Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Kavicskaktusz
  2021-09-26 20:19:33, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Teafaolajról
  2021-09-26 20:18:00, vasárnap
 
  A teafaolaj néhány évvel ezelőtt robbant be a köztudatba. Sokan ki is próbálták és annyira megszerették, hogy ma már el sem tudják képzelni, hogy ne legyen legalább egy üvegcsével az otthonunkban. Nem véletlen, hogy ennyire sokan kedvelik, hiszen nagyon sok pozitív hatása van ennek a kicsit érdekes illatú illóolajnak.

A teafaolaj gomba- és vírusellenes, antibakteriális hatásokkal rendelkezik. Ezen kívül nagyon sok egészségügyi panasz leküzdésében is segítségünkre lehet. Ilyen például a köröm- és a lábgomba, az akne, illetve a korpásodás megszüntetése, de a fogágybetegség tüneteit is csökkenthetjük a használatával.

A teafaolaj gyógyító hatásait a benne található növényi vegyületek adják. Nagyon hatásos lehet egyes bőrproblémák ellen. Mivel erős baktériumellenes hatással rendelkezik, segíthet az akne megszüntetésében.

Lábgombásodás esetén is be lehet vetni, mivel erős terpéntartalmának köszönhetően gátolja a gombák növekedését. Más illóolajokkal is kombinálhatjuk, választhatjuk akár a mentát. Ha lábgombásodásra használjuk, akkor mindig keverjük el valamilyen hordozóolajjal, mert a teafaolaj önmagában használva irritálhatja a bőrt. Igaz ez akkor is, amikor akne esetén alkalmazzuk ezt az illóolajat.

A fejbőr korpásodása nagyon kellemetlen, hiszen esztétikailag egyáltalán nem nyújt szép látványt és természetesen ez azt a személyt is zavarja, aki ettől a problémától szenved. A teafaolaj sokat segíthet ebben az esetben is.

Kétféle módon is használhatjuk. Cseppentsünk 4-5 csepp teafaolajat egy adag samponhoz és mossunk ezzel az eleggyel hajat. A másik megoldás az lehet, hogy készítünk egy remek fejbőrápolót. Ehhez keverjünk össze egy üvegtálkában 2 evőkanál mandulaolajat, adjunk hozzá 10 csepp teafaolajat. Alaposan keverjük össze, majd masszírozzuk be a fejbőrünkbe. Hagyjuk hatni 30 percig, végül alaposan mossunk hajat.

A teafaolaj elpusztítja azokat a szájüregben tanyázó baktériumokat, amelyek az ínygyulladás és a fogágybetegség kialakulásáért felelősek. A teafaolaj és víz keverékéből egy remek szájöblögetőt is készíthetünk. Lényeges, hogy csak minőségi illóolajat használjunk. Keverjük el egy deciliter vízben 5-6 csepp illóolajat és öblögessünk ezzel az eleggyel. Semmiképpen se nyeljük le, hiszen belsőleg fogyasztva mérgező hatása is lehet!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fokföldi ibolyák
  2021-09-26 19:26:32, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Wass Albert történet
  2021-09-26 19:15:04, vasárnap
 
  Tudják, én szegény fiú voltam és gyermekkoromban anyám elszegődtetett a községhez disznópásztornak. Maguk most nevetnek, pedig a disznók előtt megemelheti a kalapját minden ember. Tudják-e milyen jó szándékú, becsületes állatok azok?
Három éven át jártam ki a legelőre velők, tavasztól őszig. Megismertem őket. Hűségesek, tisztességesek. Értik? Szerettek engem! Pedig én nem is voltam disznó, csak ember...
Nyelt egyet és egy pillanatig maga elé bámult a padlóra.
Aztán folytatta:
- Egy őszön makkoltatni küldtek föl a hegyekbe. Akkor történt, hogy farkasok kezdték kerülgetni a kondát.
Volt a rám bízott állatok között egy, amelyik mindig külön járt a többitől. Egy rühes, sovány kis süldő. A többi nem tűrte meg maga között, mert, hogy maga alá piszkolt, fektiben. Mert a disznó nagyon tiszta állat, tudják-e, az elveri magától az ilyet. A konda szégyene volt ez a süldő. És éppen erre mentek rá a farkasok.
- Reggel történt, alig valamivel virradat után. Éppen kitereltem az állatokat a karámból s álmosan dűtöttem neki hátamat egy bükkfának, amikor a visítást meghallottam. A kis rühes süldő megint valamivel távolabb túrt a többitől s azt cserkészték be a farkasok. Négyen támadtak reá egyszerre. De amikor én felütöttem fejemet a sivalkodásra, már valamennyi disznónak fönt volt a feje és a következő pillanatban az egész konda összeröffent s mint egy roppant fekete henger rohant reá a farkasokra.
Képzeljenek csak el kétszázegynéhány disznót, tömötten egymás mellett, fölemelt ormánnyal rohanni, fújva és fogcsattogtatva! Szempillantás alatt elkergették a farkasokat s a kis rühes süldőnek néhány harapáson kívül semmi baja nem történt. Én pedig sokat gondolkoztam akkoriban azon, hogy miért is védte meg a falka ezt az egyet, akit amúgy is kitaszított maga közül s akit azután sem fogadott vissza soha.
De csak most jöttem rá: azért, mert disznó volt az is.
- Hát látják, ezért szeretnék disznó lenni. Mert irigylem a disznóktól a szolidaritást, ami az én emberi falkámból hiányzik. Mi tanokat hirdetünk és jelszavakat halmozunk jelszavakra, de közben mindenki csak önmagával törődik, nemhogy a kisujját is mozdítaná másért.
Ha akkor, ott az erdőn, az én disznófalkám is úgy viselkedik mint ma az emberi társadalom: rendre az egész falkát fölfalhatták volna a farkasok.
Mint ahogy az embereket is fölfalja rendre a,gonoszság és az önzés. "
/ Wass Albert. /
 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Mit tegyünk, hogy ne legyünk a túlevés áldozatai?
  2021-09-26 12:33:35, vasárnap
 
