Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A citrom előnyös hatásairól
  2021-12-11 22:58:35, szombat
 
 



Télen is fogyhatunk és üde maradhat az arcbőrünk, ha citromot fogyasztunk.

Télen még nagyobb szükségünk van valami emésztésfokozóra és olyan csodaszerre, ami megakadályozza, hogy a kilók, a zsírpárnák észrevétlenül is felkússzanak ránk. Télen bővebb ruhákat hordunk és sok esetben észre sem vesszük, ha felszalad ránk néhány felesleges kiló. A rendszeres, napi szintű citromos víz fogyasztása nemcsak a kalóriaégetésben, nemcsak a zsírégetésben és a jobb emésztésben lehet segítségünkre, hiszen számtalan más pozitív hatása is lehetséges. Mutatjuk is, melyek ezek.

A citromlé eredményesen tisztítja meg a húgyutakat a méreganyagoktól, ezért ha rendszeresen fogyasztjuk a téli hónapokban, nem kell felfázás miatt szenvednünk. De a májra is pozitívan hat, hiszen méregteleníti ezt a szervünket és maximalizálja az enzimfunkcióit.

A citrom az immunrendszert is megerősíti és a fogyókúra során is hű társunk lehet. Ez a citrusos gyümölcs a bőr állapotát is javítani tudja. Ha rendszeresen fogyasztunk citromot, azzal a szív egészségének is jót teszünk, hiszen tele van antioxidáns C-vitaminnal és káliummal.

Amennyiben reggelente meleg vízben elkeverünk pár csepp citromlevet és éhgyomorra elfogyasztjuk, úgy segítjük fenntartani a test pH-egyensúlyát.

A citrom segíthet a szervezetben kialakult fertőzések leküzdésében is. Nagyon hasznos támaszunk lehet az emésztés fokozásában, illetve a megfázás, a nátha és az influenza elleni küzdelemben. A citrom akkor is jó szolgálatot tehet, ha fáj a torkunk, ha gyulladás van a szervezetünkben, ha ízületi vagy izomfájdalom kínoz bennünket, sőt rendszeres fogyasztásával az íny gyulladását is megelőzhetjük.

Ez a közkedvelt gyümölcs elősegíti a jó emésztést, a normális bélmozgást és ezzel a székrekedést is megelőzhetjük. A citromlé segít a fogyásban is, hidratálja a szervezetet, javítja az anyagcserét és jóllakottság érzetet is biztosít, aminek köszönhetően kevesebb ételt fogyasztunk el.

Egy pohár citromos víz növeli az energiaszintünket, és ha egész nap kortyolgatjuk, akár napi 150-200 kalóriát is elégethetünk. Hogyan fogyasszuk? Forraljuk fel 2-3 dl vizet, majd hagyjuk lehűlni, adjunk hozzá pár csepp citromlevet és már fogyaszthatjuk is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Petrezselyem gyógyhatásairól
  2021-12-11 22:52:33, szombat
 
 



Az antibakteriális és a gombaellenes hatásokkal rendelkező petrezselyem :

Sok kultúrában a petrezselymet nemcsak az ételek ízesítésére használják, hanem a magas tápértéke és az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt fogyasztják is. A gyógynövény elpusztítja a szabad gyököket, emellett szívvédő, agyműködést támogató, antibakteriális hatású, segíti az emésztést és hatásos lehet a cukorbetegség megelőzésében.

A gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz fenolos vegyületeket, antioxidáns flavonoidokat, karotinoidokat, C-, K- és A-vitamint, valamint illóolajokat. A petrezselyem tehát egy magas flavonoid-tartalmú antioxidánsforrás, így elmondhatjuk, hogy öregedésgátló és immunerősítő hatásokkal rendelkezik. Milyen antioxidánsok található meg ebben a gyógynövényben? Ilyen a luteolin, az apigenin, a likopin és a béta-karotin.

