Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
848 éve kezdték meg Pisában a székesegyház ferde tornyának é
  2021-08-09 22:30:06, hétfő
 
 







848 ÉVE KEZDTÉK MEG PISÁBAN A SZÉKESEGYHÁZ FERDE TORNYÁNAK ÉPÍTÉSÉT


848 éve, 1173. augusztus 9-én kezdték meg Pisában a világ egyik legismertebb építménye, a székesegyház ferde tornyának építését. A kezdeti hibákat már az építkezés alatt igyekeztek korrigálni, így a dőlés oldalán magasabbra, az ellenkező oldalon alacsonyabbra építették az egyes szinteket.


Az akkor dicsősége és gazdagsága tetőfokán álló olasz város polgárai természetesen egyenes harangtornyot szerettek volna a dóm mellé, de alig jutottak el a második emeletig, amikor már látszott, hogy a torony nem teljesen függőleges. Az ok igen egyszerű: a mocsaras talaj nem bírta el a hatalmas súlyt és megsüppedt. (Pisa neve egyes feltevések szerint a görög ,,ingoványos föld" jelentésű kifejezésből ered, és a városban nemcsak a torony ferde, hanem - ha nem is ennyire feltűnően - a San Michele dei Scalzi templom és a San Nicola templom harangtornya is, és süllyed maga a katedrális is.)

Az építkezést megszakították, és csak majdnem egy évszázaddal később folytatták. Az ma sem tisztázott teljesen, hogy az eredeti terveket Bonanno és Giovanni Pisano, avagy Diotisalvi készítette-e, az viszont biztos, hogy amikor 1272-ben Giovanni di Simone irányításával ismét munkához láttak, az eredeti magasságot a felére, 60 méterre csökkentették. A tornyot végül Tomasso d'Andrea fejezte be 1360 és 1370 között, aki sikerrel harmonizálta a harangszoba gótikus stílusát a román stílusú toronnyal.


A hibákat már az építkezés alatt igyekeztek korrigálni, így a dőlés oldalán magasabbra, az ellenkező oldalon alacsonyabbra építették az egyes szinteket, ezért ha a tornyot ma vízszintesbe állítanák, a másik oldalon lenne ferde. A torony elkészültekor 1,4 méterrel tért el a függőlegestől, ez ma 3,9 méter, dőlésszöge jelenleg 3,99 fok. Magassága az egyik oldalon 56,70 méter, a másikon 55,86 méter, súlya mintegy 14 400 tonna, a hetedik emeletre 294, illetve a másik oldalon 296 lépcső visz fel. Állítólag Galilei - kihasználva a torony eltérését a függőlegestől - itt kísérletezett a szabadeséssel a 17. században, de ez vélhetőleg csak legenda.







A torony dőlésének megállítására számtalan ötlet merült fel. Akadtak, akik óriási léggömbökkel akarták ,,lábra állítani", mások azt javasolták, hogy ,,szedjék szét" több ezer darabra és azután építsék fel újra. Az első, katasztrofális eredménnyel járó beavatkozást 1839-ben végezték el, a puha földet a talajvíz elszivattyúzásával akarták megszilárdítani. Az ,,eredmény" azonnali és szemmel látható volt: a torony, amely a 16. század óta csak 5 centiméterrel ferdült, azonnal 20 centiméterrel dőlt meg. Egy évszázaddal később, 1934-35-ben a fasiszta diktátor, Benito Mussolini elrendelte a torony kiegyenesítését, ezért betont fecskendeztek a lágy talajba, majd 1959-ben újra ezzel a módszerrel kísérleteztek - a torony azonban ettől csak gyorsabban dőlt, mert a nagytömegű beton horgonyhoz hasonlóan ránehezedett az építmény alapjaira és lefelé húzta azt.

Az 1980-as években a dőlés értéke már több mint 4 métert tett ki, a torony 5 fokot és 22 percet mozdult el a függőlegestől, és biztonsági okokból 1990-ben bezárták. Az épület megmentésén két évtizeden át dolgoztak a szakemberek, akiknek feladata a dőlés megállítása volt, a kiegyenesítés szóba sem jött, mivel a torony ferdén lett nevezetesség. A dőlés ellensúlyaként először 670 tonna ólomöntvényt helyeztek el a talapzatnál, majd hozzáláttak a földfelszín alatti betonozáshoz, de ekkor a torony váratlanul megmozdult. Az építményt egy ideig acélkábelekkel, afféle ,,nadrágtartókkal" húzták visszafelé, az iszapos talajból leszívták a vizet és szilárd anyaggal helyettesítették azt, a talajcsúszást mesterséges földalatti mikroomlásokkal tartóztatták fel.

