Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
Csillagbolygók üzenete
  2021-12-29 22:29:44, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Logikafejlesztő találós kérdések-GYEREKEKNEK
  2021-12-29 21:53:28, szerda
 
  25 aranyos találós kérdés gyerekeknek, ami fejleszti a logikai gondolkodást és a szókincset:

1. Éppen olyan, mint egy kefe, mégsem fésülködhetsz vele.

2. Szereted vagy nem szereted, ha megeszed, megkönnyezed.

3. Fúr-farag, de mégsem ács, kopog, mint a kalapács. Fák orvosa, doktora, erdőben az otthona.

4. Szép leányka ül a fán, piros ruha derekán, szíve olyan mint a kő. Tudjátok, ki lehet ő?

5. Éjjel-nappal mindig jár, mégis egy helyben áll.

6. Fent lakom az égen, melegít a fényem. Sugárból van bajszom, este van, ha alszom.

7. Tollazatom színes, pompás, megismétlem a mondókád.

8. Két kezemmel füled fogom, ott csücsülök az orrodon.

9. Tavasszal kap levelet, s ősszel küld csak választ, de nem egyet, nem is kettőt, hanem sok-sok százat.

10. A bajusza égnek áll, a borbélyhoz mégse jár. A konyhában üldögél, egeret fog, azzal él.

11. Sünilabda, zöld a színe, ősszel pottyan le a fűbe. Benne barna golyó lapul, nagyot pattan, hogyha gurul.

12. Lassan vánszorogva mászom, a házamat sose látom.

13. Púp a hátán, de nem bánja, sivatagot körbejárja.

14. Éjjel-nappal mindig forog, mégse szédül el.

15. A füledbe zizegek, meg is csíplek, ha lehet.

16. Ismerek két péket, de furcsák, nézzétek! Az egyik nappal süt, a másik éjjel süt, mégsincs kenyerük.

17. Szépnek tart felnőtt és gyerek, pedig csúf hernyóból kelek.

18. Szürke színű a bundája, hosszú, vékony farkincája, finom sajt a vacsorája, ravasz macska les reája.

19. Éjjel, nappal hálót szövök, és azon át föl-le jövök.

20. Vízben élek, brekegek, ismertek-e, gyerekek? Szúnyoglábon élek, a gólyától félek.

21. Icipici lánynak pettyes a ruhája, kezedre ül, elszáll, s csak bámulsz utána.

22. Két füle van, mégsem hall. Mi az?

23. Nagy hidegben jég leszek, nagy melegben pára. szárazságban rálocsolnak, fűre meg a fára.

24. Esik eső csepereg, sárga levél lepereg. A nap is már rövidebb, melyik évszak lehetek?

25. Varázsbotja nincsen neki, de a tájat eltünteti. Mikor leszáll, azt sem tudod, merre van a pisze orrod.

MEGOLDÁSOK :
1. Süni
2. Hagyma
3. Harkály
4. Cseresznye
5. Óra
6. Nap
7. Papagáj
8. Szemüveg
9. Fa
10. Cica
11. Gesztenye
12. Csiga
13. Teve
14. Föld
15. Szúnyog
16. Nap és Hold
17. Lepke
18. Egér
19. Pók
20. Béka
21. Katica
22. Edény
23. Víz
24. Ősz
25. Köd
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A szívünk egészségéért
  2021-12-29 21:43:01, szerda
 
  Szívegészséget fenntartó kiegészítők: halak, D-vitamin, magnézium, szőlőmagkivonat

A szív egészségét sok tényező biztosíthatja, köztük az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, illetve a legalább napi 7-8 óra pihentető alvás. Ezeken a tényezőkön kívül sok mással, például étrend-kiegészítők rendszeres és kúraszerű fogyasztásával is sokat tehetünk a szívünk egészségének megőrzéséért. Milyen kiegészítők lehetnek segítségünkre? Például az omega-3 zsírsavak, a magnézium, az inozitol, a folsav, a szőlőmagkivonat, a koenzim-Q10 és a D-vitamin.

