Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A gyenge veseműködés tünetei
  2021-08-03 21:10:27, kedd
 
  A veséinkre nagyon sok feladat hárul. Többek között ez a szervünk felel a vér megtisztításáért, illetve a méreganyagok szervezetből történő kihajtásáért, amit a vizelet ürítése révén hajt végre. Nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk a vesénk egészségére, mivel, ha megbetegszik, sok más egészségügyi problémánk keletkezhet.

Előfordulhat, hogy a vese nem tudja elvégezni a feladatait, nem kielégítő a szervezet méregtelenítése, ami miatt toxinok maradnak a vérben. Ilyenkor veseelégtelenség vagy veseműködési zavar is kialakulhat. Mutatjuk, hogy milyen jelei lehetnek, ha a vesénk nem működik megfelelően.

A vese működési zavarának egyik jele, ha nem tudunk annyit a mellékhelyiségbe járni, mert egész egyszerűen nem érzünk ingert a vizelésre. Fontos tünet lehet az is, ha vér jelenik meg a vizeletben. Amikor a vese nem megfelelően szűri a vért, előfordulhat, hogy fehérje szivárog a vizeletbe. Ezért is nagyon hasznos, hogyha rendszeresen járunk laborvizsgálatokra, mert ezzel is monitorozhatjuk a veséink állapotát.

Vesebetegséget jelezhet a vesekő megjelenése. A kisebb vesekövek általában ártalmatlanok, de a nagyobbak azonban elzáródást is okozhatnak és komplikációhoz is vezethetnek. A vesekő általában akkor alakul ki, ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot.

A vesefertőzés is egy komoly probléma, ami jellemzően húgyúti fertőzés következményeként jön létre. Tünete lehet a hányinger, a hányás, a fájdalom a derékrészen, illetve a láz. A nők sokkal hajlamosabbak a hólyaggyulladásra aminek következménye lehet a vesefertőzés. Ha rendszeressé válik, akkor előfordulhat, hogy a vese is károsodik és zavarok keletkeznek a működésében.

Ha nem működik kielégítően ez a páros szervünk, néhány betegségre is gyanakodhatunk. Többek között szívbetegségek, májelégtelenség, magas vérnyomás, autoimmun betegség, cukorbetegség, egyes rákos betegségek is állhatnak a háttérben, de gyulladáscsökkentő gyógyszerek, kiszáradás, antibiotikumok, alkohol is kiváltó ok lehet.

Amennyiben a vesék megbetegszenek, úgy akut károsodás is kialakulhat. Ez azt is jelentheti, hogy a vesék működése leáll, ami természetesen életveszélyes állapotot jelent. Akár egyes gyógyszerek, sérülések vagy fertőzések is szerepet játszhatnak ennek a súlyos állapotnak a létrejöttében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A pikkelysömör természetes ellenszerei
  2021-08-03 20:18:06, kedd
 
  A pikkelysömör valójában egy autoimmun állapot, amely elsősorban a bőr egészségére van kihatással. Ez az immunprobléma magával hozza, hogy felgyorsul a bőrsejtek életciklusa, felhalmozódnak a bőr felszínén, ami miatt száraz, pikkelyes bőrréteget alakul ki.

A pikkelysömör hátterében sok minden állhat. Például a genetika, az érzelmi stressz vagy trauma, az szivárgóbél-szindróma, az immunrendszer diszfunkciója, illetve fertőzések. Kialakulásában a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a tápanyaghiány is szerepet játszhat, mint például a szelén, az A-, a D- és az E-vitamin hiánya. De az sem kizárható, hogy a pikkelysömör vírusfertőzés következtében alakul ki.

Sajnos ez a betegség nem gyógyítható, de a tünetei nagyon szépen kordában tarthatók. A gyulladás csökkentésében a gluténmentes táplálékok nagyon sokat segíthetnek. Előnyös lehet a friss zöldségek, gyümölcsök, a sovány fehérje, mint például a halak rendszeres fogyasztása is.

Amennyiben a szivárgóbél-szindróma okozza a pikkelysömört, akkor a gyulladáscsökkentő étrend követése is sokat segíthet a probléma megszüntetésében. Emellett előnyös lehet egy ételintolerancia vizsgálat is.

