Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Néhány gondolat a szexuális nevelésről 40 évnél is hosszabb
  2021-07-24 07:30:52, szombat
 
  Néhány gondolat a szexuális nevelésről
40 évnél is hosszabb ideig tanítottam. Gyógypedagógus vagyok, nagyon sok olyan gyerekkel foglalkoztam, akik ,,mások", kirekesztettek, megalázottak voltak. Az eltelt hosszú évtizedek alatt viszont egyetlen egyszer sem találkoztam olyan ,,szervezetekkel", ,,hordákkal", amelyek azért jöttek az iskolákba, óvodákba, hogy a gyerekek szexuális orientációját megváltoztassák, homoszexualitásra, leszbikusságra, nemváltoztató műtétre vegyék rá. Kiemelném még egyszer: soha.
Rendkívül sokszor keseregtem viszont az iskolákban zajló, elégtelen, felszínes, hiányos, egyetlen órában lezavart szexuális felvilágosítás miatt.
Láttam gyerekcsapatokat, akik nyüszítve, félelmében bepisilő, zokogva menekülő gyereket üldözőbe vettek, megvertek,tönkregyötörtek mássága miatt. ,,Csíra, csira", ordították menekülő gyerek felé, és más, itt idézhetetlen, megbélyegző kifejezéseket kiabáltak.
Kezeltem, szerettem, védtem lelkileg emiatt tönkretett fiatalokat.
Pedig a ,,felvilágosítás" joga a szülőké volt, hiszen az elején már említettem, hogy az iskola csak csökevényesen, hézagosan végezte azt el. A szülők közül sokan, maguk is rendkívül tudatlanok, felvilágosulatlanok voltak vagy egyszerűen csak rasszista szexuális nevelést tudtak nyújtani - ha egyáltalán - hiszen maguk is ilyet kaptak. Kevés szülőt, osztálytársat, pedagógust láttam kiállni a kirekesztés, bántalmazás ellen.
Láttam viszont a buszmegállóban - írhattam volna kocsmát is - röhögve, szörnyű megjegyzéseket tévő, obszcénül mutogató felnőtt férfiakat akik olyan fiatalt aláztak, aki szerintük ,,buzi" volt. Ezek az emberek apák voltak, maguk is szülők, akik ,,megölték" volna azt, aki az ő gyerekeiket csúfolja, bántja.
Szerintem, ha valamire szükség lenne az iskolákban az az, hogy a szexuális felvilágosítást, a másság elfogadását (nem csak a szexuálist) évekig, empátiával, nagy tudással tanítsák az iskolákban, átvéve akár a tőlünk ,,nyugatabbra" már jól működő programokat. Szükségét érzem annak is, hogy erre leendő pedagógusainkat is megtanítsák a képző intézmények.
Nem állítom - dehogy is -, hogy minden szülő alkalmatlan az empatikus nevelésre, de nekik, az empatikusaknak, a toleránsaknak csak csatlakozniuk kell az iskolához vagy segíthetnek az iskoláknak a szexuális nevelés cseppet sem könnyű munkájában vagy egyszerűen csak tisztességes, emberséges, elfogadó emberekké nevelik gyerekeiket. A példa is ragadós (talán).
Az igazi gyermekvédelem az lenne, amely befogadja a kirekesztetteket, amely megóvja az ,,ép" fiatalokat a gyűlölködéstől, ráneveli az uszítás elutasítására.
Az igazi gyermekvédelem emberséges, pszichológiailag is megalapozott tudással látja el a pedagógusokat. Aztán az ilyen pedagógushoz a szülők is egyre nagyobb számban csatlakoznak majd, eleve így nevelve gyerekeiket, hiszen maguk is ilyen nagyszerű nevelést kaptak.

Székely Ági
 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 216 db bejegyzés
e év: 3457 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 960
  • e Hét: 13044
  • e Hónap: 32017
  • e Év: 260954
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.