Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Tudja, hol található a legtöbb vár és kastély a világon?
  2021-10-05 21:30:30, kedd
 
 










TUDJA, HOL TALÁLHATÓ A LEGTÖBB VÁR ÉS KASTÉLY A VILÁGON




A világon sehol másutt nincs annyi vár és kastély, mint Németországban. Nem is tudják pontosan, hány ilyen építmény található az országban, de egyes becslések szerint számuk a 25 ezret is meghaladhatja. Az európai szinten ennek a területnek a kutatásával foglalkozó intézet 2018-ban megkezdte a pontos számbavételüket, de ez a feladat várakozásaik szerint akár tíz évet is igénybe vehet.

Rögtön adódik persze a kérdés, hogy miért épült ennyi vár Németországban? Ennek oka a wonderopolis.org összeállítása szerint elsősorban a német történelemben keresendő. A germán törzsek miután megtelepedtek Európában, nagyon sokáig állandó harcban álltak egymással, de kívülről érkező hódítókkal is meg kellett küzdeniük.

Ekkor kezdtek a kor technikai színvonalának megfelelően egyszerűbb várakat építeni, hogy megvédjék magukat a külső és belső ellenségektől.

Ezek az építmények mai szemmel természetesen még igencsak kezdetlegesek voltak, eleinte jobbára földvárakról volt szó.

Ha visszatekintünk a történelemben, akkor azt látjuk, hogy a földvár már az őskortól használt erődítménytípus volt, és eredete a Kr.e. 6. évezred közepének Közép-Európájára tehető, amikor még egyszerű árkot, a mögé hányt sáncot és a tetejére épült palánkot jelentett.


A wartburgi vár felülnézetbő





Az erődítmények építésével persze a germán törzsek nem voltak egyedül, hiszen Európában mindenhol egyre-másra nőttek ki a földből a várfallal körülvett erődítmények, hogy megoltalmazzák a helybélieket, például a vikingek vagy a rómaiak támadásaitól. Számtalan ilyen építménnyel találkozhatunk Franciaországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában is.

Sőt, az egy négyzetméterre jutó várak számát tekintve Wales áll az élen.

De visszatérve Németországhoz: ezen építmények közül a wartburgi vár és a Lichtenstein kastély számít a legnépszerűbbnek, és persze a Neuschwanstein kastély, amely annak idején Walt Disney-t is megihlette, amikor rajzfilmjeinek mesebeli kastélyát megalkotta.


Wartburg vára





Wartburg Németország egyik legősibb vára, amelynek építése még 1067-ben kezdődött meg. Története szorosan összefonódott a német történelemmel. 1221 és 1227 között itt élt Szent Erzsébet.

Később, 1521-1522-ben itt rejtőzött ,,György lovag" álnéven Luther Márton, és fordította németre az Újszövetséget, méghozzá tíz hét alatt.

Johann Wolfgang Goethe többször is megfordult itt, először 1777-ben. De egyébként is rengeteg neves költőt találhatunk az épület egykori lakói között, sőt, egy időben még költőversenyeket is rendeztek itt évről-évre. A XIX. században a vár már nemzeti emlékműnek számított, széles körű vitát követően pedig 1853-ban historizáló stílusban újjáépítették.


Lichtenstein kastély





A Baden-Württembergben található kastély, amelynek építése 1377-ben kezdődött meg, igazi festői helyen áll, hiszen főépülete és fehér bástyája egy szikladarabra épült, ami egy kőhídon keresztül közelíthető meg a hegy másik oldaláról.

Az 1390-ben elkészült vár a középkor egyik legnagyobb erődítményének számított és túlélt minden ellenséges támadást.

1567-ben azonban elvesztette a rangját, mint hercegi székhely, és ettől kezdve folyamatosan romlani kezdett az állapota.


