Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
A gyulladáscsökkentő és az emésztést javító zeller
  2021-11-30 00:37:35, kedd
 
 



A zellert nagyon sokan kedvelik és készítenek ebből a jellegzetes illatú gyógynövényből levest, salátát és köretet húsok mellé. A gyógynövény illata nem annyira kellemes, de az íze és az egészségre gyakorolt hatásai annál kedvezőbb. Mutatjuk is, miért fogyasszunk rendszeresen zellert, milyen egészségügyi előnyei is vannak ennek a csodálatos zöldségnek.

A zeller nagyon sok vizet tartalmaz és tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Megtalálható benne a kálium és a kalcium, amely ásványoknak nagy szerepe van a szív egészségének fenntartásában. K-vitaminban és folátban is bővelkedik, melyek a vörösvértestek kialakulásában és a hatékony véralvadásban vesznek aktívan részt.

A zeller kitűnő forrása a flavonoidoknak is, amelyek nemcsak gyulladást csökkentenek, hanem védő hatást is gyakorolnak a szívre és az érrendszerre. Mivel nagyon sok rostot tartalmaz, támogatja az emésztést és elősegíti a szív egészséges működését is.

A zeller olyan növényi vegyületekben gazdag, melyeknek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása, talán éppen ezért lehet nagyon hatásos, ha ízületi gyulladásban szenvedünk.

Nagyon sok kutatást végeztek és végeznek ezzel a zöldséggel kapcsolatban a mai napig. Bebizonyosodott, hogy a zeller javítja a kognitív funkciókat abban az esetben, ha ezek az öregedés vagy a depresszió miatt kezdenek el hanyatlani. A zellerkivonat is hatékony volt demenciában és Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél, akiknél szintén a kognitív funkciók hanyatlását tapasztalták.

A zellernek csak alacsony a glikémiás indexre, ellenben nagyon sok rostot tartalmaz, ezért hatékony lehet azok számára, akiknek fontos, hogy stabil maradjon a vércukorszintjük. A zeller tehát eredményesen csökkentheti a magas vércukorszintet.

De kiemelkedő a lúgosító hatásai is. Ha szeretnénk méregteleníteni a szervezetünket, akkor fogyasszuk bátran ezt a zöldséget. Készíthetünk belőle egy remek turmixitalt is. Ehhez mixeljünk le egy közepes zellert, amelyet előzőleg megmostunk, meghámoztunk és felszeleteltünk. Adjunk hozzá fél citrom levét, egy narancsot és egy kevés vizet. Egy ujjnyi lereszelt gyömbérrel is felturbózhatjuk az ízvilágát és ezzel fokozhatjuk a hatékonyságát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Téli vitaminbombák
  2021-11-24 23:48:14, szerda
 
  Télen, amikor az idő zordabb lesz, egyre többen fáznak meg és lesznek influenzásak. De nem törvényszerű, hogy megbetegedjünk, mégis sokan kötnek ki az orvosnál, mert lázasak lesznek, köhögnek és a torkuk is megfájdul. Az alapvető vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag téli táplálékok nagyon sokat segíthetnek, hogy elkerüljenek bennünket ezek a szörnyű téli betegségek, amelyek legyengítenek, sebezhetővé tesznek, rombolják a hangulatunkat és még a munkából is kieshetünk néhány napra. Mutatjuk is, hogy milyen táplálékok javíthatják az immunitást és melyek lehetnek segítségünkre, hogy egész télen ne legyünk betegek.

Télen, ha csak tehetjük, fogyasszunk minél több paprikát. Mindegy, hogy zöld, sárga vagy piros, hiszen mindegyik nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely fellendíti az immunrendszert, így könnyebben küzdünk meg a vírusokkal és a megfázással.

Fűszerek közül a kurkumát mindenképpen érdemes megemlítenünk, hiszen segít a gyulladás csökkentésében és a fertőzések elkerülésében. Előnyös tulajdonsága még, hogy semlegesíti a szabad gyököket a szervezetben, így redukálja az oxidatív stresszt is. Az immunitás fokozásában a mandula és a dió rendszeres fogyasztása is hasznos lehet.

