Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Kék kristályok
  2021-06-08 23:15:23, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Az acai bogyó antioxidáns hatásai
  2021-06-08 23:09:12, kedd
 
 



A Brazíliában őshonos acai bogyó gazdag forrása az antioxidánsoknak. A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat, kalciumot, vasat, olajsavat, palmitinsavat, linolénsavat és fitoszterolokat.

Az acai bogyó olyan aktív tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek hatékonyak lehetnek számos betegség megelőzésében és kezelésben. Eredményes lehet akár magas vérnyomás, szexuális diszfunkció, ízületi gyulladás, vérszegénység, érelmeszesedés, cukorbetegség, fertőzések, elhízás, bőrbetegségek, illetve olyan szembetegség, mint például glaukóma megelőzésében is.

Az acai bogyó rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, amelyek nagyon hatékonyak a káros hatású szabad gyökök semlegesítésében. Antociánokat is bőven tartalmaz, amelyek megakadályozzák a koleszterin oxidációját és fenntartják a jó koleszterinszintet, ezzel hozzájárulnak az érelmeszesedés, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Az antociánok rákellenes hatással is rendelkeznek. Az acai bogyó előnyei közé tartozik többek között a méregtelenítő enzimek aktiválása, a rákos sejtek szaporodásának megakadályozása, elhalálozásuk beindítása, és ezzel a daganatok kialakulásának megelőzése.

Az acai bogyó szinte kisöpri a méreganyagokat a szervezetből. Mivel sok rostot tartalmaz, így segíti a hasznos tápanyagok felszívódását a bélrendszerben és ezzel javítja az emésztőrendszer egészséges működését. Ezen kívül aktiválja az olyan enzimek termelődését, amelyek csökkentik a szervezetben a gyulladásos folyamatok kialakulását.

Ez a különleges gyümölcs gazdag forrása még az egészséges zsírsavaknak is, különösen omega-3 zsírsavakat tartalmaz nagyobb mennyiségben. Mivel javítják az anyagcsere-folyamatok hatékonyságát, nagyon hasznos szerepük lehet a zsírégetésben és az egészséges testsúly fenntartásában, illetve a fogyókúránkban.

Az acai bogyó javítja az energiaszintünket, erősíti az immunrendszerünket és elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését. További csodás hatása, hogy hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához és csökkenti a szervezetben a gyulladást.

Az acai bogyó fogyasztása azonban nem javasolt mindenki számára. Főként akkor kell óvatosnak lenni, ha fájdalomcsillapító gyógyszert szedünk, illetve ha daganatos betegségben szenvedünk és kezeléséket kapunk, de egyes autoimmun betegség, például lupusz esetén sem javasolható a fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Milyen jelei lehetnek a vérrögképződésnek?
  2021-06-08 23:06:14, kedd
 
  Milyen jelei lehetnek a vérrögképződésnek? Mit tehetünk ellene?

A vérrögképződés voltaképpen nem más, mint a vér alvadása. Bizonyos esetekben hasznos, ha nem vagyunk vérzékenyek, gondoljunk csak a balesetekre. Azonban a vérrögképződés nagyon veszélyes is lehet, hiszen súlyos betegségeket és akár még halált is okozhat. A cikkben most a különféle testrészekben, szervekben kialakuló vérrögökről lesz szó, és arról is szót ejtünk, hogy mit tegyünk, ha ezzel a problémával szembesülünk.

Természetesen minden esetben azonnal mentőt kell hívni és a lehető legkevesebbet mozogni. A vérrögképződés nagyon súlyos probléma és tartós egészségkárosodást is okozhat, sőt akár halálos is lehet, így mindig vegyük komolyan, ha valamelyik felsorolt tünetet tapasztalunk. Cikkünkben természetesen nem tudunk minden tünetet felsorolni, ezért, ha érdekli a téma, olvasson róla bővebben a szakkönyvekben.

