|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2021-10-14 14:58:49, csütörtök
|
|
|
Természetes mentolos alkohololdat és tűkivonat Alpa Francovka Lesana magasabb mentolkoncentrációval a tökéletes hűtőhatás érdekében. Az aromás és erősen gyantás illatú termék antiszeptikus és fertőtlenítő hatású, enyhíti az izom- és ízületi reuma fájdalmait, eltávolítja a testmozgás utáni fáradtságot, kiválóan megelőzi a megfázást (belégzés) vagy frissítő összetevőként a fürdőben.
Széles a felhasználási kör:
izületi fájdalom
hideg
belélegzés
a fáradtság megszüntetése
ficamok, ficamok és ütések során
sportteljesítmény után
horzsolások és sebek fertőtlenítésére
borotválkozás utáni bőr kezelésére
reflexmasszázsokhoz reumás izomfájdalmak esetén
mint a szájvíz
fogfájásra
fejfájásra és migrénre
a fekélyek ellen
amikor izzad a láb ...
Forrás : Link
Megjegyzés : természetesen csak külsőleg használható ! (CzI )
Beszerzése : Link |
|
|
0 komment
, kategória: HATÉKONY GYÓGYKETYERÉK |
|
|
|
|
|
2021-10-14 10:23:47, csütörtök
|
|
|
Bár a gyógyszeripar egyre inkább fejlődik és terjeszkedik, a táplálkozási szakértők és egészségügyi szakemberek még mindig előszeretettel beszélnek bizonyos ételek jótékony hatásairól. Jól is teszik ezt, hiszen az egészséges étkezés kimutatható szinten csökkenti az elhízás, a keringési rendellenességek, és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.
Azonban annak biztos megértése, hogy bizonyos hatások érdekében melyik ételek fogyasztása ajánlott, nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebből a cikkből megtudhatja, mik a leginkább közkedvelt ételek egészségügyi hatásai, és hogyan javíthatja egészségi állapotát a megfelelő étrend követésével.
Mandula
A mandula E-vitaminban, rézben, és magnéziumban gazdag. Emellett jó minőségű fehérjéket tartalmaz és egészséges telítetlen zsírsavakat.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a mandula fogyasztása segítheti a keringési rendellenességek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint segítheti a hosszabb életet.
Alma
Az almát sokszor "tápanyag erőműnek" is nevezik, olyannyira lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz.
Az alma regeteg C-vitamint (természetes antioxidáns), komplex B-vitaminokat, élelmi rostot, fitotápanyagokat (amelyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök káros hatásai ellen) és ásványi anyagokat, mint a kalcium és a kálium tartalmaz.
Kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres almafogyasztás segíthet az időskori emlékezetvesztés, a stroke, és a cukorbetegség kialakulási esélyeinek csökkentésében.
Arugula
Az egyéb zöldleveles növényekhez hasonlóan az arugula rengeteg nitrátot tartalmaz (100 grammja több, mint 250 miligrammot). A nagy mennyiségű nitrát fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a fizikai megterhelés során szükséges oxigénmennyiség csökkentésével javítja a teljesítőképességet.
Az arugula lehetséges jótékony hatásai közé a rák kialakulási esélyeinek csökkentése, a csontritkulás megelőzése, és a szervezet oxigénellátásának javítása sorolhatóak.
Spárga
A spárga nagyon gazdag élelmi rostokban, emellett pedig nagy mennyiségű B6-vitamint, cinket, kaciumot, és magnéziumot tartalmaz.
A rendszeres spárga fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, megakadályozza a vesekő kialakulását, és csökkenti a csecsemők idegcső rendellenességeinek kialakulását is.
Banán
A banán természetes módon zsír-, koleszterin-, és só mentes, azonban nagy mennyiségű káliumot tartalmaz.
A banán fogyasztása csökkenti a vérnyomást, csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának veszélyét, és segíti a szív egészségének fenntartását.
Bazsalikom
A bazsalikom A-, K- és C-vitaminban gazdag, ezen túl pedig magnéziumot, vasat, káliumot és kalciumot is tartalmaz.
A bazsalikom fogyasztásával csökkentheti a szervezet gyulladásait és duzzanatait, megakadályozhatja az idősödés káros hatásait, valamint az izületi gyulladást és a gyulladásos bélproblémákat is kezelheti vele.
Cékla
A cékla napjaink legújabb szuperétele, hiszen a zöldség maga, vagy a zöldség leve is segíti a teljesítőképességet, csökkenti a vérnyomást, és javítja a szervezet vérellátását.
A cékla rengeteg folsavat és mangánt tartalmaz, emellett pedig thiamin, riboflavin, B6-vitamin, pantoténsav, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, és szelén is található benne.
Kínai kel
A kinai kel a keresztesvirágú zölségek családjába tartozik, mint a fodros kel, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is.
Ezek a rengeteg tápanyagot tartalmazó zöldségek nagyon kevés kalóriát juttatnak a szervezetbe, tehát amennyiben egészségesebben szeretne étkezni, mindenképpen szerepeljenek a keresztesvirágúak a bevásárlólistája tetején.
Brokkoli
A brokkoli nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (vízben oldodó és vízben nem oldódó rostokat is), emellett pedig C-vitamin tartalma is magas.
Emellett a zöldség A-, K-, és komplex B-vitaminokat, vasat, cinket, foszfort, és fitotápanyagokat is tartalmaz.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a brokkoli fogyasztása segíti az izületi gyulladások kialakulásának megelőzését, megvédi bőrét az UV sugarak hatásával szemben, visszafordítja a cukorbetegség okozta szívkárosodást, és csökkenti a hólyag tumorok kialakulásának kockázatát is.
Sárgadinnye
A sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint a choline, a zeaxantin, és a béta-karotin, amelyek sokféle betegség ellen nyújtanak védelmet az egyszerű megfázástól kezdve egészen a rákos megbetegedésekig.
A sárgadinnye fogyasztásának jótékony hatásai közé tartozik az asztma kialakulási veszélyének csökkentése, a vérnyomás szinten tartása, az emésztés segítése, a szervezet hidratáltságának biztosítása, és a gyulladások csökkentése.
