Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Pisilni kell
  2021-10-12 16:30:09, kedd
 
  Az alapos orvosi kivizsgálás mellett mi magunk is tehetünk azért, hogy magabiztosan, vidáman teljenek a mindennapok.

A vizelet-inkontinencia - vagyis az akaratlan vizeletvesztés - gyakori, illetve gyakran kínos probléma. Súlyossága a köhögés vagy tüsszentés közbeni alkalmi vizeletszivárgástól kezdve a hirtelen és erős, már-már visszatarthatatlan vizelési ingerig terjedhet. Sokan a női változókor betegségeként tekintenek rá - és kétségtelen, hogy összefüggésben áll a menopauzával, illetve az alacsony ösztrogénszinttel - de fontos tudni, hogy életkortól és nemtől függetlenül bárki megtapasztalhatja.

De mi okozhat vizeletürítési zavarokat?
A húgyhólyag az alhasban található, üreges szerv, ami a húgyúti rendszer része - ahogyan a vesék és a húgycsővezeték is. Ürítés közben a hólyagban lévő izmok megfeszülnek, a húgycső körüli izmok ezzel egyidejűleg pedig ellazulnak, elősegítve a vizelet távozását a szervezetből. Vizeletszivárgáshoz, illetve inkontinenciához vezethet, ha a hólyag, valamint az azt körülvevő izmok nem úgy működnek ilyenkor, ahogyan kellene. Bár az időskor előrehaladtával jellemzően gyakrabban fordul elő - különösen változókorba lépő nők esetében -, az inkontinencia nem feltétlenül az öregedés egyik elkerülhetetlen velejárója. A panaszok különböző gyógyszeres kezelések mellékhatásaként, szklerózis multiplex, Alzheimer-kór, cukorbetegség, daganatos megbetegedések, túlzásba vitt alkohol- és koffeinfogyasztás, hormonális változások, visszatérő húgyúti fertőzések, illetve várandósság idején is jelentkezhetnek. E szerteágazó hólyagprobléma sajnos a mindennapi tevékenységeket is kellemetlenül érinti, és kifejezetten negatív hatással van az életminőségre, beleértve a mentális egészséget is (az American Journal of Obstetrics & Gynecology tudományos folyóirat által közzétett tanulmány szerint a 40-80 év közötti, vizelet-inkontinenciában szenvedő nők 25%-a még szex közben is tapasztalhat szivárgást). De jó hír, hogy a betegség megelőzhető, és a legtöbb esetben némi életmódbeli változtatással - illetve szakorvosi segítséggel - a tünetek is kordában tarthatók.

Szervezetünk komplex rendszerében számos olyan probléma adódhat, ami megnehezíti a vizeletürítés egészséges szabályozását. Az inkontinencia kezelési módját a probléma típusa, és kisebb mértékben a tünetek (vizeletszivárgás tapasztalása köhögés, tüsszentés, nevetés vagy edzés közben, hirtelen és gyakran jelentkező vizelési inger, illetve önkéntelen vizelés - akár éjszaka, alvás közben is) különbségei alapján kategorizálja az orvostudomány - nézzük meg, hogy melyek ezek!

Stressz-inkontinencia
Általában akkor beszélünk stressz-inkontinenciáról, ha testmozgás közben, köhögéskor vagy nevetéskor tapasztalunk vizeletszivárgást. Kétségtelen, hogy a probléma érzelmileg is kimerítő, de ebben az esetben a ,,stressz" valójában a szivárgással járó fizikai megterhelésre utal - ami növelve a hasi nyomást, a hólyagra is hatással van. Ilyenkor általában csak kis mennyiségű vizelet szivárog, ami akkor is bekövetkezhet, ha a hólyagizmok nem húzódnak össze, és nem érzünk vizelési ingert. Stressz-inkontinenciáról továbbá akkor is beszélhetünk, ha a húgycső- és medencefenék izomsérülései miatt adódnak problémák a vizelet visszatartásával, ami nagyon sok esetben fordul elő hüvelyi szülés következtében. Vajúdás közben nagy esély van arra, hogy megnyúljanak, esetleg károsodjanak a medencefenék izmai és idegei - általában minél nagyobb a baba, minél hosszabb a vajúdás, és minél idősebb a kismama, annál magasabb az inkontinencia valószínűsége. Mindemellett az életkor szintén tényező a stressz-inkontinencia kialakulásában, a kor előrehaladtával - és kifejezetten menopauza idején - ugyanis a medencefenék és a húgycső izmai is gyengülnek. Férfiaknál jellemzően prosztataműtétek után, illetve medencecsonttörés következtében is kialakulhat, a gyakori köhögéssel járó tüdőbetegségek pedig - mint például a tüdőtágulat és a cisztás fibrózis - szintén rizikófaktornak számítanak - férfiak és nők körében egyaránt.