A vérrögképződés nemcsak veszélyes, hanem nagyon fájdalmas is lehet. Ilyen például a mélyvénás trombózis, ami a keringésben okoz fennakadást, hiszen megakadályozza a normális véráramlást. Tüdőembólia is kialakulhat, ami nehezíti a létfontosságú szervek oxigénellátását. Ez a súlyos probléma nemcsak a tüdőt, hanem más fontosságú szervet is károsíthat.

Vérrög az alsó vagy a felső végtagokban is kialakulhat. Ilyenkor duzzanat jelzi, hogy elszabadult egy vérrög, ami megakadályozza az egészséges véráramlást. A trombózis biztos jele, ha csak az egyik vagy mindkét végtag megduzzad. Ha teheti, teljes mozdulatlanságban tárcsázza a mentőket és várjon nyugodtan, míg megérkeznek.

Nemcsak a végtagfájdalom és nemcsak a duzzanat, hanem a bőrpír is jelezheti, hogy egy vérrög elszabadult. A bőr melegsége és elszíneződése tehát szintén utalhat erre a súlyos problémára.

A mellkasi fájdalom nem mindig szívinfarktusra utal, előfordulhat, hogy tüdőembólia váltja ki, mély lélegzetvételre csak még inkább erősödik a szúró fájdalom. A tüdőembóliánál minden egyes légzés fáj és egyre fájdalmasabb. Amíg nincs rosszabbul, azonnal tárcsázza a mentők számát!

A tüdőben kialakult vérrög lassítja az oxigén áramlását és ennek hatására érzi azt a beteg, hogy azonnal megfullad. A mellkasi fájdalom, a légszomj, a szapora szívverés és a száraz, szűnni nem akaró köhögés is lehet a tüdőembólia tünete, sőt abban az esetben is gyanakodhatunk, ha valaki vért köhög fel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A tüdő megtisztítása – az egészségünk múlhat rajta
  2021-06-08 23:03:08, kedd
 
  A tüdő megtisztítása furán hangzik, hiszen a lakást szoktuk takarítani és nem egy-egy szervünket, mégis nagy haszna van, ha odafigyelünk a tüdőnk egészségére, és néha-néha időt szánunk a megtisztítására, a méreganyagok úgymond kiseprésére. Kiknek van legfőképpen szüksége a tüdő karbantartására, megtisztítására? Elsősorban azoknak, akik rendszeresen dohányoznak, akik olyan helyen élnek, ahol nagy a lényszennyezettség mértéke, azoknak a krónikus betegeknek, akik légzőszervi betegségben szenvednek, például krónikus obstruktív tüdőbetegségben vagy éppen asztmában.

Ahhoz, hogy a testünk egészségesen működjön, elengedhetetlenül fontos, hogy a tüdőnk is jól működjön. Mindannyian tudjuk, hogy a cigarettafüst és a levegőben lévő szennyező anyagok milyen káros hatással vannak az egészségünkre. A tüdő voltaképpen önmaga rendbetételére, megtisztítására is alkalmas, de csak akkor kezdődik el az öntisztító folyamata, ha többé nincs kitéve a káros anyagoknak, mint például a cigarettafüst vagy a légszennyező anyagok.

Ha nem tudunk elköltözni vagy nem szokunk le a dohányzásról, akkor is vannak olyan módszerek, amelyekkel némiképpen csökkenthetjük a tüdőnket ért negatív hatásokat. Ezek a módszerek jó hatással lesznek a légutakra, javíthatják a tüdő kapacitását, csökkenthetjük a kialakult gyulladást és sokat tehetünk annak érdekében, hogy kevesebb szennyezőanyag, toxin legyen a szervezetünkben.

A tüdő megtisztításának egyik nagyszerű módja az inhalálás, hiszen javítja a légzést, illetve a tüdőben és a légutakban segít a nyálka fellazításában. A vízgőz belélegzése azonnali enyhülést hoz és segítséget nyújt a könnyebb légzésben.

A rendszeres testmozgás a fizikai és a mentális egészséget is javítja. A mozgás azt eredményezi, hogy az izmok megfeszülnek, keményebben dolgoznak, ami megnöveli a légzési sebességet, ez pedig jobb oxigénellátást eredményez.