A beavatkozások eredményeként a torony lassan csaknem 44 centimétert egyenesedett, és legkevesebb további háromszáz éven át stabil lesz az állapota. A restaurálás 2011-ben fejeződött be, amikorra a tornyot megtisztították az évszázadok során ráragadt szennyeződésektől és a látogatók falfirkáitól, és ma ismét eredeti fehérségében csillog márványfala.









 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Máig rejtély övezi a dúsgazdag férfi és két alkalmazottja ki
  2021-08-09 21:15:29, hétfő
 
 









EGY BŰNTÉNY ÁRNYÉKÁBAN

MÁIG REJTÉLY ÖVEZI A DÚSGAZDAG FÉRFI ÉS KÉT ALKALMAZOTTJA KIVÉGZÉSÉT


A svédeknek hét évtized is kevés volt, hogy feldolgozzák a dúsgazdag Hjalmar von Sydow és cselédjei lemészárlását. A családi tragédia oka ugyanis máig kérdéses, ráadásul a túlélők évtizedekig hallgattak az esetről.


1932. március 7-én Hjalmar von Sydow svéd or­szággyűlési képviselőt, a stockholmi gazdasági élet kiemelkedő alakját délután a dolgozószobájában holtan találta hazaérkező unokahúga. A családfő egy hatalmas vértócsában feküdt, és a feje szét volt hasítva. A szörnyű látványtól sokkhatás alá kerülő lány lerohant a földszintre, ahol a cselédszobában az idős házvezetőnőt és a huszonéves szobalányt is holtan találta.



Hjalmar von Sydow svéd képviselő és két cselédje meggyilkolása a korabeli lapokban kiemelt téma volt - Wikipedia





A házon kívül tartózkodó kertész csak annyit tudott neki mondani, hogy nem sokkal korábban ott járt a bátyja, Frederik von Sy­dow és a felesége, de nem sokáig maradtak.


A szobalányra is vérbe fagyva találtak rá - Wikipedia





Nejével és magával is végzett

Persze ezek után azonnal a 24 éves fiúgyermekre terelődött a gyanú. S mivel kiderült, hogy Upsalába autózott a párjával, az ottani hatóságokat is értesítették. A helyi rendőrök egy előkelő étteremben bukkantak a nyomukra, ahol épp vacsorához készülődtek két barátjukkal. Mi­vel a zsaruk nem akartak botrányt, egy civil ruhás nyomozó kihívta az előcsarnokba a gyanúsítottat azzal, hogy sürgős ügyben kell beszélniük. Frederi­ket a neje is követ­te, és amikor kiderült, hogy a fiatalembert az emeletre invitálják beszélgetésre, leült a lépcsőnél, hogy megvárja. Ekkor a férje visszafordult hozzá, megcsókolta, majd revolvert rántott, és lelőtte a nőt. Aztán magával is végzett.



Gyorsan kiderült, hogy a fiú, Frederik (balra fent) volt a tettes - Wikipedia





A pénzen vesztek össze?

A rendőrök azt feltételezték, hogy szegény fiatalasszony semmit sem tudott férje hármas gyilkosságáról, ő ugyanis állítólag nem ment be vele korábban a csa­ládi házba. Így arra sem számított, hogy a férje végezhet vele.

S mi volt az indítéka Frederiknek? Ez sosem derült ki hivatalosan, bár a családhoz közel ­állók azt feltételezték, hogy a fiatalember folyton pénzt követelt az apjától, aki nem támogatta, mert ellenezte a házasságát.



A lapokban slágertéma volt a tragédia





Megtörte a hallgatást

A család egyébként sosem be­szélt többet a véres tragédiáról, helyette mélyen magába temette a történteket. Így aztán a következő generáció tagjai sokáig nem is hallottak a bűntényről.