A téli időszakban fogyasszunk rendszeresen zöld teát, mivel ez a finom tea segíthet javítani a szervezetünk betegség elleni védekező képességét. A zöld tea is aktívan részt vesz a szabad gyökök elleni küzdelemben, mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Kevés koffein is van benne, ami nagyon jól jön a téli időszakban, hiszen ez némileg csökkenti a depresszió és a hangulatingadozás kialakulásának esélyét.

Télen az édesköményről se feledkezzünk meg, ugyanis sok C-vitamint és olyan alapvető ásványi anyagokat tartalmaz, mint a réz, a mangán, a kalcium, a kálium, a vas, a magnézium és a szelén. Ezek az ásványi anyagok is segítséget nyújtanak az immunitás fokozásában és a fertőzések és egyéb betegségek elleni küzdelemben.

A kelbimbó rendszeres fogyasztása is javasolt, mivel csökkenti a sejtkárosodás kialakulásának kockázatát. A magas antioxidáns-tartalma védelmezhet bennünket a téli betegségekkel szemben.

A fertőzések elleni küzdelemben a fokhagyma is a támaszunk lehet, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz kénvegyületeket, kalciumot, illetve káliumot is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Miért veszélyes a műanyag palack?
  2021-11-23 23:04:29, kedd
 
  Még bizonyára sokan emlékeznek az úgynevezett műanyagmentes világra. Amikor csak üvegpalackban lehetett különféle italokat kapni és még csak nem is ismertük a műanyag palackokat, hiszen nem léteztek. Ezeket az üvegeket otthon gyűjtöttük, aztán elvittük a legközelebbi élelmiszerbolt üvegvisszaváltójába, amiért kaptunk valamennyi pénzt.

Később a boltok polcain megjelentek a műanyag palackok mindenféle változatban és sokféle tartalommal. Ma már óriási veszélyt jelent a környezet számára a rengeteg műanyag palack, még akkor is, ha szelektíven gyűjtjük ezeket a termékeket és újrahasznosítják őket. Nem mindenki él azonban a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével, sajnos sokat láthatunk a környezetünkben szétdobálva. A műanyag azonban nemcsak a környezetre jelent óriási veszélyt, hanem az emberi egészségre nézve is.

A műanyagok palackok sokféle betegséget és rendellenességet okozhatnak. A bennük tárolt víz érintkezik a műanyaggal, ami azt jelenti, hogy a víz a műanyagok kezelésére használt káros vegyi anyagokkal is találkozik. Ha megisszuk ezt a vizet, az megzavarhatja az endokrin rendszerünk működését, ami további gondokat okozhat. Többek között fejlődési rendellenességeket válthat ki a magzatoknál, illetve az alacsony születési súlynak is állhat ez a hátterében. Tartós használat esetén rákos megbetegedéseket, illetve neurológiai problémákat is okozhat a műanyag palackból fogyasztott víz.

Hogy miért lehet ennyire káros a műanyag palack? Leginkább azért, mert ftalátokat tartalmaznak, ezek pedig sokféle egészségügyi problémát generálhatnak. Ilyen például a nemi fejlődési rendellenességek, az alacsony spermaszám vagy akár rákos megbetegedések.

Manapság egyre inkább elterjed az a nézet, hogy a rézpalack lesz a megoldás az ásványvíz tárolására, mert nagyon sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik. A réz fokozza az agyi aktivitást, és mivel antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik, segíthet a rákos megbetegedések megelőzésében. A réz gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír, és még a fogyásban is segítségünkre lehet.

Ma már egyre több helyen lehet kapni ilyen rézpalackot. Érdemes átgondolni, hogy valóban szükségünk van-e a műanyag palackokra, hiszen rengeteg negatív hatása van a szervezetre. Akár egyetlen rézpalackot is vásárolhatunk, amelyben tárolhatjuk az ivóvizet. Ha pedig otthon vagyunk egész nap, akkor pedig végképp értelmetlennek tűnik, hogy műanyag palackból fogyasszuk a vizet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Csicseriborsó gyógyhatásairól
  2021-11-23 22:55:47, kedd
 
 



Ma már hazánkban is sokan ismerik, de valójában a Földközi-tenger partvidékéről és a Közel-Keletről indult útjára. A csicseriborsó olcsó, könnyen elérhető és egy nagyon jó alternatív megoldás, kiváló fehérjeforrás azok számára, akik egyáltalán nem fogyasztanak húst vagy csak keveset esznek ebből a táplálékból. A csicseriborsó nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik, mutatjuk is, melyek ezek.