Sürgősségi inkontinencia
Akkor beszélünk sürgősségi inkontinenciáról, ha még nem telt meg a hólyag, és mégis erős, hirtelen ránk törő vizelési ingert tapasztalunk - ami férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat. Már maga az elnevezés is sejteti, hogy ebben az esetben nagyon kevés idő marad arra, hogy eljussunk a mosdóig. A hólyag túlműködése olyan fizikai problémákból eredhet, amelyek megakadályozzák, hogy a szervezet leállítsa az önkéntelen hólyagizom-összehúzódásokat. Mindezt az agy, a gerinc vagy a gerincből a hólyagba vezető idegek károsodásai - például cukorbetegség, felfázás vagy neurológiai megbetegedések - is okozhatják. Bár pontos oka ismeretlen, az életkor előrehaladtával megnő a valószínűsége.

Kevert inkontinencia
Ha a sürgősségi- és stressz-inkontinencia tüneteit egyidejűleg tapasztaljuk, akkor beszélünk (a mindkét nemet érinthető) kevert inkontinenciáról. Többnyire idős korban jelentkezik (férfiak esetében prosztataeltávolítás, illetve prosztata-megnagyobbodás miatti műtétek után).

Túlfolyásos inkontinencia
Ha a húgyhólyag soha nem ürül ki teljesen, előfordulhat, hogy folyamatos vizeletszivárgás jelentkezik, akár vizelési ingerrel, akár anélkül. A túlfolyásos inkontinencia akkor fordul elő, ha valami megakadályozza, hogy a vizelet teljesen kiürüljön a hólyagból. Nőknél és férfiaknál szintén előfordulhat (általában idős korban), ha a hólyagizom alulműködik - néha cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri betegségekkel, fiatalabb korban pedig hüvelyi szüléssel is összefügg.

Reflex-inkontinencia
Reflex-inkontinencia akkor fordul elő, amikor a hólyagizom összehúzódik, és a vizelet (gyakran nagy mennyiségben) minden figyelmeztetés vagy késztetés nélkül szivárog. Mindez azon idegek károsodása miatt következhet be, amelyek egészséges működés esetén figyelmeztetik az agyat, hogy a hólyag megtelik. A reflex-inkontinencia általában súlyos neurológiai károsodások, szklerózis multiplex, gerincvelő-sérülések, illetve különböző műtétek és sugárkezelés során jelentkezhet.

Funkcionális inkontinencia
A funkcionális inkontinencia olyan idős embereket érint, akiknek alapvetően normális a hólyagszabályozásuk, azonban egyéb, különböző mozgást nehezítő betegségek miatt nehezen jutnak el időben a mellékhelyiségre.

Merjünk beszélni róla!
Becslések szerint Magyarországon közel 800 000 ember szenved a betegségben, és a népesség közel harmadát is érintheti idős korban - annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) népbetegségnek nyilvánította,a legtöbben mégis hajlamosak vagyunk tabuként tekinteni rá. A szégyenérzet miatt sokan nem mernek orvoshoz fordulni a problémával - még annak ellenére sem, hogy mentálisan, illetve szociálisan is megnehezíti a mindennapokat. A korai felismerés pedig nagyon fontos, hiszen

a vizelet-inkontinencia gyakran megállítható vagy kontrollálható, amennyiben időben tájékozódunk a tünetekről, illetve a terápiás lehetőségekről.