  Mindenki megtapasztalta az életében legalább egyszer, hogy milyen is az, amikor túleszi magát, azaz sokkal többet eszik a kelleténél. Nos, a túlevés több ok miatt sem túl kellemes. Egyrészt annyira eltelítődünk, hogy aztán megmozdulni sem nagyon tudunk, másrészt hihetetlenül egészségtelen többet enni, mint amennyi ételre valójában szükségünk van, hiszen így sok kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, azonban így könnyedén el is hízhatunk.

Csakis rajtunk múlik, hogy mennyire figyelünk oda az étkezésünkre és milyen lépéseket teszünk annak érdekében, hogy ne együnk többet, mint amennyi táplálékra valójában szükségünk van. Cikkünkben most tippeket adunk, hogy mire ügyeljünk, hogy ne együk túl magunkat.

A túlevés egyik gyakori oka az, ha valaki túlságosan gyorsan eszik. Ez önmagában sem egészséges, másrészt így valóban nagyon sokat eszünk. Valójában az ételfalatokat nagyon sokszor meg kellene rágnunk, mielőtt lenyeljük.

Egyes szakértők szerint minden egyes falatot legalább huszonötször kellene megrágnunk. Így sokkal jobban ki is tudjuk élvezni az adott étel ízét és zamatát, és ha lassan eszünk, biztos, hogy nem eszünk többet a kelleténél.

Az is előfordulhat, hogy csak a szemünk kívánja az ételt. Látunk valami finomságot és megesszük, csak azért, mert megtetszett az étel, de valójában nem is kívántuk. Mit tegyünk ilyenkor? Rakjuk el az ételt és ne is gondoljunk rá. Ha nem látjuk az adott táplálékot, akkor késztetést sem érzünk arra, hogy megegyük, hiszen valójában nem is vagyunk éhesek.

Késő este már nem javasolt enni, hiszen ettől is elhízhatunk. Ha mégis éhes és úgy érzi, hogy úgysem tudna elaludni, akkor fogyasszon el valami könnyű ételt. Például grillezett halat salátával vagy egy joghurtot egy maréknyi gyümölccsel, de ne este akarjon jóllakni, hiszen ez nemcsak az egészségünknek, de az alakunknak is árt.

Csak akkor együnk, amikor valóban éhesek vagyunk. Amikor eszünk, sok esetben nem is éhesek, hanem csak szomjasak vagyunk. Próbálja ki, hogy amikor enni szeretne, igyon meg egy pohár vizet. Ha ettől elmúlik az ,,éhsége", akkor valójában nem is éhes, csupán szomjas volt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A tüdőrák kockázati tényezői
  2021-09-26 12:30:46, vasárnap
 
  A tüdőrák kialakulásának kockázatait számos tényező megnövelheti. Ide tartoznak az életmódbeli, a környezeti és a személyes tényezők egyaránt. Mutatjuk is hogyan tudunk ezeken módosítani, hogy csökkentjen a tüdőrák kialakulásának esélyét.

Az életmódbeli tényezőkön mi magunk tudunk csak változtatni, akár már ezek kiiktatásával is nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a betegséget. Ide tartozik a dohányzás, hiszen mintegy 80 százalékban hozzájárul a tüdőrák kialakulásához, a leszokás pedig csökkenti a kockázatokat.