A hüvelyes csicseriborsó egy koleszterinmentes növény. Ellenben magas a rost-, a fehérje-, a folsav- és a cinktartalma, és értékes fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek a szervezetben.

A csicseriborsó aktívan hozzájárul a napi vasbevitelhez, ami jó hír azok számára, akik nem esznek húst. Azok, akik nem fogyaszthatnak búzalisztet, próbálják ki a csicseriborsólisztet, ami nagyon jó alternatíva lehet, és finom sütemények, illetve palacsinta készíthető belőle.

A csicseriborsó sok fehérjét tartalmaz és csak kevés szénhidrát van benne, így segít a vércukorszint szabályozásában, ami pedig csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ez a hüvelyes gazdag forrása a rostnak is, ami pedig az emésztőrendszer jó működését teszi lehetővé. A magas rostbevitel csökkenti a székrekedés kialakulásának kockázatát, és ha rendszeresen szerepel az étrendünkben, akkor csökkenhet bizonyos daganatos betegségek előfordulása.

Mivel a csicseriborsó alig tartalmaz koleszterint, így a szív és az érrendszer egészségével is jót teszünk, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.

Magas teltségérzetet biztosít, ami pedig nagyon hasznos lehet, ha fogyni szeretnénk. Tanulmányok arról számolnak be, hogy azok a vizsgálati alanyok, akik rendszeresen csicseriborsót fogyasztottak, nem kívánták úgy az édességet és sokkal kevesebb egészségtelen ételt, például feldolgozott táplálékot vettek magukhoz.

A csicseriborsó nagy mennyiségben tartalmaz olyan oldható rostokat, amelyek elősegítik az egészséges bélbaktériumok elszaporodását, ez pedig nélkülözhetetlen az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. A rostok ezen kívül segítenek csökkenteni a koleszterin felszívódását, aminek köszönhetően jobban lesz szabályozva a szervezetben a cukorfelhasználás.

A hüvelyesek, mint amilyen a csicseriborsó is, alacsony glikémiás index-szel rendelkeznek, így hozzájárulnak a vércukorszint stabilan tartásához, miközben nagyszerűen sakkban tartják az éhséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A napraforgómag egészségügyi előnyei
  2021-11-23 22:51:22, kedd
 
  A napraforgómagot sokan szeretik hazánkban. Jól is tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk, hiszen hihetetlenül gazdag egészséges zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is, leginkább E-vitaminban és szelénben. Mindkettő erős antioxidáns, melyek aktívan védik a sejtjeinket a szabad gyökök káros hatásaitól, így számos krónikus betegség megelőzhetővé válik.

Ez a közkedvelt mag számos tápanyagot tartalmaz: B6- és E-vitamin, niacin, folsav, pantoténsav, vas, magnézium, cink, réz, mangán, szelén. A napraforgómag segíthet a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésében, de a vércukorszint stabilizálásban is kiemelkedő szerepet játszik.

A gyulladás egy természetes immunválasz, viszont a krónikus gyulladás számos komoly betegséget okozhat, hozzájárulhat akár szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakuláshoz is. A napraforgómagban található flavonoidok és egyéb hasznos növényi vegyületek azonban segítenek a gyulladás szintjének csökkentésében.

A magas vérnyomás a szívbetegségek egyik kockázati tényezője, ami szívrohamot illetve stroke-ot is okozhat. A napraforgómagban van egy olyan vegyület, amely blokkolja az erek összehúzódását, sőt elősegíti a pihenésüket, mindez pedig vérnyomáscsökkentő hatással bír. A magban található a magnézium szintén vérnyomáscsökkentő hatással bír.

A napraforgómag ezen kívül telítetlen zsírsavakban is gazdag, különösen a linolsavtartalma kiemelkedő. Ez a vegyület ellazítja az ereket, ami szintén vérnyomáscsökkenést eredményez és egyben hozzájárul a koleszterinszint csökkenéséhez is.