És azt sem árt tudni, hogy az alapos orvosi kivizsgálás mellett mi magunk is tehetünk azért, hogy könnyebben teljenek a mindennapok.

Életmódváltással a vizelet-inkontinencia ellen
A megelőzés érdekében elengedhetetlen a kellő mennyiségű folyadékbevitel (átlagosan napi 30 ml/testtömeg-kg tiszta vízre van szükség, bár ez személyenként több és kevesebb is lehet), a rendszeres fizikai aktivitás és intim torna, a rostban, vitaminban gazdag étrend, a helyes tisztálkodási szokások, illetve a káros szokások kiiktatása.

Teendők már meglévő betegség esetén:

Sokan tartanak ilyenkor a vízivástól, pedig a folyadékbevitel csökkentése csak fokozza a betegség tüneteit. Ha módunkban áll, tartsuk az orvosunk által ajánlott napi folyadékbevitel mennyiségét, és kerüljük a vizelethajtó italok (például kávé és alkohol) fogyasztását.
A dohányzásról történő leszokás enyhítheti a hólyagra nehezedő nyomást, hiszen a köhögési rohamok megszűnésével a medencefenék igénybe vett izmai is fellélegezhetnek.
A medenceizom-gyakorlatok (más néven a Kegel-gyakorlatok) erősítik a húgyhólyagot tartó izmokat, ami segíthet elkerülni a szivárgást (kiváltképp stressz-inkontinencia esetén hatásos).
Kerüld a nehéz súlyok emelését!
Az inkontinencia tüneteit a túlsúly, illetve a zsíros étrend is erősíthetik, így érdemes táplálkozási szakemberrel is konzultálni a számunkra legmegfelelőbb étrend kialakításáról.
Kerüld a vízhajtó hatású ételeket; ilyen lehet például a spárga, zeller, savanyú káposzta, kivi és görögdinnye.
Vezess vizelési naplót! A vizelési napló egy hasznos eszköz: rögzíthető benne a napi vizeletürítések száma, a vizeletvesztés gyakorisága és minden egyéb információ, amely segíthet a háziorvosnak, a szakorvosnak abban, hogy meghatározza az inkontinencia szintjét és típusát.
A természetes módszerek mellett a Seni Lady Slim termékeivel is tehetünk a kellemetlenségek ellen, egy jól megválasztott inkontinencia termék ugyanis nagyban hozzájárul a magabiztossághoz, higiéniához és kényelemhez. Az elcseppenő vizelet többé nem lehet akadály a mindennapi teendők elvégzésében, a közérzet javításával pedig fokozza a mentális egészséget is, hiszen használatával nem kell lemondani programokat, vagy kimaradni bármiből. A Seni Lady Slim női inkontinencia betétek a vizelet-inkontinencia szintjéhez mérten garantálják a kényelmet és a diszkréciót: igazodnak a test vonalához, semlegesítik a kellemetlen szagokat, légáteresztő kivitelükkel lehetővé teszik a bőr szellőzését, egyszerűen és biztosan rögzíthetők a fehérneműhöz, és megbízható védelmet nyújtanak a kiszivárgással szemben.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Kukucs
  2021-10-12 16:01:28, kedd
 
 









 
 
0 komment , kategória:  Aninált GIF 5.  
Futás
  2021-10-12 15:21:51, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  GIF képek 1.  
Korhatár nélkül
  2021-10-12 15:11:53, kedd
 
  Egyre inkább az az érzésem, hogy az életünk egyetlen mondat, csak
nem tudjuk kimondani, hogy mi az. A nagy találkozások, a lélek közeli
pillanatok mindig azok voltak, amikor valakit megszerettem. Az igazi
csoda a barátság, a valódi, emberközeli kapcsolat, amikor egyszer csak
repül velünk az idő, és az az érzésünk, hogy mi már valahol találkoztunk.
Néha egy pillanat többet ér, mint egy egész esztendő.

