Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Ráutalva Isten igéjére
  2021-06-29 21:59:40, kedd
 
  Ráutalva Isten igéjére

Keresztény az az ember, aki üdvösségét, megmentését, igazságát már nem önmagában keresi, hanem egyedül Jézus Krisztusban. Tudja, hogy őt Isten igéje Jézus Krisztus által bűnösnek nyilvánítja akkor is, ha saját bűnösségéből semmit sem érez; és tudja, hogy Isten igéje Jézus Krisztus által szabadnak és igaznak nyilvánítja őt, akkor is, ha egyáltalán nem érzi magát igaznak. A keresztény ember már nem önmagából él, nem az önvádolásból és az önigazolásból, hanem Isten vádjából és az Istentől kapott megigazulásból. Egyedül a neki szóló isteni igéből él, hittel alávetve magát Isten ítéletének - akkor is, ha az ítélet bűnösnek, s akkor is, ha igaznak nyilvánítja őt. A keresztény ember a halálát és az életét már nem önmagában, hanem egyedül az igében találja meg, amely kívülről érkezik hozzá, Isten szava által. A reformátorok ezt így fejezték ki: a mi igazságunk ,,idegen igazság", amely kívülről érkezik (rajtunk kívülről). Ezzel azt mondták, hogy a keresztény ember rá van utalva Isten neki szóló igéjére. Figyelme kifelé, a hozzá érkező igére irányul. A keresztény ember teljesen a Jézus Krisztusban kinyilatkoztatott Ige igazságából él.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Rózsák és liliomok a keresztyén életben
  2021-06-29 07:50:28, kedd
 
  Rózsák és liliomok a keresztyén életben

A keresztyén ember számára egyáltalán nem magától értetődő, hogy keresztyének között élhet. Jézus Krisztus az ellenségei között élt. Végül minden tanítványa elhagyta. ... Isten a látható közösség adományát különböző mértékben ajándékozza. A szétszórattatásban élő keresztyéneket megvigasztalja egy keresztyén testvér rövid látogatása, a közös ima, a testvéri áldás, sőt megerősíti a keresztyén kéz által írt levél is. Pál saját kezűleg írt üdvözlete leveleiben egy ilyen közösség jele volt. Mások a vasárnapi istentisztelet közösségét kapják ajándékba. Megint mások keresztyén életet élhetnek családjuk közösségében. A gyülekezet komoly keresztyénei között napjainkban egyre inkább felébred a kívánság, hogy munkájuk szüneteiben egy időre más keresztyénekkel összejöjjenek és közösségben legyenek az ige mellett. A közösségi életet a mai keresztyének ismét olyan kegyelemként fogják fel, amilyen az valójában, különlegességként, mint a keresztyén élet ,,rózsái és liliomai" (Luther).

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Kereszténynek lenni nem egy pillanat műve
  2021-06-29 07:45:41, kedd
 
  Kereszténynek lenni nem egy pillanat műve

Nincs megállás. Minden adomány, minden felismerés, melyet kapok, egyre jobban ösztönöz, hogy elmélyedjek Isten igéjében. Időt kell szánnom arra, hogy isten igéjével foglalkozzam. Gyakran hosszan kell egy-egy igén elmélkednem, hogy Isten parancsolatait helyesen értsem. Semmi sem lenne helytelenebb, mint amikor a túlzott buzgóság vagy érzelmesség kétségbe vonja a gondolkodás, az elmélkedés értékét. Az elmélkedés nemcsak annak a dolga, aki erre különösen elhivatott, hanem mindenkié, aki Isten útján akar járni. Bár Isten gyakran gyors és haladéktalan tetteket kíván, de a csendet és az elmélkedést is elvárja. Én megtehetem és gyakran meg is kell tennem, hogy órákat, napokat foglalkozom egyazon igével, amíg a helyes felismerés megvilágosodik számomra. Senki sem annyira haladó ebben, hogy ne lenne szüksége kellő időre.
És senki sem hiheti, hogy annyira sok dolga van, hogy fel van mentve alóla. Isten igéje igényt tart az időmre. Maga Isten lépett be az időbe, és most azt kívánja, hogy én is szánjam rá az időmet.
Kereszténynek lenni nem egy pillanat műve, hanem időt kíván. Isten nekünk adta a Szentírást, hogy abból ismerjük meg az ő akaratát. A Szentírás megkívánja, hogy naponta újra olvassuk, és gondolkozzunk rajta. Isten igéje nem néhány általános tétel gyűjteménye, amely minden időben rendelkezésemre állhat, hanem Isten naponta új, nekem szóló igéje, a magyarázat végtelen gazdagságával.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 2303 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4862
  • e Hét: 13574
  • e Hónap: 25449
  • e Év: 213251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.