Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Dsida Jenő: A háló közepén
  2021-07-14 20:58:01, szerda
 
 


Dsida Jenő: A háló közepén

Hajszálnál finomabb fonál
a szomorúság.
Ha harmatosan rácsillog a nap,
szivárványszínű.

A házunk előtti öreg akáctól
a sarkcsillagig,
onnan a holdig szőttem a hálót
e sejtelem-fonalakból.

Éjszaka gyémánt, nappal ezüst,
harmata: könny, -
villámra, viharra mozdulatlan,
de lengeti sóhaj.

S én gunnyasztok a háló közepén,
éjféli szürke pók
s úgy várok lakomára keringő
kóbor lelkeket.

 
 
0 komment , kategória:   Dsida Jenő  
Devecsery László - Minden muzsikál!
  2021-07-14 20:48:44, szerda
 
 



Minden muzsikál!
Csodaszép, csodaszép!
Ágak közt a fészek
pelyhes menedék.

Virágok kelyhében
tündérek ülnek,
s csendesen nékünk,
nékünk hegedülnek.

Devecsery László
 
 
0 komment , kategória:   Devecseri Gábor és D. László  
A fanatizmusról
  2021-07-14 20:37:22, szerda
 
 


Márai Sándor: Füves könyv

Mindig, mindenütt, minden módon és alkalommal küzdeni a fanatizmus ellen. A habzó szájú, nyavalyatörős indulat ellen, mely kitör emberi rejtekéből és szabdalni, alakítani akarja a világot. Küzdeni a fanatizmus ellen türelemmel, magyarázattal, értelemmel, következetes pedagógiával. És részvéttel is. Sajnáld a fanatikust. Ellened tör, de a roham önkívületében elharapja ennen nyelvét és önmagát is összezúzza."

Ámosz Oz: Kedves fanatikusok!
A fanatikus mindig siet megragadni a nyakadat, hogy megmentsen, mert szeret téged. Feltétel nélkül szeret. Viszont megfojt, ha rájön, hogy már menthetetlen vagy. Hogy elveszett vagy. És ha így van, neki kötelessége gyűlölni téged és megszabadítani tőled a világot."
A fanatikusok gyakran szarkasztikusak. Néhányan erősen szarkasztikusak, de a humorérzékük nulla. A humorban benne foglaltatik a képesség, hogy nevessünk magunkon."

Márai Sándor: Ítélet Canudosban
Mitől félt?
- Attól, amit odaát ... A maguk világában... úgy neveznek, hogy rend. De nem az. Csak rendszer."

Ámosz Oz: Hogyan gyógyítsuk a fanatikust
A fanatizmus régebbi az iszlámnál, a kereszténységnél, a judaizmusnál, régebbi bármelyik államnál, kormánynál vagy politikai rendszernél, régebbi a világ minden ideológiájánál és vallásánál. A fanatizmus sajnos az emberi természet szerves része, vagy ha úgy tetszik, egy gonosz gén."
Nem, a fanatizmus szinte mindenhol jelen van, csendesebb, civilizáltabb formái ott vannak körülöttünk, talán még bennünk is. Ismerek nemdohányzókat, akik elevenen megégetnek, ha a közelükben rágyújtasz! Ismerek vegetáriánusokat, akik elevenen felfalnak, amiért húst eszel!"
Egy felemelkedő tömegmozgalom nem az ígéreteivel és az eszméivel vonz és tart meg követőket, hanem azzal, hogy lehetőséget nyújt nekik, hogy elfeledkezzenek a szorongásaikról, egyéni életük értelmetlenségéről, ürességéről."

Ernst Jandl: A fanatikus zenekar

a karmester fölemeli a pálcát
a zenekar lóbálja hangszereit
a karmester ajkai nyílnak
a zenekar dühös ordításra kész
a karmester a pálcával kopog
a zenekar csépeli a hangszereket
a karmester kiterjeszti karját
a zenekar röpdös a teremben
a karmester lehajtja fejét
a zenekar a padlóban vájkál
a karmester izzad
a zenekar küzd háborgó víztömegekkel
a karmester fölfelé pillant
a zenekar az ég felé vágtat
a karmester fénylőn fellobog
a zenekar izzón összerogy"

A kezdő orvosok sokszor a fanatikus egyéneket összetévesztik a rögeszmés elmebetegekkel. Ha a beteg nem az önműködő villamosjegyet vagy hasonló fizikai képtelenséget tekinti sürgősen megvalósítandó reformnak, hanem a többtermelést vagy a serdületlenek által készített péksütemények fokozott állami ellenőrzését, úgy lehet, hogy később miniszter lesz vagy publicista. A rög- és valódi eszmék fanatikus ismételgetése ma még nincs precízen elhatárolva az orvostudomány előtt. Ezért olykor nagy reformerekről későn derül ki, hogy eszméjük nem valódi volt, hanem rög. De ilyenkor már nem lehet kezelni őket, mert magas pozíciót, nagy tekintélyt, és világraszóló érdemrendet kaptak."
Rejtő Jenő

