Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Pirit
  2021-06-04 23:34:12, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Lila turmalin
  2021-06-04 23:31:57, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Kvarckristály
  2021-06-04 23:30:51, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Kobalt
  2021-06-04 23:29:46, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Kék fluoritkockák
  2021-06-04 23:28:10, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Kálcit és fluorit
  2021-06-04 23:27:15, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
A dehidratáció szemmel látható és nem látható jelei
  2021-06-04 23:24:50, péntek
 
  Közeleg a nyár és egyre jobban oda kell figyelnünk a folyadékfogyasztásra. Habár az év minden hónapjában fontos a hidratáció, nyáron különösen lényeges, hogy gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről. Cikkünkben olyan tipikus jeleket és tüneteket mutatunk be, amelyek akkor következnek be, ha dehidratáltak vagyunk, ha nem iszunk elegendő folyadékot.

Az egyik legszembetűnőbb jele a dehidratációnak a száraz bőr. Bőrünk nedvességtartalma akkor marad fenn, ha elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk. A bőr szárazsága sok minden miatt kialakulhat, de a leggyakrabban akkor tapasztaljuk meg, ha nem iszunk elegendő vizet. A víz azért is fontos, mert fenntartja a bőr természetes nedvességtartalmát, puhává, üdévé és élettel teli varázsolja.

Ha nem iszunk eleget vagy csak kevés folyadékot fogyasztunk, szájszárazság is kialakulhat. Amennyiben gyakran tapasztaljuk ezt a kellemetlen állapotot, intő jele lehet annak, hogy csak keveset iszunk.

Ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk, akkor is igyunk félóránként, óránként, ha éppen nem érzünk szomjúságot. Hiszen ha már szomjasak vagyunk, akkor a szervezetünk már régóta szomjazik, és ezt nem lenne szabad megvárni. Amennyiben elegendő vizet iszunk mindennap, akkor a száj nyálkahártyája nedves marad és elegendő nyálunk is termelődik. Amennyiben a szánk kiszárad és ez rendszeresen megtörténik, úgy fog- és ínyproblémák is kialakulhatnak.

Az ízület porcai és szövetei is nagy százalékban vizet tartalmaznak. Az egészséges mennyiségű porc- és ízületi folyadék segít fenntartani az ízületek egészségét, így nem gyötörnek majd bennünket mozgásszervi fájdalmak. Vízhiány esetén nem marad elegendő kenőanyag az ízületek számára, ekkor alakul ki fájdalom, duzzanat és merevség. De a fájdalom a legmeghatározóbb, minden mozdulat egy kínszenvedés, ezért is nagyon lényeges, hogy soha ne kerüljünk dehidratált állapotba.

Amikor betegek vagyunk és nem fogyasztunk elegendő folyadékot, nemcsak a kiszáradás veszélye fenyegethet bennünket, hanem sokkal lassabban és nehezebben is épülünk fel az adott betegségből. Különösen igaz ez, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk.

A dehidratáció kéz a kézben jár az állandó fáradtságérzéssel. A víz nemcsak a testünket teszi fitté, de szellemileg is sokkal aktívabbak maradunk. A dehidratáció könnyen álmossá tesz bennünket, de előfordulhat, hogy jelentősen csökken a koncentrációs képességünk és akár még memóriagondjaink is lehetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A menopauza tünetei más betegségekkel is összetéveszthetők
  2021-06-04 23:21:37, péntek
 
  A menopauza egy természetes folyamat. Minden nő átesik rajta, csak nem mindegy, hogy milyen életkorban. Manapság egyre több fiatal nő észleli a korai menopauzát, ami lerövidíti a termékeny időszakot. Sok és szerteágazó tünettel jelentkezhet, de ezek más betegségek esetében is előállhatnak. Sajnos előfordul, hogy a nőgyógyászok nem is igazán foglalkoznak ezzel a kérdéssel, pedig vannak olyan esetek, amikor egy nő nem is a menopauza szakaszába lépett, hanem valamilyen más betegsége van és ez okozza a menstruáció elmaradását.

A menopauzának tehát sok tünete létezik, de nem mindegyik jelentkezik minden nőnél egyformán. Van, aki többet is megtapasztal belőlük, másokat csak egy-két tünet kínoz és olyan esetek is előfordulnak, amikor az illető hölgy problémamentesen átvészeli ezt az időszakot.