Bizonyos táplálkozási tényezők is ronthatják az esélyeket. Kutatások igazolják, hogy azok a dohányosok, akik béta-karotinban gazdag ételeket fogyasztanak, fokozottabban ki vannak téve ennek a betegségnek. Az alkoholfogyasztás és a vörös hús szintén fokozhatja a tüdőrák kialakulását.

A személyes kockázati tényezőkhöz sorolhatjuk a családi halmozódást, azaz a genetikát. Ha a családban vannak olyan személyek, akik ebben a betegségben szenvednek, akkor nagyobb esélyünk van rá, hogy nekünk is szembe kell néznünk vele. Nem feltétlenül alakul ki, de jóval nagyobb az esély így, mintha nem lenne a családban tüdőrákkal küzdő személy.

Az életkor előrehaladtával jelentősen megnő a tüdőrák kockázati tényezője. Egyes betegségek is hajlamosíthatnak erre, akár a krónikus obstruktív tüdőbetegség vagy a TBC, azaz a tuberkulózis.

A tüdőrák kialakulásában a környezeti tényezők is kiemelkedő szerepet játszanak. Számos olyan anyag létezik ugyanis, amelyek növelik a tüdőrák kockázatát, ilyen lehet a nikkel, az azbeszt, illetve az arzén. Szintén fokozza a kockázatokat, ha valaki olyan munkahelyen dolgozik, ahol ki van téve ezeknek az anyagoknak és még mellette dohányzik is.

A levegő szennyezettsége kis mértékben ugyan, de szintén ront az esélyeinken - ez a kültéri és a beltéri szennyezettséget is magába foglalja.

Ha szeretnénk elkerülni ezt a rettegett betegséget, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy csökkentsük a kockázatokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Vegetáriánus étrend előnyei
  2021-09-26 12:27:32, vasárnap
 
  Manapság egyre többen és többen döntenek a vegetarianizmus mellett. Mi senkit sem szeretnénk rábeszélni, mindössze olyan tapasztalatokat és érveket írunk le, amelyek nagyon hasznosak lehetnek azok számára, akik most gondolkodnak azon, hogy vegetáriánusok legyenek.

Aki komoly betegséggel küzd vagy gyógyszereket szed, az életmódváltás előtt mindenképpen beszéljen kezelőorvosával ezzel kapcsolatban. A vegetarianizmus egy drasztikus életmód- és étrendváltást jelent, ezért jobb fokozatosan bevezetni az életünkbe, mint ahogyan minden más változást is érdemesebb lassan elkezdeni és idővel teljesen váltani.

A vegetarianizmus azt jelenti, hogy növényi alapú étrendre térünk át. Számos tanulmány számolt be ennek az étrendnek az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Eszerint azok, akik sok zöldséget és gyümölcsöt és növényi táplálékokat fogyasztanak, sokkal tovább élnek, mint azok, akik húsételek is esznek. Ennek az az oka, hogy a növényi alapú étrend fundamentumait jelentő zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Ezek mind erősítik az immunrendszert és lassítják az öregedési folyamatokat, illetve segítenek a betegségek megelőzésében.

Manapság az első számú halálok a szívbetegségek. A vegetáriánus étrend csak kis mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, amelyek rendszeres fogyasztása növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Mára már bizonyítékok is vannak arra vonatkozólag, hogy a vegetáriánus étrend csökkenti a rákos betegségek kialakulásának előfordulását. A vörös húsokkal kapcsolatban például bebizonyosodott, hogy nagy mennyiségben fogyasztva összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedésekkel.

A növényi alapú étrend lehetővé teszi a testsúlycsökkenést és az ideális alak elérését. Ez kedvező hír, hiszen az elhízás jelentős veszélyeket hordoz magában és sok betegség okozója lehet. Ha megőrizzük az ideális súlyunkat, akkor nagyon sok betegséget - például diabéteszt, szívbetegséget, metabolikus szindrómát - megelőzhetünk.

A vegetáriánusok arról számolnak be, hogy a növényi alapú étrendtől nemcsak fittebbnek érzik magukat, de egészségesebbnek is - nem csupán fizikailag, hanem mentálisan is. Azt vallják, sokkal jobb a kedvük, amióta nem esznek állati fehérjét. Ennek oka lehet az is, hogy a zöldségek és a gyümölcsök nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaznak, köztük B-vitaminokat, amelyek támogatják az idegrendszer egészségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 162 db bejegyzés
e év: 2396 db bejegyzés
Összes: 43353 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1113
  • e Hét: 8579
  • e Hónap: 36154
  • e Év: 644233
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.