Répa
A répa remek A-vitamin forrás, egy felnőtt napi szükségletének 210%-át fedezi.
A répa fogyasztásának egészségügyi hatásai közé a tüdőrák kialakulásának megelőzése, a leukémiás sejtek elpusztítása és fejlődésük megakadályozása, és a látás javítása sorolhatóak.
Karfiol
A keresztesvirágúak családjába tartozó karfiol antioxidánsokat és fitotápanyagokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a rák kialakulása ellen. Ezen kívül élelmi rost tartalma, teltségérzetet biztosít, segíti a fogyást, és egészségesen tartja az emésztőrendszert. A karfiol cholin tartalma pedig elengedhetetlenül fontos a tanulás és a memória fenntartása érdekében. A fenti összetevőkön kívül a karfiol sok egyéb, fontos tápanyagot is tartalmaz.
A karfiol jótékony hatásai közé a szabadgyökök okozta mutációk kialakulásának megelőzése és a stressz csökkentése, a székrekedés kialakulásának megelőzése, és a memória működésének segítése tartoznak.
Zeller
A zeller antioxidánsokban és K-vitaminban igen gazdag zöldség.
A zeller jótékony hatásai között a vérnyomás csökkentése, a rák kialakulásának megelőzése, és az izületi fájdalmak csökkentése sorolhatóak fel.
Csicseriborsó
Az eredetileg a Mediterrán terültekről és a Közel-Keletről származó csicseriborsót garbanzo babnak is nevezik, mára az egész világon elterjedt közkedvelt étel.
Egészségügyi hatásai között a glükkózszint javítása, a cukorbetegek lipid és inzulin szintjének rendben tartása, valamint a csontok és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak fel.
Metélőhagyma
A metélőhagyma tápanyagokban gazdag étel, tehát kalóriatartalma igen alacsony, azonban sokféle egészségre jótékony hatású vitatmint, ásványi anyagot, és antioxidánst tartalmaz.
Ezek a jótékony hatások a rákmegelőzés, főképp a prosztatarák, a nyelőcsőrák, és a gyomorrák kialakulása ellen hatékony, valamint az alvási szokásokat és a hangulatot is javítja.
Csokoládé
A csokoládé antioxidánsokban gazdag. Annak ellenére, hogy könnyen elhízhatunk tőle, rengeteg jótékony egészségügyi hatása is van fogyasztásának.
A csokoládé fogyasztása csökkenti a koleszternszintet, megelőzi a kognitív képességek romlását, és csökkenti a keringési rendellenességek kialakulásának esélyeit.
Koriander
A Coriandrum sativum növényből származó fűszernövényt sokszor cilantro néven is megtalálhatja.
Több kutatással is bizonyították, hogy ha nagyobb mennyiségben fogyaszt zöld leveles növényeket, csökkenti az elhízás, a korai halál, a cukorbetegség, és a szívvelégtelenség kialakulásának kockázatát, miközben segíti a bőr és a haj egészségét, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti túlsúlyát.
Fahéj
Kutatási eredmények szerint a fahéj védlmet nyújtkat a HIV kialakulása ellen, javítja a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők glükóz és lipid szintjeit, segít az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében, és megállítja a multiple sclerosis káros hatásait.
Emellett a Penn State kutatói azt is felfedezték, hogy a fahéj fogyasztása csökkentheti a szervezet negatív reakcióit a magas zsírtartalmú ételek elfogyasztása után.
Kávé
A kávé az Egyesült Államok egyik legfőbb antioxidáns forrása.
A kávé fogyasztásának jótékony hatásai közé a kettes típusú cukorbetegség elleni védelem, a Parkinson-kór megelőzése, a májrák és a májelégtelenség kialakulásának megelőzése, és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak.
Káposztafélék
A keresztesvirágúak családjába tartozó leveles növény rokonai közé a leveles kel, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is sorolhatóak.
A káposzták K-vitaminban igen gazdagok, emellett pedig folsavat, tiamint, nacint, pantoténsavat, cholint, foszfort, és káliumot is tartalmaznak.
Egészségügyi hatása közé a csontok egészségének fenntartása, a rá kialakulási esélyeinek csökkentése, a cukorbetegek glükózszintjének csökkentése, és az alvási szokások és a hangulat javítása tartoznak.
Vörösáfonya
A vörösáfonya remek C- és E-vitamin, valamint élelmi rost forrás.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a vörösáfonya fogyasztása hatékonyan csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulási esélyeit, lassítja a tumorok fejlődését, megelőzi a húgycső gyulladásával vagy fertőzésével járó betegségeket, és segíti a szájüreg egészségének fenntartását is, hiszen megakadályozza, hogy a baktériumok a fogakhoz kötődjenek.
Edamame
Az edamame egy nagyon fiatal szójabab, amelyet még azelőtt leszednek, hogy a baboknak ideje lett volna megkeményedni. Hámozva vagy héjastul is kapható, friss vagy fagyasztott formában.
Az edamame jótékony egészségügyi hatásai között a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a depresszió kezelése, a termékenység segítése és a csontritkulás megelőzése sorolhatóak fel.
Padlizsán
A padlizsán tojás alakjáról és erős lila színéről ismerhető fel.
Jótékony egészségügyi hatásai között a szív egészségének védelme, a megfelelő testsúly fenntartása, a vér koleszterin szintjének rendben tartása, és a rákmegelőző hatás sorolhatóak fel.
Lenmag
Az Amerikai Táplálkozásügyi Szövetség munkatársai szerint a lenmag “remek forrása annak a két zsírsavnak, amelyek elengedhetetlenek az emberi egészség fenntartása érdekében, ezek a linolénsav és az alfa-linolénsav. Emellett remek élelmi rost és vitamin, valamint ásványi anyag forrás."
Egészségyügyi hatásai igen széleskörűek, csökkenti a koleszterin szintet, védelmet nyújt a rákos megbetegedések kialakulása ellen, megelőzi a hőhullámok kialakulását, és javítja a szervezet vércukor szintjét.
