Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Igazat mondani
  2021-09-15 22:39:25, szerda
 
  Igazat mondani

Életünk azon időszakától kezdve, amikor már tudunk beszélni, azt tanuljuk, hogy szavainknak igaznak kell lenniük. Mit jelent ez? Mit jelent ,,az igazt mondani"? ...
,,Igazat mondani" nem csupán gondolkodásmód kérdése, hanem a helyes megismerés, a valós viszonyok komoly átgondolásának eredménye. Minél sokrétűbbek egy ember életkörülményei, annál felelősségteljesebb és nehezebb számára ,,igazat mondani". ...
Igazat mondani tehát meg kell tanulni. Ez szörnyen hangzik annak számára, aki úgy véli, hogy minden a gondolkodásmódon múlik, és ha az feddhetetlen, akkor minden más gyerekjáték. Mivel az már csak úgy van, hogy az etikus nem választható el a valóságostól, így az erkölcsös cselekvésnek szükséges alkotóeleme a valóság mind jobb megismerése. A bennünket foglalkoztató kérdésben azonban a cselekvés a beszédben rejlik. A valóságost kell szavakban kifejezni. Ez az igazsághű beszéd lényege. Ezzel azonban elkerülhetetlenül felmerül a kérdés: ,,hogyan" mondjuk az igazat? A mindenkori ,,helyes szó" megtalálásáról van szó. Azt megtalálni hosszú, komoly és lépésről lépésre haladó fáradozás eredménye a valóságos dolgok megtapasztalása és megismerése alapján.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Az eskü és a hazugság
  2021-09-15 22:16:29, szerda
 
  Az eskü és a hazugság

Mi az eskü (Máté 5,33-37)? Az eskü Istenre mint tanúra történő nyilvános hivatkozás egy olyan kijelentés igazolása céljából, amelyet valamilyen elmúlt, jelenlegi vagy jövőbeli dologgal kapcsolatban teszek. ... Az eskü a világban lévő hazugság bizonyítéka. Ha az ember nem lenne képes hazudni, nem lenne szükség esküre sem. Így az eskü ugyan gátja a hazugságnak, egyszersmind azonban az előmozdítója is. Akkor ugyanis, amikor csak az eskü igényli a végső őszinteséget, egyúttal a hazugság is teret kap az életben, és bizonyos létjogosultságot adnak neki. Az ószövetségi törvény az eskü által veti el a hazugságot, Jézus viszont az eskü megtiltásával. ...
A ti beszédetekben legyen az igen igen, a nem nem. Nem mintha ezáltal a tanítvány szavai mentesülnének a mindentudó Isten előtti felelősségtől. Ellenkezőleg, a tanítvány minden szava éppen azáltal kerül teljesen a mindentudó Isten magától értetődő jelenlétébe, hogy nem hivatkozik nyomatékosan Isten nevére. Mivel egyáltalán nincs olyan szó, amely ne Isten előtt hangozna el, ezért Jézus tanítványának nem kell esküdnie. Minden szavának igaznak kell lennie, így semelyiket sem kell esküvel megerősítenie. Hiszen az eskü által minden egyéb szavára a kétség homálya vetül.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Előrehaladás a keresztyén életben
  2021-09-15 21:39:38, szerda
 
  Isten hogyan ad előrehaladást népének a keresztyén életben?

