2021-12-18 10:07:39, szombat
|
|
|
Mézes kalács recept, 1 adag.
3 egész (L) tojás, 15 dkg. cukor, 12 dkg. zsír, habosra keverve (csipet sóval), 1,8 dl langyos méz, 1-2 evőkanál zsíros tejföl, egy csomag (2dkg.) őrölt fahéj belekeverve. + 65 dkg búzaliszt, fél csomag szódabikarbóna
(Ízlés szerint őrölt szegfűszeg is, aki szereti, és lehet vanília, reszelt citromhéj, gyömbér, szegfűbors, ánizs, kardamonmag, is, de ekkor kevesebb, vagy semennyi fahéj, ne legyen 2,5-3 dkg-nál összesen több fűszer, mert elveszi a méz illatát, ízét. És ne legyen 3-nál többfajta fűszer egyszerre).
65 dkg lisztben elkeverni 3 teáskanál (fél csomag) szódabikarbónát, és
fakanállal, vagy géppel adagokban a híg masszába keverni. Ragadós és lágy tészta lesz frissen. A tésztát egy napot hideg helyen állni hagyni, hidegen nyújtani, 2-2,5 mm vastagságúra, utána sütni. A liszt minőségétől függ: ha gyengébb, kisebb sikér tartalom, akkor 70 dkg-ot is felvesz a tészta, nekem általában 70 dkg lisztnél szokott jó lenni... (vegyes virágmézet szoktam használni erősebb aromája miatt).
Ez az ehető, és sokáig puha mézeskalács receptje. Az egyik fortélya, hogy nem kerülhet bele semmilyen vizes anyag, pl. margarin, vagy sovány tejföl. Ezért a legjobb a sertés, vagy libazsír használata.
Készül fahéj és szegfűszeg nélküli változat is, mindig 3-4 egymást nem kiütő fűszer, minden évben kicsit más fajták...
Annak idején kb. 20 fajta receptet is kipróbáltunk a Kassai téren, és ez lett a nyerő.
Díszítés: tetszőleges |
|
|
0 komment
, kategória: Olcsó, finom és házias recepte |
|
|
|