Léteznek olyan speciális gyógynövények és tápanyagok, amelyek szintén könnyíthetnek a tüneteken, de a megelőzésében is szerepet játszhatnak. Az egyik ilyen tápanyag a D-vitamin, amely csökkenti a gyulladást és megakadályozza az autoimmun folyamatok kialakulását.

A kurkuma - pontosabban a bioaktív hatóanyaga, a kurkumin - is sokat segíthet a pikkelysömör kiváltásában szerepet játszó gyulladás csökkentésében. A boswellia egy híres gyulladáscsökkentő gyógynövény, amely szintén hasznos lehet azok számára, akik ebben a betegségben szenvednek. A gyulladás elleni szisztémás védelem kialakításában szerepet játszanak még az omega-3 esszenciális zsírsavak is.

Mit tehetünk még? A rendszeres tisztálkodás jelentőségét nem kell hangsúlyozni. Kúraszerűen természetes módszereket is alkalmazhatunk, például adhatunk a fürdővizünkhöz Epsom-sót, fürdőolajat vagy holt-tengeri sót.

A forró vizet és a szappant azonban kerüljük, mivel súlyosbíthatják a tüneteket. Fürdés után pedig még a nedves bőrt kenjük be speciális pikkelysömör gyógyítására alkalmas kenőcsökkel, krémekkel.

Mivel a stressz miatt is fellángolhatnak a pikkelysömör tünetei, így nagyon fontos, hogy csökkentsük a stresszt az életünkben. Megfelelő módszerek lehetnek erre: a különféle testmozgások, olvasás vagy zenehallgatás, illetve bármilyen tevékenység, ami kikapcsol bennünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az agy egészségének megőrzése idősebb korban is fontos
  2021-08-03 20:16:24, kedd
 
  Az agy egészségre sokan nem fordítanak gondot, pedig ahogy öregszünk, egyre nagyobb szükségünk van a trenírozására és a karbantartására. Az agyunk az egyik legfontosabb szervünk, annak érdekében, hogy az elménk még idősebb korunkban is jól működjön, elengedhetetlen az egészséges táplálkozás.

Az öregedés az agyunkra is hatással van. A negyvenedik életévünk betöltését követően a térfogata és súlya mintegy 5 százalékkal csökken minden évtizedben. Ez az állapot progresszív és neurodegeneratív változásokat okoz, azaz csökkennek az agyi funkciók és a kognitív működés is zavart szenvedhet. Ezért is kulcsfontosságú a vitaminok és ásványi anyagok rendszeres bevitele, mivel ezek a tápanyagok csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatát.

A táplálkozás tehát kulcsszerepet játszik az egészséges agyműködés fenntartásában. Különösen igaz ez az idősebb személyek esetében. A változatos, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás elősegíti az agysejtek megfelelő kommunikációját és ez természetesen aktívan hozzájárul a megfelelő agyműködéshez is.

Milyen tápanyagokra van szüksége az agynak? Elengedhetetlenek az omega-3 zsírsavak az agy egészségének fenntartásához és normális működéséhez, érdemes ezért minél több a halat fogyasztanunk.

De B-vitaminokra is szüksége van, különösen a pantoténsavra, azaz a B5-vitaminra, hiszen ez aktívan hozzájárul a mentális teljesítmény és a koncentráció fokozásához. A B6- és a B12-vitamin és a folát támogatja az egészséges homociszteinszint fenntartását. Erre fontos figyelni, hiszen magas szintje szív- és érrendszeri betegséget okozhat.

Egyes ásványi anyagok is hozzájárulnak az agy egészségének fenntartásához, ilyen például a jód, a cink és a vas.

A vas mellett a C-vitaminnak is kiemelkedő szerepe van, hiszen nélkülözhetetlenek az oxigén szállításához és az immunrendszer működéséhez.

Az elektrolit egyensúlyának fenntartásában kiemelkedő szerepe van a magnéziumnak, de ez az ásványi anyag támogatja a normális mentális állapotot és a pszichológiai funkciókat is.

A szabad gyökök elleni küzdelemben pedig kiemelkedő szerepe van a szelénnek, az E-vitaminnak és a polifenoloknak. Ezek a tápanyagok az oxidatív stressztől védelmezik az agyat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 168 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 667
  • e Hét: 9449
  • e Hónap: 40935
  • e Év: 245636
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.