Fokhagyma
A fokhagymát a szív és az érrendszer egészségének fenntartása érdekében sokan előszeretettel fogyasztják.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a fokhagyma nagyon erős antibiotikus hatású zöldség, segíti a szív véelmét az érrendszeri műtétek és egy szívroham bekövetkezése után, csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.
Gyömbér
A gyömbér olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyet a savközömbösítő, hashajtó, és puffadáscsökkentő gyógyszerek egyik alapanyagaként is szoktak használni.
Kutatásokkal bizonyíották, hogy a gyömbér csökkentheti a bél gyulladását, megszünteti a testmozgás okozta izomfájdalmakat, elmulasztja a kemoterápia okozta hányingert, és csökkentheti a menstruáció okozta fájdalom erősségét is.
Szőlő
A szőlőt szállíthatósága, anyaga, íze, és sokfélesége teszi a világ egyik leginkább kedvelt csipegetnivalójává.
Kutatások a szőlő fogyasztását a rák kialakulásának megelőzésével, a szívelégtelenség veszélyének csökkentésével, a magas vérnyomás csökkentésével, a székrekedés megszünetetésével, valamint az elhízás és a korai halál veszélyének csökkentésével hozták összefüggésbe.
Grépfrút
A grépfrút kalóriákban szegény, azonban tápanyagokban gazdag gyümölcs. Fogyasztásával segítheti bőre megtisztulását és egészségének visszaállítását, sokféle betegség kialakulási esélyeinek csökkenését, és a felesleges kilók leadását. Könnyedén hozzáadható a napi étrendhez egy egészségesebb, sokszínűbb étrend követése érdekében.
A grépfrút jótékony hatásai között a fogyás segítése, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a szív egészségének fenntartása, és a szabadgyökök elleni küzdelem sorolhatóak fel.
Zöldtea
A zöldtea a világ egyik legegészségesebb itala, amely a teák közül a legtöbb antioxidánst tartalmazza.
A zöldtea fogyasztása csökkenti a stroke bekövetkezési esélyeit, és segíti a prosztatarák elleni harcot.
Méz
A méz vírusölő és antibakteriális hatású étel.
Kutatásokkal kimutatható, hogy a méz fogyasztása segítheti a gastrooesophagealis reflux betegség kialakuulásának megelőzését, csökkentheti a bakteriális fertőzés okozta hasmenés időtartamát, segíti az égési sérülések gyógyítását, csökkenti a szezonális allergiák tüneteinek súlyosságát, és küzd a gyulladásos betegségek ellen is.
Kelkáposzta
A kelkáposzta remek K-, A- és C-vitamin forrás, valamint béta-karotint és kalciumot is tartalmaz.
Egészségügyi hatásai között a rák kialakulási veszélyeinek csökkentése, a koronaér renndellenességek kialakulási esélyeinek minimalizálása, és a koleszterinszint csökkentése sorolhatóak fel.
Kiwi
A kiwi magas tápanyagtartalmú, azonban alacsony kalóriatartalmú gyümölcs. Grammonkénti C-vitamin tartalma magasabb, mint a legtöbb gyümölcsnek.
A kiwi fogyasztásával segítheti bőre egészségének fenntartását, valamint csökkentheti a vérnyomását, valamint a szívrendellenesség és a stroke bekövetkezésének esélyeit is minimalizálhatja.
Mangó
A mangó a csonthéjas növények családába tartozik, amelyekre jellemző, hogy puha külső rétegük egy magot rejt. A mangó rokonai közé tartozik az olívabogyó, a datolya, és a kókusz is.
Több kutatással is kimutatták, hogy a mangó és a hozzá hasonló gyümölcsök fogyasztása csökkenti az elhízás és a korai halál bekövetkezésének kockázatát, valamint csökkenti a cukorbetegség és a szívelégtelenség kialakulásának veszélyeit is. Emellett segíti a bőr és a haj egészségének fenntartását, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti testsúlyát.
Tej
A tejtermékek a legjobb kalciumforrás. A kalciumnak rengeteg szerepe van szervezete egészségének fenntartásában, a legfőbb azonban a csontok és fogak felődésének segítése és egészségének fenntartása. Emellett a vérrög képződés ellen is sokat tesz, és segíti a gyorsabb sebgyógyulást is, szinten tartja a vérnyomást, és segíti a megfelelő izomösszehúzódást, így a szív megfelelő működésében is szerepet játszik.
A tej emellett magnéziummal, foszforral, A-, B6- és B12-vitaminnal, valamint riboflavinnal látja el szervezetét.
A tej egészségügyi hatásai között a csontok és a szív egészségének fenntartása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a D-vitamin szint növelése is szerepel. A D-vitamin hiánya depressziót, króniukus fáradtságot, és premenstruációs szindrómát okozhat.
Tejpótló szerek
Több oka lehet annak, hogy a tehéntej helyett mást fogyasztana, amelyek főképp allergiának, laktóz intoleranciának, vagy vegán étrendnek tudhatóak be.
A vegán étrend szerint nem fogyaszthat semmi olyan terméket, amelyek állati eredetűek, tehát tejet, sajtot, tojást, és mézet sem. Sokan azért hagyják el a tejet, hogy ne juttassanak szervezetükbe a tejben néha megtalálható hormonokat és antibiotikumokat, bőrtisztító kúrát folytatnak, vagy a közkedvelté vált paleo étrendet követik.
A szója izoflavonjai megelőzhetik a szívelégtelenség kialakulását, napi legalább 10 mg elfogyasztásával pedig 25%-kal csökken a mellrák újra kialakulásának esélye. A megnövelt szójafogyasztás a menopauza közelében álló nők számára lehet jótékony hatású.
Menta
A mentafélék családja 15-20 különféle növényt foglal magába, köztük a borsmentát és a fodormentát is. A menta olajat gyakran használják fogkrémekben, rágógumikban, cukorkákban, és szépségápolási szerekben, a friss vagy szárított menta levelet pedig teákban és ételekben tudja felhasználni.
A menta az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó étel, amely az allergiákra, megfázásra, emésztési gondokra, irritábilis bélszindrómára, és a bőr egészségére is jótékony hatással van.
