Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Az emberi lélekből fakadó szeretet
  2021-07-21 22:38:27, szerda
 
  Az emberi lélekből fakadó szeretet és a Lélek szerinti szeretet

Az emberi lélek szeretete könnyen öncélúvá válik, szokássá, bálvánnyá, melyet imádni kell, s amelynek mindent alá kell vetni. Ez a szeretet önmagával törődik, önmagával foglalkozik, önmagát szereti, semmi mást a világon. A Lélek szerinti szeretet viszont Jézus Krisztustól ered, egyedül neki szolgál, és tudja, hogy nincs közvetlen útja a másik emberhez. Krisztus áll köztem és a másik ember között. Hogy mi a felebaráti szeretet, azt nem eleve tudom már a szeretet általános fogalma alapján, mert az a saját lelkem vágyaiból fakad - mindez Krisztus előtt akár gyűlölet és a leggonoszabb önzés is lehet. Hogy mi a szeretet, azt egyedül Krisztus mondja meg nekem az ő igéjéban. A Lélek szerinti szeretet egyedül Jézus Krisztus igéjéhez kötődik. Akikkel Krisztus a szeretet jegyében közösségre hív, azokkal közösségre lépek, s ahol az ő igazsága a szeretet kedvéért azt parancsolja, hogy hagyjak fel a közösséggel, ott felhagyok vele, bármennyire tiltakozik is bennem az emberi szeretet. ... Az emberi lélek szeretete sohasem értheti meg a Lélek szerinti szeretetet. Mert a Lélek szerinti szeretet felülről való, e földi szeretet számára egészen idegen, új, fölfoghatatlan.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
E világi élet - 1944. július 21.
  2021-07-21 22:16:52, szerda
 
  E világi élet - 1944, július 21.

Csakis az élet teljes e világi valósága tanítja meg hinni az embert. Csak ha teljesen lemondott arról, hogy valakivé formálja önmagát - akár szentté, akár megtért bűnössé vagy egyházi (úgynevezett papi!) személlyé, igaz vagy igaztalan emberré, beteggé vagy egészségessé -, ezt nevezem én evilágiságnak, hogy az ember a feladatok és kérdések, sikerek és sikertelenségek, tapasztalatok és kétségek sűrűjében él - és akkor teljesen Isten karjaiba veti magát. Akkor már nem a saját szenvedését veszi komolyan, hanem Isten szenvedését a világban, akkor már együtt virraszt Krisztussal a Gecsemáné-kertben, s azt gondolom, ez a hit, ez a megtérés, így lesz igazán emberré és keresztyénné (lásd Jeremiás 45). Hogyan bízhatná el magát valaki a sikerekben, hogyan is csüggedhetne el a kudarcoktól, ha az e világi életben osztozik Isten szenvedésében? ... Hálás vagyok, amiért ezt megismerhettem, és tudom, hogy csakis azon az úton ismerhettem meg, amelyet végigjártam. Ezért gondolok hálával és békességgel a múltra és a jelenre.
Vezessen Isten irgalmasan át a mostani időkön; ámde legkivált vezessen minket önmagához.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten szeretet
  2021-07-21 21:58:50, szerda
 
  Isten szeretet

Ha tehát nem létezik olyan elgondolható emberi magatartás, amelyet minden kétértelműség nélkül "szeretetnek" nevezhetnénk; hogyha a "szeretet" felette áll minden meghasonlottságnak, amelyben az ember él; s ha mindaz, amit az ember szeretetnek nevez és mint ilyet gyakorolhat, mindig csak olyan emberi magatartás, amely meghasonlottság nélkül elképzelhetetlen, akkor rejtélyes, nyitott kérdés marad, hogy mit jelenthet a Biblia számára ezenfelül még a szeretet. A Biblia azonban nem tagadja meg tőlünk a választ. Nagyon is jól ismerjük, csak folyton félreértjük. A válasz így hangzik: "Isten szeretet." (János első levele 4,16) Megszoktuk, hogy ebben a mondatban a szeretet szót hangsúlyozzuk, ezért az egyértelműség kedvéért olvassuk az Isten szó hangsúlyozásával. Isten szeretet. Ez azt jelenti, hogy nem emberi magatartás, nem gondolkodásmód, nem cselekedet, hanem maga Isten szeretet. Csak az tudja, hogy mi a szeretet, aki Istent ismeri, nem pedig fordítva, hogy előbb - természettől fogva - tudjuk, mi a szeretet, és ebből adódóan azt is, hogy mi Isten. Istent azonban senki sem ismeri, csak az, akinek Isten kijelenti magát (János első levele 4,7). ... A szeretet nem belőlünk, hanem Istenből ered, a szeretet nem emberi, hanem isteni magatartás (János első levele 4,10).

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 72 db bejegyzés
e év: 2303 db bejegyzés
Összes: 35910 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 448
  • e Hét: 9160
  • e Hónap: 21035
  • e Év: 208837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.