A halak - mint például a szardínia, a makréla vagy a lazac - tele vannak omega-3 zsírsavakkal. Ezek normalizálhatják a trigliceridszintet, a vérnyomást és a szervezetben kialakuló gyulladást, de köztudottan csökkentik a szívbetegségek és a stroke kockázatát is.

Nemcsak a halak, hanem egyes növényi olajok, mint a lenmagolaj is bővelkedik omega-3 zsírsavban. A halolaj pedig segít megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet, ami visszaveti a plakkok felhalmozódását az artériákban, és ezzel is csökkenthető a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

A szervezetnek magnéziumra van szüksége, hogy megfelelően működjön. Az alacsony magnéziumszint összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, az artériák magas plakktartalmával és a magas koleszterinszinttel. Ez az ásványi anyag segít csökkenti a vérnyomást, ezzel a szívroham kialakulásának kockázatát is, illetve javítja az inzulinrezisztenciát.

Az inozitol is hozzájárulhat a vércukorszint és vérnyomás szabályozásához, egyúttal javítja az inzulinérzékenységet, illetve csökkenti a koleszterinszinet, melyeknek köszönhetően mérséklődhet a szívbetegség kialakulásának kockázata.

A folsav csökkenti a szívroham és a stroke esélyét azoknál, akik magas vérnyomásban szenvednek. A folát nagy mennyiségben megtalálható a zöldségekben, a babban és a citrusfélékben.

A szőlőmagkivonat hatékonyan csökkentheti a magas vérnyomást, ráadásul tele van antioxidánsokkal, amelyek szintén jót tesznek a szív egészségének.

A koenzim-Q10 nagy mennyiségben megtalálható a lazacban, a tonhalban, a brokkoliban és a karfiolban. Miért is van rá szükségünk? Leginkább a magas vérnyomás, trigliceridszint és koleszterinszint csökkentésében van komoly szerepe.

A D-vitamin szintén csökkentheti a magas vérnyomást, segíthet a stroke megelőzésében és a cukorbetegség kockázatának mérséklésében is. Gazdag forrása a tojás, a sajtok és a gomba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kerülendő táplálékok depresszióban szorongásban
  2021-12-29 21:33:36, szerda
 
  Táplálékok, amelyeket mindenképpen kerüljünk el, ha depresszióban vagy szorongásban szenvedünk !

Nemcsak hazánkban, világszerte egyre többen szenvednek depressziótól és szorongástól. Egyes táplálékok is kiválthatnak mentális betegségeket. Mutatjuk is, hogy milyen italokat és ételeket hagyjunk ki az étrendünkből, illetve ha betegek vagyunk, milyen táplálékokat kerüljünk el és miért?

A cukros gyümölcslevek nagyon rossz választásnak bizonyulnak, mivel először megemelik, majd lecsökkentik a vércukorszintet. Ez az állapot nemcsak éhessé tesz bennünket, hanem idegessé, feszültté és lehangolttá is.

Amennyiben valaki nincs hozzászokva a kávéhoz, pontosabban a kávéban található koffeinhez, akkor szintén szorongást, idegességet és feszültséget okozhat nála ez a fekete ital. A koffein ezen kívül aktívan hozzájárul a depresszió kialakulásához is. Ha nem szeretné, hogy tovább erősödjenek a depressziós tünetek, mindképpen a koffeinmentes változatot fogyassza.

Az energiaitalokat voltaképpen senkinek sem lenne szabad fogyasztani, mivel nagyon megnövelik a szorongás mértékét. Ezek az italok nemcsak koffeinben gazdagok, hanem sok cukrot és édesítőszert is tartalmaznak. Ezek együttesen pedig csak tovább fokozzák a depresszió tüneteit és a kialakulásáért is felelőssé tehetők.

