Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Felvesszük az oltást – Miért, leesett?
  2021-01-30 18:32:19, szombat
 
  Úgy tűnik, a pandémia is nagy lehetőség a nyelv rontására. A felveszi az oltást naponta elhangzik. Pedig csak beoltják. Esetleg beoltatja magát. Vagy múlt időben: beoltatta magát. Nem értem miért kell körülményesen kifejezni azt, ami egyszerű. Talán ezért, hogy választékosnak tűnjünk? Pedig csak nevetségesek leszünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagyon cseh - Szigorúan ellenőrzött vonatok
  2021-01-28 20:19:37, csütörtök
 
  Olyan pennen nap volt a mai. Itthon voltam, főztem, takarítottam. Tele vagyok feszültséggel és szomorúsággal. Március elsejéig meghosszabbították a börtönt.
Kutattam a cédék között, s közben Jirkára gondoltam, s megleltem híres, 1966-os filmjét. A Szigorúan ellenőrzött vonatokat.
Menzel valóban mindent beleoltott, ami cseh. Nem tudom kifejezni, de emlékeszem, amikor beszélgettünk, elmondta, hogy bárhol jár, jó visszamenni, mert ő mindenütt cseh.
Ő is elment, s örülök, hogy ismerhettem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bevált - szerintem nem
  2021-01-28 07:40:38, csütörtök
 
  Azt írják ma reggel, hogy az érettségizők tavalyi digitális felkészítése bevált. Ezért nincs lazítás, marad februárban is a távoktatás. Így hangzik valami tudatlanságból. Meg akkor, ha az oktatásnak nincsen kormány szintű képviselete. Nem vált be. Tavaly másfél hónap volt távoktatás az érettségizőknek, hisz április végén nekik véget ér a tanítás. Az idei tanévben már eddig három hónap, s a mostaniaknak még ott van a tavalyi év második felének három hónapja.
Ez nagyon sok. Az én osztályomnak különösen, akiknél az első két évben három-négy magyar tanár tanított. És még a zömének a képességével is gond van, náluk a tanártalanság, a fizikai hiány nagyon erős.
Vagyis kijelenthető, az idén is lebutított érettségik lesznek. Tovább hülyül a társadalom.Lassan némi tudatosságot is érezni vélek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tanítás - idézőjelek között
  2021-01-25 07:20:42, hétfő
 
  Kicsit aggasztó, hogy a pandémia kitörése óta összességében hat hónapja zárva vannak a középiskolák. (Szerintem a végzősöknek azonnal ki kellene nyitni.) A digitálisnak nevezett oktatás nem igazán nevezhető oktatásnak. Küldöm én is az anyagokat, a kidolgozott érettségi tételeket, de ez nagyon kevés. A megoldás pedig nem az, hogy tovább butítjuk az amúgy is ezer sebből vérző érettségit. A megoldás középütt van.
Február elsejétől én csoportokra bontva behívom az érettségiző osztályt, mert szeretném, ha nyugodt lélekkel búcsúznánk el egymástól. És eredményesen.
Persze fizetés van, de nem csak fizetésért tanítunk. Amúgy meg ez a digitális erőlködés több időt vesz el, mintha órát tartanánk.
Különben én még nyugodt vagyok, mert a tavalyi érettségi feladatokat zárás előtt megoldottuk. Mindenki megírta a szövegértést, és mindenkinek sikerült. A szövegalkotás már neccesebb volt, de azt is gyakoroltuk. Ez utóbbira még gyúrnunk kell, és nem elég néhány netről összegyűrt dolgozat beadása.
Lehet, hogy túlságosan lelkiző vagyok. Nem gondolom. Ha valamit elvállalok, akkor azt lelkiismeretem szerint szeretném elvégezni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még nem ért véget
  2021-01-24 14:15:01, vasárnap
 
  Egy korábbi versemben írtam le az alábbi sort: Most ért véget a huszadik század. De nem. Nem ért véget. Velünk fog. Velünk, akik emlékezünk. És úgy ér véget, hogy nem történt meg a gazságok helyretétele. Még föltárása is felemásan. Erre-arra lengett, leng az inga.
Mindez azért jut eszembe, mert két napja egy ezt érzékeltető versen dolgozok. Már átírtam egyszer.
Persze lehet, hogy az elmúlt időszakban olvasott könyvek is hozzájárulnak ehhez az érzéshez. Naplók, visszaemlékezések.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vakcinavakság
  2021-01-22 07:46:02, péntek
 