A petrezselyem természetes vízhajtóként működik és segít enyhíteni a puffadást. Vízhajtó hatása használható a vízvisszatartás enyhítésére és a puffadás csökkentésére. Az emésztőrendszer egészségét is támogatja, hiszen kivonja a felesleges vizet a szervezetből, ami nemcsak kellemetlenséget, hanem emésztési zavarokat is okozhat.

A petrezselymet és a benne található illóolajokat gyakran használják olyan gyomor- és bélrendszeri problémák kezelésére, mint például fokozott gázképződés, székrekedés, puffadás, emésztési zavarok és hányinger.

A petrezselyem nagyon jó hatással van az emésztésre, mivel az illóolajai segítenek megnövelni az epetermelést és azokat a jótékony gyomornedveket, amelyek szükségesek a tápanyagok felszívódásában részt vevő enzimfunkciókhoz.

De a vesére is pozitív hatást gyakorol, hiszen csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát és segít a szervezetet pH-szintjét szabályozni, mégpedig úgy, hogy csökkenti a szervezetben kialakult savasságot. Az antibakteriális és gombaellenes tulajdonságainak köszönhetően használhatjuk a bőr és a szájüregi fertőzések elkerülésére, illetve leküzdésére.

A gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz még K-vitamint is, amely elengedhetetlenül fontos a megfelelő csontsűrűség és általánosságban a csont egészségének fenntartásához. Ez a gyógynövény az immunrendszer védelmét is támogatja, mivel nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely kitűnő antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Rendszeres fogyasztása nemcsak az egészséges immunrendszert, hanem az optimális emésztést is segít fenntartani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Immunrendszer támogatása egyszerű módszerekkel
  2021-12-11 22:48:52, szombat
 
  Az immunrendszer egészségének támogatása mindenki számára nagyon fontos és lényegi feladat. Sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy az immunrendszerünk megerősödjön. Cikkünkben most olyan táplálékokra, kiegészítőkre térünk ki, amelyek nagy segítséget jelenthetnek.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy az immunrendszerünk egészséges maradjon és kiegyensúlyozottan működjön, segítsük azzal, hogy eleget alszunk, kipihenjük magunkat, minél kevesebbet stresszelünk, sokat mozgunk és egészségesen táplálkozunk.

Az alvással kapcsolatban bebizonyosodott, hogy fokozza az immunrendszer védelmét. Legalább napi 7-8 óra alvásra van ahhoz szükségünk, hogy az immunrendszerünk egészséges maradjon. Az esti rutin kialakítása sokat segíthet a nyugodt, mély és pihentető alvásban, illetve az is hasznunkra válik, ha korlátozzuk az alkohol- és a koffeinbevitelt.

A kiegyensúlyozott étrend is elengedhetetlen az immunrendszerünk támogatásához. Ennek érdekében fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, sovány fehérjét és az úgynevezett jó zsírokat. Vannak olyan táplálékok, amelyek olyan tápanyagokban bővelkednek, amelyek nagyon hatékonyak az immunitásunk megőrzésében. Ilyen például a gomba, amely gazdag forrása a D-vitaminnak. Ez egy kulcsfontosságú tápanyag, hiszen támogatja az immunrendszer normális működését.

Fogyasszunk minél több flavonoidban gazdag táplálékot, amelyek szintén nagyon hatékonyak az immunrendszer támogatásában. A flavonoidok olyan növényi molekulák, amelyek biztosítani tudják az immunrendszer egészségét. Ilyen flavonoid például a kvercetin, amely nagy mennyiségben megtalálható a paradicsomban, a vöröshagymában, a káposztában, a bogyós gyümölcsökben, az almában vagy éppen a brokkoliban. A kvercetin antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így támogatja az immunrendszerünket.

Számos vitamin és ásványi anyag is segítheti az immunrendszer egészségének megőrzésében, leginkább a C- és a D-vitamin, valamint a cink és a szelén. A D-vitamint szokták napfényvitaminnak is nevezni, amely számos létfontosságú funkcióhoz elengedhetetlen a szervezetben. A C-vitamin a fertőzésektől óvhat meg bennünket, így támogatva a védelmi rendszerünk működését.