A menopauza tünetei és jelei lehetnek többek között a menstruációs ciklus felborulása, a vérzés kimaradása, illetve elmaradása, de előfordulhat szorongás, koncentrációs probléma is. Az sem kizárt, hogy hüvelyszárazság, álmatlanság, depresszió, súlygyarapodás, hőhullámok, kipirulás, éjszakai izzadás, memóriagondok is jelentkeznek, de akár száraz bőr, csökkent nemi vágy, hajhullás, heves szívdobogás, illetve visszatérő húgyúti problémák, fejfájás, csökkenő izomtömeg, fokozott szőrnövekedés is előállhat.

A menopauza és a méhnyakrák tünetei sok hasonlóságot mutatnak, ezért nem kell megijedni, ha mi azt gondoljuk, hogy beléptünk a menopauza szakaszába, a nőgyógyászunk azonban egy rutinbeavatkozás keretében meg szeretné tudni, hogy biztosan nem méhnyakrákról van-e szó.

A hasonlóság miatt a méhnyakrák néhány tünete gyakran összekeverhető a menopauza tüneteivel: ez lehet fájdalom a kismedence térségében, hőhullámok, fokozott vizelési inger, rendellenes menstruációs vérzés, kellemetlen szagú hüvelyi váladék. Ezért sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy rendszeresen kell járni nőgyógyászati szűrővizsgálatokra. Minden nőnek tudnia kell, hogy az időben felfedezett betegség, ez esetben a méhnyakrák, szinte 100 százalékban gyógyítható.

Hihetetlen, de a 21. században még mindig hallani olyat, hogy a nők a betegségtől való félelem miatt nem járnak rendszeresen szűrővizsgálatokra. Sokan még akkor sem mennek orvoshoz, amikor már fájdalmaik vannak, pedig ez már nagyon rosszat jelez előre, hiszen előrehaladottabb betegséget, esetlegesen kialakult áttéteket is jelenthet.

Minden nőnek évente kellene szűrővizsgálatra járnia, mint ahogyan a férfiaknak is kötelező lenne prosztata vizsgálaton, urológiai szakrendelésen megjelenni. Hiszen esetükben is a korai diagnózis és kezelés elkezdése akár az életüket is megmentheti.

Az endometriózis tünetei is gyakran keverednek a menopauza kellemetlen következményeivel. Ezek lehetnek többek között alacsony libidó, hányinger, fáradtság, fájdalmas vizelés és székelés, menstruációs problémák, cikluszavarok, illetve ciszták megjelenése.

Néhány kiegészítőt is felsorolunk, hogy a menopauza elviselhetőbb legyen. A D-vitamin segíthet csökkenteni a szorongást és a depressziót. A citromfű támogatja a koncentrációt. Esetleges hüvelyszárazság esetén érdemes síkosítót használni, a hüvelyi fertőzések ellen pedig hatékonyak lehetnek a hüvelykúpok.

A rendszeres testmozgás növeli az energiaszintet és javítja a hangulatot. A dohányzás abbahagyása, az alkohol és a kávé mértékkel történő fogyasztása pedig hozzáárul a hőhullámok gyakoriságának és intenzitásának csökkenéséhez.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az erek egészségét biztosító keresztesvirágú zöldségek
  2021-06-04 23:16:24, péntek
 
 



Vitathatatlan tény, hogy a zöldségek csakis az egészségünket szolgálják, ezért érdemes jó barátságot ápolni velük és rendszeresen fogyasztani őket. A kutatások is arra mutatnak rá, hogy a zöldségek rendszeres fogyasztása többek között javítja a máj egészségi állapotát, jót tesz a szív egészségével és karbantartja az ereket.

A kutatások a keresztesvirágú zöldségekre is kiterjedtek. Ebbe a csoportba tartozik a kelbimbó, a brokkoli és a káposzta. A kutatók figyelmét többek között az hívta fel ezekre a zöldségekre, hogy idős nők közül azok, akik rendszeresen fogyasztottak keresztesvirágú zöldségeket, sokkal jobb egészségnek örvendtek, az érrendszerük is egészségesebb volt, mint azoknak a nőknek, akik nem ettek rendszeresen ilyen zöldségeket.

