Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Különleges receptek kamillára szabva
  2021-06-11 22:47:17, péntek
 
 



Mint oly sok gyógynövénnyel, a kamillával kapcsoltban is számos kutatást végeztek. Bebizonyosodott, hogy csökkenti a szorongást és enyhíti a depresszió kellemetlen tüneteit, de a kortizolszint csökkentésében is aktívan részt vesz.

A stressz és a gyulladás gyakran kéz a kézben jár, ám a kamilla egy hatékony természetes gyógyszer a gyulladás modulálására. Használhatjuk külsőleg borogatásként, fürdővízbe téve, illetve kenőcsök formájában kiütések, égési sérülések csillapítására, de íny- és szájnyálkahártya-gyulladás esetén is bevethetjük ezt a gyógynövényt.

Remek gyógytea kamillából:
Ha több ideig áztatjuk a kamillavirágzatot, akkor erősebb teát kapunk, így az íze is a megszokottól sokkal keserűbb lesz.

Hogyan készíthetünk kamillateát? Nagyon egyszerűen. Forraljon fel 2-3 dl vizet, közben egy csészébe tegyen 1 teáskanál kamillavirágzatot, majd öntse fel a forró vízzel. Hagyja ázni 5-10 percig, majd szűrje le. Ízesítse citromlével és mézzel.

Kamillaszirup depresszió és szorongás ellen:
Talán meglepően hangzik, de nagyon izgalmas szirupot készíthetünk ebből a gyógynövényből, amellyel aztán ízesíthetünk gofrit, palacsintát és akár gyümölcssalátát is.

Hogyan készítsünk kamilla szirupot? Ehhez forraljon fel fél liter vizet, majd adjon hozzá fél csésze kamillavirágzatot. Vegye le a tűzhelyről, majd hagyja egy kicsit lehűlni. Szűrje le, majd tegyen hozzá fél csésze termelői nyers mézet. Öntse az egészet egy sötét üvegbe, majd helyezze két hétre hűtőszekrénybe. Naponta 1-2 kanál szirup segíthet a gyulladás csökkentésében, illetve a depresszió és a szorongás tüneteinek enyhítésében.

Bőrtápláló kamillaolaj:
Kamillából olajat is készíthetünk, amely nagyszerűen táplálja és regenerálja a bőrünket.

Hogyan készítsünk kamillaolajat? Tegyen egy befőttesüvegbe fél csésze kamillavirágzatot, majd öntse fel valamilyen hordozóolajjal, ez lehet olíva-, jojoba- vagy avokádóolaj is. Helyezze az üveget sötét helyre legalább négy hétig, majd szűrje le, és már használhatja is. Tárolja hűtőszekrényben és legalább két hónap alatt használja fel.

A kamillaolaj remek lehet testmasszázshoz, főleg azoknak, akik az ízületi gyulladásban szenvednek, hiszen ez a gyógynövény remek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A legegészségesebb táplálékok(2)
  2021-06-11 22:42:58, péntek
 
  Az egészségünk megőrzéséhez lényeges, hogy tápláló ételeket fogyasszunk, hiszen ezek sok antioxidánst, ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, melyek mind nélkülözhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez. Cikkünkben néhány tápláló ételt sorolunk fel folytatva a ,,A legegészségesebb táplálékok" című korábbi cikkünket.

A tápláló ételek táborát gyarapítja a tojás. Nemcsak fehérjében, hanem kolinban is gazdag, ezek mind pozitívan hatnak az agyunk egészségére. A tojás gyulladáscsökkentő omega-3 zsírokban is bővelkedik, emellett D-vitamint is tartalmaz, melyek együttesen aktívan részt vesznek az immunitásunk fokozásában. A tojás A-vitaminban is bővelkedik, ami jót tesz a szem és a bőr egészségének, illetve segít az energiaszint növelésében is.

A bogyós gyümölcsök antioxidánsokkal, rostokkal, C-vitaminnal, mangánnal és rézzel vannak tele. Ezek a tápanyagok segítenek az agy egészségének növelésében, a rák elleni védelemben, a szív és az érrendszer optimális működésében, a vércukorszint egyensúlyának fenntartásában, illetve a látás javításában.

A gyermekláncfű zöld levelei antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdagok. Ez a gyógynövény fokozza az emésztést, elősegíti a méregtelenítő folyamatokat és a vércukorszint szabályozásában is aktívan részt vesz.

A fekete bab sok fehérjét és rostot tartalmaz, olyan tápanyagokkal van tele, mint például a vas, a magnézium és a folsav. Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Antociánokban és antioxidáns flavonoidokban is rendkívül gazdag, amelyek miatt gyulladáscsökkentő és vércukorszint-szabályozó tulajdonságokkal rendelkezik.

A kendermag nagyon sok értékes fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz, emellett gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavak tárháza is. A kender, csakúgy, mint a diófélék és a hüvelyesek, előnyös lehet a szívnek és az érrendszernek, illetve a bőr egészségét is segíti fenntartani.

A kelkáposzta, mint sötétzöld leveles zöldség nagyon tápláló, sok rostot, C- és B-vitamint, vasat, magnéziumot, omega-3 zsírsavakat és kalciumot tartalmaz. Antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben is gazdag. Ezek segítenek kivezetni a szervezetből a felesleges ösztrogént és így csökkentik a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 728
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 14682
  • e Év: 190557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.