Ez a közkedvelt mag olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a vérnyomás-szabályozó hatása pedig a benne található klorogénsavnak köszönhető.

A napraforgómagot lehet csíráztatni, hiszen így is nagyon egészséges. De ezt körültekintően kell végezni, hiszen ha nem a megfelelő körülmények között csiráztatunk, a magok szennyezettek lesznek és mi is megfertőződhetünk. Nem szabad túlzásba esni a fogyasztásával, hiszen ha túl sokat eszünk belőle, székrekedést is okozhat, annak ellenére, hogy sok rostot tartalmaz. Mindig nézzük meg, honnan származik a napraforgómag, csakis ellenőrzött helyekről vásároljunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Májtisztítók
  2021-11-23 22:45:19, kedd
 
 


Képtáramban nagyobb a kép : Link

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A körmünket is táplálni kell!
  2021-11-23 22:38:40, kedd
 
  A körmeink sok mindenről árulkodnak. A helyes táplálkozás a testünk számára megannyi előnnyel jár, ha azonban tápanyaghiányban szenvedünk, azt nemcsak a bőrünk és az egészségünk sínyli meg, hanem a körmünk is. A tápanyaghiány körömelváltozásokhoz vezethet. Amennyiben a probléma nem reagál az étrendi változtatásokra, akkor lehet, hogy olyan egészségügyi problémák állhatnak a háttérben, mint diabétesz, pajzsmirigybetegség vagy keringési rendellenességek.

Egy egészséges személynek havonta körülbelül 3,4 millimétert nő a körme. A növekedés lelassulhat, ha rosszul, elégtelenül táplálkozunk vagy ha gyógyszereket szedünk, de az öregedés vagy egyes krónikus betegségek is lassíthatják a folyamatot.

A köröm alkotó eleme a keratin nevű fehérje. Éppen ezért a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztása elengedhetetlen az egészséges körömnövekedéshez. A jó minőségű fehérjék olyan táplálékokból származnak, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak esszenciális aminosavakat, ilyen lehet például a tojás, a hús és a hal.

A biotin is segít a keratinépítésben, gazdag forrásai közé tartoznak a diófélék, a magvak, a hüvelyesek, a tojássárgája és a gyökérzöldségek. A köröm akkor is lehet gyenge, ha alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztunk, hiszen az esszenciális zsírsavakra szükségünk van, ugyanis rugalmasan tartják a körmöket. Az esszenciális zsírok jó forrásai közé tartozik az olajos hal, a tökmag, a kendermag és az avokádóolaj.

A köröm törékenységét egyes ásványi anyagok hiánya is okozhatja, leginkább akkor, ha kevés van a vasból, a kalciumból, illetve az A- és a C-vitaminból a szervezetben. Körmünk állapota sok mindenről árulkodik. A színe, az alakja, a felszíne számos fontos információt mond el nekünk. Például a szürke vagy barna elszíneződés B12-vitamin-hiányra utalhat. A fehér, sápadt körömágy vashiányos vérszegénységet jelezhet. A rózsaszínes, pirosas körmök pedig általános alultápláltságot jeleznek.

Ha törékeny a körmünk, lehet, hogy nincs elegendő B12-vitamin a szervezetünkben, a fehér foltok pedig cink és B6-vitamin hiányára utalnak. A kanál alakú körmök azt jelenthetik, hogy nem eszünk vasban és fehérjében gazdag táplálékokat. A köröm függőleges csíkozottsága B12-vitamin- és magnéziumhiányt mutatnak, de ezek az öregedés jelei is lehetnek, míg a keresztirányú vonalak azt jelezhetik, hogy nincs elegendő cink a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Az egészséges immunrendszerért
  2021-11-23 22:34:27, kedd
 
  Az emberi test folyamatosan ki van téve a környezeti hatásoknak, a vírusoknak és a baktériumoknak, amelyek befolyással vannak az emberi szervezetre. Az, hogy a szervezetünk mennyire tud harcolni ezekkel a kórokozókkal szemben, nagyban meghatározza, hogy megbetegszünk-e vagy elkerülnek bennünket ezek a fertőzések vagy krónikus betegségek, mint például diabétesz, szívbetegség, ízületi fájdalmak, légúti fertőzések, nátha vagy torokproblémák. Az immunrendszer állapotától függ, hogy mennyire tud bennünket megvédeni a különböző fertőzésekkel és betegségekkel szemben. Többféle módon is erősíthetjük a védelmi rendszerünket, mutatjuk is, hogyan.