Az alkohol főleg este és nagyobb mennyiségben fogyasztva szintén sok kellemetlen mellékhatással járhat. Ha valaki este, lefekvés előtt sok alkoholt iszik, akkor nem lesz zavartalan az alvása, ami másnap depressziót és szorongást okozhat.

Amennyiben valaki érzékeny a gluténre, szintén tapasztalhat szorongást, ha rendszeresen fogyasztja ezeket a termékeket.
Mi a megoldás? Étkezzünk gluténmentesen!
Honnan tudhatjuk, hogy érzékenyek vagyunk a gluténre?
Egy egyszerű teszteléssel. A glutén nemcsak mentális betegségek okozója lehet, hanem sok autoimmun betegség kialakulásában is komoly szerepet játszik.

A feldolgozott élelmiszerek is kiváltó okai lehetnek a rossz hangulatnak. Ebbe a csoportba tartoznak a sült ételek, a cukrok, a finomított gabonafélék, a sütemények, a magas zsírtartalmú tejtermékek.

Ha nem szeretnénk depresszióban szenvedni, kerüljük el ezeket az élelmiszereket. Fogyasszunk helyettük teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, péksüteményt, illetve sok friss és szezonális zöldséget és gyümölcsöt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A körömvirág olaj készítése
  2021-12-29 21:28:18, szerda
 
 



A körömvirág sok egyéb tulajdonsága mellett nagyszerű görcsoldó hatással rendelkezik, de a bőrkezelésben és bőrápolásban is igen nagy hasznát vehetjük. A körömvirágnak kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása, így nagyszerűen alkalmazható sebek, fekélyek, visszerek, ekcéma és kiütések kezelésére. De különböző gyulladással, viszketéssel és fájdalommal járó bőrbetegségek esetén is alkalmazhatjuk.

Régen a szegény ember sáfrányának tartották körömvirágot, mivel a sáfrány egy megfizethetetlen fűszernek bizonyult, így gyakran helyettesítették ezt a gyógynövényt körömvirággal. Egyébként a sáfrány ma is az egyik legdrágább fűszer a világon.

A körömvirág leveleit mi is felhasználhatjuk saláták, sajtok és vajak készítésekor, de olajat is készíthetünk belőle. A körömvirágolaj azért is nagyon hasznos, mert kiemelkedő a gyulladáscsökkentő és a fertőtlenítő hatása. Bátran felhasználhatjuk a szépségápolásban is, hiszen nagyszerűen ápolja a száraz és kirepedezett bőrt.

Mivel hatékony gyulladáscsökkentő, sokrétűen felhasználhatjuk, hiszen a segítségével kezelhetünk a fekélyeket, a visszeret, a zúzódásokat, az izomrándulásokat és még a seprűvénákat is.

A körömvirágolaj segít felgyorsítani a kisebb sebek és vágások gyorsabb gyógyulását, de bőrproblémákra is alkalmazhatjuk, hiszen ekcéma, pikkelysömör kezelésére is alkalmas ez a gyógynövény. Gombaellenes hatása pedig nagyszerű lehetőség a lábgomba kezelésére.

Körömvirágolajat mi magunk is készíthetünk, mégpedig egyszerűen és olcsón.

Házi körömvirágolaj
Összetevők:
szárított körömvirágszirmok
hordozóolaj, lehet mandula-, olíva- vagy szőlőmagolaj
egy steril, tiszta edény

Elkészítése:
Tegyük a steril üvegbe a körömvirágszirmokat, majd öntsük fel bőven a növényi olajjal. Fedjük le az üveget, majd állítsuk egy hűvös, sötét helyre 2 hétig. 14 nap után szűrjük le az üveg tartalmát és öntsük az olajat egy barna üvegcsébe. Tároljuk hűtőben és csakis külsőleg, bőrproblémákra alkalmazzuk.

