Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Cica szemek
  2021-10-11 16:41:04, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Cicás 2.  
Dobogó szívünk
  2021-10-11 16:32:27, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  GIF képek 1.  
Mazsola
  2021-10-11 16:29:41, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Éléskamra 1.  
Őszibarack
  2021-10-11 16:26:02, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  PNG képek 2.  
Egy csésze tej
  2021-10-11 16:22:39, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Frissítő - Hűsítő 1.  
Burgonya
  2021-10-11 16:19:07, hétfő
 
  A burgonya bizony rászolgál arra, hogy gyógynövénynek nevezzük.

A hiedelemmel ellentétben a burgonya fogyasztása igenis egészséges, bár le kell szögezni, hogy nem mindegy milyen módon van elkészítve.

A zsírban, vagy olajban sültburgonya ugyanis kétségtelenül az egészségtelenebb ételek közé sorolható, mivel a krumpli nagyon könnyen megszívja magát zsiradékkal. A vízben főtt, vagy párolt, esetleg sütőben, néhány csepp zsírral sütött burgonya egészséges eledel.

A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi orvoslás pedig már annak előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a tudósok megerősítették volna terápiás hasznát.

A skorbut ugyanis nemcsak a tengerészeket sújtotta, hanem a szárazföldi lakosokat is. A betegség járványos előfordulása csak a burgonyatermelés elterjedésével szűnt meg.

Burgonyatörténelem
A burgonya őshazája Peru illetve Chile, ahol az őslakosok már 5000 éve termesztik és fogyasztják a növény étkezésre alkalmas gumóját. A 16-17. században innen indult hódító útjára, és jutott el Európába a spanyol hódítók jóvoltából az 1540-es években. Hamarosan a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény lett világszerte.

Hazánkban nem sokkal később jelent meg, ahol - sok európai országhoz hasonlóan - bizalmatlanul fogadták. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a növény ismeretlensége miatt helytelenül, annak mérgező levelét és bogyótermését kezdték el fogyasztani. Így érthető módon, sem fogyasztani, sem termeszteni nem akarták az emberek. Ezt felismerve a legtöbb ország vezetője különféle módokon próbál kedvet csinálni a burgonyához, nem riadva vissza az erőszaktól, sőt a katonai segédlettől sem.

A Habsburg Birodalomban 1802-ben jelent meg egy rendelet, miszerint a szerb és horvát parasztok 40 botütéssel büntetendők, amennyiben nem kezdenek el burgonyát termeszteni földjeiken.

A cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak számolnia kell a benne található nagy mennyiségű szénhidráttal, de ezt a hátrányát ellensúlyozza az, hogy igen sok C-vitamin, fehérje, rostanyag és B-vitamin található benne. A C-vitamin tartalma akkor a legmagasabb, amikor betakarítják, és ez a hosszas tárolás következtében folyamatosan csökken, ezért ezt is frissen a legjobb fogyasztani. Érdemes tudni azt is, hogy nem csak a főzés során veszít a C-vitamin tartalmából, hanem már az előkészítés során is. Ugyanis a burgonya a levegő hatására fokozatosan elveszíti a C-vitamin tartalmát, ezért minél több vágási felület van rajta, annál kevesebb marad benne.

Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként.

Érdemes tudni, hogy a nem zöld gumók kivételével a burgonya minden része mérgező.

A megzöldült, és kicsírázott burgonyában szolanin található, ami mérgező, ezért a zöld krumplikat dobjuk ki. Ebből kis mennyiség elfogyasztása is migrént, hányingert, álmosságot és lázat okozhat.

A burgonya héja védi a C-vitamint, elbomlását akadályozza, ezért tároláskor, télen csak lassan csökken a vitamintartalma. Az újburgonya fontos korai C-vitamin-forrás. A héjában főtt burgonyában vagy krumpliban marad meg a legtöbb belőle.

A nyers burgonya gyógyhatása
A nyers burgonyát a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Nyers burgonyareszeléket tesznek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés következtében megdagadt testrészekre.

Sikeresen alkalmazható reumára, kötőhártya-gyulladásra, bőrbajokra is.

Fejfájás, migrén esetén nyers burgonya szeleteket tehetünk a halántékra: "kiszívja" a fájdalmat, leviszi a lázat is.

A nyers burgonya lé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta 1 dl fogyasztandó belőle két hétig. A nyers, lehetőleg rózsaszín burgonya leve a krónikus savtúltengés gyógyszere.