Müller Péter





 
 
0 komment , kategória:  Szépkor 3.  
Korhatár nélkül
  2021-10-12 15:10:53, kedd
 
  Ma ne felejtsük otthon az élet mindennapos kellékeit:
legalább két mosolyt, két kedves szót, megduplázott
türelmet, jó indulatot. A jóságból, szeretetből, mindig
legyen nálunk tartalék, hisz kifogyhatatlanul kell azt
osztogatnunk.





 
 
0 komment , kategória:  Jókedv  
A csend íze
  2021-10-12 15:09:19, kedd
 
  Sárhelyi Erika

Hallgat a vers. Nem szól hozzám se rím,
se dallam, ritmust is csak a szívem ver
halkan, épp csak, hogy tudjam: élek.
Finom a csönd, íze van.
Mint a csöppenő dinnyének.
Ritka pillanat, mikor a lélek
szinte kézzel fogható,
kevés a betű és méltatlan a szó,
tán még az idő is megállt,
oly' szokatlanul néma a világ.
Ma hallgat a vers. Vár, mint táj
a hajnal hasadására, mikor az ég
éjsötét vásznára vöröslő
csíkot húz a virradat.
Vár, mint vihar előtt a madarak
puha fészkük ölén,
vár, mint harmatcsepp a Napot,
éj az esthajnalcsillagot,
betű a papírt, éjfél a holnapot.
Vár, akár földben a mag,
álmok mélyén az elfojtott gondolat.
S mint borban a zamat,
a szó tán megérik





 
 
0 komment , kategória:  Csend  
Torna
  2021-10-12 14:55:40, kedd
 
  Próbáld ki ezt a 8 nyújtást, hogy helyrehozd az
ülőmunkához kötött élet által okozott károkat!







Link
 
 
0 komment , kategória:  GIF képek 1.  
Tabletta
  2021-10-12 14:32:49, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  3D png gifek   
Vérvétel
  2021-10-12 14:27:16, kedd
 
  A COVID-19-fertőzésekkel kapcsolatos tanulmányok számos ország
különböző betegeinek adatait használták fel annak érdekében, hogy
kellően széles spektrumon vizsgálódhassanak. A kutatások döntő része
egybehangzóan összefüggést lát az egyes vércsoportok és a koronavírus-
fertőzések között, ám abban a kérdésben már eltérnek egymástól, hogy
mely vércsoportok jelentenek nagyobb kitettséget a súlyos megbetegedéssel
szemben. Noha a kilencből öt tanulmány szerzői ezt nem támasztják alá,
négy tanulmány határozottan talált összefüggést az egyes vércsoportok és a
betegség lefolyásának súlyossága között. A kórházi ápolást igénylő betegeket
vizsgáló kutatók szerint a 0 és Rh-negatív vércsoportú páciensek nagyobb
arányban védettek a fertőzéssel, a súlyos megbetegedéssel és akár a halálos
kimenetellel szemben is, egy nagyszámú kínai mintát vizsgáló kutatás pedig
az A-vércsoportúakat találta a legkitettebbeknek a súlyos megbetegedéssel
szemben. Egy ugyancsak kritikus állapotú pácienseket vizsgáló tanulmány
kifejezetten az A és AB-vércsoportúak esetében mutatta ki nagy számban
invazív terápia szükségességét, a legnagyobb adattömeget feldolgozó kutatás
pedig alátámasztotta azt a feltevést, hogy a 0-vércsoportú emberek élvezik a
legnagyobb védettséget.





 
 
0 komment , kategória:  Hazám hazám 2.  
Smoothie
  2021-10-12 14:21:09, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Frissítő - Hűsítő 1.  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 302 db bejegyzés
e év: 1418 db bejegyzés
Összes: 34472 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 660
  • e Hét: 1459
  • e Hónap: 12399
  • e Év: 121043
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.