sokkal inkább az életvitelünkhöz, az életmódunkhoz és a táplálkozásunkhoz. Az emberek gyakran fogyasztanak kávét amikor fáradtak. A kávé koffeint tartalmaz, ami felpörget ugyan egy időre, de a túl sok koffein stresszhormonokat szabadít fel a szervezetünkben és ettől csak még fáradtabbak és kimerültebbek leszünk. A fáradtságnak nagyon sok oka lehet még, cikkünkben most ezeket soroljuk fel.

Sokan a cukros ételeket és a magas glikémiás indexű táplálékokat részesítik előnyben amikor fáradtak, pedig ezek az ételek ingadozó vércukorszintet okoznak, ami szintén negatívan hat, hiszen ezektől is csak egyre nyúzottabbnak érezhetik magukat.

Az egyik ok amiért gyakran érezzük magunkat fáradtak, hogy nem iszunk eleget, azaz dehidratáltak vagyunk. Az emberi szervezet nagy százalékát alkotja víz, így amikor szomjasak vagyunk, valójában jelez a szervezetünk, hogy valami nem működik megfelelően odabent, hiszen a víz számos testi funkció normális működéséhez elengedhetetlen.

A nem megfelelő alvás és az alváshiány is oka lehet a fáradtság kialakulásának. Egy egészséges felnőtt napi alvásszükséglete 7-8 óra. Éjjel regenerálódik a testünk, de ha nem alszunk eleget, akkor másnap fáradtnak és elgyötörtnek érezhetjük magunkat.

A túl sok koffein, a gyógyszerek, az alkohol és a késő esti vacsora is oka lehet az álmatlanságnak, és annak, hogy nem alszunk elég mélyen és eleget, így ezekre mindenképpen ügyeljünk, ha másnap nem szeretnénk fáradtan és kimerülten ébredni.

Fáradtságot az is okozhat, ha vitamin- vagy ásványianyag-hiányban szenvedünk. A leggyakrabban a B12-vitaminból van kevés, míg ásványi anyagok közül a vashiány okozhat problémákat. Egy laborvizsgálat könnyedén kiderítheti, hogy ennek a vitaminnak és ásványi anyagnak az alacsony szintje okozza-e a fáradtságunkat vagy valami egészen más áll a háttérben.

A szervezetünknek energiára és ,,üzemanyagra" van szüksége. Ezt az egészséges táplálékokkal biztosíthatjuk számára. A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend nemcsak egészségessé varázsol bennünket, de a szűnni nem akaró fáradtságunkat is segíti megszüntetni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hogyan készítsünk banánteát?
  2021-06-10 22:25:05, csütörtök
 
  Ma már egész évben elérhető számunkra a banán, hiszen nem csak télen juthatunk hozzá ehhez a gyümölcshöz. Önmagában is fogyaszthatjuk, de süteményekhez, desszertekhez is adhatjuk, turmixitalnak is kiváló és még banánteát is készíthetünk belőle.

A banán nagyon egészséges, hiszen sok rostot tartalmaz, illetve nagy mennyiségben megtalálható benne a kálium, illetve más ásványi anyagok is. A gyerekek egyik kedvenc gyümölcse, de sok felnőtt is nagyon szereti.

A banán héját nem esszük meg, pedig nagyon sok értékes tápanyagot, többnyire ásványi anyagokat tartalmaz. A banánnal kapcsolatban is végeztek különféle kutatásokat, bebizonyosodott, hogy a héja is nagy mennyiségben tartalmaz bioaktív vegyületeket, például polifenolokat és karotinoidokat. Úgy tartják, hogy a banán héja olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek elősegítik a pihentető alvást. Ilyen például a triptofán, de a kálium- és a magnézium-tartalma is támogatja az alvásunkat.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy idősebb emberek esetében kifejezetten pozitív hatással van az alvásra a magnézium, mint a szervezetünk számára az egyik legfontosabb ásványi anyag. A triptofán is segít elaludni, mert álmosak leszünk tőle, és nem kell attól tartanunk, hogy nem fogunk tudni elaludni, hiszen ez a vegyület hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb eséllyel átalusszuk az éjszakánkat.