Gomba
A gombaféléket a zöldségek közé szokták sorolni, azonban mégsem növények, ennek ellenére rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak.
Jótékony egészségügyi hatásai közé a rákos sejtek növekedésének és terjedésének megakadályozása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a gyulladásra adott immunreakció javítása sorolhatóak.
Zab
A zab nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükán nevű élelmi rostot, amely az egészségtelen koleszterinszint csökkentését segíti.
Zab fogyasztásával csökkentheti a koronaér betegség és a végbélrák kialakulási veszélyeit, valamint csökkenti a vérnyomást is.
Olajos halak
Az olajos halak, mint a lazac vagy a makréla is, remek omega-3 zsírsav és tiszta fehérje források.
Ha rendszeresen eszik olajos halakat, csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulásának és a reumás izületi gyulladás kialakulásának veszélyeit, javíthatja memóriáját, megvédheti látását, és megakadályozhatja a száj- és a bőrrák kialakulásának esélyeit. Amennyiben csecsemőjével etet olajos halakat, segítheti az érzékszervei, kognitív folyamatai, és motoros képességei megfelelő fejlődését.
Olívaolaj
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, kisebb eséllyel vannak kitéve a keringési rendellenességeknek, így a magas vérnyomásnak, a stroke-nak, a magas vérkoleszterin szintnek, és a magas triglicerid szintnek is.
Emellett az olívaolaj fogyasztása segítheti a gyulladások, vérerek, trombózis, és a szénhidrát anyagcserefolyamatok gyógyítását is.
Hagymafélék
A hagymaféléket rengeteg méretben, alakban, színben, és ízben megtalálhatja. A leggyakrabban a vörös, a sárga, és a fehérhagyma találhatóak meg az üzletekben. Íze a lédús édestől az erős, szúrós ízűig terjedhet, ezt leggyakrabban az határozza meg, mikor szedték le és mikor fogyasztják el. Évente hozzávetőlegesen ötven milliárd kiló hagymát szednek le világszerte.
A hagyma fogyasztása csökkenti többféle rákos megbetegedés kialakulási esélyeit, javítja a hangulatot, és megőrzi bőre és haja egészségét.
Narancs
A narancsok több, mint 170 különféle fitotápanyagot, és több, mint 60-féle flavonoidot tartalmaznak, amelyek közül rengeteg gyulladáscsökkent és antioxidáns hatással rendelkezik.
A narancsok emellett thiamint, riboflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, foszfort, magnéziumot, mangánt, szeléniumot, és rezet is tartalmaznak. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően (a napi szükséglet kétszerese) a narancs az immunrendszert is erősíti.
Oregano
Az oregano K-vitaminban és antioxidánsokban gazdag fűszernövény.
Kutatásokkal bizonyították, hogy az oregano antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású, valamint az oreganoban található anyagok segíthetik a mellrákos megbetegedések terjedésének lassítását.
Papaya
A papaya trópusi éghajlaton termő gyümölcs.
Fogyasztásának jótékony hatásai közé a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rák kialakulási esélyeinek csökkenése, az emésztés javítása, a vér glükózszintjének javítása cukorbetegek körében, a vérnyomás csökkentése, és a sebgyógyulás gyorsítása tartoznak.
Barack
Az Észak-nyugat Kínából származó pihés gyümölcs a csonthéjasok családjába tartozik, csakúgy, mint a cseresznye, a sárgabarack, a szilva, vagy a nektarin.
Egy közepes méretű barack a napi beviteli érték több, mint 2%-át fedezi E- és K-vitaminból, niacinból, vasból, cholinból, káliumból, magnéziumból, foszforból, mangánból, cinkből, és rézből. Kimutatások szerint a túlsúllyal kapcsolatos betegségek gyógyítója, mint a cukorbetegség, az anyagcsere szindróma, és a keringési rendellenességek.
Borsmenta
A borsmentát sokféle hagyományos vagy népi orvoslás alkalmazza többféle betegség kezelésére, annak nyugtató hatásai miatt.
A borsmenta jótékony hatásai között az irritábilis bélszindróma tüneteinek kezelése, a bőrirritációk és bőrviszketés kezelése, és a fejfájás kialakulásának megelőzése sorolhatóak fel.
Ananász
Az ananász fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a thiamin, a riboflavin, a B6-vitamin, a folsav, a pantoténsav, a magnézium, a mangán, és a kálium. Ezen kívül antioxidánsokat és polifenolokat is tartalmaz, mint a béta-karotin.
A friss ananász a bromelain nevű enzim egyetlen forrása, amelyet ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás csökkentésére, a tumorok növekedésének megakadályozására, és plasztikai műtétek utáni felépülés gyorsítására alkalmazható.
Burgonya
A paradicsommal és a padlizsánnal közös, a burgonyafélék családjába tartozó növény családjának néhány tagja akár mérgező is lehet. Napjainkban a burgonya a legolcsóbb és egész évben bárhol kapható növény.
Egészségügyi hatásai közé a csont felépítésének fenntartása, a szív egészségének védelme, a krónikus gyulladások visszaszorítása, és a székrekedés megelőzése tartoznak.
Sütőtök
A sütőtök hihetetlenül gazdag tápanyagokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban, azonban kalóriatartalma igen alacsony. Sokféle kreatív módon vezetheti be a sütőtököt étrendjébe, desszertként, levesként, egy saláta részeként, előételként, vagy akár vajat helyettesítve.
Quinoa
Tápanyagtartalma szempontjából a quinoa a teljes kiőrlésűek közé tartozik, tehát a gabonát teljes egészében, bármilyen része eltávolítása nélkül használják fel. Ezzel szemben az őrölt vagy finomított alapanyagokból készült termékeket, mint a fehér liszt, a fehér rizs, vagy a fehér tészta, könnyebb és puhább állaguk érdekében nem teljes kiőrlésű gabonákból készítik.
Napi 2-3 adagnak megfelelő mennyiségű teljes kiőrlésű termék fogyasztásával csökkentheti a keringési rendellenességek, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a bélrák, és az elhízás kialakulási esélyeit. Több kutatással kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztási mennyiségének növelésével csökken az öt felsorolt betegség veszélye.