Neuschwanstein kastély





Az előzőeknél jóval fiatalabb a valószínűleg mindannyiunk számára legismertebb bajorországi Neuschwanstein kastély, amely a 19. században épült. A Németország déli részén, Schwangauban található épületet II. Lajos bajor király építtette 1869-1886 között a saját gyerekkori álmainak megvalósítására. Nagy tisztelője volt Richard Wagnernek, ezért a kastély egyes termeit és berendezését a német zeneszerző óriás operáinak szereplőivel díszítette.

Az építés során felhasználták az akkori modern technológiákat: gőzmotorok, elektromosság, fejlett szellőzés és fűtés mind-mind részei az épületnek.

Napjainkban ez Németország legtöbbet fényképezett nevezetessége, valamint egyike az ország leglátogatottabb turistacélpontjainak. Az Alpsee felett emelkedik, a Pöllat-szurdok magányos szikláján: aki járt ott, az megerősítheti, hogy büszke, kecses tornyaival valóban egy igazi kőből épült álom.


Link









 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Özönvízzel rúgja be az ajtót az ősz
  2021-10-05 20:00:51, kedd
 
 







ÖZÖNVÍZZEL RÚGJA BE AZ AJTÓT AZ ŐSZ


Ma még érdemes kihasználni a késő nyári, napos időjárást, mert holnap köszönés nélkül tör ránk az ősz. Délen, délnyugaton szombat reggelig akár 50 mm eső is eshet.


Az elmúlt bő másfél hétben igen kegyes volt hozzánk az időjárás. Ugyan gyorsan átvonuló frontok megtörték a napos, meleg időt, de azért nem nagyon lehetett panaszunk a légkör viselkedésére. A mai, már-már nyárias meleget azonban holnap gyökeres változás követi.

"Kicsit olyan lesz ez a hét, mint a szendvics: az első és utolsó két nap jó időt ad, a közepén viszont teljesen elromlik az idő, ez pedig a hangulatunkra is hatással lesz"

- kezdte a Borsnak Németh Lajos meteorológus.

- A gyökeres változást egy, a Földközi-tengeren kialakuló mediterrán ciklon okozza. Ez szerdán éri el hazánkat, és lényegében évszakot váltunk a késő nyárból a valódi őszbe - hangsúlyozta a szakember.







Az ősznek pedig több jele is lesz.


Nagy esők jönnek

- Elsősorban a borult ég és a jelentős eső az, ami megmutatja az évszak valódi arcát, szerdától péntekig ugyanis csendes, de kiadós csapadékra van kilátás az ország legnagyobb részén. Erre nagy szüksége van a földeknek, hogy az őszi vetés ki tudjon majd kelni, a szőlészek, borászok viszont ennek cseppet sem örülnek - magyarázta Németh Lajos.


Reggel és este ilyen utcaképpel találkozunk majd: szinte mindenhol esni fog





Való igaz, a legfrissebb modellfutások szerint délen, délnyugaton akár 40-50 mm eső is eshet, de a számok nincsenek kőbe vésve.

- A mediterrán ciklonok előrejelzése elég kemény feladat a meteorológusoknak, mert még egy napra előre sem lehet száz százalékra megmondani, hogy merre fog elvonulni a ciklon. Amit nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy

"a déli megyékben lesz a legtöbb, északkeleten pedig a legkevesebb csapadék"

- húzta alá az időjós.


Lehűlés is jön

- A mai csúcsértékekhez képest jó tíz fokos visszaesést tapasztalunk: 22-27 fokról bizony 10-15 fokra esnek vissza a maximumok. Mostmár tényleg szükségünk lesz az októberi öltözékre, a mellényekre, kabátokra - hívta fel a figyelmet a szakember.

A meteorológus megnyugtatásul kiemelte: hétvégére visszatér a napos idő.

- Egy nagy különbség lesz a hét elejéhez képest: 11-16 foknál nem lesz melegebb. Hajnali fagyok még csak a fagyzugokban lesznek, de aki kirándulni megy, öltözzön rétegesen. Én is így fogok tenni - zárta gondolatait Németh Lajos.










 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4824 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 220
  • e Hét: 1716
  • e Hónap: 18860
  • e Év: 156232
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.