2021-11-26 16:12:43, péntek
|
|
|
A telet csak nagyon kevesen várják. Az emberek többsége nemcsak a hideg miatt nem kedveli ezt az évszakot, hanem a gyakori megbetegedések miatt sem. A megfázás és az influenza a leggyakrabban előforduló téli betegségek, amelyek kellemetlen tünetekkel, lázzal, köhögéssel, orrfolyással és fájdalommal járnak együtt.
Ha azonban időben teszünk az immunrendszerünk megerősítéséért, akkor csak kicsi az esélye annak, hogy megbetegszünk. A szervezetünk védelmi rendszere minden évszakban fontos, különösen igaz ez az őszi és a téli hónapokra. Mutatjuk is, hogy milyen gyógynövényekkel és egyéb táplálékokkal erősíthetjük meg szervezetünk védelmi vonalát.
A bíbor kasvirág már több mint négyszáz éve segít az embereknek a megfázás és az influenza megelőzésében, illetve a betegség tüneteinek enyhítésében. Ez a gyógynövény olyan aktív flavonoidokat tartalmaz, amelyek részt vesznek az immunrendszer megerősítésében és eredményesen csökkentik a gyulladást. Fogyaszthatjuk tea, kapszula vagy kivonat formájában is.
A bodzaszirup szintén nagyon hatékony, amikor a megfázás elleni védekezésről van szó. Ugyanis ez a gyógynövény gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. Ha meg is fázunk vagy influenzásak leszünk, a betegség időtartama lecsökkenhet, amennyiben a bodzából készült szirupot fogyasztjuk.
A gyömbér antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A gyógynövény nagyon hatékonyan kezeli a torokfájást, a köhögést és még fájdalmat, illetve lázat is csillapít. Ha influenzásak vagyunk, gyakran érzünk hányingert. A gyömbér ezt a tünetet is remekül csillapítja. A legjobb, ha tea formájában fogyasszuk a téli megfázásos időszakban és mézzel, illetve citromlével ízesítsük, hogy minél jobban fokozzuk a hatását.
A fokhagyma nagy mennyiségben tartalmaz allicint. Ez azért hasznos, mivel a fokhagyma már azelőtt elpusztítja a megfázásért és az influenzáért felelős baktériumokat és vírusokat, mielőtt azok fertőzéseket és betegségeket okoznának. Ezért is érdemes rendszeresen és nem csak a betegség időszakában fogyasztunk fokhagymát.
A téli időszakban a C-vitamin rendszeres beviteléről se feledkezzünk meg, hiszen aktívan részt vesz az immunrendszer megerősítésében. Leghasznosabb, ha természetes forrásokkal, például grapefruittal, citrommal és naranccsal visszük be a szervezetünkbe. A legtöbb zöldség és gyümölcs is nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, ezért is hasznos az egészséges táplálkozás nemcsak télen, hanem minden egyes évszakban. |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség 2. |
|
|
|