Rozmaring
A rozmaring erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket tartalmaz.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a rozmaring fogyasztása gyógyíthatja a gyomorproblémákat, segíti a memóriát és a koncentrálóképességet, megvédi az idegrendszert, és védelmet nyújt a makula degeneráció ellen is.
Zsálya
Antioxidánsokban (apigenin, diosmetin, és luteolin), valamint fontos tápanyagokban (mint a K-vitamin) gazdag.
Kutatások szerint a zsálya fogyasztása javítja a memóriát és az információfeldolgozást az enyhe Alzheimer-kórban szenvedők körében, valamint a kettes típusú cukorbetegeknél segíti a koleszterinszint és a triglicerid szint csökkentését.
Fodormenta
Nagy mennyiségű vitamint, antioxidánst, és egyéb alapvető tápanyagot tartalmaz.
Antioxidáns és gombaölő tulajdonságú, csökkenti a hányingert és az egyéb emésztőrendszeri problémákat, valamint gyógyítja a hirutizmust (abnormális szőrnövekedés).
Spenót
A természetes módon fogyasztható legjobb magnézium és kalcium forrás.
A spenót egészségügyi hatásai között a cukorbetegség kezelése, a rák kialakulásának megelőzése, az asztma kialakulási veszélyeinek csökkentése, a vérnyomás csökkentése, és a csontok egészségi állapotának javítása is felsorolhatóak.
Eper
Az eper a világ egyik legkedveltebb, legfrissítőbb és legegészségesebb étele. Rengeteg, egészségére jó hatású vitamint és antioxidánst tartalmaz.
Jótékony egészségügyi hatásai közé a szívelégtelenség, a stroke, a rákos megbetegedések, a vérnyomásproblémák, a székrekedés, az allergiák, a cukorbetegség, és a depresszió kialakulási veszélyeinek csökkentése tartoznak.
Édesburgonya
Az édesburgonya rengeteg tápanyaggal látja el szervezetét. Egy közepes méretű édesburgonya napi A-vitamin szükségletének 400%-át tartalmazza, ráadásul rengeteg élelmi rostot és káliumot is bevisz szervezetébe.
Az édesburgonya jótékony hatásai közé a prosztatarák kialakulási veszélyének csökkentése, a termékenység segítése, az immunrendszer erősítése, és a szem egészségének segítése tartoznak.
Kakukkfű
A kakukkfűből készült szerek sokkal hatékonyabbak lehetnek bőre tisztításában, mint a gyógyszertárban kapható pattanás elleni arctisztító krémek, derült ki az angliai Leeds Metropolitan Egyetemen végzett kutatásból.
A kakukkfű fogyasztása emellett gyógyítja a magas vérnyomást, megvédi szervezetét az ételek okozta bakteriális fertőzésektől, és elősegít a mellrákos megbetegedések sejthalálát.
Tofu
A tofut szójababból hozzák létre, természetesen gluténmentes, alacsony kalóriatartalmú, koleszterint nem tartalmazó étel, amely fehérjében, vasban, és kalciumban gazdag.
A benne található izoflavinok (fitoösztrogén nevű összetevők) segítik a csontritkulás csökkentését, a kalcium és magnézium pedig segítik a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentését, a vércukorszint rendben tartását, és a migrénes fejfájás megszüntetését.
Paradicsom
A paradicsomot sokszor "funkcionális ételnek" nevezik, mivel nem csak alapvető tápanyagokat tartalmaz, hanem krónikus megbetegedéseket is gyógyít, valamint egyéb jótékony hatásai is ismertek a benne található likopin nevű fitokemikáliának köszönhetően.
A paradicsom rengeteg A- és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Emellett sokféle egészségre jótékony hatású tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, mint a likopin, a cholin, a béta-karotin, és a lutein.
A zöldségek és gyümölcsök, így a paradicsom fogyasztásának jótékony hatásai számottevőek. Minél többet fogyaszt ezekből az ételekből, annál kisebb a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.
Görögdinnye
A görögdinnye thiamint, robiflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, mangánt, szelént, cholint, likopint, és betaint tartalmaz. Felmérések szerint a görögdinnye több likopint tartalmaz, mint bármely egyéb gyümölcs vagy zöldség.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2021-10-14 09:31:59, csütörtök
|
|
|
A shiitake gomba tudományosan is bizonyított 8 jótékony hatása
A shiitake gomba Ázsiában évszázadok óta népszerű táplálékforrás. A világon a második legnépszerűbb és a harmadik leggyakrabban termesztett ehető gombafajta.
Manapság a shiitake gomba a legtöbb boltban megtalálható, mivel húsos és érdekes íze kedvelt fogyasztói körében. Viszont amit kevesen tudnak, az az, hogy a gomba tele van B-vitaminnal, képes felvenni a harcot a rákos sejtekkel, a szív- és érrendszeri problémákkal és a fertőzésekkel. Ez csak néhány a shiitake gomba jótékony hatásai közül.
Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen kis gombának ilyen erőteljes hatásai vannak? A válasz egyszerű: a shiitake gomba antivirális, antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen kívül pedig stabilizálja a vércukorszintet és csökkenti a szervezetben a gyulladás mértékét. És mindez csupán a gomba fogyasztásának egészségügyi következménye. A shiitake gomba egyébként sokféleképpen beépíthető az étrendbe, és számos különböző módon fogyasztható.
A Shiitake gomba 8 jótékony hatása
A shiitake gomba olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák az oxidatív DNS-károsodást, részben ezért is számítanak nagyon fontos tápláléknak. A gombában lévő lentinán például helyreállítja a rákos kezelések során megsérült kromoszómákat. Az eritedanin vegyületek csökkentik a koleszterinszintet és hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. A Japánban található Shizuoka Egyetem kutatói megállapították, hogy az eritadenint tartalmazó étrend-kiegészítő jelentősen csökkenti a plazmakoleszterin-koncentrációt.