A cink fontos szerepet játszik a fejlődésben és a növekedésben, illetve a neurológiai funkciókban. Ezen kívül az immunitás fokozásában is részt vesz, illetve abban is, hogy az immunrendszer hatékonyan reagáljon a gyulladásra és a különféle fertőzésekre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Magnéziumhiány tünetei
  2021-12-11 22:45:54, szombat
 
  5 figyelmeztető jel arra, hogy magnézium hiánya van

1. A csengő fül és a hallásvesztés
A fúlzúgás vagy az állandó, magas hangú csengés a fülekben egy gyakori jele a magnéziumhiánynak, a hallásvesztéssel együtt. Több kutatást is végeztek arról, hogy milyen összefüggés van a fül egészsége és az egészséges magnézium szint között. Egy kínai tanulmány szerint a magnézium megfelelő mennyiségben megelőzheto azoknak a szabadgyököknek a kialakulását, amik hallásvesztéshez vezethetnek. Egy Mayo Clinic-ben végzett kutatásban elérték azt, hogy több ápoltnál, akik hallásvesztést szenvedtek megfelelő magnézium bevitelével visszaállították a károsodást , három hónapon belül.

2. Izomgörcs vagy remegés
A magnéziumnak döntő szerepe van az izmok megfelelő működésében. Nélküle a test szüntelen görcsben lenne, mivel ez az ásványi anyag segít az izmoknak ellazulni.Emiatt a hatás miatt adnak a nőknek szülés közben magnézium-oxid cseppeket és emiatt található meg a magnézium számos alvást elősegítő készítményben. A megfelelő magnézium bevitelének hiánya az arc rángásához, izomgörcshöz és izomrángáshoz vezethet alvás közben.

3. Depresszió
A kapcsolat az alacsony magnéziumszint és a depresszió között már az előző évszázad óta tudvalevő, amikor is az orvosok a depresszióval küzdő betegeiket magnézium segítségével kezelték. A modern tudomány visszanyúlt ehhez, amikor egy horvát pszichiátriai intézet kutatása arra mutatott rá, hogy több öngyilkosságot kísérlő betegnek elképesztően kevés volt megtalálható a szervezetében ebből a fontos ásványi anyagból. Előnye a tradicionális antidepresszánsokkal szemben, hogy kisebb eséllyel lépnek fel mellékhatásai a használata során.

4. Rendellenes szívműködés
Ahogy már az előbbiekben olvashatták, az alacsony magnéziumszint hatással lehet az összes izomra a testen belül, beleértve a szív izmait. Az elégtelen magnézium bevitel előidézhet egy olyan állapotot, amit szívritmuszavarnak neveznek, amikor a szív nem ver szabályosan és ennek következtében nagyobb eséllyel léphetnek fel olyan komplikációk, mint a szívinfarktus vagy stroke. Emiatt orvosok, például a Henry Low Szív Centrum orvosai Connecticutban olyan gyógyszerrel kezelik a szívritmuszavarral küzdő betegeiket, amik tartalmaznak magnéziumot.

5. Vesekő
Sokan gondolják, hogy a vesekő a túlzott kálcium beviteltől alakul ki, de tulajdonképpen a magnézium hiánya a ludas. A magnézium megelőzi a kövek kialakulását, mégpedig azzal, hogy gátolja az összekötődését a kálciumnak és az oxalátnak, a két összetevőnek, amikből a kövek alakulnak. A vesekő elképesztő módon fájdalmas tud lenni, ezért jó tudni, hogy valami olyan egyszerű dolog, mint a rendszeres magnéziumbevitel megelőzheti a kialakulásukat.

