Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Az egészséges bőr alapvető tápanyagai
  2021-08-23 22:41:01, hétfő
 
  A legnagyobb szervünk a bőrünk. Nem véletlen, hogy azt mondják, azok vagyunk, amit megeszünk. Ez igaz a bőr és az étkezés kapcsolatára is, hiszen az elfogyasztott táplálékok és italok, mind-mind nyomot hagynak a bőrünkön. Vannak olyan ételek, amelyek negatívan hatnak a bőrre, ami miatt szárazzá válik és akár még bőrbetegségek is kialakulhatnak, mint például pikkelysömör vagy ekcéma. A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás lényeges a bőr egészségének megőrzése szempontjából.

Milyen tápanyagokra van szüksége a bőrünknek? A cink az egyik legfontosabb, hiszen gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatással rendelkezik. Gazdag forrásai: a vörös hús, a kagyló, a diófélék, a magvak, a hüvelyesek, illetve a tojássárgája.

Az A-vitamin nagyon fontos az egészséges bőrünk minőségének javításában, a szövetnövekedésben és a keratintermelésben is. Az A-vitamin élelmiszerforrásai közé tartozik a hal, a tojás és a hús.

A C-vitamin remek antioxidáns vitamin, amely döntő szerepet játszik a kötőszövetek egészségében, a kollagéntermelésben, segíti a sebgyógyulást és az immunrendszert is támogatja. Nagy mennyiségben a citrusfélék, a cseresznye, a brokkoli, az eper, a homoktövis és a csipkebogyó tartalmazza.

Az omega-3 zsírsavak hidratálják a bőrt, csökkentik a gyulladást, elősegítik a sebgyógyulást, sőt még az ekcéma gyógyításában is kiemelkedő szerepet játszanak. Nagy mennyiségben az olajos halak tartalmazzák, de egyes növényekben is megtalálható, mint például olívaolaj, avokádó, chiamag, lenmag, kendermag.

A hidratáció elengedhetetlen feltétele az egészséges bőrnek. Legalább napi 2 liter víz biztosítja a bőrsejtek megfelelő működését. Az elegendő vízfogyasztás megakadályozza a bőr szárazságát és korai öregedését, mivel a víz belülről hidratál. Az elfogyasztott ivóvíz a nyirokrendszer működését is segíti és szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében is.

Vannak olyan táplálékok és környezeti tényezők, amelyek ronthatják a bőrünk állapotát. Például a tejtermékek gyakran okoznak gyulladást és olyan bőrbetegségek kialakulásában játszanak szerepet, mint az ekcéma.

A cukor drasztikusan megemeli a vércukorszintet. A magas inzulinszint fokozott faggyútermelést és gyulladást is okozhat a bőrben. A telített transzzsírok is megnövelik a gyulladást a szervezetben, így jobb, ha ezeket is kerüljük vagy lecsökkentjük a fogyasztásukat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Miért piros, fehér és zöld a magyar zászló?
  2021-08-23 22:33:43, hétfő
 
  A zászló végleges színeit hosszú idő alatt nyerte el.

A krónikák szerint a magyarok vörös színű, fekete turulmadárral díszített, később pedig szentek képeivel, így például Szent Istvánéval vagy Szent Györgyével ellátott zászlók alatt harcoltak. Idővel a vörös-ezüst lobogók következtek el, esetenként az aktuális uralkodódinasztia színével kiegészülve.

A maihoz hasonlóbb, vörös-ezüst-zöld összeállítás a XV. században vált gyakorivá. A piros-fehér-zöld színeket az 1848. évi XXI. törvénycikk írta elő. A sávokra 1918-ig magyar címer is került, 1946-49, valamint 1956-57 között Kossuth-címer, 1949-56 között pedig Rákosi-címer volt rajta.
A Tanácsköztársaság idején a zászló egyszínű vörös volt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Az immunrendszer védettségét könnyedén elérhetjük
  2021-08-23 22:22:41, hétfő
 
  Ne várjuk meg, amíg megbetegszünk, hanem már ősszel kezdjük el felturbózni szervezetünk védelmi vonalát. Amennyiben lépéseket teszünk az immunrendszerünk megerősítésére, elkerülhetjük a vírusfertőzéseket és más megbetegedéseket.