Azok, akik szeretnének jól, jobban aludni, próbálják ki a banánteát. Nem kell tartani tőle, hogy megzavarja a vérnyomásunkat, hiszen nem tartalmaz koffeint, így kávé helyett is bátran fogyaszthatjuk.

A banántea hozzávalói:
2 bio banán
fél liter víz
fahéj
méz
citromlé

Elkészítése:
Tegyük fel a vizet főni. Amikor forrni kezd, adjuk hozzá a felkarikázott banánt és egy csipet fahéjat. Majd szűrjük le és ízesítsük mézzel és citromlével. A fahéjat akkor is a teához lehet adni, amikor már a csészénkbe öntöttük ezt a finom, ízletes és egészséges teát.

Mindenképpen bio banánt vegyünk, ha a héjából akarunk teát főzni. A banánteát sem jó nagy mennyiségben fogyasztani, mert gyomor- és bélpanaszokat okozhat. Egyszerre ne együnk túl sok banánt, mivel a magas káliumtartalma miatt szívproblémákat is generálhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Legyőzhető a cukor utáni sóvárgás
  2021-06-10 22:15:13, csütörtök
 
  Sokan nem tudnak ellenállni a cukornak, a desszerteknek, az édességeknek, pedig a cukor oka lehet a szervezetben kialakuló gyulladásnak. Amennyiben visszafogjuk a cukorbevitelt, úgy jelentősen csökkenthetjük a betegségek kialakulásának kockázatát, mint például az elhízást és az ebből fakadó problémákat, illetve a rákos megbetegedéseket.

Előfordulhat, hogy amikor cukorra vagy szénhidrátra vágyunk, akkor csak egy adag fehérjeforrásra van szüksége a szervezetünknek. A fehérje egy építőelem és fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. A fehérjében gazdag táplálékok alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, ezért érdemes minél többet fogyasztani a különféle magvakból, diófélékből, hüvelyesekből és halakból.

Amikor édes ételeket fogyasztunk, akkor megemelkedik a vércukorszintünk, majd ezután hirtelen leesik, azaz ingadozóvá válik. Nagyon fontos, hogy olyan ételeket vegyünk magunkhoz, amelyek stabilizálják a vércukorszintünket. Ilyen táplálékok lehetnek az összetetet szénhidrátok, a rostok, az egészséges zsírok és természetesen a fehérjékben gazdag táplálékok. Ezek csökkentik a cukor utáni sóvárgást és kiegyensúlyozzák a hormonokat, ami azért lényeges, mert így kisebb lesz az esélye az elhízásnak és a cukorbetegség kialakulásának.

A testünknek elegendő vízre van szüksége, hogy minden funkciónk tökéletesen működjön. A víz javítja az emésztést, csökkenti a fájdalmat, táplálja a sejtjeinket, keni az ízületeket, javítja a veseműködést, illetve energiát biztosít számunkra. A megfelelő hidratálás a túlevést is megakadályozhatja és ez akár még fogyást is eredményezhet.

Az alváshiány megemeli a ghrelin nevű hormon szintjét, amit éhséghormonnak is neveznek. Kutatások igazolják, ha keveset alszunk, akkor éhesek leszünk, de nem az egészséges táplálékokat részesítjük előnyben, hanem előszeretettel eszünk feldolgozott és gyorséttermi ételeket.

A króm egy olyan ásványi anyag, amely sokat segít a vércukorszint stabilizálásában. Javítja a vércukorszintet a cukorbetegeknél, emellett csökkenti az éhségérzetet és a fogyást is támogatja. Ezek mind-mind elősegítik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenését.

A finomított fehér cukrot leválthatjuk olyan természetes édesítőszerekre, mint a méz, a stivia vagy a kókuszcukor, melyek vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 1256
  • e Hónap: 14247
  • e Év: 190122
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.