  Indulatok nélkül szemlélem a körülöttem lévő világot. Már nem csodálkozom az emberi butaság láttán, s azon, hogy ide jutottunk. A tudás nem nemessé, hanem gőgös elbizakodottá tette az embert. Soha ennyi okos elme, tudós ember nem volt közöttünk, s ennyi jó könyv, mint ma. S ezek nem tettek jobbá, tájékozottabbá, netán szerényebbé bennünket, inkább elbizakodottabbá. Hisz mi mindent tudunk már, szinte mi vagyunk az Isten.
Aztán jön egy kis vírus, s szétfoszlik minden. Csak a magunk nagyságába vetett bizodalom nem.
Nem elég, hogy eddigi életünk legnagyobb bezártságát éljük, szabadságunk legnagyobb korlátozottságát, még bölcsek is vagyunk.
Gyorsan kifejlesztettek vakcinákat avírus ellen, s lassan eljöhet a tömeges oltás ideje. Noná, majd kiválasztjuk mi magunknak - erősen politikai alapon -, hogy melyikkel oltsanak be. Nem bízunk mi senkiben, csak a vajákos asszonyokban a piacon, s magunkban, hisz, mint mondntam, mi vagyunk az Isten.
Én mindegyik Magyrországon engedélyezett vakcinában hiszek, mert hiszek orvosainkban, abban, hogy a soros regnáló hatalom meg akar védeni engem. Ha nem hinnék, elmennék az erdőbe, s egy odvas fába költöznék, s azt taposóaknákkal körberaknám.
Én indulatok nélkül szemlélem a körülöttem lévő világot, s várom az értesítést, hogy mehetek beoltatni magamat. Aztán a vakcinaútlevéllel elindulnék fölszabadítani a bennem lévő megismerési vágyat, hisz mennyi mindent nem láttam még, hányféle ételt nem kóstoltam, nem ittam hányféle italt.
Aki pedig nem akarja beoltatni magát, az kicsit álljon odébb tőlem, s másoktól, dédelgesse magának vírusait. Vagy esetleg kérhet magának méreginjekciót, hátha használ ostobaság ellen, s kioltja a benne lévő mérget.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Benes - újtratöltve
  2021-01-19 19:31:13, kedd
 
  Talán nem szabadna annyit töprengeni az olvasottakon. Még Radnótiné Gy. Fanni naplóját sem fejeztem be, s elkezdtem Tormay Bujdosó könyvét. Szinte mindig párhuzamosan olvastam könyveket, s ez inkább felüdített, mint zavart. Más olvasata is van ennek a könyvnek mint tíz éve véltem. Károlyi megítélésében korábban is egyet értettem vele, ma is hitvány politikusnak tartom, árulónak. A frontról hazaözönlő katonákból egy véderőt meg lehetett volna próbálni összekovácsolni, de helyette szétverte a maradék hadsereget is.
S hogy végül a csehekhez menekült ez tragikomikus, hiszen mélyen megvetették őt.
Olvasom, az Európai Bizottság úgy gondolja, nincs köze az európai őshonos kisebbségek szorongatottságához. Ezt egy cseh biztos útján kürtölte világgá. Jurova eddigi tevékenysége folytán nem véletlenül jutott eszembe Benes, s mintha az ő nézetei lennének új köntösbe csomagolva. S az is eszembe ötlött, hogy azok a híres fasiszta dekrétumok még de jure (vagy facto is?) érvényben vannak.
Prágában ott áll a cseh "róka" szobra a várban, jól megnéztem magamnak egyszer.
Persze itt nincs vége ennek a történetnek, az emberi jogok ily semmibe vétele az égbe kiált. Jurova persze eltűnik szélsőséges gyűlölködéseivel együtt, s jönnek új jurovák, rohasztják tovább az uniót. De mi itt maradunk. Reményeinkkel, szangvinikus természetünkkel, hittel tele szívvel a racionalitások kontinensén, ahol a legkevesebb érték az ember. Jó kis nép vagyunk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bújdosó napló
  2021-01-16 13:15:12, szombat
 
  Olvastam vagy tíz éve, de most újra el kell olvasnom Tormay könyvét. Beleillik azon könyvek sorába, amit az elmúlt hónapokban olvastam. Igaz ez napló, a Régi ház regény volt, és nagyon jónak tartottam. És nem is szólva Lesznai regényéről, akiről nem tudtam sokáig, hogy Jászi egyik felesége volt. Szóval tanulom visszafelé a történelmet. És félek, hogy a Sötétség délbent is újra elolvasom, hogy kezdjem kapizsgálni a neobolsevizmus lényegét, ami ma liberális köntösben pompázik.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Én tévedtem
  2021-01-15 14:33:52, péntek
 
  Bocsánat, végül egy helyesbítő számla is jött a szolgáltatótól, így egy havi netet jóváírtak.
Én hamarkodtam el a bejegyzést. Töröltem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
német-magyar digitális óra
  2021-01-13 18:32:49, szerda
 
  Unokám hívott bennünket, hogy segítsünk történelemből. A kubai válságot kellett elmagyaráznom, hogy vázlatot készítsen belőle az ingolstadti suliba. Meg a koreai háborúról. Én elmondtam a törtétetet, ő jegyzetelt németül. A legérdekesebb az volt, hogy én magyarul mondtam, s ő németül írta. Voltak szavak, amelyeket körül kellett írni - tűzszünet, hidegháború, támaszpont stb. Mindketten kifáradtunk. Ez videohívás volt, vagy két órát beszélgettünk. Azt mondta, így egészen más, mintha csak elolvasná.
S hogy érdekes volt. Büszke vagyok rá. Nem akart netes dolgozatot beadni.
Fachtoberschule-ba jár Igolstadtba. Ez olyan egészségügyi főiskola féle.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 177 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 165
  • e Hét: 327
  • e Hónap: 2070
  • e Év: 33735
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.