A zöld tea nagyon sok antioxidánst tartalmaz, amely csökkentheti a tüdőben kialakult gyulladást. Az antioxidánsok emellett védelmet jelentenek a tüdőszövetek számára. Ez főként azok számára nagyon hasznos, akik dohányoznak.

Amikor a légutak gyulladt állapotban vannak, nagyon megnehezül a normális légzés, viszont a gyulladáscsökkentő ételek rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a javulás érdekében. Gyulladáscsökkentő táplálékok többek között: a cseresznye, a kurkuma, a zöld leveles zöldségek, a dió, az áfonya, a bab, illetve a lencse.

Milyen táplálékok segíthetnek még a gyulladás csökkentésében?
A gyümölcsök és a zöldségek mindenképpen, hiszen nagyon sok antioxidánst és polifenolt tartalmaznak. Ide sorolhatjuk még a rostokat is, amelyek csökkentik a gyulladást okozó citokinek mennyiségét. De az olajos halak is hasznosak lehetnek, hiszen omega- 3 zsírsavban gazdagok, melyek szintén remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A kurkuma pedig a fűszerek királyaként szintén hatékonyan mérsékli a szervezetben kialakuló gyulladást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A szívvédő articsóka
  2021-06-08 22:59:09, kedd
 
 



Akik eddig nem illesztették be az étrendjükbe az articsókát, mindenképpen tegyék meg, hiszen ez a táplálék szívvédő hatásokkal rendelkezik, illetve nagyon hasznos a májbetegség és a cukorbetegség megelőzésében is.

Az articsóka tele van értékes tápanyaggal, leginkább olyan antioxidánsok gazdag tárháza, mint például rutin, cinarin és kvercetin. Mivel nagyon sok fitonutrienset is tartalmaz, ezért a világon az egyik antioxidánsokban leggazdagabb zöldségnek számít.

Az articsókával kapcsolatban is rengeteg kutatást végeztek. Megállapításra került, hogy kiemelkedő a koleszterinszint-csökkentő hatása. Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akik magas koleszterinnel küzdöttek. A 12 héten át tartó kutatás során a résztvevő személyek mindennap kaptak articsóka-kivonatot. A vizsgálat végén minden embernek, aki a vizsgálatban részt vett, csökkent a koleszterinszintje. A kutatók úgy vélik, hogy a növény levelei oly módon csökkentik ezt az értéket, hogy voltaképpen megzavarják a szervezetben a koleszterintermelő folyamatokat.

Az articsóka egy remek fitonutrienst, a cinarint is tartalmaz, amelynek kiemelkedő szerepe van a koleszterinszint csökkentésében. Egy másik fitonutriens is megtalálható az articsókában, mégpedig a luteolin, amelynek szintén kulcsszerepe van ebben a folyamatban.

Ez a növény több módon is megakadályozza, hogy túl magas legyen a koleszterinszint a vérben. Egyrészről megzavarja azoknak az enzimek a működését, amelyek részt vesznek a koleszterin-termelésben. Másrészről növeli az epetermelést, ami hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetből minél több koleszterin kiürüljön.

Az articsóka alacsony zsírtartalommal rendelkezik, de rendkívül magas a rosttartalma, és nagyon sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, leginkább C- és K-vitamint, foszfort, folsavat és magnéziumot. A belőle készült kivonat nemcsak a koleszterinszint csökkentésében verhetetlen, hanem a magas vérnyomás mérséklésében is.

Az articsóka rendszeres fogyasztása védi a májat a különféle betegségektől és károsodásoktól, és a zsírmáj-betegség tüneteit is nagyszerűen enyhíti.

Levélkivonata az emésztésre is pozitívan hat. Mivel növeli a jó bélbaktériumok számát, így hatékonyan támogatja az emésztési folyamatokat. Az IBS tüneteit is mérsékli azzal, hogy növeli a jó bélbaktériumok arányát, de gyulladást is csökkent, illetve enyhíti a bélgörcsöket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 728
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 14682
  • e Év: 190557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.