Jó tudni, hogy a körömvirág használata során allergiás reakció léphet fel. Műtétek előtt és után nem javasolt a használata, továbbá terhes nők és szoptató kismamák se alkalmazzák a gyógynövényt. Nem javasolt továbbá a körömvirág fogyasztása azoknak, akik magas vérnyomásban, depresszióban vagy cukorbetegségben szenvednek és a betegségükre gyógyszert szednek. Alkohol fogyasztása mellett is kerüljük a körömvirág bárminemű használatát.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Méregtelenít és tágítja a hajszálereket – cickafark
  2021-12-28 21:41:25, kedd
 
  A cickafark hazánkban is megtalálható gyógynövény. Nagyon sokan kedvelik is, hiszen számtalan egészségügyi problémára hatásos. Már egy görög mitológia is említést tesz ezzel a gyógynövénnyel kapcsolatban. Amikor Achilles megsérült egy csatában, akkor cickafarkkal kezelte magát, majd a belőle készült tinktúrával kenegette be a testét, hogy a nyilak ne ártsanak neki. A gyógynövény egyik kiemelkedő tulajdonsága ugyanis az, hogy segít a vérzés gyors elállításában.

A gyógynövény gyógyászati előnyei régóta ismertek. Már az egyes indián törzsek is alkalmazták az emésztés javítására, illetve rándulások és zúzódások kezelésére. A cickafark gyógyászati felhasználása nagyon szerteágazó, mutatjuk is, melyek ezek.

Többek között segíthet a baktériumok és a vírusok elleni küzdelemben. Készíthetünk egy gyógyteakeveréket is cickafarkból, bodzavirágból, hársból, borsmentából és gyömbérből. Ez a kombináció elősegíti a gyorsabb izzadást és segítséget nyújt abban, hogy az influenzát okozó vírusok kiürüljenek a szervezetből.

A gyógynövény az emésztést és a méregtelenítést is támogatja, ugyanis keserű összetevőket és zsírsavakat tartalmaz, amelyek javíthatják az emésztést és csökkentik az epekő kialakulásának kockázatát.

Sokan úgy ismerik, mint a menstruációs görcsök és fájdalmak megszüntetőjét, azonban a cickafark a menstruációs ciklus szabályozásában is aktívan részt vesz. Ezentúl egyes bőrbetegségek, mint például ekcéma esetén is nagyon hatásos lehet, de használhatjuk sebvérzés elállítására és fekélyek kezelésére is.

Reuma és ízületi gyulladás esetén is nagyon hasznos, hiszen enyhíti a fájdalmat, de a gyulladáscsökkentő hatása miatt is sokat segíthet, ha valaki ebben a két betegségben szenved. A cickafark tágítja a hajszálereket és vérnyomás szabályozó hatása is kiemelkedő, illetve az aranyér tüneteit is enyhíti. Készíthetünk a cickafarkból teát, de a tinktúrával történő borogatás is nagyon hatásos lehet az aranyér kezelésében.

Mi magunk is készíthetünk cickafarktinktúrát, mutatjuk is a receptjét.

Cickafarktinktúra egyszerűen
Hozzávalók:
egy nagy csokor cickafark
alkohol
befőttesüveg

Elkészítése:
Miután hazavittük a begyűjtött gyógynövényt, mossuk le hideg vízzel, majd hagyjuk egy tiszta konyharuhán megszáradni. Használhatjuk a gyógynövény virágát, szárát és levelét is. Aprítsuk fel kisebb darabokra a növényi részeket és töltsünk meg vele egy befőttesüveget, öntsük fel annyi alkohollal, amennyi ellepi. Hagyjuk 4-6 hétig hűvös helyen érlelődni, majd szűrjük le és már használhatjuk is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tápanyagokban gazdag moringa
  2021-12-27 22:41:27, hétfő
 
  A moringa őshazája Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában található. Rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Gazdag forrása az A-, a C-, a B1-, a B2-, a B3- és a B6-vitaminnak, illetve bővelkedik folátban, magnéziumban, vasban, kalciumban, foszforban és cinkben is.

A moringa levelei 18 féle aminosavat tartalmaznak, amelyek a fehérjék építőkövei, ezek mind nagyban hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.