Héjában főtt-, sült burgonya
Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt és sült burgonya.

A sótlan vagy mérsékelten sós burgonyapüré és főtt burgonya közömbösíti a túl sok gyomorsavat, ezáltal hat a gyomorhurut, gyomorfekély és a bélgyulladás kiváltó oka ellen is.

A főtt burgonya keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav.

Ha azonban héjában főzzük, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ilyen esetekben a burgonya nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.

A burgonya méregtelenít
A burgonya szerves keményítőtartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal.

Olyan tulajdonsága van, amely megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakódásától, akár a munkahelyen történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe.

Évente néhány napos tisztító kúrát minden nagyvárosban élő lakónak kellene tartania, hogy felszabadítsa az amúgy is terhelt májat.

Naponta két fél pohár burgonya lé elegendő, más zöldség lé ízesítésével.

Gyulladásra, gennyes sebekre
A tiszta keményítő, kitűnő szer a test bármely részén előforduló gennyes sebekre. Ha még nem fakadt ki a seb, várjunk addig, amíg megérik. Akkor fertőtlenítsünk egy tűt, és szúrjuk ki a sárga részt, majd az előre elkészített borogatást helyezzük a sebre. A borogatás burgonya lében áztatott ruha, amire nyers pépet is tehetünk, majd erre ismét ruhát. Így bekötjük a sebet és várunk, míg megszárad a borogatás. Addig ismételjük az eljárást, amíg a seb tisztán össze nem húzódik. Mindezt nagyon tisztán végezzük, nehogy újabb fertőzést okozzunk. Amikor kitisztult a gennytől, alkohollal, jóddal, vagy három százalékos hidrogénnel mossuk körül a sebet és készítsük elő a végső gyógyulásra.

Székrekedés
A burgonya kitűnő ellenszere a székrekedésnek. Ezt a finom rostjának köszönhetjük. A főtt burgonya magas káliumtartalma serkenti a bélműködést. A burgonyapürét hatékonyan alkalmazhatjuk a téli egyhangú ételtől kapott székrekedés megszüntetésére.

Epekő elhajtás
Alaposan mossuk meg a burgonyát, hámozzuk meg, és a héját egy órán át lassan forralva főzzük. Amikor kihűlt, a levét öntsük le, és naponta kétszer, háromszor fogyasszunk egy fél pohárral belőle, a pohár másik felét pótoljuk ki ízesebb zöldség lével.

Gyomorfekély, bélgyulladás
A burgonya kicentrifugázott nyers keményítőjének hatása jótékony az emésztőszervek gyulladásos megbetegedéseire. Csupán fél pohárral kell fogyasztani étkezés után. A másik felét ajánlatos kipótolni káposzta, vagy savanyú káposzta lével, ami ugyanazt a célt szolgálja.

Húgyhólyag-, vesegyulladás
A húgyhólyag- és vesegyulladás nagyon könnyen jelentkezhet, különösen a téli, hideg időben, vagy felfázástól. A burgonya kicentrifugázott nyers keményítőjét keverhetjük egyszer sárgarépa lével, máskor káposztalével, amelyek szintén a gyulladást hivatottak gyógyítani. Vehetünk be egy kiskanál búzacsira olajat (E vitamint) is.

Rovarcsípés
A megmosott burgonyát elvágjuk, és levével bekenjük a csípés helyét. Ha megszáradt, levágjuk a felső részt és újra burgonya léhez jutunk. Borogatást is tehetünk a veszélyesebb csípésre burgonya pépből.

Lázcsillapítás
A legjobb, ha kettévágunk egy nagy burgonyát, és a lázas talpaira erősítjük. Lehúzza a lázat és elalszik.

Köszvény
A nyers burgonya káliumtartalma és a rengeteg féle ásvány, ami benne található a köszvénytől elmerevedett végtagokra is jól hat. A kálium tisztítja a vért, a burgonya nyers állapotban ugyanis lúgosító hatású a vérre, ami a köszvény gyógyulásának egyik feltétele.

Elkészítési mód
A belső betegségekkel szemben gyakran nyersen hasznosítjuk a burgonyát. Ehhez a megmosott burgonya levét kicentrifugázzuk, és lehetőleg hasonló gyógyhatású zöldségfélével kipótoljuk. Egy-egy alkalommal ne fogyasszunk fél pohárnál és egy napon három fél pohárnál többet. Ügyeljünk arra, hogy nyersen piros rózsaburgonyát használjunk, megtisztítva a csiráktól.

