Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A kamillaolaj megszabadít a fájdalomtól és segít ellazulni
  2021-07-01 23:00:46, csütörtök
 
 



A kamillának két típusa létezik: a római és a német kamilla. Ebből a gyógynövényből készül a híres kamillaolaj, amelynek nagy hasznát vehetjük. Mutatjuk is, milyen előnyei vannak a kamillaolajnak.

Már az ókori Egyiptomban és Rómában is használták ezt az olajat, főként emésztési gondok esetén fordultak hozzá, de alkalmazták fekélyekre, különféle sebekre, illetve szorongás enyhítésére és olyan bőrbetegségre is, mint amilyen az ekcéma. A régi korokban a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását is kihasználták, sőt még a rosszul alvó embereknek is ezt az olajat ajánlották.

A kamillaolaj valóban nagyon hasznos lehet emésztési zavarokra, leginkább hasmenés kezelésére vethető be. Mivel izomlazító tulajdonságokkal is rendelkezik, így hasznos lehet hasfájás és hasi görcsök csillapítására, illetve megszüntetésére.

A kamillából készült olaj és kenőcs nagyon hatékony lehet a sebek gyógyulásában, hiszen kiemelkedő az antibakteriális hatása.

A depresszióban szenvedő emberek gyakran szoronganak, és ez fordítva is igaz. A szorongó emberek gyakran küzdenek depresszióval is. A kamillából készült kivonat már nyolchetes alkalmazást követően is csökkenteni tudja a depresszió kellemetlen tüneteit.

A kamillaolaj az atópiás dermatitis kellemetlen tüneteit is enyhítheti, de ízületi gyulladás esetén fájdalmat is csillapít. Napi háromszori alkalmazása, akár meg is szüntetheti a kellemetlen panaszokat.

A kamilláról köztudott, hogy támogatja a jó éjszakai alvást. Egy kutatásba hatvan évesnél idősebb embereket vontak be, akik alvási gondokkal küzdöttek. A csoportot két részre osztották. Az egyik csoport tagjai kamilla-kivonatot kaptak este lefekvés előtt, míg a másik csoport tagjainak csak placebót adtak. A vizsgált végén kiderült, hogy azoknak, akik kamilla-kivonatot kaptak, jelentősen javult az alvás minősége.

A kamillaolajat többféleképpen is felhasználhatjuk, akár masszázsolajként valamilyen hordozóolajjal elkeverve, vagy meleg vízhez adva fürdőolajként. Mi magunk is készíthetünk ilyen fürdőolajat és kamillaolajat is. Következzen most ennek a receptje.

Kamillaolajos fürdőolaj
Hozzávalók:
háromnegyed csésze mandulaolaj
negyed csésze kókuszolaj
20 csepp kamilla-illóolaj
1 csésze szárított kamillavirág

Elkészítése:
Öntsük egy serpenyőbe a mandulaolajat, adjuk hozzá a kamillavirágzatot. Tíz percnél tovább ne hevítsük az olajat, csak annyira melegedjen meg, hogy a kamilla aromái, hatóanyagai kioldódjanak. Majd szűrjük le az olajat, a virágokra már nem lesz szükség. Ezt követően adjuk hozzá a vízgőz felett felolvasztott kókuszolajat és a kamilla-illóolajat. Öntsük az egészet egy steril, tiszta üvegbe. Fürdés előtt egy evőkanálnyit adjunk a fürdővizünkhöz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szódabikarbóna a válasz a savas refluxra?
  2021-07-01 22:56:42, csütörtök
 
  A szódabikarbóna néven közismert nátrium-hidrogénkarbonát a savas reflux kezelésének olcsó és egyszerű módja lehet.

Mi az a savas reflux?

A savas reflux gyakori betegség, amelyet sokféle módon lehet kezelni. A hivatalosan gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) néven ismert állapot egy krónikus vagy hosszabb ideig fennálló emésztőrendszeri megbetegedés. A Mayo Klinika szerint a GERD akkor diagnosztizálható, ha a savas reflux tünetei hetente több, mint két alkalommal jelentkeznek.