Az alvás elengedhetetlen a jó egészséghez. Ha 7-8 óránál kevesebbet alszunk, akkor akár alváshiány is kialakulhat. Szakértők szerint az alvás minőségét az is befolyásolja, hogy mikor alszunk el, éjfél előtt mindenképpen ajánlatos ágyba bújnunk. Fontos, hogy az ágyban már ne használjunk kék fényt kibocsátó eszközöket. Lefekvés előtt elkortyolgathatunk olyan gyógyteákat, amelyek segíthetnek a pihentető alvásban. Ilyen lehet például a borsmenta, a citromfű vagy a kamilla.

estünk 70 százaléka vízből áll. Az ereinknek is vízre van szüksége, hogy tápanyagokat szállítson a test szerveihez és így a vérünk elláthassa oxigénnel, tápanyagokkal a sejteket, ami alapvető a szervezetünk megfelelő működéséhez. Naponta legalább 2 liter vizet kellene ahhoz meginnunk, hogy a testünk tökéletesen egészséges maradjon. A víz önmagában unalmas, így adhatunk hozzá citromot, narancsot, mentát, bogyós gyümölcsöket, uborkát, zellert is. Így amellett, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot elfogyasztjuk, még tápanyagokkal is ellátjuk a szervezetünket.

Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, hiszen ezzel alapvető tápanyagokat, antioxidánsokat, fitokémiai vegyületeket viszünk be a szervezetünkbe, amivel jelentősen támogatjuk az immunrendszerünket.

Az oxidatív stressz kulcsfontosságú eleme a legyengült immunrendszernek, éppen ezért kell minél színesebben, változatosabban táplálkozni. A hagyma, a fokhagyma, a kurkuma vagy a gyömbér segítenek csökkenteni a szervezetben a gyulladást.

Lényeges, hogy minimalizáljuk a stresszt, hiszen a negatív hatásai az egész szervezetben érezhetők, nemcsak mentális, hanem fizikai betegségeket is okozhat. A stressz legyengíti az immunrendszert is, így könnyebben betegszünk meg és kaphatunk el különféle fertőzéseket.

A D-vitamin maximalizálása is nagyon lényeges, hiszen támogatja az immunfunkciókat, mozgósítja azokat a sejteket, amelyek erős antimikrobiális válaszokat váltanak ki.

Az immunrendszerünk nagy része a bélben található, ezért fontos, hogy támogassuk a mikrobiomot. A hasznos baktériumtörzsek erősítik az immunválaszt és az immunrendszert.

A cink és a C-vitamin is fokozza az immunitást. A cink szükséges a sejtek normális fejlődéséhez és működéséhez, így ez a tápanyag különösen fontos az immunspecifikus sejtek számára. A C-vitamin szerepet játszik az oxidatív stressz elleni védelemben és az immunsejtek működésére is pozitív hatást gyakorol.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A gyömbér és a reflux
  2021-08-23 22:20:00, hétfő
 
  Használhatja-e a gyömbért a reflux kezelésére?

Amennyiben Önt is érinti a reflux okozta égés, valószínűleg számos kezelést kipróbált már, hogy megkönnyebbüljön. Míg a vény nélkül kapható gyógyszerek és az életmódváltoztatás segíthet, addig a természetes gyógymódok, mint például a gyömbérrel való kezelése, szintén enyhíthetik a tüneteit.

A gyömbér a kínai orvoslás központi összetevője. Kis adagokban a gyömbér gyulladáscsökkentőként működhet a szervezetben. Amennyiben túl sokat vesz be belőle, akkor azonban súlyosbíthatja a tüneteket.

Mik a gyömbér előnyei?

Mellette szóló érvek:
kis adagokban enyhítheti a gyomor-bélrendszeri irritációt
csökkentheti annak valószínűségét, hogy a gyomorsav visszaáramoljon a nyelőcsőbe
csökkentheti a gyulladást is és ez enyhítheti a reflux tüneteit

A gyömbér gazdag antioxidánsokban és kemikáliákban, amelyek számos gyógyászati előnyt jelenthetnek. Úgy tartják, hogy fenolos vegyületei enyhítik a gyomor-bélrendszeri irritációt és csökkentik a gyomor összehúzódásait. Ez azt jelenti, hogy a gyömbér csökkentheti annak valószínűségét, hogy a gyomorból a sav a nyelőcsőbe áramoljon vissza.

A gyömbér a gyulladást is csökkentheti. Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy azon résztvevőknél, akik gyömbért tartalmazó étrendkiegészítőket szedtek egy hónapon belül csökkentettek a gyulladásos tünetei. Ezek a gyulladáscsökkentő tulajdonságok különösen érdekesek a kutatók számára, főként a reflux esetében. Ennek oka, hogy a nyelőcső gyulladása a betegség egyik legfontosabb jellemzője.