Ha ezekből bármelyiket tapasztalja, egészségügyi szakemberhez fordulni elengedhetetlen. Emellett bölcs döntés olyan étrendet követni, amik tartalmaznak okrát, napraforgó vagy tökmagot, mandulát, szója vagy feketebabot, kesudiót és spenótot, mivel ezek az ételek természetes magnéziumforrások.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Gyógynövények másnaposságra
  2021-12-11 22:38:27, szombat
 
  Bizonyára sokan megtapasztalták már a másnaposságot. Cikkünkben most annak járunk utána, milyen gyógynövények lehetnek hasznosak számunkra, hogy minél hamarabb túl legyünk ezen a kellemetlen állapoton.

A máj az egyik legnagyobb szervünk, ami segít nekünk az alkohol lebontásában. Ebben a folyamatban acetaldehid keletkezik, azonban nagyon lényeges, hogy elkerüljük azokat az alkoholokat, amelyek sok acetiladehidet tartalmaznak. Ilyen például a vörösbor, a whisky, a gyümölcspálinka és a sötétebb színű szeszes italok.

Mit tehetünk, hogy alkoholfogyasztást követően minél jobban támogassuk a máj munkáját és minél kisebb terhet rójunk erre a szervünkre? A legjobb amit tehetünk, ha csak mértékkel fogyasztunk alkoholt, de ha már nem fogadtuk meg ezt a tanácsot, akkor néhány gyógynövény is segíthet a másnaposság leküzdésében.

Az egyik ilyen gyógynövény a gyömbér. Serkenti ugyanis a véráramlást és jelentősen lecsökkenti a hányingert és az émelygést másnaposság esetén. Mindemellett gyorsítja az anyagcserét és fokozza a méregtelenítés folyamatát - így nagyon hasznos lehet, ha másnaposság esetén gyömbérteát fogyasztunk.

De a kurkuma is segítségünkre lehet ilyenkor. Ez a széles körben ismert fűszer remek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Közvetlen hatással van a májsejtekre, hiszen ösztönzi a regenerálódásukat és a helyreállításukat.

A másnaposság leküzdésében a menta is hasznunkra válhat, mivel támogatja az emésztést. Erős mentolos illóolajának köszönhetően leküzdhetjük általa az émelygést és a hányingert, de javítja a koncentrációt és fellendíti az energiaszintünket is.

A rozmaring egy természetes stimuláns, amely enyhíti a másnaposság miatt kialakult fáradtságérzetet és a kellemetlen gyomorpanaszokat.

Az édeskömény szintén csökkenti a hányingert és nagyon hasznos lehet, ha emésztési zavarral küzdünk. Az édesköménytea mindenképpen jó ötlet emésztési panaszok esetén.

A kamilla pozitívan hat a testre és a lélekre egyaránt. Másnaposság esetén az emésztési zavart és a fejfájást is hatékonyan orvosolja.

A C-vitamin lendületet ad az immunrendszerünknek, ezzel is támogathatjuk a testünk regenerálódását, amennyiben nem tartottuk a mértéket az alkohollal és másnaposak lettünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az emésztőrendszer támogatása lencsével
  2021-12-11 22:35:54, szombat
 
 



A lencse a hüvelyesek családjába tartozik és többféle színben is találkozhatunk ezzel a táplálékkal. Mindegy is, hogy melyiket választjuk, hiszen valamennyi nagyon pozitívan hat az egészségre. Magas rosttartalommal rendelkezik és egy nagyszerű fehérjeforrás, mindezeken túl számos egészségügyi előnnyel is bír.

A lencse nagyon sok rostot, vasat, szelént és folátot tartalmaz. Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk, csökkenhet az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázata, mint például a cukorbetegség, az elhízás, a rákos megbetegedések vagy a szívbetegségek. A lencsének kiemelkedő a fenoltartalma, emellett antioxidánsokban is bővelkedik és meg kell említenünk a gyulladáscsökkentő, a szívvédő, az antibakteriális és a vírusellenes hatásait is.

A lencse prebiotikus rostokban is gazdag, ezzel az emésztési funkciókat is hatékonyan támogatja, hiszen elősegíti az úgynevezett jó bélbaktériumok elszaporodását. A rostokban gazdag étrend jelentősen csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, így mindenképpen ajánlatos rendszeresen fogyasztani.