Az erek egészségének fenntartása nagyon lényeges, hiszen állapotuktól is függ, hogy milyen lesz a szervezetben a vér áramlása. A vérerekben a kalcium felhalmozódása és plakkok vagy zsírok lerakódása sok kárt okozhat, hiszen beszűkítik az ereket és jelentősen lecsökkentik a vér áramlását, ami akár szívroham és stroke okozója is lehet.

A kutatók azonban felfedezték, hogy akik sok keresztes virágú zöldséget fogyasztanak, kisebb a stroke és a szívroham kialakulásának esélye. Korábban erre már rámutattak bizonyos vizsgálatok, csak a tudósok sem tudtak rá magyarázatot adni, de mára bebizonyosodott, hogy a keresztesvirágú zöldségek javítják az erek állapotát, és ez jelentősen lecsökkenti a szív- és érrendszerrel kapcsolatos halálos betegségek kockázatát.

Egy kutatásba több száz idősebb nőt vontak be. A vizsgálati alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai 3 hónapon keresztül mindennap egy-egy adag keresztesvirágú zöldséget kaptak, míg a másik csoport tagjai nem fogyasztottak belőlük. Bebizonyosodott, hogy azok, akik rendszeresen keresztesvirágú zöldségeket kaptak, sokkal jobb egészségnek örvendtek, az érrendszerük állapotát is beleértve.

A keresztesvirágú zöldségek valóban nagyon hasznosak lehetnek. Szulforafán nevű vegyületük antioxidáns és rákmegelőzős hatással is rendelkezik, míg az indoltartalmuk a májbetegségek megelőzésében lehet a segítségünkre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Takarítás előnyeiről
  2021-06-04 23:07:00, péntek
 
  Takarítsunk, csökkentsük a stresszt és optimalizáljuk az immunrendszert!

Aki eddig nem szívesen takarított az otthonában vagy csak egy nyűgnek gondolta, lehet, hogy holnaptól nagyobb élvezettel takarít, hiszen már kutatások is igazolják, hogy a rendszeres takarítás milyen jó hatással van az immunrendszer működésére.

Nemcsak maga a takarítás van pozitív hatással az egészségünkre és az immunrendszerünkre, hanem maga a tisztaság is. Megállapították, hogy egy tiszta, rendezett környezetben az embereknek a fizikai és a mentális egészsége is sokkal jobb és ritkábban is betegszenek meg.

A kutatások sok mindenre kiterjedtek a lakótér tisztaságával kapcsolatban. Míg azok az emberek, akik rendezetlenebb otthonban élnek, sokkal kreatívabbak, addig a tiszta és rendezett lakásban élők sokkal hamarabb választják az egészséges ételeket, ha étkezésre kerül sor, azaz jobban hódolnak az egészséges életmódnak. Ez így nagyon sarkított megállapítás, a tudódok mégis ezt a következtetést vonták le a vizsgálatok során.

Egy másik kutatásban azt vizsgálták, hogy az emberek mennyit mozognak és sportolnak-e egyáltalán, illetve ez mennyire függ össze a lakóterük tisztaságával és rendezettségével. A vizsgálati eredményekből az derült ki, hogy azok az emberek, akik tiszta és rendezett lakásban élnek, sokkal nagyobb hajlandóságot mutatnak a rendszeres testmozgásra, mint azok a személyek, akiket káosz vesz körül a saját otthonukban.

A kutatások itt még nem értek véget. Azt állapították meg, hogy minél zsúfoltabb és úgymond rendezetlenebb egy személy lakása, annál fáradtabbnak érzi magát. Amennyiben valaki nem takarít rendszeresen, az otthonában nincs meg a helye az egyes dolgoknak, sokkal hajlamosabb a negatív érzelmekre, sőt a depresszióra.

A rendezetlen lakás látványa a stresszhormonok szintjét is jelentősen megemeli, ami viszont krónikus betegségek kialakulásához is vezethet. Nem beszélve arról, hogy a tiszta otthonban kevesebb lesz az allergiát és irritációt okozó anyag, amelyek jelenléte a lakásban szintén egyes betegségek kialakulásához vezethet.

A tiszta lakás energiával tölti fel az embereket, míg egy szemmel is láthatóan elhanyagolt és nem rendezett lakás jelentősen megnöveli a szorongás szintjét és a frusztrációt, akár dühöt is kiválthat, ami tartóssá válva szintén negatívan hat a testi és lelki egészségre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 804
  • e Hét: 1767
  • e Hónap: 14758
  • e Év: 190633
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.