Ez a gyógynövény többek között gyulladáscsökkentő izocianátokat tartalmaz. A gyulladást azért kell leküzdeni, mivel számos betegség kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet, mint például rákos betegségek, ízületi vagy autoimmun betegségek. A szervezetünk folyamatosan harcol a gyulladással szemben. Hogy megkönnyítsük a dolgát, egészséges táplálkozással támogatnunk kell, ebben sokat segíthet a moringa is, hiszen valóban hatékony a gyulladás csökkentésében.

A moringa antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik és védelmet jelenthet a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Ezek oxidatív stresszt okoznak, majd hozzájárulnak olyan betegségek kialakulásához, mint például 2-es típusú cukorbetegség, szívproblémák vagy Alzheimer-kór.

A moringa C-vitaminban és béta-karotinban is gazdag, amelyek szintén eredményesen harcolnak a káros hatású szabad gyökökkel szemben. A benne található kvercetin hasonlóképpen erős antioxidáns, amely a vérnyomás csökkentésében játszik kiemelkedő szerepet.

A moringa klorogénsavat is tartalmaz, amely segít stabilizálni az étkezés utáni vércukorszintet. Egy kutatásba nőket vontak be, akiknek minden nap másfél teáskanál moringaport kellett elfogyasztaniuk. A vizsgálat három hónapig tartott. A kutatók végül arra a megállapításra jutottak, hogy a moringapor hatására megemelkedett a résztvevők vérében az antioxidánsok szintje.

A tartósan magas vércukorszint cukorbetegség kialakulásához vezethet, ami sajnos sokféle szövődménnyel és más egészségügyi gondokkal jár együtt, mint például szívproblémák vagy vesekárosodás. Ezért nagyon lényeges, hogy a vércukorszintet stabilizáljuk - ezt megtehetjük, ha bevesszük az étrendünkbe a moringát.

Rendszeres fogyasztása hasznos lehet akkor is, ha magas a koleszterinszintünk. Ez az állapot meglehetősen veszélyes, hiszen oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A moringa segíthet a májsejtek regenerálásában is. Egyrészt csökkenti az oxidatív károsodás mértékét a májban, másrészt stabilizálja a májenzimeket. Ha ezek rendben vannak, akkor a máj könnyebben el tudja végezni a munkáját. Így máris jobban mennek a méregtelenítő folyamatok, a zsíranyagcsere, de a tápanyagok felszívódása is hatékonyabb lesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vitaminok és ásványi anyagok amire szükségünk van
  2021-12-27 22:38:36, hétfő
 
  Vitaminok és ásványi anyagok, amelyekre a szervezetünknek feltétlenül szüksége van

Néha nem elegendő csak táplálkozni és nem mindegy, hogy mit eszünk. Elméletileg az egészséges táplálkozással fedezzük a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-szükségletét. De ha nem eszünk kiegyensúlyozottan és egészségesen, akkor étrend-kiegészítők formájában mindenképpen szükséges pótolnunk ezeket a nélkülözhetetlen anyagokat, hiszen ezek biztosítják például azt, hogy az anyagcsere-folyamatok megfelelően működjenek. Milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége alapvetően a szervezetünknek? A cikkből kiderülnek a válaszok.

Az A-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünk számára, hiszen ez biztosítja az egészséges látást, illetve a bőrünknek és a hajunknak is nagy szüksége van rá. Az A-vitamin gazdag forrása többek között a citrusfélék, a sárgarépa, a sárgadinnye és az édesburgonya.

A B-vitaminok is nagyon fontosak az immunitás és az energiatermelés folyamatában, de a vas felszívódását és a rugalmas bőrt is biztosítani tudják. Ezeket a vitaminokat nagy mennyiségben tartalmazzák a teljes kiőrlésű gabonák, a bab, a banán és a paprika.