Egy rokon könyvet írt az esetről - Wikipedia






Helena Henschen, a gyilkos unokatestvére - aki a helyszínen megtalálta az apa és a cselédek holttestét - csupán 15 éves volt, amikor először szembesült azzal, milyen sötét árny is vetül szülőjére, és felmenői múltjára. De egészen felnőttkoráig nem mert rákérdezni a történtekre, és amikor megtette, akkor sem kapott választ. Ezért aztán nyomozásba kezdett, és 2004-ben könyvet írt róla Egy bűntény árnyékában címmel, amely magyarul is megjelent. Ebben nemcsak a bűntényt próbálja rekonstruálni, hanem megnyugtató válaszokat keres a felvetődő kérdésekre.


Link








 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Nyílt levél a TVN részére! - 8.
  2021-08-09 20:45:31, hétfő
 
 


NYÍLT LEVÉL A TVN RÉSZÉRE! - 8.


T. TVN!


Már többször is jeleztem Nyilt levél formájában is, hogy a TVN részéről mind több blogbejegyzésem törlésre került, azok már az Archivumomban sem érhetők el. Ráadásul olyan nagyobb terjedelmű blogbejegyzések is, amelyekbe jóval több befektetett időnk van.

Sajnos mind sűrűbben tapasztalthattuk, hogy általában régebbi bejegyzéseinkből, de újabban már 2019 évi bejegyzéseinkből is szinte fűnyirószerűen rengeteg bejegyzés törlésre került. Olyan bejegyzések, melyeknek a törlése teljesen érthetetelen. Köztük olyanok, mint karácsonyi blogbejegyzések és neves szerzők, Gárdonyi Géze, Juhász Gyula és sok más hasonlóak is törlésre kerültek, olyan nagyobb terjedelmű blogbejegyzések, amelyekbe elkészítéséhez érthetően jóval több befektetett idő szükséges. Olyan blogbejegyzések kerülnek törlésre az Archivumomból - több hónapos v. éves ottlét után, amik szerintem sem tartalmilag, sem egyéb vonatkozásban nem indokolják ezek törlését.

Sajnos már korábban rengeteg több blogbejegyzésem törléséről kellett beszámolnom, több esetben Nyílt levél formájában. Úgy látom, ezeknek sem volt persze túl sok eredménye, szinte ugyanerre a sorsra jutottak, mert közülük is, ha jól számolom, négy Nyílt levél is törlésre került!

Néhány Blogkategóriákban eszközölt törlésekről részletes listát is küldtem már korábban a TVN részére. Nem kívánom ezeket itt most megismételni tételesen /de igény esetén pótlólag meg tudom küldeni/, de mindenképpen szeretném megemlíteni, és szíves figyelmükbe ajánlani a 2020.06.19-i e-mailemben ill. az azonos keltű Nyilt levél 6.-ban szereplő tételes összeállítást /ami ugyancsak törlésre került/, ugyanis az alábbi blogkategóriák törlései mindennél jobban beszélnek:


TÖRLÉSEK:( Részletezésük az e-mailban /2020.06.19/ ill. a törölt Nyílt levél 6.-ban)


Bölcsességek és gondolatok:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&kat=1460&n=menus gabor&blog_kategoria=B%F6lcsess%E9gek%20%E9s%20gondolatok.

A blogkategóriában a 2010.08.30.ig 43 bejegyzésből 18 db., 2015.01.31-ig 111 bejegyzésból 32 db blogbejegyzés került törlésre. Ez a blogbejegyzések 42 %-a, ill. 38%-a!


Életmód:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&kat=1463&n=menusgabor&blog_kateg oria=%C9letm%F3d

A blogkategóriában 2010.ben 15 db bejegyzésből 8 db bejegyzés került törlésre, ez már 53%!


Idézetek birodalma:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&kat=2034&n=menusgabor&blog_kateg oria=Id%E9zetek%20birodalma

A blogkategóriában a 2015 végéig felvitt 32 db bejegyzésből 13 került törlésre, sajnos ez is közel 41 %!


Karácsony - Újév:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&kat=1516&n=menusgabor&blog_kateg oria=Kar%E1csony%20-%20%DAj%E9v

A blogkategóriában 2011.12.31-ig 21 db bejegyzésből 14 db, 2012.12.31-ig 32 db bejegyzésből 17 db blogbejegyzés került törlésre. Ez a blogbejegyzések 66%-a, ill. 53 %-a. Talán ez tűnik a legérthetetlenebbnek.


Többi blogkategóriámat részletesebben nem vizsgáltam, egyelőre nem is kívánom az újabb bosszúságok megelőzése érdekében, de törlések ott is történtek, mint azokat korábbi jelzéseim alapján néhány esetben jeleztem is a T. Szolgáltató TVN-nek.