Textus: 1Kir 17,1-16

Az élet tele van bizonytalanságokkal. Nem tudjuk hogy mit tartogatnak számunkra a napok. Látjuk ezeket a bizonytalanságokat Illés életében is. Miután Isten parancsára átadta Isten üzenetét Aháb királynak, Illés ugyancsak Isten parancsára elment egy kiszáradó patakhoz, a Kerit-patakhoz és leült a patak mellett. Ott lakott elrejtettségben legalább egy évig. Szeretném majd megkérdezni egy napon Illést a mennyben, hogy mit csinált ott a patak mellett egy évig. Az a hely egy nagyon magányos hely volt. Semmi nem volt ott ami magára vonhatta volna a figyelmét. Az egyedüli esemény minden nap az volt amikor a hollók reggel és este húst és kenyeret vittek neki az Isten által kijelölt időpontban. Nehéz hely lehetett a számára azt gondolom, hiszen egyedül volt ott legalább egy évig. Egy magányos embernek ez hosszú idő. De ugyanakkor az ott eltöltött idő Illés számára a felkészülés ideje volt. Isten felkészítette szolgáját egy nagyobb szolgálatra, továbbá, hogy hasznosabb legyen az Úr munkájában és egy nagyobb hitre. Ezen a helyen is várnia kellett az Úrra. Az ott eltöltött idő alatt Isten növelte a hitét, a hasznosságát és növekedett Isten kegyelme az életében. Illés válsággal kellett szembenézzen ahogyan mi is sokszor válsággal kell szembenézzünk. A patak amely a vizet biztosította az életben maradásához kiszáradt. Kiszáradt mert nem volt eső. Eső pedig azért nem volt mert Isten megvonta az esőt az országtól. A király és a nép gonoszsága, bálványimádása miatt vonta meg Isten az esőt tőlük. Illés Isten nagy szolgája együtt szenvedett a néppel. Szenvedett ő is Isten ítélete alatt ami az országon volt. Illés nem tudta hogy mit tartogat számára a jövő. Nem tudott ott maradni víz nélkül. Illésnek is mint Isten minden gyermekének szüksége volt a kegyelem mélyebb munkájára az életében. Hozzánk hasonló természetű ember volt. Szüksége volt arra, hogy a kegyelem növekedjék az életében, hogy nagyobb legyen a hite Istenben, hogy nagyobb legyen az ereje a szolgálatban. Az egyedüli mód arra, hogy hasznosabb legyen az Úr munkájában, hogy növekedjen a hite, hogy jobban hasonlítson Krisztushoz, az Isten gondviselése által lehetséges, Aki olyan helyekre vezet el bennünket ahol próbára tesz bennünket és ahol bizonyítanunk kell a hűségünket iránta. Isten az ő gondviselésében nehéz helyzetekbe vezet bele minket amikkel nem könnyű megküzdeni azért hogy növekedhessünk a hitben, hogy előre haladhassunk a megszentelődés útján.

Erről szeretnék ma este beszélni : Isten hogyan viszi előre az ő népét?

I. Olyan helyre vezet el bennünket ahol próbára teszi az ígéretébe vetett hitünket. Ha azt kéred Istentől, hogy vezessen előre a megszentelődés útján, hogy adjon neked növekedést a hitben, a kegyelemben, hogy tegyen még érettebbé lelkileg, hogy vezessen el a lelki felnőttkorúságra, akkor biztos lehetsz abban, hogy olyan helyre visz el téged ahol próbára teszi, megvizsgálja az ígéretébe vetett hited.

7vers: ,,Egy idő múlva azonban kiszáradt a patak, mert nem volt eső az országban."

A Kerit-patak csendes hely volt a próféta számára ahol közösségben lehetett az Úrral, ahol gondolkodhatott azon, hogy mi Isten akarata az életre nézve, hogy mire van szüksége a népnek. Sok ideje volt elmélkedni Istenen, a helyzetén. Azt mondanám magamban, egy ilyen helyzetben, látva, hogy a hollók minden nap hozzák nekem a húst és a kenyeret: ,,Isten szeret engem hiszen minden nap gondoskodik rólam, miközben mások éheznek vagy éhen halnak. Mennyire gondomat viseli Isten! Mennyire jó hozzám az Isten!" A probléma az ilyen helyzettel az, hogy egy idő után elkényelmesedsz. Hozzászoksz. Elkezded természetesnek venni. Első alkalommal olyan csodálatos volt amikor láttad érkezni a hollókat, olyan csodálatos volt az ő kegyelme irántad és az hogy az Úr veled van. Isten megígérte hogy gondodat viseli. Ott vagy és látod hogy nap mint nap gondoskodik rólad. És ezt megszokod. Természetesnek veszed. Nem értékeled már annyira. De itt előrehaladásról van szó. Növekedésről. Szeretnénk lelkibbek, szentebbek lenni.