A C-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely az erek egészségét támogatja, ezen kívül rugalmasságot biztosít a bőrnek és javítja a vas felszívódását. Nagyon sok megtalálható belőle a citrusfélékben, az eperben és a kiviben.

A D-vitamin többek között a vázrendszer egészségét hivatott fenntartani. Szabályozza a kalcium és a foszfát mennyiségét a szervezetben, illetve támogatja az immunrendszerünk működését. A napfényből és a gombából nyerhetjük leginkább ezt a vitamint.

Az E-vitamin szintén egy antioxidáns vitamin, amely elengedhetetlen az egészséges bőr, a látás és az immunrendszer fenntartásához, de csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát is. Megtalálható a magvakban és a diófélékben.

A K-vitamin segít a sebgyógyulásban, miközben az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához is szükségünk van rá. Gazdag forrásai ennek a vitaminnak a zöld leveles zöldségek, mint a spenót vagy a brokkoli.

A vas biztosítja a megfelelő vérképződést, hiánya vérszegénységet is okozhat. A sütőtök és a leveles zöldségek tartalmazzák nagy mennyiségben.

A kalciumra a megfelelő izom-összehúzódáshoz van szükség, de rugalmasságot is nyújt, illetve a fogak és a csontozat egészsége is függ ettől az ásványi anyagtól. A tejtermékek kiváló kalciumforrásnak számítanak.

A cink a megfelelő növekedést, a jó immunitást és a termékenységet segíti elő, ezért nagyon hasznos, ha sok kesudiót fogyasztunk, amelyben bőven megtalálható.

A foszforra az egészséges csontozat és az energiatermelés miatt van szükségünk. A magnézium szintén az energiatermelésért felelős, de az izmok és az idegrendszer megfelelő működése is függ ettől az ásványi anyagtól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A citrusfélék csökkentik az ínybetegségek kockázatait
  2021-12-25 20:06:15, szombat
 
 



Gyümölcsök közül elmondhatjuk, hogy talán a legegészségesebbek a citrusos gyümölcsök, a narancs, a citrom, a lime, a mandarin és a grapefruit. Tele vannak C-vitaminnal, fitonutriensekkel, például karotinoidokkal, flavonoidokkal és polifenolakkal.

A citrusfélék olyan bioaktív vegyületeket is tartalmaznak, mint a flavonok. Ezek természetes védelmet jelentenek az emberi szervezet számára az oxidatív stresszel szemben, de segítenek a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az érelmeszesedés megelőzésében, sőt még a rákos betegségekkel szemben is néminemű védelmet élvezhetünk, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a gyümölcsöket.

Sokan küzdenek ínyvérzéssel. Kutatások igazolják, hogy már napi 2 db grapefruit is annyi C-vitamint juttat a szervezetünkbe, amellyel csökkenthető és meg is szüntethető az íny vérzése. Egy kutatásba dohányzó és nemdohányzó embereket vontak be. A vizsgálat kezdeti szakaszában mindenkinek megnézték a C-vitamin-szintjét. A dohányosok szervezetében 30 százalékkal kevesebb volt belőle, nem véletlen, hiszen a dohányzás káros hatásainak semlegesítésére nagyon sok vitaminra van szüksége a szervezhetnek.

A vizsgálatban részt vevő személyek 8 héten keresztül mindennap 2 grapefruitot kaptak. Végül megállapították, hogy mindenkinek növekedett a szervezetében a C-vitamin-szint, még a dohányos embereknél is.

A citrusfélék nemcsak az íny betegségeit gyógyíthatják. Ezek a csodálatos gyümölcsök azokon is segíthetnek, akik gyulladásos bélbetegségben, azaz IBD-ben szenvednek. Ugyanis a citrusfélék nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, így jelentősen csökkenthetik a kellemetlen tüneteket.

A citrusfélék aromaterápiás hatása is kiemelkedő, hiszen javítják a hangulatot és csökkentik a szorongást. Mintha ez nem lenne elegendő, a citrusféléknek más egészségre gyakorolt pozitív hatása is ismeretes. Mivel C-vitaminban és más fontos tápanyagban is bővelkednek, így aktívan részt vesznek az immunrendszer támogatásában és erősítésében.