Andrzej Sapkowski: Fecske-torony
minden államban találhatók olyan emberek, akik a társadalmi rend eszméjének elvakult fanatikusai. Odaadóan mindenre készek az eszme kedvéért. Bűntettre is, a cél ugyanis szerintük szentesíti az eszközt, és megváltoztatja a fogalmak jelentését. Ők nem gyilkolnak, ők megmentik a rendet. Ők nem kínoznak, nem zsarolnak: ők biztosítják az állam érdekét, és a rendért küzdenek. Ilyenek előtt az egyén élete, ha az egyén megsérti a fennálló rend dogmáját, nem ér egy garast sem, egy vállrándítást sem. Az ilyen emberek nem veszik tudomásul, hogy a társadalom, amelynek szolgálnak, éppen hogy egyénekből áll. Az ilyen emberek úgynevezett széles látókörrel rendelkeznek... és ez a látókör a legbiztosabb mód rá, hogy ne vegyék észre a többi embert."
Eric Hoffer: A fanatizmus természetrajza
Nagyon vigyázzanak, a fanatizmus rendkívül fertőző, jobban, mint bármelyik vírus. Könnyen elkaphatják, miközben harcolnak ellene."

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
A balatonfüredi Anna - bálról
  2021-07-14 20:06:43, szerda
 
 


A balatonfüredi Anna - bál

A hagyomány szerint az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg majdani férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal. A romantikus eredettörténetet beárnyékolja, hogy egyes források szerint a hölgy, "csak" Krisztina volt. Bár az ő tiszteletére rendezte édesapja a bált, az Anna-nap a báli főszezon végét jelentette, amit számos balatoni fürdőhelyen megtartottak korábban is.
A fiatalok boldogsága ráadásul meglehetősen rövidnek bizonyul: Kiss Ernő később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett. A források szerint az ifjú feleség is tragikusan korán, mindössze 21 évesen elhunyt, röviddel közös gyermekük, Ernesztina születését követően. A kislány is csupán a hetedik életévét érte meg.



Anna-bálokat nemcsak Füreden rendeztek, hanem más fürdőhelyeken is, de kétségtelen, hogy az Anna-naphoz közel eső szombaton megtartott balatonfüredi táncvigalmak voltak a leghíresebbek. A 19. században a füredi bálokat kedvelték igazán az arisztokraták, a hagyományok szerint ezeket az alkalmakat ragadták meg, hogy magyaros öltözékükkel és a bál szintén magyaros jellegével hangsúlyozzák nemzeti érzéseiket. A fennmaradt korabeli beszámolókból azonban nem politikai állásfoglalás, hanem egy divatos társasági esemény képe bontakozik ki.



Slachta Etelka 1841-ben nyaralt édesanyjával Füreden, így alkalma volt részt venni - és részletesen leírni - a nevezetes Anna-bált.
Az ifjú hölgyet érthető módon leginkább a táncok és a táncosai kötötték le:,,Első keringő vala. Valóban, ülésre sem jutottam. Derra majdnem kizárólag velem; Kupricz rendesen minden második tourt. Polkában sokat két ulánusunkkal s Schmerzinggel — azonban a két Rónayt egy atyjukról tudósító, vagy inkább haldoklását hírlelő sürgöny hívá el már délelőtt. Hogy roppant és roppant sokat táncoltam, nem is említem. [...] Első francaise-t Szekrényessyvel előtáncoltam. [...] Ma már sok kosarat osztottam, mind két francaise-ba,s cotillonban is. [...] Végre megérkezett a cotillon."
A beszámolóból látszik, hogy a csárdás és a magyaros zene helyett a kor divatos táncait sorolja, egy másik helyen pedig egyik partnere frakkját emlegeti, tehát nem a díszmagyart. Az Életképek tudósítója, Tanárky György is hasonló élményekről számolt be, amikor 1847-ben ellátogatott egy Anna-bálra. Ide szórakozni és nem politizálni érkeznek a vendégek.
Társalgási tónja: előkelő, azaz német, itt-ott francia és magyar: táncza: német, kevés francia ‘s még kevesebb magyar, ‘s egyetlen árva mazur."
A fentiek természetesen semmit sem vonnak le az események fényéből. A kor neves személyiségei - Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Blaha Lujza is megfordultak a mulatságokon. A bálok fénye a két világháború között kissé megkopott, számos balatoni településen (Balatonalmádi, Csopak, Tihany, Siófok, Zamárdi, Balatonföldvár) tartottak Anna-bált ekkor is a füredi mintájára, de Füreden nem.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek innen-onnan  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 208 db bejegyzés
e év: 1996 db bejegyzés
Összes: 10039 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1042
  • e Hét: 4153
  • e Hónap: 7903
  • e Év: 76823
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.