Majd látta, hogy a patak egyre kisebb lesz és az Úrtól nem jött semmi parancs. Majd kiszáradt a patak mielőtt az Úr igéje szólt volna hozzá. Szeretném megkérdezni Illés egy napon a mennyben, hogy mennyi idő telt el aközött, hogy kiszáradt a patak és aközött, hogy az Úr szólt hozzá. De kiszáradt.

Kísértés. Ilyenkor mire szokott gondolni a hívő ember, amikor kifogy a készlet, amikor megszűnik a gondoskodás? Erre: Mi rosszat tettem? Mi a baj velem? Isten megígérte, hogy a patakból ihatok, de most nem ihatok mert nincs benne víz. Nem vagyok többé próféta? Isten haragszik reám? Nem élhetek víz nélkül. Az egyik legnehezebb dolog amivel a hívő ember szembesül az amikor Isten ad neki egy ígéretet, majd olyan körülmények közé helyezi ahol az az ígéret többször is beteljesül majd hirtelen ennek vége szakad. Nehéz helyzet az amikor az ellátás és a kényelem megvonva vannak. És ilyenkor abba a téves gondolkodásba esünk hogy az egész csak véletlen volt, szerencsés egybeesés, és nem az isteni kegyelem bizonyítéka, jele. Kritikus helyzetben találta magát a próféta. Mit fogok tenni? Isten kudarcot vallott? NEM. Az ígérete jó volt továbbra is. Ő hű volt továbbra is.

Az a tény hogy a patak kiszáradt csupán arról szólt, hogy Isten valami jobbhoz vezeti el a szolgáját és ezt kellett elhinni. Ez egyáltalán nem a vég volt. Ez valami újnak, nagyobb hasznosságnak a kezdete volt. Az Úr vezette el őt a patakhoz. Most pedig azt akarta, hogy Illés menjen el egy másik helyre, és hogy megtapasztaljon nagyobb áldásokat és nagyobb kegyelmet. Isten egyáltalán nem hagyta el őt. Az hogy kiszáradt a patak és hogy ezáltal megszűnt az ellátás csupán azt jelentette, hogy Isten adni fog a szolgájának további útmutatást, parancsot. Lejárt a kiképzés ideje. Illés hittel várt az Úrra. Nem ment el sehova. Várt az Úrra további vezetésért. Ezt kell tegyük mi is amikor kiszáradnak a patakaink, elfogynak a készleteink, amikor az Úr ígéretébe vetett hitünk megpróbálva van. Imádkozol hogy tegyen Isten Krisztushoz hasonlóvá, lelkileg érettebbé stb. Isten azt mondja rendben, akkor próbára teszem az ígéretemben vetett hited. Légy csendben. Nehéz csendben lenni a nehéz időkben és várni türelmesen. Lelki kiszáradás: amikor nem megy az imádkozás, az igeolvasás, amikor hideg a szívünk, nincs remény, nincs hit, akkor is el kell higgyük, hogy ő nem hagyott el minket. Elhagyott az Úr? Nem. Kivezetett minket abból a nyomorúságos állapotból. Megpróbálja, megvizsgálja az ígéretében való hitünket. Ő mindig hű a szavához. Bármilyen mélyen legyél lelkileg várjál az Úrra. Ő nem fog csalódást okozni. Nem fog cserben hagyni.

Isten úgy visz előre, hogy próbára teszi az ígéreteibe vetett hitünket.

II. Másodszor Isten úgy visz előre, hogy ad nekünk egy új próbát, ami abból áll, hogy próbára tesz bennünket, hogy engedelmeskedünk-e a szavának.

Akarunk megújult kegyelmet, megújult hitet, megújult reménységet. Az Úr azt mondja: rendben. Adok neked egy új próbát. Próbára teszlek téged, hogy engedelmeskedsz-e a szavamnak és ezáltal előre viszlek téged. Mert az Isten Igéjének való engedelmesség mindig előrehaladás, az engedetlenség pedig visszafelé haladás.