Mivel nemcsak rostokban, hanem folátban és káliumban is gazdag, nagyszerű választás lehet a szív számára, hiszen nagy szerepe van a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében. Sőt energetizáló vasat és B1-vitamint is tartalmaz, amelyek együttesen vesznek részt a normális szívverés fenntartásában.

A hüvelyesek, mint amilyen a lencse is csak alacsony glikémiás index-szel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy aktívan hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz rostot, csökkenti az éhségérzetet, amivel pedig támogathatja a fogyókúránkat is. Mindezeknek köszönhetően a cukorbetegek számára is javasolt a lencsének és minden hüvelyesnek a fogyasztása.

A lencse nagyon jó alternatívája lehet a halaknak és húsoknak, mivel nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket. Ezen kívül gazdag forrása az esszenciális aminosavaknak, amelyek aktívan hozzájárulnak szervezetünk normális működéséhez.

Nagyon változatosan elkészíthetjük a lencsét, de nemcsak levesnek vagy főzeléknek kiváló, hanem köretként is fogyaszthatjuk, illetve remek salátákat is készíthetünk belőle. Kombinálhatjuk zöldségekkel is, így maximálisan kiélvezhetjük ezen táplálékok rosttartalmát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A 2-es típusú cukorbetegség jelei és megelőzése
  2021-12-11 22:32:23, szombat
 
  A 2-es típusú cukorbetegség egy krónikus betegség, ami magas vércukorszinttel jár együtt. Rengetegen szenvednek ebben a betegségben világszerte, sokan úgy, hogy még csak nem is tudnak róla. Legtöbben csak annyit éreznek, hogy sokat vannak rosszul, de mivel nem mennek el laborvizsgálatra, nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek.

Ennek a civilizációs betegségnek nagyon sok figyelmeztető jele van, például a gyakori vizelési inger, főleg akkor kell gyanakodni, ha jellemzően éjszaka jelentkezik.

A 2-es típusú cukorbetegség másik vezető tünete nem más, mint a gyakori gombás fertőzések és a húgyúti problémák. A mindenféle ok nélküli, nem kívánt fogyás, a gyakori és tartós kimerültség, fáradtság is a tünetek skáláját színesítik. A bőr elszíneződése, különösen a nyak és a hónalj környékén, szintén utalhatnak cukorbetegségre, illetve az egyre inkább romló látás is a tünetekhez sorolható.

Ha Önnek ismerősek ezek a tünetek és mellette még ülő életmódot is folytat, súlyproblémákkal küzd, a családban előfordult ez a betegség, illetve magas a trigliceridszintje, akkor mindenképpen érdemes egy laborvizsgálatot végeztetni. Ha nincs semmi gond, azaz nem bizonyosodik be a diabétesz ténye, akkor is fontos, hogy minél hamarabb életmódot váltsunk, hogy ne is alakuljon ki ez a betegség.

A krónikus betegségek kezelése nem olyan egyszerű, éppen ezért a prevencióra kell helyezni a hangsúlyt. Már csak azért is érdemes elkerülni ezt a betegséget, mivel a diabétesz akár 10 évvel is megrövidítheti az életet.

Mint sok más krónikus betegség, a 2-es típusú cukorbetegség is erősen kapcsolódik a nem megfelelő életmódhoz és életvitelhez. Azonban, ha módosítunk a napi rutinunkon, akkor akár a 2-es típusú cukorbetegség elkerülésére is van lehetőség.

Mit tehetünk?
Mozogjunk rendszeresen, kerüljük a túl hosszú ideig történő ülést, munka közben óránként álljunk fel és mozogjunk egy keveset, sétáljunk, sportoljunk. Lényeges, hogy fenntartsunk az ideális testsúlyunkat. De az étkezésre is oda kell figyelni, csökkentsük a feldolgozott ételek és a cukros táplálékok fogyasztását, és együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1658
  • e Hét: 10440
  • e Hónap: 41926
  • e Év: 246627
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.