A shiitake azért is egyedülálló gombafajta, mivel mind a nyolcféle esszenciális aminosav megtalálható benne, valamint egy bizonyos típusú esszenciális zsírsavat is tartalmaz, amit linolsavnak nevezünk. A linolsav nem csak a fogyást segíti, de az izomépítést is. Valamint támogatja a csontépítési folyamatokat, javítja az emésztést, és csökkenti az ételallergiák és ételintoleranciák kialakulását.
Ezen kívül a shiitake gomba:
1. Felveszi a harcot az elhízással
A shiitake gomba bizonyos összetevői (például az eritadenin és a béta-glükán, amely utóbbi a zabban, árpában és rozsban is megtalálható vízben oldódó élelmi rost) hipolipidémiás (vagyis zsírcsökkentő) hatással rendelkeznek. A különböző tanulmányok arról számoltak be, hogy a béta-glükán növeli a jóllakottság érzését, csökkenti a bevitt táplálék mennyiségét, késlelteti a tápanyagok felszívódását, valamint csökkenti a plazma lipid (zsír) szintet.
2011-ben, a Journal of Obesity című folyóiratban megjelent kutatás során a shiitake gomba hatásait vizsgálták a plazma lipid profilokkal, a zsír eloszlásával, az energiahatékonysággal és a testzsírszázalékkal kapcsolatban. A kutatásban vizsgált patkányokat magas zsírtartalmú étrenden tartották hat héten át. A kutatók megfigyelték, hogy dietetikai beavatkozással jelentős mértékben hatni tudtak a patkányok testsúlyára. Azok a patkányok, amelyek nagy dózisban kaptak shiitake gomba őrleményt (a magas zsírtartalmú diéta mellett) 35 százalékkal kevesebb súlyt szedtek fel, mint a közepes és kis dózisú shiitake gombát kapó társaik. Az előbbi (vagyis nagy dózis shiitake gombát kapó) csoportnál jelentősen csökkent a teljes zsírtömeg is, és kevesebb zsír raktározódott el a szervezetben.
A kutatók a következtetések alapján megállapították, hogy a shiitake gomba megakadályozhatja a testúly- és plazma triacilglicerol-növekedést, valamint a zsírlerakódást, ha magas zsírtartalmú diéta mellett fogyasztják. Ezek a kutatások ösztönzőleg hathatnak a klinikai vizsgálatok humán (vagyis emberek bevonásával történő) szakaszára, mely során remélhetőleg meg fogják vizsgálni azt, hogy a shiitake gombával lehetséges-e az elhízás megakadályozása, illetve kezelése, és vajon hogyan kezelhetőek a gombával az egyéb, elhízáshoz kapcsolódó anyagcsere-problémák.
2. Támogatja az immunrendszer működését
A gombák, mivel fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és enzimekkel látják el a szervezetet, képesek arra, hogy megerősítsék az immunrendszert és felvegyék a harcot a különböző betegségekkel. 2015-ben, a Journal of the American College of Nutrition című folyóiratban megjelent kutatás során összesen 52 főt vizsgáltak (21-41 év közöttieket, vegyesen férfiakat és nőket) azért, hogy megállapítsák, a shiitake gomba vajon támogatja-e az emberi immunrendszer működését. A vizsgálatnak egy négy hetes párhuzamos elrendezésű csoportvizsgálat is a része volt, mely során a résztvevőknek 5-10 gramm gombát kellett elfogyasztaniuk naponta.
A kapott eredmények arra utalnak, hogy a gomba fogyasztásával javult a sejtek effektorfunkciója, illetve nőtt a belek ellenállóképessége. Ezen kívül pedig a gomba fogyasztásával a gyulladás mértéke is csökkent.
3. Elpusztítja a rákos sejteket
A kutatások azt sugallják, hogy a shiitake képes felvenni a harcot a rákos sejtekkel, és hogy a gombában található lentinán helyreállítja a rákos kezelések során megsérült kromoszómákat. Ez akár azt is jelentheti, hogy a jövőben a shiitake gombával kezelhetik a rákos megbetegedéseket.
2006-ban, a Journal of Alternative and Complementary Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány elkészítése során a shiitake gombában található etil-acetát lehetséges felhasználási módjait vizsgálták. A kutatás során kétféle emberi emlőrák sejtvonalat vizsgáltak: egy jóindulatú mell epiteliális sejtvonalat, és két mielóma sejtvonalat. A kapott eredmények arra utalnak, hogy a shiitake a mikokémiai értéken belül képes gátolni a rákos sejtek növekedését. Ezen kívül a gomba képes beindítani az apoptózis folyamatát, vagyis a programozott sejthalálozást.
4. Hozzájárul, hogy a szív- és érrendszer egészséges maradjon
A shiitakre gombában olyan szterol vegyületek találhatóak, amelyek a máj koleszterintermelésére is hatással vannak. Továbbá a gomba olyan erős fitovegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák, hogy a sejtek az erek falához tapadjanak és így lerakódás, később pedig érelmeszesedés alakuljon ki; valamint segít a vérnyomás helyreállításában és javítja a keringést.
Japánban, a Tohoku Egyetemen végzett kutatás során megállapították, hogy a shiitake gomba gátolja a vérnyomásnövekedést a magas vérnyomással diagnosztizált patkányoknál. Ez pontosabban azt jelenti, hogy azoknál a patkányoknál, amelyeket shiitake gombával etettek, csökkent a VLDL és a HDL koleszterin szintje, míg annál a csoportnál, amelynek maitake gombát adtak, csak a VLDL koleszterinszint csökkent.
5. Anitmikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik
Egy 2011-es tanulmány során, amelyet Londonban, a UCL Eastman Dental Institute-ban készítettek, azt vizsgálták, hogy a shiitake antimikrobiális szempontból hogyan hat a fogínygyulladásra, egy olyan, amúgy megelőzhető betegségre, amely során a fogíny begyullad a foghús szélén felgyűlt mikrobiális lerakódástól. A shiitake hatékonyságát egy olyan aktív öszetevővel (klórhexidinnel) vetették össze, amely egy piacvezető, fogínygyulladásra használt szájvízben található.