A gyömbér csökkentheti az émelygést, megelőzheti az izomfájdalmat és enyhítheti a duzzanatot is.

Mit mondanak a kutatások?
Bár a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően hatásos lehet a reflux ellen, ez nincs orvosilag megalapozottan alátámasztva. Jelenleg nincsenek tanulmányok arról, hogy a gyömbér megfelelő-e a reflux tüneteinek kezelésére. A gyömbérrel kapcsolatos kutatások elsősorban az émelygést csökkentő képességeire korlátozódnak. A kutatók még vizsgálják a gyömbér általános használatának biztonságos mivoltát és az esetleges gyógyászati tulajdonságait.

A gyömbér megfelelő használata a reflux kezelésére

A gyömbért meg lehet hámozni, majd lereszelni, szeletelni, felkockázni vagy hántolni, hogy felhasználjuk a főzéshez. Fogyasztható nyersen, vízbe áztatva gyömbér teaként, vagy hozzáadható leveshez, rántáshoz, salátához vagy más ételekhez.

A gyömbérben található egyik kemikália egyes savlekötő szerek összetevője. A gyömbér por, kapszula, olaj vagy tea formájában is kapható.

A legfontosabb, amit észben kell tartania, hogy a gyömbért mértékkel fogyassza. Szigorúan ragaszkodva a nagyjából 4 grammhoz elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy enyhülést nyújtson a tünetek súlyosbodása nélkül. Ezt fel is oszthatja, és kisebb adagokban is beveheti a nap folyamán.

Kockázatok és figyelmeztetések
A gyömbér kis adagban történő felhasználása kevés mellékhatással jár. Kisebb mellékhatások lehetnek gázok testben történő felhalmozódása vagy puffadás. Amennyiben Ön olyan gyulladásos megbetegedésben szenved, mint például a reflux, akkor a több mint 4 g gyömbér 24 órás periódusban történő alkalmazása további gyomorégést okozhat. A mellékhatások általában a porított gyömbér fogyasztása mellett jelentkeznek.

További lehetséges kezelési formái a refluxnak

Nem a kedvence a gyömbér? Különböző vény nélkül kapható gyógyszerek vannak, amelyeket kipróbálhat, ha a reflux csak ritkábban jelentkezik.

A savlekötő szerek segíthetnek a gyomorsavak semlegesítésében és gyors enyhülést biztosíthatnak.
A H2 receptor blokkoló gyógyszerek csökkentik a gyomor által termelt sav mennyiségét.
A protonpumpa gátló szerek a gyomorsavak csökkentésére és a nyelőcső meggyógyítására szolgálnak.

A betegség előrehaladottabb eseteinek kezelésére erősebb gyógyszerek állnak rendelkezésre. Természetesen ezen gyógyszerek kiváltásához már orvosi receptre lesz szükség. Orvosa a legjobb eredmény elérése érdekében a következő gyógyszerek használatát javasolhatja:

Vényköteles H2 receptor blokkoló gyógyszerek
Vényköteles protonpumpa gátló szerek

Ezek a gyógyszerek a B-12-vitamin hiányával és a csonttörés enyhe kockázatával járnak.

A nyelőcsövet erősítő gyógyszerek csökkenthetik a záróizom ellazulásának gyakoriságát, és lehetővé teszik a sav felfelé áramlását. Ennek a gyógyszernek jelentős mellékhatásai vannak, és általában a nyelőcső reflux (GERD) legsúlyosabb eseteire van fenntartva.

Amennyiben a gyógyszerek nem nyújtanak enyhülést, a műtét egy másik lehetőség lehet. Az orvosok általában egy vagy két eljárást hajtanak végre a nyelőcső refluxban szenvedőknél. Az egyik egy LINX eszköz segítségével megerősíti a nyelőcső záróizomzatát. Egy másik azáltal erősíti meg a záróizmot, hogy a gyomor tetejét a nyelőcső alsó része köré tekeri.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Kálcit ásvány
  2021-08-23 22:13:38, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Gyémánt-zafír ékszer
  2021-08-23 22:11:54, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Gilmarit
  2021-08-23 22:10:01, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Fluorit
  2021-08-23 22:09:20, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Ezüst-cirkónia gyűrű
  2021-08-23 22:08:25, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 11041
  • e Hónap: 24790
  • e Év: 229491
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.