Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Nem a szívünk dönt, hanem Isten igéje
  2021-10-06 23:00:25, szerda
 
  Nem a szívünk dönt, hanem Isten igéje

Ábrahám, Izsák, Jákób Istene: Jézus Krisztus Istene és Atyja és a mi Istenünk. Előbb ismét meg kell ismernünk a Szentírást, ahogy azt a reformátorok tették, ahogyan azt atyáink ismerték. Nem szabad visszariadnunk attól, hogy időt és energiát fordítsunk erre. Meg kell ismernünk a Szentírást, mindenekelőtt az üdvösségünk érdekében. Emellett azonban más fontos okunk is van arra, hogy még nyomatékosabbá tegyük önmagunk számára ezt a követelményt. Például hogyan érjük el valaha is a bizonyosságot, és bízhatunk abban, hogy a személyes és az egyházi életünkben helyesen cselekszünk, ha nem az Írás szilárd alapján állunk? Nem a szívünk dönt arról, merre kell mennünk, hanem Isten igéje. De ki az, akinek manapság még helyes fogalma van a szentírási bizonyíték szükségességéről? Milyen gyakran halljuk fontos döntések indoklásaként az ,,életből", a ,,tapasztalatból" jövő érveket, a Szentírásból vett bizonyíték azonban könnyen elmarad, pedig lehet, hogy éppen az mutatna az ellenkező irányba. Persze nem lehet azon csodálkozni, hogy aki a Szentírást saját maga nem olvassa alaposan, nem ismeri és nem kutatta, megpróbálja a szentírási bizonyíték hitelességét megkérdőjelezni. Nem tekinthető azonban evangéliumi kereszténynek, aki nem akarja megtanulni, hogy önállóan tudjon bánni a Szentírással.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Megismerjük saját történetünket
  2021-10-06 22:46:19, szerda
 
  Megismerjük saját történetünket


Nem a saját életünkben kell arra várnunk, hogy Isten segítsége és jelenléte bebizonyosodjék, hanem Jézus Krisztus életében bizonyosodott be számunkra Isten jelenléte és segítsége. Valójában fontosabb azt tudnunk, hogy Isten mit cselekedett Izraellel és Fiával, Jézus Krisztussal, mint azt kutatni, hogy a mai napon Isten szándéka velem. Hogy Jézus Krisztus meghalt, fontosabb annál, mint hogy én magam meghalok, és hogy Jézus Krisztust Isten feltámasztotta halottaiból, az egyetlen ok arra, hogy reménykedjek: engem is feltámaszt az utolsó ítéletkor. Az üdvösségünk ,,rajtunk kívül" van; nem a saját élettörténetemben, hanem egyedül Jézus Krisztus történetében találom meg. Csak annak van közössége Istennel, aki hagyja, hogy megtalálja önmagát Jézus Krisztusban, az ő megtestesülésében, keresztjében és feltámadásában. Innen kiindulva tapasztaljuk meg, hogy az istentiszteleteken történő igeolvasás napról napra jelentősebb és jótékonyabb lesz számunkra. Amit mi az életünknek, nyomorúságunknak és bűnünknek tartunk, még messze nem a valóság, hanem életünk, nyomorúságunk, bűnünk és megmentésünk valóságára ott, a Szentírásban lelünk rá. Mivel Istennek úgy tetszett, hogy ott cselekedjék velünk, ezért csakis ott kaphatunk segítséget. Saját történetünket csak a Szentírásból ismerjük meg.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten szent történelme e földön
  2021-10-06 22:33:39, szerda
 
  Isten szent történelme e földön

A bibliai könyvek folytonos olvasása mindenkit, aki meg akarja hallani, arra kényszerít, hogy elinduljon oda - és hagyja, hogy ott találja meg önmagát -, ahol az Isten egyszer s mindenkorra cselekedett az ember üdvösségéért. Amikor az istentisztelet során olvassuk, a Szentírás történeti könyvei egészen új módon tárulnak fel számunkra. Részesévé válunk mindannak, ami egykor az üdvösségünk érdekében történt, magunkról megfeledkezve vonulunk át Isten népével a Vörös-tengeren, a sivatagon, átkelünk a Jordánon az ígéret földjére, Izraellel együtt kétségbe esünk és hitetlenné válunk, aztán büntetés és bűnbánat által ismét megtapasztaljuk Isten segítségét és hűségét; mindez pedig nem álmodozás, hanem szent isteni valóság. Saját létezésünkből kiragadtatunk, és belehelyeztetünk Isten e földi szent történetének közepébe. Isten ott cselekedett velünk - és még ma is ott cselekszik velünk - szükségeinkben, bűneinkben haragja és kegyelme által. Nem az a fontos, hogy Isten nézője és résztvevője mai életünknek, hanem az, hogy mi vagyunk áhítatos hallgatói és résztvevői Isten cselekvésének a szent történelemben, Krisztus e földi történetében - s csak amennyire ott és abban részt veszünk, annyira van Isten ma is velünk.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 123 db bejegyzés
e év: 2303 db bejegyzés
Összes: 35788 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1264
  • e Hét: 2468
  • e Hónap: 12879
  • e Év: 131971
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.