A kezelés után megvizsgálták a szájban lévő teljes baktériummennyiséget, valamint 8 főbb organizmus számát is. A kapott eredmények szerint a shiitake gomba kivonat csökkentette néhány patogén organizmus számát, viszont a jótékony hatású organizmusok működését nem befolyásolta, ellentétben a klórhexidinnel, amely korlátozottan hatott, viszont mindegyik organizmusra.
6. Energetizál és serkenti az agy működését
A shiitake gomba kiváló B-vitamin forrás, ami támogatja a mellékvesék működését, illetve segít a tápanyagok átalakításában, így azok energiaként hasznosulnak a szervezetben. Ezen kívül a B-vitaminok természetes módon kiegyensúlyozzák a hormonháztartást és biztosítják, hogy egész nap képesek legyünk a feladatainkra koncentrálni - vagyis még a kognitív teljesítményt is javítja.
Emberek millióinál figyelhető meg a B-vitamin hiány, ami energiahiányt, dekoncentráltságot okoz, valamint negatívan hat a vérsejtekre és a mellékvesékre. Ha megfelelő mennyiségű shiitake gombát fogyaszt, akkor biztosíthatja a plusz B-vitamin bevitelt a szervezete számára, ezáltal pedig elkerülhető a vitaminhiány kialakulása.
7. D-vitamint biztosít a szervezet számára
Habár a D-vitamin legjobban napozás által biztosítható a szervezet számára, a shiitake gombában ez a nélkülözhetetlen vitamin is megfelelő mennyiségben található. A D-Vitamin nem csak a csontok számára létfontosságú; csökkenti ugyanis a szívproblémák, a cukorbetegség, az autoimmun betesgégek és bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát is. Továbbá kulcsfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában és anyagcseréjében.
Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin jut a szervezetbe, akkor a vitamin támogatja és szabályozza az immunrendszer működését, segít az egészséges testúly, valamint a kor előrehaladtával az agyi funkciók fenntartásában, csökkenti az asztma tüneteinek súlyosságát, a nőknél a reumás ízületi gyulladás illetve a sclerosis multiplex kialakulásának kockázatát. A gombák, csak úgy, mint a vadlazac, a nyers tejtermékek és a tojás, a legjobb D-vitaminban gazdag tápláléknak számítanak.
8. Hozzájárul az egészséges bőr megőrzéséhez
Ha a szelént az A- és E-vitaminokkal együtt szedik, akkor csökkenti a pattanások súlyosságát és a bőr azutáni kisebesedését. Száz gramm shiitake gombában 5,7 mg szelén található, ami az ajánlott napi bevitel 8 százalékát teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a shiitake gombával természetes módon kezelhető a pattanásos bőr.
Egy nyílt klinikai vizsgálat során 29 résztvevő napi kétszer 6-12 héten át 0,2 mg szelént és 10 mg tokoferol szukcinátot kapott a pattanások kezelésére. A kezelés után a betegek pozitív eredményekről számoltak be. A gombában lévő cink ezen kívül megerősíti az immunrendszert és csökkenti a DHT (dihidro-tesztoszteron) mennyiségét, ezáltal felgyorsítja a bőr gyógyulását.
A shiitake és más gombák összehasonlítása
Miként hat a shiitake a többi gombához képest? Vessünk egy pillantást a gombákra.
Shiitake: Felveszi a harcot a rákos sejtekkel és a fertőző betegségekkel, serkenti az immunrendszer működését és az agyi funkciókat, valamint B-vitamint biztosít a szervezet számára.
Maitake: Jó hatással van az AIDS-es betegek egészségére, valamint stabilizálja a cukorbetegek vércukorszintjét. Csökkentheti a magas vérnyomást, és megerősítheti az immunrendszert is.
Reishi: Felveszi a harcot a gyulladással, a májproblémákkal, a kimerüléssel, a rákkal valamint lassítja a tumornövekedést. Pozitív hatással van a bőrporblémákra, enyhíti az emésztési panaszokat, a gyomorfekély és az áteresztő bél szindróma tüneteit.
Cordyceps: Öregedésgátló hatású és serkenti az immunrendszer működését. Javítja az állóképességet valamint a sportteljesítményt, természetes afrodiziákumként hat, felveszi a harcot a cukorbetegséggel és javítja a májfunkciókat.
A shiitake gomba tápanyagtartalma
A shiitake a Lentinula edodes fajhoz tartozik. Kelet-Ázsiában őshonos ehető gombafajtaként tartják számon. Egészségügyi hatásai miatt gyógygombának tartják a hagyományos gyógyászatban, sőt, évezredekkel ezelőtt írott könyvek is említik jótékony hatásai miatt.
A shiitake húshoz hasonló állagú, erdei ízvilágú gomba, amely kiváló levesekhez, salátákhoz, húsos ételekhez és sültekhez.
Ami a tápanyagtartalmat illeti, 100 gramm shiitake gomba a következőket tartalmazza:
34 kalória
0,5 gramm zsír
6,8 gramm szénhidrát
2,5 gramm élelmi rost
2,4 gramm cukor
2,2 gramm fehérje
4 mg niacin (19% RDA)
1,5 mg pantoténsav (15% RDA)
0,2 mg B6-vitamin (15% RDA)
0,2 mg riboflavin (13% RDA)
18 NE D-vitamin (4% RDA)
0,2 mg mangán (12% RDA)
112 mg foszfor (11% RDA)
5,7 mikrogramm szelén (8% RDA)
0,1 mg réz (7% RDA)
0,1 mg cink (7% RDA)
304 milligramm kálium - (6% RDA)
20 mg magnézium (5% RDA)
0,4 mg vas (2% RDA)
A shiitake gomba elkészítése és receptötletek
A shiitake egy sokoldalúan felhasználható gomba, ami jól illik a különböző ételekhez. A gomba kapható nyers, főtt vagy szárított formában is. Mivel gazdag tápanyagban, a shiitake egyre népszerűbbé válik - így most már könnyen beszerezhető szinte bármelyik boltban.
