|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2021-06-28 23:34:16, hétfő
|
|
|
A zöldségeknek minden egyes napon szerepelniük kellene az étrendünkben, mivel a szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak. A hagyma illatát sokan nem kedvelik és az erőteljes ízvilága - na meg az utóhatása miatt - nem fogyasztják.
A nagyszüleink nem igazán válogattak, mindenféle hagymát előszeretettel fogyasztottak. És milyen jól tették, hiszen mára bebizonyosodott, hogy a hagyma - legyen szó bármilyen hagymáról is - számtalan pozitív hatással rendelkezik, éppen ezért sok előnnyel jár a rendszeres fogyasztásuk. Cikkünkben most a lila- és a vöröshagyma pozitív hatásait ecseteljük.
Mindkét hagyma tele van értékes tápanyaggal, akár szupertápláléknak is nevezhetjük őket, hiszen immunerősítő, gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatással is rendelkeznek.
A lila- és a vöröshagyma is nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, melyek csökkentik a szervezetben az oxidációs folyamatokat, így az oxidatív stresszt is. Kiemelkedő antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően jelentős védelmet nyújthatnak számunkra a rákos megbetegedések és a szívbetegségek ellen.
A hagymafélék nagyon jó hatással vannak a szív egészségére. A vöröshagyma például tele van antociánnal, amely csökkentheti a szívroham kockázatát. Tanulmányok igazolják, hogy a hagymafélék rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulását okozó magas trigliceridszintet és a gyulladásokat is.
A hagyma olyan bioaktív anyagokat is tartalmaz, amelyek csökkenhetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Mind a lilahagyma, mind a vöröshagyma rendszeres fogyasztása jobb csontsűrűséget eredményezhet. Kutatások arra mutatnak rá, hogy a rendszeres hagymafogyasztás mérsékelheti a csontvesztés kockázatát és javíthatja a csontsűrűséget, ezeknek köszönhetően pedig jelentősen csökkenhet a csonttörések kockázata.
A lila és a vöröshagyma is aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Ez a tény különösen hasznos lehet azok számára, akik cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek.
A rendszeres hagymafogyasztás azért is javasolható, mivel a hagymafélék kedvezően hatnak az emésztőrendszer működésére, hiszen nagyon sok rostot tartalmaznak, egyben kiváló prebiotikum-forrásoknak számítanak. Így a hagymák nagyon hasznosak a bélrendszer egészségének fenntartásában, hiszen ehhez prebiotikumokra és probiotikumokra is szükségünk van.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-06-28 23:24:59, hétfő
|
|
|
A kutatások azt mutatják, hogy azon nők körében, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet a nőknek alkoholt inni, de azt igen, hogy csakis mértékkel érdemes, hiszen ezzel csökkenhet a mellrák és más krónikus betegségek előfordulása.
Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás mintegy 15 százalékkal növeli meg a mellrák kialakulásának kockázatát. Egy kutatás során nőket kérdeztek meg arról, hogy tudnak-e egyáltalán az alkoholfogyasztás és a mellrák közötti kapcsolatról. A 20 és 45 év közötti nők mindössze 25 százaléka ismerte ezt az összefüggést.
Hogyan emeli az alkoholizmus a mellrák és más súlyos betegség kockázatát? Az egyik probléma az, hogy az alkohol jelentősen megnövelheti az ösztrogénszintet a szervezetben. Ez különösen a posztmenopauzába lépő nők számára lehet veszélyes, ugyanis a magasabb ösztrogénszint fokozza a hormonfüggő mellrák esélyét.
Ezen kívül az alkohol megakadályozza egyes tápanyagok felszívódását, így azok nem tudnak hasznosulni és nem tudják a pozitív hatásukat kifejteni a szervezetünkben. Mindegyik tápanyag lényeges, de a folsav különösen, hiszen kiemelkedő a szerepe a sejtek hibáinak kijavításában. Amennyiben a sejtek javítása nem történik meg, nagyobb az esély a rákos betegségek kialakulásának.
Az alkoholos italok nagyon sok kalóriát tartalmaznak, így a rendszeres fogyasztásuknak negatív hatása lehet az elhízás is, ami sokféle krónikus betegség kialakulásához vezethet.
Az alkohol nemcsak a mellrák kockázatát növeli meg, hanem más daganatos megbetegedésekét is, például nagyobb az esélye a szájüregi-, a torok-, a gége-, a máj-, a nyelőcső-, a vastagbél- és a végbélrák kialakulásának.
Nincs meghatározott mennyiség, hogy pontosan mennyi alkohol iható negatív következmények nélkül. Azonban annyi bátran állítható, hogy a nők 1, a férfiak pedig 2 egységnél ne igyanak több alkoholt - ez általában 1-2 decilitert jelent naponta. A szakemberek elmondják, minél kevesebb alkoholt fogyasztunk, annál jobban csökkenthetjük a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2021. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
101 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 7507
- e Hét: 16289
- e Hónap: 47775
- e Év: 252476
|
|
|