A savas refluxxal járó kellemetlen tünetek kezelése mellett az is elengedhetetlenül fontos, hogy megvédje nyelőcsövét a károsodástól. A szódabikarbóna csak egy a sokféle lehetőség közül, amelyet orvosa javasolhat a savas reflux kezelésére. A szódabikarbóna azért hatékony, mert semlegesítő tulajdonságokkal rendelkezik.

Hogyan működik a szódabikarbóna?

A szódabikarbónát sokféle háztartási és főzési feladat során használhatja. A savas reflux gyógyító tulajdonságát a sodium bikarbonát anyagnak köszönheti. Ez az anyag savközömbösítő hatású, emiatt segíti a gyomorsav semlegesítését és az étkezés után jelentkező GERD-es tünetek kontrollálását. Hasnyálmirigye természetes módon termeli ezt az anyagot a gyomorsav semlegesítése céljából. A dohányzás, és az egyéb egészségtelen életvitelhez kapcsolódó szokások azonban csökkentik a hasnyálmirigy ilyen képességeit, ilyen módon megnőhet a savas reflux kialakulásának veszélye. A szódabikarbóna alkalmazásával ugyanazt a hatást éri el, amit megfelelő körülmények között szervezete természetes sodium bikarbonát termelése okozna.

A szódabikarbóna savközömbösítő hatása során segíti a gyomorsav nyelőcsőbe jutásának megelőzését. Emellett megvédi a nyelőcsövet a hosszú távon bekövetkező káros hatásoktól is, amelyet a savas reflux okozhat.

A boltokban kapható étkezési szódabikabóna is remek módja a gyomorsav semlegesítésének, de egyéb formában is kapható, mint például a szódabikarbóna tartalmú
kapszulák,
tabletták,
granulátumok,
és folyadékok.

A leginkább széleskörben gyógyszertárakban kapható szódabikarbóna az Alka-Seltzer. Emellett omeprazol tartalmú kapszulákban is gyakran talál szódabikarbónát. Az omeprazol a protonpumpa gátló gyógyszerek közé tartozik. Az Egyesült Államokban leginkább Brioschi és Neut márkanevű szódabikarbónát találhat az üzletek polcain.

Hogyan használja?
A szódabikarbóna felhasználási módja a termék fajtájától függ. A gyógyszertárakban és élelmiszerüzletekben főképp porított verziót találhat, amelyet vízben feloldva kell meginni. Az adag mennyisége termékenként változhat, ezért mindenképpen orvosa utasításait kövesse. A Mayo Klinika felmérései szerint a felnőttek számára megfelelő szódium bikarbonát mennyisége két óránként fél teáskanálnyi. A port egy pohárnyi vízben kell elkeverni. A gyermekek számára megfelelő adag mennyiségéről kérdezze meg orvosát.

A gyógyszertárakban vénynélkül és vénykötelesen is kapható különféle tabletták azoknak lehet megfelelő választás, akik nem kedvelik a szódabikarbóna ízét. A könnyebb emésztés érdekében egy pohár vízzel vegye be a kapszulát. Ha szódabikarbóna pezsgőtablettát szeretne alkamazni, egy pohár hideg vízben 1- 2½ teáskanálnyi mennyiséget oldjon fel és étkezések után fogyassza. A 6-12 éves gyermekek étkezések után egy pohár vízben ¼-½ teáskanálnyi mennyiséget fogyaszthatnak el.

Ha sikeresen hat a szódabikarbónás kezelés, gyomorsava semlegesedni fog, és idővel egyre kevesebbszer fog gyomorégéses panaszokat tapasztalni.

Lehetséges veszélyek
A szódabikarbóna semlegesítő hatásai nem megfelelőek minden savas refluxxal küszködő számára. Mivel a termék nátriumot tartalmaz, ezért ne alkalmazza, amennyiben nátriumszegény étrendet követ. Emellett a szódabikarbóna befolyásolhatja néhány gyógyszer hatékonyságát, ezért mindenképpen beszéljen orvosával mielőtt alkalmazná.

A mellékhatások a következőek lehetnek:
szélgörcs,
hányinger,
túlzott szomjúság érzése,
fejfájás,
hasi görcsök.

