Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Smithsonit kristály
  2021-08-29 21:56:19, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Rutil és hematit
  2021-08-29 21:55:06, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Rubin
  2021-08-29 21:54:11, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Gyakori tüdőbetegségek
  2021-08-29 21:53:02, vasárnap
 
  A tüdőnk az egyik legérzékenyebb szervünk a hőmérsékleti és az éghajlati változásokra. A légzőszervi betegségek sok tényező miatt kialakulhatnak, egyik leggyakoribb oka lehet a genetikai hajlam, de a környezeti és az életmódbeli tényezők, mint például a levegő szennyezettsége és a dohányzás is közrejátszhat.

A káros anyagoknak való kitettség súlyos és olykor halálos betegséget is okozhat. A cikkben a leggyakoribb tüdőt is érintő betegségeket mutatjuk be.

A nátha, a megfázás és az influenza valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében jön létre. Legfőképpen tavasszal és ősszel szenvedünk ezekben a betegségekben. Egyik súlyos szövődményük a tüdőgyulladás is lehet, amely idősebb korban fokozott kockázatokkal jár együtt.

A másik légzőszervi betegség nem más, mint az asztma. A hörgők heveny gyulladása asztmás rohamot válthat ki, ami akár légzési nehézséghez is vezethet. Az asztma gyakori tünetei közé tartozik a légszomj, a zihálás és a köhögés. Kiváltó okai között szerepelhetnek: fertőzések, allergének, illetve a levegőszennyezés.

A COPD, vagy más néven a krónikus obstruktív tüdőbetegség tünetei között megtalálható a légszomj, a problémás légzés és a fájdalmas légvétel. A betegség többnyire már csak előrehaladott állapotban okoz tüneteket és az egyik oka a dohányzás.

A hörghurut kiváltói között ott szerepelnek a téli betegségek, az allergének és a levegő szennyezettsége, gyakran lázzal is együtt jár.

A tüdőben kialakulhat vírus és baktérium okozta fertőzés is, ami tüdőgyulladást is okozhat. Az idősek körében gyakran felüti a fejét a téli hónapokban. Minden légzőszervi betegség esetén a bőséges folyadékfogyasztás ajánlott.

A tüdőt érintő fertőzéseket és a tüdőbetegségeket elsősorban a dohányzás okozza és az olyan munkakörök, ahol az emberek poros, szennyezett levegőnek és káros vegyi anyagoknak vannak kitéve. Az ilyen munkakörökben nagyon hasznos a munkavédelmi maszk használata, illetve a dohányzásról való leszokás is, hiszen jelentősen lecsökkenti a tüdőbetegségek kialakulásának a kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Mit árul el rólunk a fejbőrünk és a hajunk?
  2021-08-29 21:50:06, vasárnap
 
  A hajunk és a fejbőrünk állapotából sok mindenre következtethetünk, többek között az egészségi állapotunkra is. Ahogy idősödünk, megváltozik a hajszálaink szerkezete, de nem feltétlenül kell beletörődnünk akkor sem a hajproblémákba. Nagyon sok idős hölgynek még ebben a korban is hosszú és szép a haja, hiszen a haj egészsége nem az életkor függvénye, sokkal inkább annak az életmódnak köszönhető, amelyet egész életünkben folytattunk. Mutatjuk, hogy az egyes haj- és fejbőrproblémák milyen betegségekre utalhatnak.

A hajunk nemcsak idősebb korunkban pompázhat fehér színekben, hiszen bizonyos esetekben fiatalon is megőszülhetünk. Ennek lehetnek genetikai okai. Ha a szüleink is korán őszültek, nekünk is nagy az esélyünk arra, hogy hamar megjelennek a hajkoronánkban azok a bizonyos ősz hajszálak.

A haj korai őszülésének más okai is lehetnek, például egyes betegségek: többek között pajzsmirigy- vagy cukorbetegség, vérszegénység és vitiligo, de akár tápanyaghiány, leginkább egyes vitaminok hiánya is okozhat még korai őszülést.

A száraz és töredezett haj hátterében a legtöbb esetben a dehidratáció áll. A legjobb, amit tehetünk, hogy mindig hidratáltak maradunk, azaz elegendő vizet fogyasztunk a nap során. Jó, ha tudjuk, hogy a koffein és az alkohol is vizet von el a szervezetből, így jól tesszük, ha ezeket is csak mértékkel fogyasztjuk.

A hajhullásnak ezernyi oka lehet. Az egyik ilyen ok nem más, mint a stressz. Azonban más eredője is lehet, ha sok haj marad a hajkefében, például a fejbőr fertőzése, de cukorbeteg személyek is gyakran megtapasztalhatják a hajhullást és a hajszálak elvékonyodását. Az sem ritka, hogy a menopauza szakaszába lépő nők változásokat vesznek észre a hajukkal kapcsolatban, akár a haj hullását, akár a töredezettségét.

A fénytelen haj is általában egyes vitamin és ásványi anyag hiányára vezethető vissza. Fénytelen és sprőd lehet a haj, ha nincs elegendő fehérje, cink és vas a szervezetünkben.

Amennyiben a hajunk megállt a növekedésben, akkor lehetséges, hogy nem viszünk be elegendő fehérjét a szervezetünkbe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3171
  • e Hét: 8016
  • e Hónap: 39502
  • e Év: 244203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.