Ezek a finom gyümölcsök sok rostot is tartalmaznak, így az emésztőrendszer működését is támogatják, ezen kívül segítenek megakadályozni a vesekőképződést.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A pitypangtea gyógyhatásairól
  2021-12-23 23:39:54, csütörtök
 
  A jobb emésztésért és a máj egészséges működésért fogyasszunk pitypangteát!

A pitypangra sokan csak gyomként tekintenek, mások azonban a természet egyik csodáját látják benne, és milyen igazuk is van. A pitypangnak ugyanis rengeteg egészségügyi előnye létezik. Mutatjuk is, melyek ezek.

Pitypangteát a gyógynövény gyökeréből és leveleiből is készíthetünk. Ha szeretnénk a gyógytea ízét fokozni, akkor sincs akadálya, hogy néhány pitypangvirágot is belefőzzünk a teánkba.

A gyermekláncfű leveléből készült tea kitűnő vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A gyógynövény gyökeréből készült tea pedig serkenti az étvágyat, illetve enyhíti a máj és az epehólyag problémáit.

A pitypangtea nagyon hasznos lehet, amennyiben emésztési problémák gyötörnek bennünket. Ezt a teát évszázadok óta alkalmazzák például gyomorégésre és emésztési zavarokra, de a székrekedés enyhítésében is segíthet, mivel serkenti a székletürítést. A megfelelő májfunkció fenntartásában is kiemelkedő a szerepe. Ezt a teát a máj tonikjának is nevezhetjük, mivel segíti a máj méregtelenítését, illetve javítja az epe áramlását.

A vízvisszatartás csökkentésében is hasznunkra válhat a pitypangtea, mivel vízhajtó hatással rendelkezik, így jelentős mértékben csökkenteni tudja a puffadást. Ez a gyógytea az epehólyag működését is javíthatja, sőt csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát úgy, hogy kiöblíti a szervezetből a fölösleges sót, vizet és a toxinokat.

A pitypang friss, zsenge leveleit leginkább tavasszal gyűjthetjük be, míg a gyökereit az őszi hónapokban. A kutatások azt mutatják, hogy a pitypang gyökere vízben oldódó poliszacharidokat tartalmaz, melyeknek nagy szerepe van abban, hogy megvédje a májat a károsodásoktól.

A kutatók szerint a pitypanggyökér segíthet normalizálni a vércukorszintet és csökkenteni az LDL-koleszterin értékeit, így nagyon hasznos lehet azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

A pitypang a szív egészségének javításában is aktívan részt vesz, hiszen a levelei gazdag forrásai a káliumnak, amely egy alapvető ásványi anyag a szív számára, hiszen nemcsak a pulzusszámot, hanem a vérnyomást is segít szabályozni.

Rendszeres fogyasztása az elhízás kockázatait is minimalizálja. A fogyásban úgy vesz részt, hogy gátolja a hasnyálmirigy lipáz aktivitását.

A pitypangból és a cikóriából mi magunk is készíthetünk egy remek teát, amely nyugtató hatásokkal rendelkezik. Ez egy gazdag ízvilágú tea, amely tele van értékes tápanyagokkal.

Nyugtató cikóriás pitypangtea
Hozzávalók:
fél csésze víz
1 teáskanál pitypanggyökértea
1 teáskanál cikóriagyökér
2 szem fekete bors
2 szem kardamom
1 szegfűszeg
1 fahéjrúd
fél csésze sovány tej
ízlés szerint méz

Elkészítése:
Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a pitypangot, a cikóriát és a fűszereket. Majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet az edény alatt és öntsük hozzá a tejet is. Forraljuk további 5 percig, majd húzzuk le a tűzről, szűrjük le és adjuk hozzá a mézet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 73 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 1256
  • e Hónap: 14247
  • e Év: 190122
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.