Az egyik módszer, ha leszokunk a dohányzásról. A dohányzás nagyon káros az egészségre nézve, hiszen növeli a rák kockázatát, illetve a szívbetegség, a vesebetegség és a stroke kialakulásának esélyét is. Ezen kívül a dohányzás oka lehet a tüdőproblémák, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegség vagy az asztma létrejöttének.

A dohányfüst miatt szabad gyökök alakulnak ki a szervezetben, amelyek káros hatással vannak az immunrendszer működésére. A dohányosok emiatt jobban ki vannak téve a mellkasi fertőzéseknek, hiszen csökken az immunitásuk. A rendszeres dohányzással az immunrendszer szinte teljesen megsemmisül, ezért a tüdő sebezhetővé válik a baktériumokkal és a vírusokkal szemben. A dohányzásról való leszokás növeli az immunitást és csökkenti számos betegség, köztük a szívroham kialakulásának esélyét.

Az elhízás nagy gondot jelent nemcsak hazánkban, hanem sok fejlett országban is. A túlsúly olyan betegségek okozója lehet, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a stroke, de összefüggésbe hozható a csontritkulás kialakulásával is. Az immunitást egészséges táplálkozással is fokozhatjuk. Havi 1,5 kg-os fogyás teljesen megfelelő, amit egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással is egyszerűen elérhetünk. Ráadásul a testmozgás javítja az egészséget és lendületet ad az immunrendszernek is.

A kis mennyiségű alkohol csökkenti a stroke és a szívinfarktus kialakulásának kockázatait, de a nagy mennyiségben fogyasztott alkohol miatt megszűnik ez a védőhatás, sőt még az immunitás is jelentősen lecsökken.

A napi 7-8 óra alvás az immunrendszerünknek is nagyon fontos, hiszen így tud regenerálódni, így fogja maximálisan bírni másnap a gyűrődést és kivédeni a kórokozók támadásait. Az álmatlanságban szenvedő személyek nemcsak fáradtak, hanem alacsony immunitással is rendelkeznek, és hajlamosabbak a különböző fertőzések kialakulására.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Karácsonyra alkoholmentes italok
  2021-11-23 22:29:07, kedd
 
  Nem mindenki vágyik arra, hogy karácsonykor - vagy bármilyen ünnepen - alkoholos italokat fogyasszon. Még ezen a csodás ünnepen is ihatunk olyan italokat, koktélokat, amelyekben nincs egy milliliter alkohol sem, viszont annál több tápanyagban bővelkedő, egészséges összetevőt tartalmaznak. Az alábbiakban néhány italreceptet osztunk meg a kedves Olvasókkal. Azért novemberben, hogy legyen elegendő idő beszerezni a hozzávalókat és esetleg előzetesen ki is próbálhatják, hogyan működnek az ízek a következő kombinációkban.

Gyömbéres tőzegáfonyalé
Hozzávalók:
1 dl tőzegáfonyalé
1 dl áfonyalé
1 ujjnyi friss gyömbér vékonyan felszeletelve vagy lereszelve
2 teáskanál friss rozmaring apróra vágva
friss áfonya
friss rozmaringág

Elkészítése:
Öntsük egy pohárba a tőzegáfonyalevet, majd adjuk hozzá az áfonyalevet, a lereszelt gyömbért és a felaprított rozmaringot is. Hűtsük be, majd jégkockával tálaljuk, a poharat és az italt is díszítsük áfonyával és rozmaringággal.

Ananászos narancsos puncs
Hozzávalói:
fél dl narancslé
fél dl ananászlé
fél lime leve
2 evőkanál kókusztej

Elkészítése:
Keverjük össze a koktél hozzávalóit. Tegyünk zúzott jeget egy pohárba, majd öntsük rá ezt a fenséges italt.