A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.

Fogyasztásra kizárólag a gumója alkalmas. A virágából kifejlődő bogyók, a növény felszíni zöld részeiben, a gumó rügyeiben, valamint a napon, fényben tárolt gumó megzöldülő héjában méreganyagot, szolanint termel!





 
 
0 komment , kategória:  PNG képek 7.  
Tölts fel szeretettel
  2021-10-11 11:55:35, hétfő
 
  Ma reggel az egész világ megállt. Tudod, miért? Mert üres volt egy 8 éves
szeretet-tankja.
Már elkezdődött a tanítási nap, az emberek az irodájukban voltak, és dolgozni
akartam menni, amikor rájöttem, hogy a fiam áll a fürdőszobában és törli az
arcát. Vártam egy pillanatot, majd megkérdeztem tőle, hogy jól van-e. Könnyes
szemmel nézett fel rám, szeméböl a könnycsepp némán végigfolyt az arcán és
megrázta a fejét.
Amikor megkérdeztem, hogy történt-e valami, megint megrázta a fejét. Így hát
leültem a fürdőkád szélére és az ölembe vettem. Mondtam neki, hogy időnként
üresnek érzi magát a szívünk és hogy meg kell tölteni. A mellkasomhoz bújt,
sírt. És én szorosan átöleltem.
Megkérdeztem tőle, érzi-e, hogy a szeretet megtölti a szívét. Bólintott a fejével
és a könnyek megálltak. A napjai tele voltak tanulással és erőfeszítéssel, a kis
lelke csak száradt. Szorosan tartottam, és megkérdeztem tőle: Elért-e már a
szeretet a lábaidhoz? Ő elhallgatott, és még szorosabban öleltette magát
velem. Odasúgtam: Oké, akkor megadjuk az időt, amire
szükséged van. A munka most már nem számít. Az iskola sem fontos. Ma ez
a legfontosabb dolog, oké? Megtöltelek szeretettel a peremig. Ez jó? Bólintott.
Jó ideig szorosan tartottam őt.
A szíved most tele van anyai szeretettel. Igen, mondta. Látom, hogy csillog
a szemed, tele vagy a peremig és mosolyogsz!
Lehet, hogy nem vagytok 8 évesek, hanem 28, 38, 48 évesek vagy akár hány,
de néha mindannyian üresek vagyunk belül. Mindannyiunknak pihennie kell
és időt szánni arra, hogy megtöltsük magunkat jó dolgokkal. Írj egy verset,
mondj egy imát, élvezd a napsütést, hallgasd a dalodat, táncolj, nevess,
találkozz barátokkal, és öleld meg őket.
Töltsd meg a tankod, állj meg egy pillanatra. Ez a napod legfontosabb része.

Misty Starr Whittington Robertson





 
 
0 komment , kategória:  Lélekmorzsák 8.  
Kenyér
  2021-10-11 11:15:48, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  PNG képek 2.  
A kis vegyész
  2021-10-11 09:44:56, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  PNG képek 2.  
Onnan tudod
  2021-10-11 09:16:05, hétfő
 
  Onnan tudod, hogy már nem olyan kínzó az egyedüllét. Már nem vágysz olyan
fájón-sajgón egy társra, teljes egésszé váltál, nem kiabálsz, sírsz a másik feledért.
Már nem figyeled sóváran az összekapaszkodó párokat, már nem a szerelemtől
akarsz boldog lenni. Már kifelé figyelsz, már meglátod a szépet, meghallod a
csendet, és jólesik nézni, jó érzés hallgatni, nem időhúzás, és nem a szerencsétlen
flótások időtöltése ez. Már nem erőlteted a jókedvet, a mindenkori pozitív szemléletet,
nem húzol reggelente mosolyálarcot. Mikor állsz készen? Amikor a múlt minden ajtaját
bezártad, és eldobtad a kulcsot. Amikor eleget voltál egyedül, és szép, büszke,
méltóságot, egészséges önbizalmat sugárzó, teljes emberré formáltad önmagad.
Amikor az egyedüllétedben szereztél meg mindent, ami a továbblépéshez kell:
önbizalmat, önismeretet, önszeretetet, önazonosságot és a hatékony ignorálás
művészetét.





 
 
0 komment , kategória:  Szépkor 3.  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 302 db bejegyzés
e év: 1418 db bejegyzés
Összes: 34468 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 179
  • e Hét: 978
  • e Hónap: 11918
  • e Év: 120562
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.