Az azért az előzőekből is megállapítható, az Archivumbani vizsgált törlések eredménye sokkal rosszabbak, mint amire számítani lehetett. És nagyon elszomorító! Sajnos a törlések olyan nagy mérvűek, a küldött e-mail ill. a a törölt Nyílt levél 6. szerint 40-66%- közöttiek /!/, ami mellett sem a TVN, sem én nem mehetünk el szótlanul.


Többször kértem a jelzett problémáim kivizsgálását. Egyszer, kétszer, háromszor, sokszor. Mivel levelezési címem általában minden korábbi reklamációm ellenére sem működik, így válaszukat privát e-mail címemre kértem, eddig válasz egyikre sem érkezett. Így kénytelen voltam sérelmemet ebben a formában /Nyílt levél/ is itt közzétenni.

Többször kértem már a törölt bejegyzések visszaállítását, de természetesen ez nem történt meg, sőt a T. TVN még csak válaszra sem méltatott! Remek üzleti kapcsolat a Szolgáltatónak - mi dolgozunk, és fizetünk - a TVN pedig TÖRÖL .

Most a kisebb törléseket nem is említem, mert ott a mi időbeli ráfordításaink is elenyészőek, a nagyobb terjedelmű blogbejegyzések törlése azonban mindenképpen nagyon bosszantó! Amit persze mégsem értek, hogy ez miért csak a TVN-re jellemző, más WEB oldalakon ilyennel sehol nem lehet találkozni!

Az a korábbi jelzésük pedig, hogy ún Adathalász kóborol az oldalamon, és a szinte mindennapos jelzésük ugyanis, hogy un "Adathalász blokkolása" történt a részükről, már kezd komikussá válni. A jelzések szerint az adathalász rendszeresen ugyan úgy kísérletezik az oldalam feltörésével és az adataim megszerzésével, blokkolják, de hónapok óta szinte nem történik semmi!!! Létezik egyáltalán a probléma, vagy csak egy elterelő művelet?

A bejegyzések egy Törlőgomb megnyomásával pillanatok alatt törlődhetnek! Biztos nem az adathalász törölte ezeket sem.

Szeretném, ha egyszer a törlő személy "ideállna elénk" és meg tudná magyarázni, miért teszi? A Levelezés rendszerén miért nem tudja az oldal jelezni felénk közvetlen a problémáit és akkor talán megelőzhetőek lennének a durva beavatkozások! A vége az lesz. hogy előbb-utóbb azok is elmennek, akik még itt maradtak és be lehet zárni a boltot!

Sokan több éve itt vagyunk a TVN-en. Sokan szerettük, szeretjük ezt az oldalt, de ha ez így folytatódik tovább, lehúzhatjuk a rolót véglegesen. Megszerettük. A TVN tárolási lehetőséget ígért, cserébe a a blogbejegyzéseink reklámfelületet biztosítottak a TVN-nek. A rendelkezésre álló tárolókapacitás, amit blogbejegyzéseink eredményeztek, a töredékét sem érik el ennek. Pláne ha a bejegyzéseink nagy része önhatalmúlag törlésre kerül és ez tovább is folytatódik.

Megjártam már néhány WEB oldalt, de sehol hasonló nem fordult elő! Az meg pláne nem, ami az utóbbi időben sokszor előfordul, hogy a bejegyzésekbe az oldalon belejavitások, résztörlések is történnek. Amit persze mégsem értek, hogy ez miért csak a TVN-re jellemző, mert más WEB oldalakon ilyennel nem lehet találkozni! Pedig tudom, itt szinte mindenki szerette ezt az oldalt. Igaz, időközben nagyon sokan itt hagytak bennünket. Mi mégis azt kérnénk, akik itt maradtunk, tegyük újra ezt az oldalt olyanná, amilyen volt éveken keresztül. A TVN a 2010-es évek elején az év legjobb WEB oldala volt, tegyünk meg érte mindent, hogy ez újra így legyen. És minden változásról a tagságot is időben tájékoztassuk.

Tisztelettel kérem a T. Szolgáltatót, hogy a bejegyzések törlését hagyja abba, vagy előzetesen közölje minden esetben annak okát, a törölt bejegyzéseket pedig állítsa állítsa vissza, mert amit egyszer ki lehetett törölni, azt vissza is lehet állítani! Volt már erre példa, amikor a TVN nekem is állított vissza a múltban törölt bejegyzést. Mert az nem lehet megoldás, hogy a TVN mély hallgatásba burkolózik, és még csak válaszra sem méltatja a panaszost.