Bor nélküli forralt bor
Hozzávalók:
2 kisebb bio narancs
2 liter szőlőlé
2 fahéjrúd
3 db csillagánizs
4 db szegfűszeg
1 csipet szerecsendió
narancskarika és áfonya

Elkészítése:
Öntsük egy edénybe a két liter szőlőlevet. Melegítsük lassú tűzön, majd folyamatosan adjuk hozzá a kimagozott narancsot, a lereszelt héját, a fahéjrudat, a csillagánizst, a szegfűszeget és a szerecsendiót. Forraljuk fel a ,,borunkat", majd szűrjük le és öntsük az egészet egy kancsóba. Amikor kitöltünk egy pohárkával, díszítsük a poharunkat narancskarikával és áfonyával.

Karácsonyi kávé fűszeresen
Hozzávalók:
1 adag frissen főzött kávé
1 fahéjrúd
negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
1 bio narancs héja
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet fahéj
1 kiskanál kókusztejpor

Elkészítése:
Öntsük a kávét egy edénybe, majd adjuk hozzá a fahéjrudat, az őrölt szegfűszeget, a bio narancs lereszelt héját és a csipet szerecsendiót. Forraljuk fel az egészet, majd szűrjük le. Fogyasszuk csipet fahájjal és kókusztejporral.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Megfázás és influenza ellen
  2021-11-23 22:20:39, kedd
 
  A telet csak nagyon kevesen várják. Az emberek többsége nemcsak a hideg miatt nem kedveli ezt az évszakot, hanem a gyakori megbetegedések miatt sem. A megfázás és az influenza a leggyakrabban előforduló téli betegségek, amelyek kellemetlen tünetekkel, lázzal, köhögéssel, orrfolyással és fájdalommal járnak együtt.

Ha azonban időben teszünk az immunrendszerünk megerősítéséért, akkor csak kicsi az esélye annak, hogy megbetegszünk. A szervezetünk védelmi rendszere minden évszakban fontos, különösen igaz ez az őszi és a téli hónapokra. Mutatjuk is, hogy milyen gyógynövényekkel és egyéb táplálékokkal erősíthetjük meg szervezetünk védelmi vonalát.

A bíbor kasvirág már több mint négyszáz éve segít az embereknek a megfázás és az influenza megelőzésében, illetve a betegség tüneteinek enyhítésében. Ez a gyógynövény olyan aktív flavonoidokat tartalmaz, amelyek részt vesznek az immunrendszer megerősítésében és eredményesen csökkentik a gyulladást. Fogyaszthatjuk tea, kapszula vagy kivonat formájában is.

A bodzaszirup szintén nagyon hatékony, amikor a megfázás elleni védekezésről van szó. Ugyanis ez a gyógynövény gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. Ha meg is fázunk vagy influenzásak leszünk, a betegség időtartama lecsökkenhet, amennyiben a bodzából készült szirupot fogyasztjuk.

A gyömbér antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A gyógynövény nagyon hatékonyan kezeli a torokfájást, a köhögést és még fájdalmat, illetve lázat is csillapít. Ha influenzásak vagyunk, gyakran érzünk hányingert. A gyömbér ezt a tünetet is remekül csillapítja. A legjobb, ha tea formájában fogyasszuk a téli megfázásos időszakban és mézzel, illetve citromlével ízesítsük, hogy minél jobban fokozzuk a hatását.

A fokhagyma nagy mennyiségben tartalmaz allicint. Ez azért hasznos, mivel a fokhagyma már azelőtt elpusztítja a megfázásért és az influenzáért felelős baktériumokat és vírusokat, mielőtt azok fertőzéseket és betegségeket okoznának. Ezért is érdemes rendszeresen és nem csak a betegség időszakában fogyasztunk fokhagymát.

A téli időszakban a C-vitamin rendszeres beviteléről se feledkezzünk meg, hiszen aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében. Leghasznosabb, ha természetes forrásokkal, például grapefruittal, citrommal és naranccsal visszük be a szervezetünkbe. A legtöbb zöldség és gyümölcs is nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, ezért is hasznos az egészséges táplálkozás nemcsak télen, hanem minden egyes évszakban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2021.10 2021. November 2021.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 538
  • e Hét: 1501
  • e Hónap: 14492
  • e Év: 190367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.