A súlyosabb mellékhatások is jelentkezhetnek. Azonnal menjen orvoshoz, ha a következő tüneteket tapasztalja:
gyakori vizelési inger,
étvágytalanság és/vagy hirtelen fogyás,
légzési nehézségek,
a végtagok és a lábfejek puffadása,
véres vagy kátrány-szerű széklet,
véres vizelet,
őrölt kávéra hasonlító hányás.

A szódabikarbóna szedése nem ajánlott terhes nőknek, a savlekötők szedése pedig egyáltalán nem ajánlott 6 éves kor alatti gyermekeknek.

Kilátások
A gyógyszeres kezelés és az életviteli változtatások segíthetik a GERD-es tünetek csökkentését és a nyelőcső komolyabb károsodásának megelőzését. A savlekötők, mint a szódabikabóna is megfelelő lehetőségnek bizonyulnak. A súlyosabb savas reflux kezelésére lehetséges, hogy műtéti beavatkozás szükséges. Ne kezelje magát szódabikarbónával, mielőtt kikérné orvosa véleményét, hiszen ezáltal nem csak a mellékhatások esélyét növelheti, hanem az is lehet, hogy nem ez a legmegfelelőbb gyógykezelés az ön számára.

A Mayo Klinika munkatársai szerint orvosa valószínűleg megváltoztatja a gyógykezelés módját, ha három héten belül nem tapasztal változásokat. Az alábbi egyéb lehetőségek ismertek:
gyomorsav blokkolók,
savcsökkentők,
protonpumpa gátlók,
H-2 receptor blokkolók.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Tüdőt gyógyító és támogató gyógynövények, táplálékok
  2021-07-01 22:46:23, csütörtök
 
  Léteznek olyan gyógynövények és táplálékok, amelyek segítenek fenntartani a tüdő egészségét. Ez a segítség mindig jól jön, hiszen télen a megfázás és az influenza miatt lehetnek gondok a tüdőnkkel, nyáron pedig a száraz, pollenektől nyüzsgő levegő okozhat légúti betegségeket.

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a fokhagyma. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik, amelyek nagyon hasznosak lehetnek asztma, hörghurut és egyéb tüdőbetegség esetén.

Indiában gyakran használják a kurkumát, de nemcsak ételeket fűszereznek a segítségével, hanem az egészségügyi előnyeit is kihasználják. A kurkuma egyik aktív vegyülete a kurkumin, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkuma rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség és akár tüdőfibrózis esetén. Fogyaszthatjuk tea és kapszula formájában is.

A gyömbér nemcsak az emésztést támogatja és nemcsak hányinger esetén lehet hasznos számunkra, hanem számos tüdőbetegség orvoslásában is segítségünkre lehet, hiszen csökkenti a gyulladást és pozitívan hat a hörgőkre, így asztma esetén mindenképpen nagyon előnyös lehet a fogyasztása.

A halak és a halolaj, omega-3 zsírsavakban gazdagok, melyek szintén hasznunkra lehetnek különböző tüdőbetegségek, különösen krónikus obstruktív tüdőbetegség esetén. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatása kiemelkedő, és mint ilyen, a tüdőben kialakult gyulladást is csökkenteni tudják. A halolaj ezen kívül a tüdő fertőzéseivel is eredményesen veszi fel a harcot, különösen akkor, ha valamilyen baktérium okozza a problémát.

A citrusfélék, mint például a narancs és a citrom, jó forrásai az antioxidáns C-vitaminnak. Ez a vitamin segít az immunitás növelésében, de hatásos a légúti fertőzések elleni küzdelemben is, miközben javítja a légzést és a tüdőműködést a COPD-ben szenvedő betegek esetében.

A hagyma szintén nagyon sok mikrotápanyagot és vitamint tartalmaz. Ez a gyógynövény hasznos lehet hörghurut, asztma és megfázás esetén is, hiszen kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása.

Az alma is a tüdőt erősítő táplálékok közé sorolandó. Sok kutatási eredmény állítja, hogy a rendszeres almafogyasztás nagyon hasznos lehet a tüdőrák megelőzésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 189 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2247
  • e Hét: 4385
  • e Hónap: 35871
  • e Év: 240572
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.