Ha shiitake gombát vásárol, mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a gombafej kemény és húsos. Ne vegyen olyan gombát, ami nyálkás és ráncos, mivel ez annak a jele, hogy az áru nem friss. A friss gombát tárolja a hűtőben, egy lezárt tasakban vagy tárolóban, így a gomba akár egy hétig is friss maradhat. Ha szárított gombát használ, akkor a gombát először tegye egy lezárt zacskóba, majd helyezze a hűtőbe vagy mélyhűtőbe - így a shiitake akár egy évig is eláll.
Amikor a gombát előkészíti, mindig vágja le a szárát, mivel az túl fás, de ettől még nem kell kidobnia. Adja a gomba szárát zöldségleveshez, így az értékes tápanyagok kiáznak belőle a levesbe.
Mindig alaposan öblítse le a gombafejeket. Ha tényleg alaposan szeretné megtisztítani, 10 percre áztassa forróvízbe a gombafejeket, majd öblítse le. A gomba most már készen áll, hogy hozzáadja a reggelijéhez, ebédjéhez vagy vacsorájához. Íme néhány ötlet:
Adja zöldséges omletthez vagy rántottához. Tehet belőle egy kicsit az avokádó tetejére, ha szeretné, hogy egészséges zsírok kerüljenek a szervezetébe.
Hozzon létre egy barna rizs, vagy gabona tál shiitake gomba, fokhagyma, reszelt citrom héja, extra-szűz olívaolaj.
Adja miso leveshez, így extra tápanyagokat juttathat a szervezetébe.
Készítsen wrapot: töltse meg salátával, darált pulykahússal, shiitake gombával és gesztenyével.
Készítsen egy kiadós spenótot és hozzá shiitake gombás quiche-t.
Készítsen ízletes szószt marsala borból, shiitake gombából és gheeből (ghi, tisztított vaj).
Készítsen húsleves alapot, majd adja hozzá a garnélarákot, shiitake gombát, friss gyömbért, citromlevet és kókusztejet.
Süsse meg a shiitake gombát sok zöldséggel, illetve a kedvenc húsféléjével: garnélarákkal, csirke- vagy marhahússal.
A shiitake gomba lehetséges mellékhatásai
A gomba mérsékelt mennyiségben purin kémiai vegyületet tartalmaz, ami ha lebomlik, húgysav lesz belőle. A purinban gazdag étrend megnövelheti a szervezetben a húgysav szintjét, ami néha köszvény kialakulásához vezet. Ha a köszvény tüneteit észleli magán, lehet érdemes visszafogni a purin-bevitelt.
Összegzés
A shiitake a speciális gombáknak az egyik legnépszerűbb fajtája.
Ez a gomba gazdag B-vitaminban, illetve nagy mennyiségben D-vitamin is található benne.
A shiitake gomba többek között segíti a fogyást, felveszi a harcot a rákos sejtekkel, növeli az energiaszintet, támogatja az agy-, valamint az immunrendszer működését, hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez és csökkenti a gyulladást, ami miatt összességében elmondhatjuk róla hogy rendkívül jó hatással van az egészségre.
A gomba a húshoz hasonló állagú és erdei ízvilág jellemzi; kapható szárított, főzött és nyers formában is.
A shiitake jól illik levesekhez, salátákhoz, húsos ételekhez, sültekhez és omlettekhez.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-10-14 09:27:30, csütörtök
|
|
|
Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne ismerné a csalánt. Mindenki tudja, hogy egy szúrós és csípős gyógynövényről van szó és nagyon sok pozitív hatása, egészségügyi előnye létezik.
A csalán rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Nagy mennyiségben megtalálható benne a C-, a K- és a B-vitaminok, a kalcium, a magnézium és a vas is, de antioxidánsokban és aminosavakban is bővelkedik. Az antioxidánsok részt vesznek a szabad gyökök semlegesítésében és így számos krónikus betegség megelőzésében.
A csalán segítségünkre lehet a szervezet méregtelenítésében is, hiszen vízhajtó hatással rendelkezik, és így segít a káros vegyi anyagok szervezetből történő kiürítésében. Ezt a gyógynövényt a tavasz elixírjének is nevezik, nem véletlen, hiszen segíthet a télen felhalmozódott méreganyagoktól megtisztítani a szervezetünket.
Pozitív hatással van a szív működésére és a keringésre, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz vasat és C-vitamint, káliumot, amely csökkenti az erekben és az artériákban a feszültség kialakulását és ezzel a stroke kockázatát is minimalizálhatja.
A csalán antioxidáns hatásai csökkenthetik a szervezetben kialakuló gyulladást, amely azért kedvező, mert így mérséklődhet a fájdalom, különösen az ízületi fájdalmak.
Fogyaszthatjuk tea, tabletta vagy tinktúra formájában. A legkedvezőbb, ha teát készítünk belőle, amit kúraszerűen iszunk. Hogyan készítsük el a csalánteát? Egy liter vízhez adjunk tetszőleges mennyiségű - egy-két maréknyi - megmosott és felaprított csalánlevelet. Hagyjuk forrni a vizet, majd szűrjük le a tealeveleket. Nyers mézzel édesíthetjük a csalánteánkat.
Tavasszal a csalánból nagyon sok ízletes ételt is készíthetünk. Ilyen lehet a csalánfőzelék is, amelynek a receptjét most közöljük is Önökkel.
Csalánfőzelék egészségesen:
Hozzávalók:
friss csalán
barna rizsliszt
mandulatej
só
bors
olívaolaj
Elkészítése:
Mossuk meg alaposan a csalánt forró vízben, majd késsel daraboljuk kisebb darabokra. Hevítsünk olívaolajat egy edényben, adjuk hozzá a csalánleveleket, majd egy-két percig pároljuk őket. Amikor felforrt, öntsünk hozzá vizet, fűszerezzük meg a főzeléket, kevés reszelt fokhagymát is adhatunk hozzá. Közben keverjük el a mandulatejben a rizslisztet és habarjuk be ezzel a főzeléket. Zöldséges fasírt illik hozzá.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2021. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
215 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1227
- e Hét: 15595
- e Hónap: 29344
- e Év: 234045
|
|
|