További kérdésem, hogy mit szándékozik tenni a jövőben a TVN, hogy ezek rendszeressé ne váljanak? Meddig kell továbbá várnunk arra, hogy problémajelző észrevételeink a jövőben ne maradjanak válaszolatlanul? Jelenleg ugyanis mégis egy üzleti kapcsolat áll fenn köztünk, és ezért a Szolgáltatónak is van kötelessége velünk szemben. Ennek elmulasztása esetén felmerülhet a jövőben így az az igényünk, hogy az indokolatlanul törölt bejegyzések miatti esetleges kártérítési igényünket érvényesítsük a TVN felé.


A zárt rendszerre való áttérés során egyébként is ígéretet kaptunk a TVN-től 2018.o9.02-én:

"Kedves Felhasználónk!
Mint tudja cégünk 2002 óta (16 éve) nyújtja a szolgáltatásait teljesen díjmentesen.
Sajnos cégünk a jelenlegi formában nem tudja tovább üzemeltetni a szolgáltatásokat.
Október 1-jétől zárt rendszerré alakítjuk át rendszerünket.
Fontos tudni, hogy a zárt rendszerbe áthelyezett felhasználók

MINDEN ADATA MEG FOG MARADNI ÉS UGYANÚGY TUDJÁK HASZNÁLNI A SZOLGÁLTATÁSAINKAT A TOVÁBBIAKBAN"

/TVN.HU csapata 2018.09.02./


az az törlésre semmi sem kerül, a felhasználók minden adata meg fog maradni!


Ennek ellenére csak néhány nagyobb tétel, terjedelmesebb bejegyzések, amik ezt követően mégis törlésre kerültek:


Idézetek birodalma:

19.01.02: IDÉZETEK: A Szív szavai 15. Törölve
19.02.02: Idézetek: A Szív szavai 17. Törölve
19.04.02: Idézetek - Az Életről Törölve
19.04.17: Fókuszban a nő 1. Törölve
19.04.27: Fókuszban a nő 2. Törölve
19.04.30: Fókuszban a nő 3. Törölve
19.05.21: Feledhetetlen gondolatok Törölve


Karácsony - Újév:
2019.12.22: Karácsony készül, emberek! Törölve
2019.12.22: Angyalok - Törölve
2019.12.25: A legszebb karácsonyi dalok Törölve
2019.12.26: Karácsonyi idézetek Törölve
2019.12.31: Óév búcsúztató Törölve


Lelkem szirmai:
2019.06.06: A szív szavai Törölve
2019.07.20: Szakály Éva: Élet vagy halál / Alkudozás Törölve


Sajnos ez ma nem igaz, ez nem így lett, nem így van, így kérem a törölt bejegyzések visszaállítását! Bizonyára csupán egy nagy átverés áldozatai lettünk! Ez az ígéret csak részben valósult meg. Mert a zárt rendszerre való átalakulás során az az ígéret, hogy minden adatunk meg fog maradni, bizony az nem valósult meg. Lehet, hogy a törlések némileg csökkentek, de nem szűntek meg teljesen. És úgy látom, ezek általában a terjedelmesebb bejegyzéseket érintik.

Végezetül most már befejezve, nagyon rövid leszek. Úgy érzem, a TVN egyenlő jogú tagjaként megilletne annyi tisztelet minket is, hogy legalább válaszoljanak a leveleinkre. Valószínűleg a zsúfolt napirendjük ezt mindeddig nem tette lehetővé Önöknek. Ettől azonban mégsem vesztettem el a reményt, hogy esetleg a következő napokban mégis soron kívül foglalkozni fognak az ügyemmel. Szeretném megismételni újólag, a bevezetésben már említett, a zárt rendszerre való átalakulás során az az ígéret, hogy minden adatunk meg fog maradni, bizony így nem valósul meg, - legalábbis nálam! Hogy ugyan úgy tudjuk használni a szolgálatatásaikat a továbbiakban is, mint korábban - szintén nem!!!

Azonban nem lehet csak úgy a szőnyeg alá söpörni egy ilyen ügyet. Mert hallgatásuk ezt támasztja alá!


Köszönettel:
menusgabor
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2324
  • e Hét: 13402
  • e Hónap: 35890
  • e Év: 213765
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.