Új parancs. Próba: engedelmeskedik Isten akaratának, szavának Illés? Az Isten akaratának való engedelmesség kapcsán fontos, hogy megértsük az Isten akaratát. Mi Isten akarata számomra az adott helyzetben amiben vagyok? Mit kér tőlem? Pál apostol felhívja a figyelmünket arra, hogy keressük az Isten akaratát és igyekezzünk megérteni az Isten akaratát. Ha Isten az Uram, akkor megcselekszem azt amit ő parancsol nekem.

Hogyan ismerhetjük fel, érthetjük meg az Isten akaratát?

1. Isten akaratát a Szentírásból ismerjük és értjük meg. Isten akarata észrevehető, felismerhető a Szentírásban.

Isten akarata Illés számára kijelentve volt az Úr igéje által.

8-9 versek: ,,Ekkor így szólt hozzá az ÚR igéje: Kelj föl, és menj el a Szidónhoz tartozó Sareptába, és maradj ott! Én megparancsoltam ott egy özvegyasszonynak, hogy gondoskodjék rólad."

Isten a szava által közölte az akaratát a sareptai özvegyasszonnyal is.

Ha növekedni akarsz a hitben, előrehaladni a lelki érettségben akkor Isten Igéjéhez kell forduljál. Tévedhetetlen az Ige, Tévedhetetlenül közli nekünk Isten akaratát. Az életünk meg kell feleljen Isten Igéjének. Ha nem felel meg akkor az nem Isten akarata. Ha valaki azt mondja, hogy ő Isten akaratát cselekszi. De ha nem azt cselekszi amit Isten Igéje mond akkor nem az Isten akaratát cselekszi. Ha meg akarod tudni Isten akaratát rád nézve akkor ne menj az érzéseid vagy a körülményeid után.

Illés engedelmes volt Isten akaratának minden egyes alkalommal amikor az kijelentve volt neki. Ezen nem kell elcsodálkozzunk. Ugyanis azt látjuk hogy Isten szava előkelő helyet foglalt el az életében, Isten szava nagy fontossággal bírt számára.

Mennyire fontos számunkra Isten szava? Mindenben az vezet?

Isten Igéje nem népszerű napjainkban. Ezért van akkora tudatlanság sokakban az Isten akarata kapcsán. Nem ismerik.

2.Isten akarata felismerhető, észrevehető a kellő időben.

Isten szólt Illéshez, közölte az akaratát Illéssel pont akkor amikor szükségben volt Illés, amikor a patak kiszáradt. A kellő időben szólt hozzá és közölte az akaratát a szolgájával. Ugyanígy a kellő időben adta ki a parancsot a sareptai özvegyasszonynak, amikor a készlete majdnem teljesen elfogyott, csupán annyija maradt hogy neki és a fiának egyszeri étkezésre volt elég. Sokan bizonyságot tudnak tenni, hogy amikor egy fontos döntés előtt álltak, amikor erős kísértéssel néztek szembe, amikor nagy szükségben voltak akkor Isten Igéje szólt hozzájuk és közölte velük hogy mit kell tenniük. Nem kell aggódni, nem kell kétségbeesni. Isten hűséges és közli akaratát. Azonban mi hűségesen kell olvassuk, hallgassuk, tanulmányozzuk az Ő szavát. Életünk része kell ez legyen.

3. Isten akarata felismerhető, észrevehető, megérthető szakaszokban, részekben.

Isten egyszerre egy lépést jelentett ki Illésnek és az özvegyasszonynak is. Így tanít meg minket Isten hogy szokásunkká váljék a szavának való engedelmesség és a Benne való bízás. Elég minden napnak a maga baja. A ma része. Ha többet akarunk megtudni Isten akaratából akkor engedelmeskedjünk annak amit Isten nekünk megparancsolt és így haladunk előre a keresztyén életben, a lelki fejlődésben. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 164 db bejegyzés
e év: 2303 db bejegyzés
Összes: 35893 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2208
  • e Hét: 7052
  • e Hónap: 18927
  • e Év: 206729
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.