Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Szíverősítő-vércukorszintet szabályozó vörös- és lilahagyma
  2021-06-28 23:34:16, hétfő
 
  A zöldségeknek minden egyes napon szerepelniük kellene az étrendünkben, mivel a szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak. A hagyma illatát sokan nem kedvelik és az erőteljes ízvilága - na meg az utóhatása miatt - nem fogyasztják.

A nagyszüleink nem igazán válogattak, mindenféle hagymát előszeretettel fogyasztottak. És milyen jól tették, hiszen mára bebizonyosodott, hogy a hagyma - legyen szó bármilyen hagymáról is - számtalan pozitív hatással rendelkezik, éppen ezért sok előnnyel jár a rendszeres fogyasztásuk. Cikkünkben most a lila- és a vöröshagyma pozitív hatásait ecseteljük.

Mindkét hagyma tele van értékes tápanyaggal, akár szupertápláléknak is nevezhetjük őket, hiszen immunerősítő, gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatással is rendelkeznek.

A lila- és a vöröshagyma is nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, melyek csökkentik a szervezetben az oxidációs folyamatokat, így az oxidatív stresszt is. Kiemelkedő antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően jelentős védelmet nyújthatnak számunkra a rákos megbetegedések és a szívbetegségek ellen.

A hagymafélék nagyon jó hatással vannak a szív egészségére. A vöröshagyma például tele van antociánnal, amely csökkentheti a szívroham kockázatát. Tanulmányok igazolják, hogy a hagymafélék rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulását okozó magas trigliceridszintet és a gyulladásokat is.

A hagyma olyan bioaktív anyagokat is tartalmaz, amelyek csökkenhetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Mind a lilahagyma, mind a vöröshagyma rendszeres fogyasztása jobb csontsűrűséget eredményezhet. Kutatások arra mutatnak rá, hogy a rendszeres hagymafogyasztás mérsékelheti a csontvesztés kockázatát és javíthatja a csontsűrűséget, ezeknek köszönhetően pedig jelentősen csökkenhet a csonttörések kockázata.

A lila és a vöröshagyma is aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Ez a tény különösen hasznos lehet azok számára, akik cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek.

A rendszeres hagymafogyasztás azért is javasolható, mivel a hagymafélék kedvezően hatnak az emésztőrendszer működésére, hiszen nagyon sok rostot tartalmaznak, egyben kiváló prebiotikum-forrásoknak számítanak. Így a hagymák nagyon hasznosak a bélrendszer egészségének fenntartásában, hiszen ehhez prebiotikumokra és probiotikumokra is szükségünk van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Alkoholfogyasztás és a mellrák
  2021-06-28 23:24:59, hétfő
 
  A kutatások azt mutatják, hogy azon nők körében, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet a nőknek alkoholt inni, de azt igen, hogy csakis mértékkel érdemes, hiszen ezzel csökkenhet a mellrák és más krónikus betegségek előfordulása.

Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás mintegy 15 százalékkal növeli meg a mellrák kialakulásának kockázatát. Egy kutatás során nőket kérdeztek meg arról, hogy tudnak-e egyáltalán az alkoholfogyasztás és a mellrák közötti kapcsolatról. A 20 és 45 év közötti nők mindössze 25 százaléka ismerte ezt az összefüggést.

Hogyan emeli az alkoholizmus a mellrák és más súlyos betegség kockázatát? Az egyik probléma az, hogy az alkohol jelentősen megnövelheti az ösztrogénszintet a szervezetben. Ez különösen a posztmenopauzába lépő nők számára lehet veszélyes, ugyanis a magasabb ösztrogénszint fokozza a hormonfüggő mellrák esélyét.

Ezen kívül az alkohol megakadályozza egyes tápanyagok felszívódását, így azok nem tudnak hasznosulni és nem tudják a pozitív hatásukat kifejteni a szervezetünkben. Mindegyik tápanyag lényeges, de a folsav különösen, hiszen kiemelkedő a szerepe a sejtek hibáinak kijavításában. Amennyiben a sejtek javítása nem történik meg, nagyobb az esély a rákos betegségek kialakulásának.

Az alkoholos italok nagyon sok kalóriát tartalmaznak, így a rendszeres fogyasztásuknak negatív hatása lehet az elhízás is, ami sokféle krónikus betegség kialakulásához vezethet.

Az alkohol nemcsak a mellrák kockázatát növeli meg, hanem más daganatos megbetegedésekét is, például nagyobb az esélye a szájüregi-, a torok-, a gége-, a máj-, a nyelőcső-, a vastagbél- és a végbélrák kialakulásának.

Nincs meghatározott mennyiség, hogy pontosan mennyi alkohol iható negatív következmények nélkül. Azonban annyi bátran állítható, hogy a nők 1, a férfiak pedig 2 egységnél ne igyanak több alkoholt - ez általában 1-2 decilitert jelent naponta. A szakemberek elmondják, minél kevesebb alkoholt fogyasztunk, annál jobban csökkenthetjük a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7507
  • e Hét: 16289
  • e Hónap: 47775
  • e Év: 252476
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.